Sidor

torsdag 9 juni 2011

Paj med fetaost, ruccola, tomater och oliver


Jag gör en ändring i veckomenyn. Eftersom det varit varmt och regnat så har ruccolan i Majas trädgårdsland fullkomligt expoderat. Det är underbart att ha tillgång till grönsaker som man odlat själv. Enda nackdelen är väl att mycket blir klart samtidigt. Det blir en intensiv period i överflöd. Gäller att ta tillvara på gåvorna när de erbjuds.

Denna pajen är vegetarisk men jag lägger till en köttbitoch kyckling  till min "måste-ha-kött"-familj. Ruccola går utmärkt att byta ut mot färsk spenat.

Jag tycker pajen är god både kall och varm. Därför är den bra att ha på buffébord eller i picknickkorgen. Passar toppen till grillat av olika slag. För de som har grill. Måste sura lite eftersom vår grill som gubben byggt på i två år fortfarande lyser med sin frånvaro.

Pajdeg:
3 1/4 dl vetemjöl
110 gram  smör
1/2 tsk salt
2-4 msk crème fraiche

Fyllning:
100 gram fetaost
4–6 cocktailtomater
10–15 svarta oliver (helst urkärnade)
en stor näve färsk ruccolasallad
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk torkad eller 1 msk färsk timjan
2 1/2 dl mellangrädde
3 ägg

Nyp ihop pajdegen eller kör den i matberedare. 
Tryck ut i en pajform.
Ställ pajen kallt en stund före gräddning. 
Dela tomaterna.
Fördela fetaost, oliver, tomater och ruccola i pajskalet.

Vispa ihop salt, svartpeppar, timjan, ägg och grädde och slå det över pajen.


Grädda i 20–30 minuter i 200 grader.



Servera med stekt karrékotlett. Steker kycklingfilé som inte användes igår till Maja. Hon är inte så förtjust i karré.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar