Sidor

tisdag 29 november 2011

Laktosfria lussekatter



Försöker mig på att baka laktosfria lussekatter till jobbet idag. Affären hade ingen laktosfri mjölk så jag testar att istället använda soyghurt. Ska bli intressant. Kanske blir deg i soporna istället för lussekatter till jobbet.

Kan uppdatera med att skriva att lussekatterna blev bra. Inte så söta så gillar man det sött så tillsätt 1 dl socker till. Lussekatterna blev mjuka och ganska saftiga. Ganska nöjd med resultatet. 

Saffransdeg:
1 paket jäst för söta degar
150 gram mjölkfritt smör
0,75 l Soyghurt naturell
1 ägg
2 paket saffran
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
15-17 dl vetemjöl

Pensling:
1 ägg

Garnering:
ca 1 dl russin (kan uteslutas)

Smula ner jästen i en degbunke.
Smält margarinet.
Häll i soyghurt, rör om och värm till 37 grader.
Häll en del av degspadet över jästen och rör tills jästen är upplöst.
Tillsätt resten av degspadet, ägg, saffran, socker och salt. Knappt allt vetemjölet.
Arbeta degen med maskin tills degen släpper från bunkens kanter. 
Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 min.

Ta upp degen på lätt mjölad bord.
Knåda degen blank.
Dela den i 5 delar. 
Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del. 
Lägg lussekatterna på plåt med bakplåtspapper.
Tryck eventuellt i russin i "snurrorna".
Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg.

Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 grader i ca 8 minuter.
Låt svalna under bakduk.
Godast att äta direkt men går också att frysa in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar