Sidor

tisdag 29 november 2011

Skinkstek



Fick en skinkstek av mamma i söndags. Dags att laga den idag. Sköter sig själv i ugnen. Vill du så kan du ösa steken med stekspadet någon gång men det fungerar utmärkt att låta steken klara sig själv.

Jag väljer att krydda med timjan men du väljer givetvis vilken krydda du vill.

2 kg skinkstek
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
2 tsk timjan

Sås:
3 msk vetemjöl
all steksky
5-7 dl grädde eller mjölk
3 msk kalvfond
1 1/2 tsk timjan
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar


Krydda steken runt om.
Lägg den i  en ugnsfast form.
Klicka i lite smör eller olja.
Stick in en köttermometer till  mitten av köttet.
Ställ in i nedre delen av ugnen i 175 grader.
Tills termometern visar 75 grader. Ca 1 1/2 timme.
Ta upp steken och låt den vila 10-15 minuter. 
Skär upp steken i 1/2-1 cm tjocka skivor.

Sås:
Sila stekspadet.
Blanda ner grädde/mjök i stekspadet.
Tillsätt kalvfond och kryddor.
Koka upp.
Gör en redning och vispa ner i såsen.
Låt puttra ett par minuter. 
Smaka av. 
Tillsätt eventuellt mer kryddor.

Servera med kokt potatis och sparris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar