Sidor

fredag 3 december 2010

Pizza

Igår frågade gubben om vi inte kunde ha pizza idag. Fredag och allt. Jovisst, sa jag. Då undrade han om jag inte kunde vänta med att göra pizzan så vi kunde göra det tillsammans. Jag blev jätteglad.
Det roligaste som finns är faktiskt att laga mat tillsammans. Jag försöker att få in flickorna mer i matlagningen men oftast är det annat som läxor och sådant som kommer i vägen.

Pizzadeg:
1 paket jäst
3 dl vatten
4 msk olivolja
2 kryddmått salt
6-8 dl vetemjöl

Lös jästen i 37 gradigt vatten.
Tillsätt olja, salt och mjöl, lite åt gången.
Arbeta degen seg och smidig.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa till ca dubbel storlek.
Går utmärkt att göra degen dagen innan och låta den vila i kylskåp över natten.

Tomatsås:
1 burk passerade tomater
4 msk hackad gul lök
4 msk olivolja
1 msk ketchup
2 vitlöksklyftor
salt och peppar, 2 msk oregano

Hacka och fräs gul lök i oljan. Tillsätt tomat, vitlök, kryddor.
Koka under lock på svag värme. Rör om då och då.
Sila såsen.

Fyllning:
Du bestämmer själv vad du vill ha på pizzan. Men personligen tycker jag att det enkla är godast. Mozzarella, tomat, oliver, basilika och lufttorkad skinka.

Pizzasallad:
1 litet vitkålshuvud
4 msk olivolja
2 presade vitlöksklyftor
1 1/2 msk vinäger
2 tsk oregano
1 tsk salt
4 krm svartpeppar

Hyvla vitkål med osthyvel eller skär i tunna strimlor. Har du en matberedare går det utmärkt att använda den.
Blanda samman dressingen.
Häll över vitkålen.
Låt salladen gärna dra en stund i kylskåp.

Även gott att tunt strimla lite röd paprika och ha i.

Pizzabakning:
Arbeta upp degen, först i bunken och sedan på bordet.
Vill du göra individuella pizzor så dela degen i 4-8 mindre bullar. Låt degen jäsa lite till.
Kavla ut dem till runda tunna pizzor. Eller gör pizzan över hela ugnsplåten.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Fördela fyllningen över.
Grädda på 250 grader i 10-15 minuter.

Servera med pizzasallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar