Sidor

onsdag 26 september 2018

Grönsakssoppa



När jag i söndags frågade gubben vad han ville ha för mat denna vecka nämnde han grönsakssoppa. Soppa är bra mat att laga när man som vi äter både vegetariskt och animaliskt. Om grundsoppan är vegetarisk så kan det istället serveras animaliska tillbehör från de som upplever att de måste ha det.
Det blev en riktigt god soppa och alla fyra åt rejält. Ändå blev det över två ordentliga matlådor till imorgon. 

2 stora morötter 
5 - 8 potatisar 
1 purjolök 
1 blomkålshuvud 
1 broccoli
1 palsternacka 
1 rotselleri 
2 1/2 liter vatten (så det täcker)
2 msk grönsaksbuljongpulver
1 msk örtsalt (Herbamare) 
1 tsk timjan
1 tsk oregano 
1 krm svartpeppar

Skala och skär alla grönsaker i mindre bitar. Använd även broccoli- och blomkålsstammen. 
Fräs i en kastrull.
Häll över vatten och lägg i buljongpulver samt kryddor. 
Koka tills grönsakerna precis blivit mjuka.
Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar.

Servera med ett gott bröd.

Dödsångest i natten


Jag väcks mitt i natten av telefonen och jag hör dotterns röst. Hennes andetag är ytliga och jag hör på den höga tonen att hon mår dåligt. Hennes ångest är så tydlig genom luren. Som mamma vill jag bara få hålla om henne men hon är inte här och eftersom hon sällan tillåter fysisk beröring behövs andra sätt än mammas kramar. Hon behöver strategier för att hantera.

Allra först låter jag ett inre lugn flyta genom mig och landa i min mage. Jag sänker min röst och talar långsamt.

Mitt första mål blir att få henne att lugna ner sig. Det spelar ingen roll vad jag säger till henne när hon är upprörd. Hon behöver kunna lyssna. Så jag bekräftar henne genom att säga att jag märker att hon är upprörd. Att jag hör att hon är orolig. Sedan försöker jag få henne att själv sätta ord på det hon känner. Att beskriva dödsångesten. Hur? När?

Sakta hör jag hur hon lugnar ner sig och när hennes förståelse för det hon känner växer blir hennes röst lägre.

Jag pratar med henne om att det inte är något konstigt att vara orolig. Att hon genom att lära sig mer om varför och hur hon reagerar kommer att förstå sig själv. Att döden för många är en ångest och att olika människor har olika sätt att se på vad som händer. Att även om man har en stark tro så kan man ha dödsångest. Att det inte betyder att man har mindre tro. Att vi människor ofta är rädda för sådant som vi inte känner till och döden är just något som vi bara rent kroppsligt vet vad som händer. Resten är tro.

Jag hör hur hon svarar tillbaka och kommenterar det jag säger. Jag hör hur hennes andning blir djupare och lugnare.

Långsamt förklarar jag en enkel andningsmetod för att kunna landa.

"Fokusera på dina andetag. Andas genom näsan. Andas sakta och känn efter om det är bröstet eller magen som rör sig. Andas in och ut tre gånger. Känn bara efter hur det lyfter sig.
Känn nu efter hur det känns i näsborrarna när du andas. Kittlas det lite när luften kommer in och ut? Andas sakta. Andas in och ut tre gånger.
Andas in så mycket du kan. Försök att andas in lite till. Andas ut allt igen. Andas in lika mycket igen. När du fyllt lungorna så håller du andan och räknar 1,2,3. Andas ut allt och när lungorna är tomma håller du andan och räknar 1,2,3. Andas in lika mycket igen. När du fyllt lungorna så håller du andan och räknar 1,2,3. Andas ut allt och när lungorna är tomma håller du andan och räknar 1,2,3.  Andas in lika mycket igen. När du fyllt lungorna så håller du andan och räknar 1,2,3. Andas ut allt och när lungorna är tomma håller du andan och räknar 1,2,3.
Fortsätt att andas med vanliga andetag. Lugnt."

Efteråt hör jag ett försiktigt:
- Tack mamma! Jag älskar dig!

söndag 23 september 2018

Knaggens öltest - del 2



Namn: Bernard Celebration Lager 1597

Land: Tjeckien

Tillverkare: Piovar Bernard

Volym: 500 ml

Alkoholhalt: 5,0 % vol.

Typ: Ljus lager (pilsner - tjeckisk stil)

Pris: 23.90 sek

En riktigt god öl med 50/50 i beska och fyllighet. Däremot ytterst lite sötma.
Jag gillade verkligen denna ölen. Kommer absolut att köpa den igen. Plus i kanten för att jag kan återanvända flaskan.

Enligt Systembolaget en öl med maltig smak med inslag av knäckebröd, honung och citrus/aprikos.

Serveras vid 8-10°C till rätter av ljust kött eller som sällskapsdryck.

Betyg: 🍺🍺🍺🍺 och en halv 🍺

onsdag 19 september 2018

Äppelmust



För andra gången i höst gör jag och gubben äppelmos. Vi fick jättemycket äpple (2 sorter).av grannen. Första omgången använde vi oss av köttkvarn för att mosa äpple men denna gången använde vi istället svärmors och svärfars fruktpress. Då fick vi 9 flaskor. Denna gången blev det 6 flaskor. 

Sterilisera flaskorna genom att diska dem ordentligt. 
Lägg flaskorna i ugnen. 
Starta över-och undervärme 120 grader och låt flaskorna vara inne i 20 minuter. 
Stäng av ugnen och låt flaskorna svalna så du kan hantera dem.
Korkar och packningar kokas i vatten i en kastrull på spisen i minst 10 minuter. 

Krossa frukten i en fruktkross.


Lägg krosset i en äppelpress och pressa ut mesta möjliga must. 


Häll upp den färskpressade musten i en kastrull och hetta upp till 77 grader för att pastörisera den. 
Fyll musten på flaskor.
Ställ på en sval och mörk plats.

En fråga och en tanke


Fick en fråga på en anställningsintervju som fick mig till att fundera. Hur upplevs jag? Klart i en anställningsintervju vill man på kort tid ge en korrekt bild av sig själv men ändå. Frågan var:

- Du som är så aktiv. Måste det hela tiden hända något?

Hur upplevs jag? Aktiv, intresserad och engagerad eller som en adrenalinkickssökande Duracellkanin?

Jag har tagit ett aktivt beslut att vara Här och Nu. Jag bär till och med en ring med "Hic & Nunc" 

Det betyder inte att jag inte tänker på framtiden eller att jag struntar i allt. Det är ett val att acceptera situationen och göra det bästa av det. Jag har bestämt mig för att inte låta "normer", min oro eller mina rädslor vara ett hinder i mitt liv. Det ska inte komma en dag då jag ångrar att jag inte gjorde saker. Sedan kan hälsa eller ekonomi göra att vissa saker inte blir som man tänkt men det är en annan sak. Jag ska göra mitt bästa för att bli den bästa människan jag kan.

Men.....

Det betyder inte att det hela tiden måste hända något. Även om jag gärna hade sett att det fanns 24 timmar till på dygnet. 


Jag ger mig varje dag en stund av stillhet och acceptans.
Jag ger mig varje dag möjligheten att andas och sluta tänka.
Jag ger mig varje dag möjligheten ATT tänka och känna.


Situationen/platsen/sättet kanske varierar men målet är alltid att ge mig tid, lugn och balans.

Så nej. Det behöver inte hela tiden hända något. 

lördag 8 september 2018

Knaggens öltest - del 1



Namn: Gambrinus Premium 12
Land: Tjeckien 
Tillverkare: Plzeňský
Volym: 500 ml
Alkoholhalt: 5,2 % vol.
Typ: Ljus lager
Pris: 16.90 sek

"Premium lager från Pilsner. Staden som gav namn till den första Pilsner lager som 
någonsin bryggdes med det traditionella receptet år 1869 i Gambrinus-bryggeriet."

En god öl med maltig smak och stark men lagom beska. Enligt Systembolaget har ölen inslag av knäckebröd, aprikos, örter, apelsinskal och honung. Det kände inte jag något av.
Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till husmanskost enligt Systembolaget men passar utmärkt bara som sällskapsdryck enligt mig.

Betyg: 🍺🍺🍺

Hemgjord ketchup



Vi får fortfarande tomater på de få plantor som vi har och vi hinner inte äta undan. Därför kokade jag idag ketchup på de som såg lite ledsna ut.
Om du använder upp ketchupen inom en vecka behöver du inte tillsätta natriumbensoat som är ett konserveringsmedel. Eftersom vi inte är storkonsumenter på ketchup så använde jag natriumbensoat.
Förutom att jag hade natriumbensoat i ketchupen sköljde jag även flaskorna i varmt vatten och lite natriumbensoat.
Det blir ungefär 1 liter ketchup.
Du kan själv påverka mängden socker, salt, vitlök och chili.


cirka 1 kilo tomater
2 klyftor vitlök
1 1/2 gul lök
1 stjälk selleri
1 msk basilika
1/2 tsk chiliflakes
1 dl tomatpuré
1 dl äppelcidervinäger
1/2 dl socker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
(1 krm natriumbensoat)

Skölj och dela tomater grovt.
Lägg i en stor kastrull och koka upp.
Skala och hacka selleri, lök och vitlök. Tillsätt bland tomaterna.
Krydda med basilika, chiliflakes, tomatpuré, vinäger, socker, salt och svartpeppar.
Koka tomaterna på låg i minst en timme. Gärna längre.
(Ta upp lite av röran. Tillsätt natriumbensoat och häll tillbaka i kastrullen. Blanda runt väl).
Mixa tomaterna och sila.
Häll upp ketchupen varm i ren glasflaska.
Sätt på lock och låt svalna.
Förvara i kylskåp.

måndag 3 september 2018

Gurkröra typ "Bostongurka"



Svärmor hade fler Västeråsgurkor och undrade om jag ville ha. Eftersom jag blev så peppad på att testa att göra "Bostongurkor" när jag testade hennes så slog jag till. Tacksam över att kunna ta hand om det naturen ger. 
En god röra som passar till både grytan som till burgaren. 
Jag tycker att jag fick till det riktigt bra.

2 kg Västeråsgurkor
4 gul lök
2 röd paprika
2 gul paprika
2 röda äpplen
2 krm natriumbensoat
4 dl socker
5 dl ättiksprit (12%)
4 tsk salt
4 msk gula senapsfrön

Skala och hacka lök och paprika.
Lägg lök och paprika i en kastrull och täck med vatten.
Koka upp och häll av i ett durkslag.
Skölj, rensa och hacka gurka och äpple.
Blanda ingredienserna till ättikslagen - socker, ättika, salt och senapsfrön i en stor kastrull.
Tillsätt lök, paprika, äpple och gurka.
Låt koka på låg värme med lock i 20 minuter. 


Rör då och då.
Ta upp lite gurkröra och blanda ner natriumbensoaten. 
Rör sedan ut i kastrullen.
Fördela gurkan i väl rengjorda burkar. 
Låt svalna och förvara sedan i kylen. 
Låt gärna stå en dag innan du smakar.