Sidor

torsdag 30 mars 2017

Produkttest från Buzzador



Jag har genom Buzzador fått möjligheten att testa en bredbar vegetariskt pastej. Förpackningen på 200 gram från Pastejköket är en pastej som är gjord på ärtprotein smaksatt med Karl-Johan svamp.

Konsistensen var hårdare än vanlig leverpastej men jag hade inga problem alls med att bre den på mackan. Den var riktigt god. Smakade inte som leverpastej men jag blev lite besviken eftersom jag förväntade mig en markant svampsmak. Helt ärligt kände jag faktiskt ingen svampsmak alls. 

Kommer absolut att köpa denna produkt efter testet. 

Innehåll: Vatten, rapsolja, stärkelse (ris, majs), ärtprotein (4,5%), jästextrakt, ärtfiber, salt, druvsocker, karamelliserat socker, lökpulver, purjolökspulver, glukossirap, kryddor och örtkryddor (bl.a. mejram, vitpeppar, ingefära, muskot, kryddnejlika, kardemumma, paprikapulver, persilja, svartpeppar, cayennepeppar, rosmarin, timjan, gräslök), svampgranulat (Karljohansvamp), arom, grönsaksbuljongpulver.

Rekommenderat pris: 19.90 kr

Betyg: 4/5





Tortellini i tomatsås

Snabbt, enkelt och riktigt gott. I mitt tycke ska en tomatsås stå länge och småputtra,
Tortellini finns att köpa med olika fyllning. Välj det du gillar.
Tortellini kan kokas bredvid enligt förpackningen och antingen bara läggas i såsen efter att vattnet hällts av eller så kan man servera tortellini och tomat var för sig. Precis hur man själv vill.

2 paket färsk tortellini
1/2 gul lök
1/2 solovitlök
4 dl vatten
2 msk grönsaksbuljongpulver/kycklingfond
1 burk krossade tomater
1 paket passerade tomater
1 msk agave sirap/honung
bladspenat
salt
svartpeppar
1/2 gurka
2 tomater
1/2 röd spetspaprika
1 paket fetaost
ruccola
3 msk olivolja
1 1/2 msk äppelcidervinäger

Tomatsås
Finhacka lök och vitlök.
Fräs i olja tills löken blir genomskinlig.
Häll i vatten, fond, 2 krm salt, 1 krm svartpeppar, krossade och passerade tomater.
Koka i minst 10 minuter.
Tillsätt tortellini och koka i 3 minuter.
Vänd ner spenaten och smaka av med honung/agave sirap och eventuellt mer salt och svartpeppar.

Sallad
Tärna gurka, paprika och tomat.
Blanda grönsakerna med ruccola.
Rör ihop olivolja, vinäger, 2 krm salt och 1/2 - 1 krm svartpeppar.
Vänd ner dressingen i salladen.
Smula fetaosten över.

Servera.

onsdag 29 mars 2017

Smörstekt torsk med rotsakspytt och paprikasås



En annorlunda pytt som är kokt istället för stekt. Paprikasåsen var väldigt enkel och god. Alla tillbehör passade lika bra till fisken som till min burgare från Hälsans kök.

600 gram torskfilé
1/2 kg potatis
2 palsternackor
200 gram morötter
1 liter vatten
3 msk grönsaksbuljongpulver
1 gul lök
2 lagerblad
1 tsk paprikapulver
2 1/2 dl grädde
2 msk smör
1/2 citron
salt
svartpeppar

Skala och tärna potatis, palsternacka och morot.
Strimla halva löken.
Koka rotsakerna i vatten, gönsaksbuljongpulver, lagerblad samt 3 krm salt.

Finhacka resten av löken.
Stek löken i smör tillsammans med paprikapulver. OBS! Akta så du inte bränner paprikapulvret.
Tillsätt grädde och hälften av vattnet som rotsakerna kokat i.
Koka ihop i minst 5 minuter.
Krydda med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
Smaka av.
Red eventuellt med lite Maizena majsstärkelse eller vetemjöl utrört i vatten.

Dela fisken i portionsbitar.
Krydda med salt och vitpeppar.
Stek i smör cirka 3 minuter per sida beroende på tjocklek givetvis.

Servera med gröna blad och citronklyfta.


tisdag 28 mars 2017

Gulasch vegostyle



En gulschliknande gryta som jag serverar med kokt potatis. Lite mer vatten i och du har istället en soppa. Varför då inte också ha potatisen i istället för bredvid?
Jag gjorde den av vegansk Anamma sojafärs men givetvis kan du göra den med nötfärs också.

600 gram vegetarisk färs (tex Anamma)
1 gul lök
1/2 solovitlök
200 gram morötter
1 tsk spiskummin
3 msk tomatpure
1 msk paprika pulver (1/2 msk vanlig paprika och 1/2 msk smoked paprica)
5-7 dl vatten
2 msk grönsaksbuljongpulver
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk citronsaft

Skala och skiva gol lök.
Hacka vitlöken.
Skala och skiva/tärna morötterna.
Bryn färs, lök och vitlök tills det får fin färg.
Häll i salt, svartpeppar, spiskummin, paprika och tomatpuré.
Fräs någon minut.
Tillsätt vatten och buljong.
Sjud i minst 10 minuter.
Lägg i morötterna och låt sjuda tills morötterna är klara.
Smaka av om det behövs mer salt och svartpeppar.

Servera med kokt potatis och ruccola.

onsdag 22 mars 2017

Nudelwok med ugnsbakad fisk



Gubben gillade dagens middag. Det var ett lyckat recept.

- Detta kan du laga flera gånger.

Nudelwoken hade givetvis passat till annat än fisk. Jag åt Vegme-färs till.

600 gram kolja
4 nystan nudlar
1 röd paprika
1/2 purjolök
1/4 spetskål
1 tumme ingefära
1/2 solovitlök
75 gram smör
2 msk soja
1 dl vatten
1/2 dl sweet chili sås
salt
svartpeppar
vitpeppar

Koka nudlarna enligt paketets anvisningar.
Skölj dem i kallt vatten när de är klara.
Strimla paprika, purjolök och spetskål fint.
Skala och riv ingefära och vitlök.
Stek grönsakerna med vitlök och ingefära.
Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
Vänd ner de kokta nudlarna.
Tillsätt vatten och sweet chili sås.
Koka ihop några minuter.

Blanda ihop smör och soja. Så gott det går.
Dela fisken i mindre bitar.
Lägg i en smord ugnsfast form.
Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm vitpeppar.
Klicka smöret på fisken och häll soja över.
Baka i ugn 170 grader i 13 minuter (12-15 minuter).

Servera nudelwok med fisken och ringla soja-smöret över.

tisdag 21 mars 2017

Boggryta med äpple och morot



Det händer väldigt mycket runt omkring oss just nu och jag har svårt att samla tankarna. Känner mig väldigt splittrad och det är jobbigt att handskas med alla känslor som bubblar inombords. Jag är inte så duktig på att stanna upp och känna efter. Det är bättre att vara i farten och slippa tänka på allt. Jag vet att det är ett sätt jag har för att slippa handskas med vissa av sakerna som jag helst skulle vilja slippa. Jobbigt när man vill gråta av sorg medan man också vill glädjas över annat. Så motstridigt men livet är väl så.

600 gram rökt bog
1/2 rödlök
1 äpple
300 gram morötter
1 bubbla persilja
2 dl vatten
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 msk kycklingfond
knappt 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Tärna bog, lök, morot och äpple.
Hacka persilja
Bryn lök och morot i några minuter.
Häll över vatten, fond,salt, svartpeppar och grädde
Låt koka tills morötterna är mjuka. Cirka 10 minuter.
Red av grytan med lite maizena utrört i vatten om du vill ha grytan tjockare.
Tillsätt bog, äpple och persilja.
Låt allt bli varmt.

Servera med kokt ris och gröna blad.

fredag 17 mars 2017

Quesadillas med bacon och paprika

Gubben gillade verkligen maten så jag tipsade Maja och Oskar. De lagade quesadillas någon dag efter och tyckte också att det var väldigt gott. Snabbt lagat också. Jag gjorde hälften av receptet och det blev fyra quesadillas till gubben.

2 paket bacon
2 paprikor
1/2 stjälk selleri
1 rödlök
1/2 solovitlök
1 tsk paprikapulver
1 paket tortilla
2 dl riven ost
2 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
salt
svartpeppar

Strimla bacon tunt.
Tärna paprikan.
Skölj, ta bort blasten och strimla sellerin fint.
Hacka löken fint.
Stek allt.
Krydda med pressad vitlök, paprikapulver, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
Lägg fyllningen på ena halvan av tortillabrödet.
Strö över ost.
Vik över den andra halvan så att tortillan blir som en halvmåne.
Stek brödet på båda sidor i en torr stekpanna tills de fått fin färg.

Blanda creme fraiche och sambal oelek.
Krydda med 2 krm salt och 1/2 krm svartpeppar.

Servera quesadilla med sambal-sås och sallad.

torsdag 16 mars 2017

Sushi - vegansk såklart


Jag köpte ett Blue Dragon sushi-kit och testade att göra egen sushi. Inte alls så svårt som jag hade inbillat mig. Riktigt gott blev det också. Första men absolut inte sista gången jag gör sushi.


Vår fyllning bestod av vegansk majonnäs det vill säga äggfri majonnäs, röd paprika, morötter och gurka.

 Eftersom jag gjorde hela förpackningen blev det väldigt mycket över. Det blev många sushibitar av de fyra rullarna så jag gjorde en matlåda till Magda och jag hade även till lunch dagen efter. Då kom både Maja och Max inom för att smaka sushi.

Magdas matlåda innehöll också strimlad gurka och morot, japansk soja, wasabi samt en påse med granola-kakor från MadeGood. Givetvis pinnar eftersom hon äntligen lärt sig att äta med pinnar.



Makaronilåda


- Mamma, idag har du lyckats. Jättegott, sa Magda.

Du väljer själv vilken pasta du vill ha. Även korven. Kryddig eller mild. Det du helst föredrar. Det som är viktigast för mig är att korven jag serverar min familj innehåller mycket kött och bra råvaror.

Det blev tillräckligt mycket över för att bli en perfekt lunchlåda till Magda. Klart lite annat smått och gott fick också plats i lunchlådan. Sallad, rivna morötter, en burk med nötter, mandel och russin samt en enkel kaka. Som du gör såhär:

Smält 1 dl jordnötssmör tillsammans med 1 dl honung eller agave sirap. Vänd ner 2 dl av någon form av flingor. Till dessa är det Magdas frukostflingor fullkorns Cherrios. Klicka ut smeten i muffinsformar. Ställ in i kylskåpet för att stelna.

En söt och kletig kaka som ger energi på eftermiddagen.




600 gram korv
4 portioner makaroner (4-5 dl okokta)
1 rödlök
1 röd paprika
2 dl riven ost
4 ägg
1 1/2 dl grädde
3 dl mjölk
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar


Koka pastan enligt förpackningen.
Slanta korven.
Hacka lök och dela paprika i mindre bitar.
Bryn allt.
Blanda korvröran med de kokta och avrunna makaronerna.
Tillsätt riven ost.
Lägg allt i en smord ugnsfast form.
Blanda ägg, grädde, mjölk, salt och svartpeppar.
Häll äggblandningen över makaronerna.
Grädda i 220 grader ugn i 20-25 minuter eller tills äggstanningen stelnat.

Servera med sallad.

tisdag 14 mars 2017

Lunchlåda


Idag var Magda på "prova-på"-dag på den eventuellt nya skolan. Det var antingen betala för maten i cafeterian eller ta med lunchlåda som gällde. Magda, som inte kände till maten eller rutinerna, ville ha en egen matlåda med. Hon önskade sig pannkakor och pannkakor fick hon. Jag lagade amerikanska pannkakor som räckte både till frukost och till lunch. Med i lunchlådan fanns också jordgubbssylt, ett äpple, en te-påse och en förpackning med granolabollar.

MadeGood Granolabollar är en ekologisk snackspåse med små "bollar" av havre. Granolabollar Chocolate Chip är gjorda med havre och chokladbitar. Ett perfekt mellanmål som är lätt att ha med sig. Passar perfekt när energin behöver fyllas på. Utmärkt att skicka med i skolväskan eftersom de är fria från nötter, laktos, gluten, soja. Det som många är allergiska för och som ofta är förbjudet i skolor. 

Finns även i smakerna Choklad Banan, jordgubbar, äpple och kanel. Finns också bars och då i smakerna Cherry & Pecan, Almond & Apricot, Chia & Berries, Brazil Nut & Orange.



Jag köpte MadeGood Granolabollar på Maxi för 10 kr/påse.

Amerikanska pannkakor:
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 krm salt
2 1/2 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg

Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Vispa ner mjölk, smör och sist ägg.
Rör ut allt till en slät smet.
Klicka 1 msk smet i en stekpanna.
Grädda 1 1/2 minut på varje sida.
När det börjar bubbla på ytan är det dags att vända.

Köttbullar i tomatsås och klyftpotatis



Idag gick maten hem. Väldigt gott tyckte familjen. Jag lät köttbullarna småputtra i 30 minuter. Köttbullarna serverades med klyftpotatis men jag kan även se detta som en rätt till pasta. Resterna blir perfekt i en matlåda med lite överbliven pasta.

600 gram blandfärs
1 ägg
3 msk ströbröd
1/2 solovitlök
1 msk kalvfond
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

1 burk krossade/passerade tomater
1 msk tomatpurè
2 msk kalvfond
2dl vatten
1 dl grädde
2 tsk oregano
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda samman ströbröd, ägg, kalvfond, salt, svartpeppar, pressad eller finhackad vitlök.
Låt svälla lite.
Blanda ner blandfärsen.
Forma till köttbullar och stek runt om tills de får fin färg.
Häll krossade tomater, tomatpurè, oregano, salt, svartpeppar, kalvfond, grädde och vatten i stekpannan och låt köttbullarna sjuda i 8-10 minuter.
Smaka av om det behövs mer salt och svartpeppar.
Red eventuellt med lite majsstärkelse utrört i vatten.

Servera med klyftpotatis och sallad.

måndag 13 mars 2017

Röd linssoppa


Jag kokade soppan i god tid innan maten eftersom jag skulle följa med Maja och Rex till veterinären. När det var dags att äta hade det mesta av vätskan absorberats av linserna. Så soppan blev en gryta. Väldigt gott och jag har mat flera dagar.

2 morötter
1 röd paprika
1 rödlök
1/2 solovitlök
12 dl vatten
2 msk grönsaksbuljongpulver
3 dl röda linser
2 msk tomatpuré
1 tsk paprika
1 tsk oregano
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Finhacka morötter, paprika, rödlök och vitlök.
Fräs grönsakerna i olivolja i ett par minuter.
Tillsätt vatten, buljongpulver, linser, tomatpurén, paprikapulver och oregano.
Låt koka tills morötterna är mjuka, cirka 15 minuter.
Smaka av med salt och peppar.

Ugnsbakad fisk med currysås


Vet inte om gubben bara var på dåligt humör eller om denna rätten inte var något speciell. Tyvärr kan jag inte avgöra eftersom jag inte äter fisk. Ätbar men inget särskilt var hans kommentar. Kanske var det riset vilket han inte gillar. Eller curry som han inte heller är så förtjust i.

600 gram torsk
1 stor gul lök
2 tsk curry
1 1/2 dl vitt matlagningsvin
1 dl grädde
1 msk äppelcidervinäger
2 dl creme fraiché
1 äpple

Skala och finhacka löken.
Fräs löken i smör.
När löken blir glansig tillsätt curry och åt fräsa någon minut till.
Tillsätt matlagningsvin, grädde och äpelcidervinäger.
Låt koka minst 5 minuter, gärna längre.

Dela fisken i portionsbitar och lägg i en smord ugnsfast form.
Krydda med salt och vitpeppar.
Baka fisken i 200 graders ugn i 8-10 minuter.

Mixa eventuellt såsen slät.
Tag av såsen från värmen och vänd ner creme fraiché.
Smaka av med 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
När fisken är klar häller du såsen över fisken.
Strimla äpplet och strö det över fisken.

Servera med kokt ris och gröna blad.

söndag 12 mars 2017

Karré i sås med rostade rotsaker


Gubben gillade verkligen maten idag. Såsen blev väldigt god. Enligt honom.

Jag brukar alltid låta köttet småputtra i såsen länge (1 timme). På så sätt blir karré riktigt gott.

700 gram karré
4-6 stora potatis
3-4 stora morötter
2 stora palsternackor
1 solovitlök
3 dl vatten
2 msk kalvfond
1-2 msk soja
2 dl creme fraiché
salt
svartpeppar

Skala och dela potatis, morötter och palsternackor i mindre bitar,
Gnid in i olja, salt och svartpeppar,
Grädda i ugn 200 grader i 20-25 minuter.

Skala och skiva vitlöken.
Skiva köttet.
Bryn vitlöken i smör.
Tillsätt karréskivorna och bryn i 2 minuter på varje sida.
Lägg karrén i en gjutjärnsgryta.
Tillsätt vatten, kalvfond, soja, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
Låt sjuda i minst 5-7 minuter.
Vänd ner creme fraiché och koka ihop,
Red eventuellt med majsredning utrört i vatten.
Smaka av om det behövs mer salt och svartpeppar.

Servera med sallad.

lördag 11 mars 2017

Kycklingfylld canneloni


Det blev väldigt mycket mat. Jag lyckades fylla två av mina glasugnsformar med 10 rullar i varje form. Fick alltså ut 20 rullar av 2 förpackningar med färska lasagneplattor. Plattorna var i en hel rulle som jag delade i 10 lika stora plattor.
Chipotlepuré hade jag svårt att hitta först men tillslut lokaliserade jag det bland tacoprodukterna. Väldigt spännande kryddpuré som jag kan se flera användningsområden för.



600 gram kycklingfilé
300 gram morötter (3-4 morötter beroende på storlek)
1/4 vitkål
2 dl créme fraiche
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 1/2 msk chipotlepuré
1 tsk oregano
2 paket färska lasagneplattor
parmesan

Skala och riv morötter.
Strimla kålen fint.
Stek grönsakerna i några minuter.
Krydda med knappt 1/4 tsk salt och 1/2 krm svartpeppar.
Lägg grönsaksfräset till sidan.
Strimla och stek kycklingen.
Krydda med knappt 1/4 tsk salt och 1/2 krm svartpeppar.
Blanda samman grönsaksfräset och kycklingen.
Vänd ner creme fraiché.

Häll krossade tomater, vatten, tomatpuré, chipotlepuré och oregano i en skål.
Mixa med stavmixer.
Krydda med 1/2 tsk salt och 1/2 krm svartpeppar.

Skär lasagneplattorna i lagom långa plattor.
Fördela kycklingröran på pastaplattan.
Lägg rullarna i en smord ugnsfast form.
Häll tomatsåsen över rullarna.
Strö parmesanost över.
Gratinera i ugn 200 grader i 20-25 minuter.

Servera med sallad.

torsdag 9 mars 2017

Färsbiffar med smak av Dijon

Dijonsenap som alltid finns i det här huset var slut. I affären var det också slut. Så istället tog jag Johnnys söt/stark. Enligt gubben var biffarna goda.

När jag stekt ett prov insåg jag att de höll ihop dåligt så jag tillsatte 1/2 dl ströbröd i smeten.

Min familj är såstokiga och därför gjorde jag också en brunsås till. För de som ville och det ville de.

Jag kan också tänka mig att lägga örtsmöret ovanpå biffarna och låta det smälta. Ger mer kryddning och smak.

Tyvärr hann jag inte ta något kort.

600 gram blandfärs
1/2 dl vatten
1 ägg
2 msk dijonsenap
100 gram smör
torkad ört (dragon, timjan, rosmarin eller persilja)
250 gram champinjoner
1 gul lök
socker
matolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Ta fram smöret så det mjuknar i rumstemperatur.
Blanda färsen med vatten, ägg salt, svartpeppar och dijonsenap.
Forma till lagom stora biffar.
Stek biffarna i smör 3-4 minuter per sida.
Mjuka upp smöret med en gaffel.
Smaksätt smöret med 2 krm salt och valfri torkad ört.
Skiva svamp.
Strimla lök.
Stek svamp och lök hastigt.
Krydda med 1-2 krm salt och 1/2 krm svartpeppar.

Servera biffarna med kokt potatis, svampfräs och örtsmör.


tisdag 7 mars 2017

Kasslergratäng



Snabbt och enkelt. Tyvärr har kassler som tillagas en tendens att bli torrt och trist. Vilket gubben tyckte att denna rätt blev. Jag hade nog sänkt tillagningstiden till 15 minuter. Kasslern är ju redan tillagad. Kanske hade det till och med blivit godare om jag hade kokat ihop en sås av grädde, äpple, lök, dragon, salt och svartpeppar och sedan strimlat kasslern för att bara hamna i såsen för att värmas.



Enligt receptet skulle det serveras kokt ris till men jag hade också kunnat tänka mig denna rätten till både potatis och pasta.


Jag testade själv bönbiffar med picklad blomkål från COOP. Riktigt goda. Perfekt att ha i frysen och ta till dagar när man inte orkar laga vegetarisk mat från grunden.

600 gram kassler
2 1/2 dl grädde
1 äpple
1 rödlök
1 tsk dragon
1 msk kycklingfond
salt
svartpeppar
1/2 påse sallad
1/2 gurka
3 msk olivolja
1 1/2 msk balsamicovinäger
1 msk honung

Skiva kasslern och lägg den i en smord ugnsfast form.
Tärna äpple och lök.
Blanda samman lök, äpple, grädde, fond, dragon, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
Häll blandningen över kasslern.
Gratinera i 200 graders ugn i 20 minuter.
Dela gurka i mindre bitar.
Blanda gurka och sallad.
Rör ihop olivolja, vinäger, honung, 2 krm salt och 1/2 krm svartpeppar.
ringla dressingen över salladen.

Servera kasslergratängen med kokt ris och sallad.

Olika typer av ADHD, DAMP och DCD

Forskningen går, som tur är, framåt och det gäller att hänga med. Speciellt när man som jag är engagerad i Attention. Jag deltog i november i utbildningen "ABC för NPF - en grundkurs om neuropsykiatri" och för någon vecka sedan lyssnade jag till Eric Donell som föreläste med "ADHD EDDDE!" Även om jag tycker att jag har ganska bra kunskap om vad NPF - ADHD- mm är så får jag alltid aha-upplevelser. Det är precis som om man tar till sig kunskap just när man är tillgänglig för den. Eller när man hör något på ett annat sätt så slår det igång något hos en. Det jag tänkte skriva om är de olika typerna av ADHD men först ska jag tydliggöra lite kring ADHD.

Termen ADHD kommer från DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), som är en handbok inom psykiatrin i USA som ger ett standardsystem för medicinsk diagnostisering av psykiska störningar. ADHD står för Attention deficit hyperactivity disorder.

Internationellt (och i Sverige) används Världshälsoorganisationens (WHO:s) klassificeringssystem  för olika diagnoser ICD (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems).

ICD klassificerar ADHD som en aktivitets- och uppmärksamhetsstörning (engelska: disturbance of activity and attention) och ingår i en grupp som kallas hyperaktivitetsstörningar. Den svenska benämningen är hyperaktivitetssyndrom med uppmärksamhetsstörning men för enkelhetens skull kallar vi i Sverige det för ADHD.

Det finns tre olika typer av ADHD och man kan också gradera de olika typerna, låg, medel eller hög.

  • ADHD-I (inattentive)
    denna typ av ADHD är det som tidigare har kallats för ADD det vill säga ADHD utan H (hyperaktivitet) men med uppmärksamhetssvårigheter.
    Denna diagnosen har man tidigare sagt är en tjej-diagnos eftersom flickor ofta fick diagnos. Idag vet man att även killar har ADD. Kännetecknande är att en person med ADHD-I ofta dagdrömmer, har koncentrationssvårigheter och svårigheter med  att slutföra uppgifter.
  • ADHD-H (hyperactive)
    Denna typ av ADHD är en huvudsakligen hyperaktiv-impulsiv form. Kännetecknande är ett utåtagerande beteende med ett häftigt temperament.
  • ADHD-C (combined)
    Denna typ av ADHD är en kombinerad form av ADHD-I och ADHD-H alltså ADHD med både uppmärksamhetsstörning och hyperaktivitet/impulsivitet.

En annan diagnos som man kan prata om i sammanhang med ADHD är DAMP. Detta är en väldigt omtvistad diagnos som många säger att man slutat att använda men trots det så dyker den upp då och då. Diagnosen DAMP finns faktiskt fortfarande i klassifikationen ICD-10.

När man pratar om DAMP menar man ADHD i kombination med nedsatt motorisk förmåga.
DAMP motsvarar alltså en kombination av ADHD och DCD (developmental co-ordination disorder). På svenska - ”störd utveckling av koordinationsförmågan”.

DCD är inte en diagnos som jag stöter på så ofta.Varför vet jag inte. Är det en ovilja hos BUP att sätta den diagnosen? "Försvann" diagnosen i och med att DAMP-diagnosen slutade att användas på slutet av 90-talet. Kanske är det så att DCD-diagnosen "går in i" de andra NPF-diagnoserna. Maja hade till exempel OCD-diagnos fram till 15-års åldern då BUP tog bort den och menade på att tvång- och kontrollsyndrom fanns inom ADHD och därför täcktes upp av den diagnosen. Eller är det helt enkelt så att DCD-diagnosen hamnat i skymundan av ADHD?

Det är väldigt vanligt om man har en NPF-diagnos att man också har flera andra diagnoser även om vissa mottagningar bara nöjer sig med att utreda en.
Urban Leijon berättade att under de 17 år som han utredde barn och ungdomar stötte han endast på ett fåtal helt rena fall av ADHD. Alla andra hade två eller flera diagnoser. Det gällde bara att se skogen bakom alla träden.

I Magdas BUP-journal står det en hel del olika diagnoser fastän hon aldrig utretts, en av de diagnoserna är just DAMP. Hos henne har jag sett och ser jag en motorisk "klumpighet" så diagnosen DCD är kanske inte fel men jag undrar också hur mycket av Magdas andra diagnoser som går in i DCD.

Några av de saker som Magda har haft svårt för som till exempel svårt att skriva eftersom handen krampaktigt håller i pennan eller att det är svårt att skriva mjuka rörelser kan kanske både bero på DCD men också på dyslexin. Medan andra saker som att inte kunna klippa, knäppa knappar eller knyta skosnöre inte kan ha med dyslexi att göra. Magda har ofta skämts för sin oförmåga att dela maten på tallriken, svårigheter att äta med kniv och gaffel samt hennes krampaktiga och "barnsliga" sätt att hålla besticken.

Medan kamraterna snabbt lärde sig saker som att cykla och simma tog det väldigt lång tid för Magda. Väldigt lång tid. Så lång tid att hon skämdes för stödhjulen och istället lät bli att cykla. Simskolan slutade vi med eftersom hennes ångest över att behöva simma tillsammans med barn som var fem år yngre blev så otroligt hög. Magda lärde sig till slut att både cykla och simma men det tog mycket, mycket längre tid för henne än för andra barn.
Magda är också klumpig och många gånger får man upplevelsen av att hon inte riktigt har kontroll på sin kropp. Hon spiller, tappar och går in i saker.
Idrotten i skolan var aldrig kul. Av flera orsaker men ju äldre de blev ju mer stod Magdas svårigheter ut bland de andra barnen/ungdomarna. Hon hade svårt med de saker som krävde grovmotorik och koordinationsförmåga. Så här i efterhand har jag full förståelse för att Magda till slut vägrade att vara med på idrotten. Vem skulle vilja vara i hennes skor?

Jag förstår nu att varje idrottslektion innebar så mycket ångest och oro. Tänk om jag hade fått den kunskapen tidigare. Tänk om vi alla hade vetat bättre om allt som Magda hade och har det svårt med. Tänk om vi hade kunnat hjälpa Magda genom att ge henne en förklaring till varför hon är som hon är. Vi väntar fortfarande på den där fördjupade utredningen som Magda skulle få. Den där utredningen som BUP skulle göra. Allt i enlighet med den där remissen som 2006 skickades från BVC-psykologen till BUP-mottagningen. 11 år av väntan och en tjej som fortfarande inte förstår varför hon gör som hon gör och varför hon känner som hon känner. 11 år, det är en väldigt lång tid. Vi som såg svårigheterna och sökte hjälp så tidigt.

Det spelar kanske ingen roll att man får en utredning och en diagnos eller inte men det viktiga är att lära sig att förstå sina svårigheter och lära sig hur man ska kompensera för oförmåga/svårighet/funktionsnedsättning. Det är därför jag känner att det är så viktigt att dela med mig av det jag vet.Vad är all den kunskap som jag bär på värd om jag bara behåller den för mig själv? Jag vet att jag hade behövt så mycket mer stöd, hjälp och kunskap när mina barn växte upp. När vi var mitt i allt detta svåra och tunga. Tyvärr kan jag inte vrida tillbaka klockan och göra om det igen men jag kan kanske hjälpa någon annan med mina ord och min kunskap.

Produkttest från Buzzador - Leva från Pågen


Jag har svårt för att äta bröd till frukost. Det liksom växer i munnen och jag har svårt att svälja. Bröd lägger sig som en klump i magen. Däremot kan jag ta en macka som ett mellanmål eller som lunch. När jag väl äter bröd vill jag ha tuggmotstånd, hela frön och allra helst riktigt mörkt.

Jag gillade verkligen brödet och det gick även hem hos familjen. Kommer säkert köpa det igen. I vår familj går det inte så mycket bröd i veckorna så om jag köper brödet igen kommer det att bli till en helg.

Leva är ett smakrikt bröd av fyra sädesslag med nötighet från fröer och den kallpressade rapsoljan. Plus i kanten är att brödet inte innehåller konserveringsämnen. Brödet är luftigt med kärnor som skapar tuggmotstånd. Det är både nyckelhålsmärkt och ”Från Sverige”-märkt.

Innehåll:
Vetemjöl, vatten, klippt fullkornsråg*, vetekärnor*, sirap, fullkornsvetemjöl*, vetegluten, fullkornshavremjöl*, jäst, solrosfrö (2%), vört av korn, rapsolja, kornmjöl, rågmjöl, salt, maltvinäger, havregryn* och rågflingor*.
*Fullkornsinnehåll; 22%, motsvarande 30% av torrvikten.

Vikt: 650 gram
Pris: cirka 26, 95 kr
Betyg: 4/5

måndag 6 mars 2017

Laxbiffar med kall yoghurtsås


Detta receptet räckte till nio laxbiffar. Enligt receptet skulle gurkan tärnas men jag hade nog föredragit att riva gurkan istället. Jag serverade kokt blomkål till men en sallad hade passat bättre.
Eftersom Magda inte tycker om lax och vi fick matgäster i form av Maja och Oskar stekte jag också några falukorvsskivor. Till mig själv värmde jag lite av fyllningen som inte fick plats i vårrullarna häromdagen.

600 gram laxfärs
1/2 gurka
3 dl turkisk yoghurt
1 1/2 tsk curry
1 msk honung
1 ägg
1/2 dl ströbröd
2 dl mjölk
20 gram smör
salt
svartpeppar
vitpeppar

Blanda laxfärsen med ägg och ströbröd.
Krydda med 3/4 tsk salt och 1 krm vitpeppar.
Låt smeten vila någon mínut.

Tärna gurkan.
Blanda gurka, yoghurt, curry, honung, 2 krm salt och 1/2 krm svartpeppar.

Forma färsen till lagom stora biffar.
Stek i smör 3-4 minuter per sida.

Servera laxbiffarna med potatismos och yoghurtsås.

Produkttest från Buzzador - Digestive Havremål


Jag har via Buzzador fått möjligheten till att testa Digestive Havremål från Göteborgs kex. Ett kex som passar både dom mellanmål eller som en "kaka till kaffet".
Produkten jag testade hade smaken tranbär och chiafrö. Det finns ytterligare en smak, orginal, men den fanns inte i den Maxibutiken som jag handlade i.

Vanliga Digestivekex är något som då och då kan finnas i detta hemmet men inte ofta. Barnen var väldigt förtjusta i Digestivekex som små och gubben äter dem gärna på en ostbricka. Då är denna varianten något som faller mig mer i smaken. Inte lika söt, mer motstånd när man tuggar och smak av havre.

Paketet innehåller 16 kex som ligger förpackade två och två. Även om jag inte är förtjust i all denna plast som vi använder helt i onödan så tyckte jag att det var väldigt behändigt att bara ta en av de små förpackningarna i väskan. Kan även tänka mig att detta är ett bra alternativ i barnens utflyktsmatsäck. Jag ska faktiskt köpa och stoppa ner i Magdas ryggsäck. Hon har alltid haft svårt att klara sig mellan frukost och lunch. I grundskolan var det svårt att hitta något som hon ville ha med sig eftersom hon inte är så förtjust i frukt och inte ville ha med en macka. Vilket kändes pinsamt att äta på rasten. Ett havremål hade nog gett henne tillräckligt med kraft fram till lunchen. Jag tyckte själv att Havremål var ett perfekt tillskott vid 15-tiden när hjärnan vill ha ett extra tillskott för att inte totalt kärva. Tror inte att det finns en längre timme än den mellan 15 - 16. Så nära hemgång men ändå så långt borta.

Digestive Havremål från Göteborgs kex är något som jag definitivt kommer att köpa igen.

Pris: cirka 24,90 kr
Betyg: 5/5

lördag 4 mars 2017

Vegetariska vårrullar


Idag blev det middag bara till mig och gubben eftersom Magda och Simon skulle på 50-års kalas. Passar därför på att göra vegetariskt.

Vårrullarna blev riktigt goda. Kommer absolut att göra dessa igen.

Det blev totalt 12 stora vårrullar. Serverade med råhyvlade morötter.

1/4 vitkål
3-4 morötter
200 gram champinjoner
1 msk sesamolja
1 msk äppelcidervinäger
2 msk soja
3 krm salt
1 krm svartpeppar
1 förpackning filodeg

Strimla riv vitkål och morötter.
Skär champinjonerna fint.
Stek grönsakerna och svampen.
Krydda med salt och svartpeppar.
Blanda sesamolja, äppelcidervinäger och soja.
Häll blandningen över grönsakerna. Blanda väl. Låt svalna.
Dela filodegen på mitten.
Lägg två ark ovanpå varandra till en rulle.
Pensla ytterkanterna med olja.
Placera fyllningen på filodegen och vik ihop.
Lägg vårrullarna på ugnsplåt med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen 200 grader i 15-20 minuter.

Servera med kokt ris, sweet chilisås och soja.