Sidor

tisdag 6 september 2011

Fläskfilégryta med senapssås och varm sallad


Idag är kroppen inte på samma plan som jag. Men jobbet kallar i eftermiddag/kväll. Ska därför tillbringa den större delen av dagen att vila för att orka jobba.
En sådan här dag passar det med snabb och enkel mat. Det enda som kan gå fel med denna rätten är att du steker fläskfiléen för mycket. Det går så otroligt snabbt. Klart det beror ju på hur tjocka skivor du skär. Det är bättre då att bryna snabbt och istället koka filéen i såsen lite längre.
När det gäller grädde-vatten-mjölk gör du lite som du själv vill. Det ska vara minst 4 dl vätska i någon form.

Fläskfilégrytan:
1 fläskfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm peppar
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
2 msk kalvfond
2 msk fransk senap
1 msk majsstärkelse


Skär fläskfiléen i skivor.
Skala och hacka lök och vitlök.
Bryn köttet.
Tillsätt löken och låt allt steka någon minut.
Krydda med salt och peppar.
Vispa ihop matlagningsgrädde, vatten, kalvfond, senap och majsstärkelse.
Blanda ner det tillsammans med köttet.
Låt koka 3 - 5 minuter.

Varm sallad:
2 morötter
1 palsternacka
1/2 gul lök
150 gram sockerärtor
40 gram pnijenötter
1 msk honung
1/2 tsk salt
1 msk smör

Skala och dela rotfrukterna grovt.
Koka dem i saltat vatten 10 minuter.
Dela löken grovt.
Blanda allt i en ugnsfast form.
Salta och ringla över honung och smör.
In i ugnen 220 grader i 10-15 minuter.
Stick i och kolla om rotfrukterna mjuknat.
Dela sockerärtorna grovt.
Blanda ner i rotfrukterna och strö över pinjenötter.
Låt allt bli varmt.

Servera fläskfilégrytan med kokt potatis och varm sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar