Sidor

söndag 24 april 2011

Gös med örtsås


I lördags ringde min pappa och frågade om vi var intresserade av gös. Han hade tillsammans med min äldste lillebror varit och fiskat. Fått massor av fisk. Det tog vi tacksamt emot. Gubben skar fina filéer.
Givetvis går det lika bra att laga rätten med annan fisk eller till och med fryst. Men färsk fisk är det ultimata.
Med tanke på hur ungdomarna reagerar vid fisk så har jag kyckling till dem. Såsen passar lika bra till kyckling.

Gösfilé

Sås:
2 1/2 dl vatten
3/4 msk hönsfond
2 1/2 dl vitt vin
3 schalottenlök
2 1/2 dl Crème fraiche
1 kruka basilika
1 kruka timjan
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
nypa socker
50 gram smör

Snabbrimma gösen dvs strö över havssalt och låt stå i rumstemperatur någon timma.

Koka in kycklingfond med vatten och vitt vin tills du reduserat ner till hälften.
Hacka löken och stek mjuk.
Lägg ner löken i fonden. Låt koka med fonden någon minut.
Sila bort lök och blanda i crème fraiche och koka upp.
Hacka färsk basilika och timjan.
Lägg ner i såsen.
Låt koka en stund och smaka av med salt, peppar och lite socker.
Rör ner smör i såsen.
Stek gösen hastigt på skinnsidan. Ös någon gång.
Skinnet är inte särskilt gott att äta så det pillar vi bort på tallriken.

Servera med kokt potatis, morötter och kokt broccoli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar