Sidor

onsdag 10 november 2010

Mustig gryta med chokladkaka till efterrätt

Idag blir det lite fler personer till mat igen. Dubblar därför detta grytreceptet. Ett enkelt recept som gillas av de flesta. Grytor är perfekt bjudmat och nötkött underbart att använda sig av eftersom det sköter sig själv på spisen under tiden du kan göra annat.

Så här i höst/vinter tider kanske du kan komma över lite vilt och kantareller. Underbara trattkantareller kanske.
Då får du en underbar viltgryta istället.

Till kaffet serverar jag en enkel chokladkaka med vispgrädde och lite valnötter. Passar bra efter en sådan middag.

Gryta
700 gram nötkött tex högrev
3 msk vetemjöl
olivolja
1 gul lök
200 gram rotselleri
2 morötter
5 dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
2 lagerblad
3-4 kyddpepparkorn
salt och peppar
lite konjak
250 gram svamp (välj vilken sort du gillar)
1 vitlöksklyfta

Skär köttet i mindre bitar och oudra dem med mjöl.
Hetta upp en skvätt olivolja och bryn köttet. Kom ihåg att inte steka för mycket åt gången.
Lägg över bitarna efter hand i en större gryta.

Hacka löken grovt. Skala och skär rotsellerin och morötterna i bitar.
Bryn löken lätt och lägg den tillsammans med köttet.

Häll i vatten, kalvfond, lagerblad, kryddpeppar, lite salt och peppar.
Koka upp och sänk värmen. Låt sjuda i ca 1 timme.

Tillsätt rotfrukterna och koka i ca 30 minuter till.

Smaka av med eventuellt mer salt och peppar och gärna en skvätt konjak.

Precis innan servering bryner du svampen tillsammans med vitlök och toppar grytan med svampen.

Servera med kokt potatis, kokt broccoli, kokta morotsslantar och kokta bönor.

Chokladkaka

100 gram smör
100 gram choklad 75%
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl nötter (hasselnötter, pekan eller valnötter)
lite vaniljsocker
grädde
kan också servera färsk frukt till tex jordgubbar, banan, kiwi eller apelsin. Men jag håller det enkelt och serverar med vispad grädde och lite valnötter.

Vispa ägg och socker poröst.
Smält choklad och smör i ett vattenbad.
Hacka nötterna.
Blanda allt och rör i siktat vetemjöl.
Smöra en form gärna med avtagbar botten.
Häll i chokladsmeten och grädda i 200 grader 15 - 20 minuter. Känn med sticka om klar.
Vispa grädde smaksatt med vaniljsocker och skär frukten i mindre bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar