Sidor

tisdag 23 augusti 2011

Köttfärslimpa med grönpepparsås



Idag blir det klassisk mat med köttfärslimpa.
Köttfärslimpa är en rätt som man kan göra på många olika sätt. Både vad gäller innehåll och kryddning. Jag har tex ingen lök i. Men riven gul lök och lite vitlök är gott. Har man trilskande småbarn som inte gillar grönsaker är köttfärslimpa bra som "gömställe". Riv eller mal väldigt fint och blanda ner i smeten. Samma sak gäller svamp. Blir otroligt gott med kantareller i köttfärslimpan och då servera med rårörda lingon. Klart gillar barnen inte svampsmaken så kan man inte dölja den.

Jag pimpar till det med lite grönpepparsås. Max älskar grönpepparsås.
Skulle det bli något över så är köttfärslimpa gott att ha på mackan. Passar utmärkt i lunchlådan också.

Köttfärslimpa:
1 kg köttfärs
4 msk skorpmjöl
knappt 1 dl mjölk/grädde eller vatten
3 ägg
1 1/2 msk kalvfond
1 1/2 tsk dijonsenap
1 tsk  timjan
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Blanda skorpmjöl och grädde.
Låt svälla.
Blanda ner färsen och tillsätt ägg, fond, senap och kryddor.
Lägg färsen i en ugnsfast form och forma till en köttfärslimpa.
Ringla över lite smör eller olja.
Stek i 175 grader i ca 45 minuter.

Sås:
5 dl grädde (3 dl grädde och 2 dl vatten/mjölk)
1 1/2 msk kalvfond
1 msk soja
salt
vitpeppar
1 msk grönpeppar i lag
redning (ca 2 msk vetemjöl och 3 msk mjölk/vatten)

Koka upp grädde, soja och fond.
Blanda ner redningen och rör ordentligt medans det kokar upp.
Krossa grönpepparn lite.
Tillsätt kryddorna.
Sjud i ca 5 minuter.
Servera med kokt potatis och kokta morötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar