Sidor

söndag 14 augusti 2011

Kryddor

Ibland kan det vara svårt att komma ur gamla vanor när det gäller kryddning. Jag har fått mail från personer som bara använder sig av salt och svartpeppar i sin matlagning. Oftast beror det på att de inte vet vad som "passar". Jag tycker man ska våga testa kryddor men det är inte alltid så enkelt. Passar inte kryddningen kan det vara svårt att "rädda" en maträtt. Därför har jag gjort en liten lathund om vilka kryddor som passar till olika matsorter. Givetvis är det olika beroende på smak och även kultur.

Minns i min barndom att min pappa gick igenom en period där han hade kanel i praktiskt taget allt. Kanel fungerar faktiskt, tro det eller ej, i köttfärs. Senare övergick han till libbsticka. I pappas ögon eller snarare smaklökar var det curry. Men de smakerna har jag svårt för idag.

Försöker att uppdatera så fort jag kommer på en ny krydda eller smaksättning. Tipsa gärna.


Nötkött
Allroundkrydda
Basilika
Chilipulver
Grillkrydda
Grönpeppar
Lagerblad
Liquid Smoke
Paprika
Pepparmix
Piri Piri
Tacokrydda
Timjan
Vitlök


Fläskkött
Allroundkrydda
Chilipulver
Chimi Churri
Curry
Dragon
Grillkrydda
Ingefära
Lagerblad
Liquid Smoke
Paprika
Piri Piri
Sambal oelek
Senap
Tacomix
Viltmix
Vitlök


Kyckling
Allroundkrydda
Basilika
Citronpeppar
Curry
Dragon
Grillkrydda
Pepparmix
Sambal oelek
Tandoori Masala
Vitlök


Fisk
Basilika
Citronpeppar
Dragon
Lagerblad
Paprika
Pepparmix
Persilja
Piri Piri
Rosépeppar
Timjan
Vitpeppar


Lamm
Allroundkrydda
Basilika
Dragon
Enbär
Ingefära
Kanel
Oregano
Rosmarin
Svartpeppar
Timjan
Vitlök
Vitpeppar


Sås
Dill
Grönpeppar
Italiensk salladskrydda
Persilja
Svartpeppar
Tacokrydda
Vitlök
Vitpeppar


Potatisrätter
Allroundkrydda
Grillkrydda
Paprika
Pommes frites krydda
Salt
Svartpeppar
Timjan
Vitlök
Vitpeppar


Bakning
Brödkrydda
Ingefära
Kanel
Kardemumma
Nejlikor
Salt
Sesamfrö
Vallmofrö
Vitlök


Sallad
Basilika
Dragon
Mejram
Grekisk salladskrydda
Italiensk salladskrydda
Sesamfrö
Svartpeppar
Timjan
Örtsalt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar