Sidor

onsdag 5 december 2018

Back to basic - skinkstek



En enkel skinkstek är ett bra sätt att göra  middag. Har du bara lyckats med att lära dig att tillaga en skinkstek kan du sedan experimentera med kryddning och tillbehör.

Idag serverar jag skinksteken med ugnsstekta rotsaker och brunsås. Kokt potatis hade passat bra. Varför inte klyftpotatis med grönpepparsås? Det är bara din fantasi som sätter gränsen när du väl få ordning på skinksteken.

1 kilo benfri skinkstek
4 - 5 morötter
2 gula lökar
8 - 9 dl vatten
1 msk kalvfond
1 - 1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Bryn steken runt om.
Skala och kvarta lök.
Skala och dela morötter i mindre delar.
Krydda steken runt om med salt och svartpeppar.
Lägg stek, lök och morötter i en stekgryta.
Häll över vatten samt kalvfond.
Låt småkoka, gärna  i cirka 50 minuter eller till innertemperatur är 68 grader.
Jag brukar vända steken efter halva tiden.
Ta ut steken ur grytan och låt vila invirad i folie till stektemperaturen når 70 grader. Jag låter termometern sitta kvar och har koll på temperaturen. Om den ökar över 75 mot 80 så öppnar jag folien lite. Bäst blir skinkstek mellan 70-75 grader.
Skär steken i tunna skivor.
Ta upp morot och lök från stekskyn. Om du vill kan du servera det till maten.

Fläskkött är väldigt milt och neutralt i smaken. Kryddning som passar bra till fläskkött:

  • salvia 
  • timjan
  • dragon
  • rosmarin
  • persilja 
  • äpple
  • apelsin
  • lök
  • ingefära
  • katrinplommon 
  • torkad frukt
  • vitt vin
  • soya 
  • skal av citron eller andra citrusfrukter
  • fänkål

Kombinationer som passar till fläskkött:

  • timjan och vitlök
  • spiskummin, chili
  • kummin och rökt paprika 
  • vitlök, timjan, basilika, persilja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar