Sidor

lördag 13 maj 2017

Sparrissoppa med blomkål- och sojabönssallad



Soppa kan ha en tendens att bara mätta genom volym. Speciellt mixade soppor som inte innehåller bitar av grönsaker eller kött. Gubben klagar alltid på att soppa inte mättar. Därför tyckte jag att detta receptet lät bra men han dissade sojabönan som är en helt ypperlig mättande faktor.

Har du inte grönsaksbuljongpulver fungerar fond utmärkt. Grönsaksfond eller kycklingfond. Det behöver vara en ljus fond.

Saknar du citron så fungerar givetvis citronsaft på flaska. Skalet kan du utesluta.

Jag använder iMat för att göra rätten helvegetarisk men det går utmärkt att byta ut mot grädde eller gräddmjölk.

Vill du ha tjockare soppa går det utmärkt att reda efter att du mixa soppan. Använd lite majsredning utrört i vatten och koka upp soppan igen.

Jag gillade verkligen denna soppan och kommer absolut att laga den igen. Så otroligt enkel och väldigt god.

Kan tänka mig den som en förrätt. Både med och utan salladen. Kanske med lite finhackad salladslök på toppen istället för salladen.



1 gul lök
1/4 - 1/2 solovitlök
1 knippe sparris
2 msk grönsaksbuljongpulver
1 liter vatten
5 dl iMat (2 1/2 dl grädde och 2 1/2 dl mjölk)
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar

1/2 blomkål
1 förpackning sojabönor
1 knippe rädisor
1/2 citron (2-3 msk citronsaft)
3 krm salt
1 krm svartpeppar

Hacka lök och vitlök.
Skär bort nedersta delen av sparrisen. Den som är hård/träig.
Dela sparrisen i mindre bitar men spara topparna för att lägga i soppan efter mixningen.
Fräs löken och sparris utan att det får färg.
Tillsätt buljongpulver och vatten.
Koka upp och låt koka i minst 5 minuter.
Tillsätt iMat, salt och svartpeppar.
Koka upp igen och låt koka i ytterligare minst 5 minuter.
Mixa soppan slät.
Smaka av om det behövs mer salt och svartpeppar.
Lägg i topparna från sparrisen.

Dela blomkål i mindre buketter.
Stek i olja tills blomkålen fått lite färg.
Skiva rädisor.
Häll av och skölj sojabönorna.
Blanda ihop blomkål, sojabönor och rädisor.
Riv skal från citronen och pressa ut saften.
Ringla över salladen och krydda med salt och svartpeppar.
Blanda runt ordentligt.

Lägg salladen i botten av tallriken och häll soppan över. Går utmärkt att också servera gott bröd eller knäckebröd för den som vill ha det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar