Sidor

fredag 3 december 2010

Äppelkaka med kardemumma




Har några äpplen i skålen som börjar se lite trötta ut. Ingen verkar vilja äta upp dem. Perfekt anledning att göra en äppelkaka.

125 gram smör
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vanilinsocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
4 medelstora äpplen
1 tsk kardemummakärnor (kan bytas ut mot kanel ca 1 msk)
1 msk strösocker

Smält smör och låt svalna.
Rör smör, socker, vanilinsocker. Tillsätt ett ägg i taget.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner.
Tillsätt mjölk.
Smörj en springform och häll i smeten.
Skär äpplena i tunna skivor. Sick ner tätt i smeten.




Stöt kardemummakärnor och blanda med socker. Strö över smeten.




Grädda kakan i nedre delen av ugnen 175 grader i 30-35 minuter.

Servera gärna ljummen med glass, vaniljsås eller vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar