Sidor

måndag 25 december 2017

Grekiskt lantbröd - Middag del 5

Gubben bakade ett ljust bröd som blev väldigt uppskattat.

50 gram jäst
3,2 dl ljummet vatten
1 dl naturell yoghurt
1 dl olivolja
1 msk honung
1 msk salt
10 - 12 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och rör ut den i ljummet vatten.
Blanda i yoghurt, olivolja, honung och salt.
Tillsätt det mesta av vetemjölet i en degblandare i cirka 8 minuter.
Degen ska vara ganska kladdig.
Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
Stjälp upp degen på bakbord och skär i två lika stora delar.
Forma till två runda bröd och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Snitta bröders yta med en vass kniv och sikta vetemjöl över.
Grädda brödet mitt i ugn 220 grader i 30-35 minuter. Om bröder börjar bli för mörkt så täck med aluminiumfolie den sista tiden.
Låt svalna helt under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar