Sidor

måndag 25 april 2011

Prinsesstårtor till Maja som fyller fjortis



Idag fyller Maja 14 år och gubben har bakat tårtor. Maja har själv dekorerat dem. Anledningen till att det står fjortis på ena tårtan är ett skämt mellan henne och storebror Marcus. Han kallar henne alltid fjortis och har lärt sin son Viggo att säga fjortis. Så gulligt när det kommer ur en 3-årings mun.
- Maja är fjortis.
Som hämnd har Maja lärt Viggo att göra L (teckenspråk) i pannan och säga:
- Pappa är LOOSSSEEERRRR.

Tårtbotten:
6 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 msk vatten
2 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vanilinsocker

Vaniljkräm:
2 dl mjölk eller grädde
2 äggulor
1 1/2 msk potatismjöl
1 msk socker
1/2 vaniljstång

Fyllning:
6 dl vispgrädde
3 dl hallonsylt
marsipanlock
dekoration

Tårtbotten:
Sätt ugnen på 200°.
Smöra och bröa en rund form. Den vi använder är på ca 25 cm.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner vatten.
Sikta ner vetemjöl blandat med potatismjöl, bakpulver och vanilinsocker. Vänd ner med slickepott.
Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 45-55 minut.
Täck med ugnsfolie i slutet av tiden om kakan börjar bli för mörk. Pröva med en sticka. Tårtbotten är klar när stickan är torr. Tiden varierar.
Låt bottnen svalna lite. Stjälp upp på galler och låt kallna.

Vaniljkräm:
Skär en skåra i vaniljstången. Dra ut förna och lägg ner allt i en kastrull tillsammans med mjölk och socker. Koka upp.
Rör ner äggulorna och potatismjölet.
Sjud på svag värme under vispning. OBS! Krämen får inte koka.
När den tjocknar är den klar.
Fiska upp vaniljstången och kyl krämen.

Montering:
Vispa grädden.
Blanda lite mindre än hälften av grädden med vaniljkrämen.
Bred hallonsylt på en av tårtbottnarna.
Bred vaniljgrädden ovanpå. Upprepa.
Bred resten av grädden ovanpå och på kanterna på tårtan.
Forma grädden till en jämn kulle.
Lägg på marsipanlocket.
Dekorera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar