Sidor

tisdag 5 april 2011

Spenat- och ostpaj



I eftermiddag åker Max till Kristianstad för att tillsammans med sin kära Johanna fira jubileum. De ska gå ut och äta på Favoriten. Då passar jag på att göra spenatpaj eftersom Max inte gillar spenat. Alla glada och nöjda.


Deg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1–2 msk vatten

Fyllning:
200 g babyspenat
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 gram ost
3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Hacka ihop mjöl och smör.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Låt degen vila i kylen i 30 minuter
Tryck ut degen i pajform.
Nagga med gaffel.


 
Förgrädda pajskalen mitt i ugnen 200 grader cirka 10 minuter.



Skölj spenaten.
Skala och finhacka löken (gul/vit).
Stek löken så den mjuknar.
Blanda ner spenaten och stek cirka 1 minut.

Blanda ost med spenaten men spara 1-2 dl av osten.


 
Fyll pajskalet med spenat/ost.


 
Vispa ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar.


 
Häll över fyllningen.


Strö den sparade osten på toppen.



Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.



Servera som vegorätt med sallad. Jag har lite skivad kassler till min "måste-ha-kött"-gubbe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar