Sidor

tisdag 6 november 2018

Lottas Boeuf Bourguignon


Extra lyxigt en helt vanlig tisdag i november. 

Idag bjöd jag mamma på middag. Hann inte få någon bild för gubben slängde en stor klick lingonsylt över hela tallriken. Gggrrrr!! Enligt honom måste man ha lingonsylt och rödbetor till nötköttsgryta. Oavsett vad det är. Precis som han måste ha ketchup på pasta oavsett vilken sås som serveras till. 😒

Alla tyckte att maten var riktigt god. Får väl tro dem. Jag åt en vegansk variant med Oumph The Chunk.

Efter maten åkte jag och klippte mig. Under tiden stekte gubben lite äppelklyftor i smör och råsocker.  När jag kom tillbaka från frissan åt vi efterrätt och drack kaffe. Jag hade förberett munkar och köpt vaniljglass. Perfekt med lite svenska varma äpplen på toppen.

1,2 kg grytbitar (nöt)
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
1/2 dl balsamvinäger
1 msk kalvfond
2 dl vatten
50-75 cl rödvin
2 - 3 dl grädde (mjölk)
2 paket bacon
200 gram champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 burk syltlök (à 275 g)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 bit morot
ett par timjankvistar
ett par persiljekvistar
2 lagerblad
persilja

Sätt ugnen på 175 grader.
Bryn köttet i omgångar tills det fått fin färg runtom.
Hetta upp lite smör i en större gryta. 
Lägg ner köttet. 
Salta och peppra. 
Rör ner tomatpuré och låt fräsa ett par minuter. 
Strö över mjölet och blanda väl.
Häll på balsamvinäger och låt koka ihop.
Tillsätt kalvbuljong och rödvin. 
Sänk värmen och sjud.
Strimla bacon. 
Kvarta champinjonerna. 
Häll av spadet från syltlöken. 
Bryn bacon, champinjoner och pressa i vitlök.
Tillsätt baconblandningen och syltlök.
Rör om.
Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad på en morotsbit med steksnöre. 
Vänd ner den i grytan.
Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. 
Ugnskoka i 175 grader i 1 1/2 - 2 timmar.
Låt grytan svalna lite.
Plocka ur morotsbuketten.
Ställ grytan på plattan och blanda ner grädde. 
Låt koka upp och smaka av med mer salt och svartpeppar.
Finhacka persilja och vänd ner i grytan. 

Servera med kokt potatis, brysselkål och grönsallad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar