Sidor

torsdag 7 april 2011

Grön och Röd Pesto

Pesto är ett enkelt och väldigt gott sätt att smakasätta pastan. Även suveränt att toppa på mozzarella. Kanske på mozzarellapizza. Även till kyckling är pesto gott.
I affären hittar du bra färdiggjord pesto men det är väldigt enkelt att göra sin egen. Varför inte som en "Gå-Bort"-present till pastaälskaren? I en fin burk med tätslutande lock och handgjord etikett är pesto säkert mer uppskattad än en blomma.

Grön Pesto:
1/2 dl pinjenötter
1 dl basilikablad
1-2 vitlökklyftor
1 1/2 dl parmensan (grovriven)
4-5 msk olivolja
salt
svartpeppar

Rosta pinjenötter i en torr stekpanna. De bränns lätt eftersom pinjenötter är väldigt feta.
Låt nötterna svalna.
Kör pinjenötter, vitlösklyfta och basilika i en mixer.
Häll i olivolja droppvis medan du kör mixern.
Tillsätt riven parmensan.
Kör till du får en ganska lös pesto.
Smaka av med eventuellt lite salt och peppar

Röd Pesto:
10-15 soltorkade tomater i olja
1 dl parmesanost (grovriven)
1 vitlöksklyfta
1/2 dl pinjenötter
1 dl basilika
ca 1 dl olivolja
salt
svartpeppar
citronsaft

Rosta pinjenötterna snabbt i torr panna.
Låt svalna.
Mixa alla ingredienser utom osten och tillsätt oljan droppvis under tiden.
Tillsätt osten och kör lite till.
Smaka av med eventuellt lite salt och peppar. Någon msk citronsaft kan också vara gott.
Blir den för tjock så späd med lite vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar