Sidor

onsdag 9 december 2020

Grönsakssoppa/rotsakssoppa



Soppa kan innehålla så många olika ingredienser och varför inte passa på att tömma rotfruktslådan? Jag hade redan morot, potatis, purjolök, gul lök och selleristjälkar hemma som behövde ätas upp. Lite kompletterande inköp och soppan blev jättegod.

Idag valde jag att mixa soppan slät och tillsätta crème fraiche och grädde. Du kan också låta bli och mixa och ha den som klar grönsakssoppa. Då utesluter du mejeriprodukterna. Jag tycker att soppan blir mer matig om man mixar den och tillsätter grädde/crème fraiche. Jag använde havregrädde och fraiche så att jag kan äta samma mat som familjen men du använder givetvis det du vill. 

6-9  potatis
1 stor palsternacka 
3-5 morötter 
1/2 kålrot 
2 selleristjälkar
1/2 purjolök
1/2 gul lök
15 dl vatten
3 msk grönsaksbuljongpulver
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
1/2 - 1 tsk salt
1  2 krm svartpeppar

Skala samt dela alla rotsaker och grönsaker i mindre bitar.
Fräs allt i en stor kastrull några minuter.
Tillsätt vatten och buljongpulver.
Koka tills rotsakerna är mjuka (10-15 minuter beroende på hur stora/små du skurit dem).
Mixa allt och rör ner crème fraiche och grädde.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med nybakat bröd.

onsdag 25 november 2020

Fiskgryta med fänkål och räkor



En väldigt enkel fiskgryta som kan tillagas jättesnabbt men du kan också låta den puttra lite längre så att smakerna får ett djup. Grunden till grytan blir klar under tiden som potatisen kokar. Fisk ska inte kokas länge och du måste vara försiktig när du vänder runt så du inte mosar sönder fisken.
Hade passat bra med lite finhackad färsk dill på toppen av tallriken men det hade jag ingen hemma.

300 gram torsk- och laxtärningar  
250 gram räkor
1 gul lök
1/2 solovitlök
1 fänkål
2 tsk dillfrö
5 dl tomatjuice
1/2 dl vatten
1/2 dl grädde
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

Skala och hacka gul lök fint.
Strimla fänkålen tunt.
Fräs lök och fänkål i smör tills det mjuknar.
Pressa i vitlök.
Tillsätt dillfrö.
Fräs någon minut.
Häll i tomatjuice och skölj ur förpackningen med 1/2 dl vatten.
Tillsätt grädde och låt småputtra i minst 10 minuter. Gärna längre. Jag lät såsen puttra i 40 minuter.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Vänd ner fisken och låt puttra i 5-7 minuter.
Vänd försiktigt ner räkorna.
Stäng av värmen och låt grytan vila under lock i 10 minuter.

Servera med kokt potatis och haricot verts.

tisdag 24 november 2020

Nudelwok med ingefära och chili (animalisk eller veg)

 


Nudelwok går alltid hem i detta hushållet. I denna rätt styr man hettan genom mängden ingefära och chili. Det vi wokar är enbart grönsakerna. Ett utmärkt sätt för att göra grundmaten vegetarisk och sedan erbjuda proteinet vid sidan av. Det fungerar inte i alla maträtter men just wok är perfekt. Idag blev det inte så mycket grönsaker i utan jag använde det som fanns hemma. Att alltid ha någon konservburk från den Asiatiska hyllan i butiken hjälper verkligen till att höja woken. 

350 gram varmrökt sidfläsk (kan uteslutas/ersättas av vegoalternativ)
1/2 purjolök
1 rödlök
1 broccoli (buketter och stam)
1 stor morot
1 burk vattenkastanjer

Sojasås:
1 tumme ingefära
1 lime
3 msk soja
3/4 dl sweetchilisås
1/2 - 1 röd chili
2 krm salt
1 krm svartpeppar

5 portioner nudlar



Dela alla grönsaker i mindre bitar.
Blanda ihop soja, sweetchilisås, riven ingefära, hackad röd chili, saften från limen, salt och svartpeppar.
Börja med att woka det hårdaste ingredienserna (morot och broccoli) när de har börjat mjukna tillsätter du lök och sist vattenkastanjerna. 
Om du ska ha det varmrökta fläsket i woken så tillsätter du också det nu.
När allt blivit mjukt och börjat få lite färg tillsätter du sojasåsen. 
Under tiden du wokar kokar du också nudlarna. Se på förpackningen hur just dina nudlar tillagas. 
Jag tycker det är lättare att blanda ihop grönsakerna/sojasåsen med nudlarna i en större serveringsskål eftersom det inte riktigt får plats i min wok men givetvis fungerar det att blanda ner allt direkt i woken.

Servera.

Honungsmarinerad majskyckling med ugnsrostade rotsaker

 

Hel kyckling är den enda kycklingen som gubben tycker om. Så när jag hittar majskyckling i affären passar jag på. Vissa dagar jobbar jag numera hemifrån och då är det lyxigt att kunna lägga kycklingen i marinad på lunchen och sätta på ugnen innan klockan 16. När gubben kom hem 16.30 var maten redan nästan klar. 

Gillar man stark sås så kan man öka mängden sambal oelek. Jag tycker att 1 tsk räcker men smaka dig fram.

1 1/2 kg hel majskyckling

Marinad:
3 msk soja
2 msk honung (agave sirap)
1 tumme färsk ingefära
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Rotsaker:
8-12 potatis
300 gram morötter
1 rotselleri
2 msk torkad timjan
olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sås:
2 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
2 krm salt
1 krm svartpeppar



Riv ingefäran.
Blanda ingefära, soja, honung, olivolja, salt samt svartpeppar.
Låt gärna kycklingen marinera i några timmar om du har tid. Det fungerar lika bra att gnida in kycklingen precis innan tillagning. 
Placera kycklingen i en ugnsfast form och stek i 200 graders ugn i 40-45 minuter. 

Skala potatis, morötter och rotselleri och dela i mindre bitar.
Placera allt i en ugnsfast form och ringla över olivolja och krydda med timjan, salt och svartpeppar.
Gratinera i ugn tills rotsakerna är klara. Stick i dem. 


Blanda ihop creme fraiche, sambal oelek, salt och svartpeppar.

Servera med kokt broccoli och tomatsallad.

fredag 30 oktober 2020

Fläskfilégryta med rosépeppar och paprika




Ikväll blev det extra lyxigt. Eftersom jag slutade tidigt från jobbet på "dag innan röd dag" sprang jag inom Maxi och köpte fläskfilé. Allt annat till maten hade jag hemma så det var ett snabbt besök.

När jag tog kameran för att fotografera maten så upptäckte jag att jag hade jag glömt att stänga av den sista jag fotograferade så batteriet var tomt. Fick istället nöja mig med min usla mobilkamera. Nåväl bästa kameran är väl den man har. Fast jag är tveksam i detta fallet.

Jag gjorde en vegansk variant med pulled Oumph som blev jättegod. Oumph är ganska kryddig i sig själv och kräver inte mycket kryddor men lite mortlad rosépeppar höjde smaken.


1 fläskfilé, 680 gram
2 msk hel rosépeppar
4 schalottenlök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
3 msk sweet chilisås
2 msk oxfond
2 dl vatten
3 dl grädde
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skär fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor och bryn i omgångar.
Mortla rosépeppar.
Finhacka schalottenlök.
Stek schalottenlök tillsammans med rosépeppar och pressa i vitlök.
När löken mjuknat slå på sweet chilisås, fond, vatten och grädde. 
Lägg över fläskfilé allt eftersom den blir stekt.
Strimla paprika och tillsätt i grytan.
Låt puttra i 10 – 15 minuter. 
Smaka av med salt och svartpeppar.
Eventuellt reder du grytan med lite maizena utrört i vatten om du vill ha tjockare.


Servera med klyftpotatis, kokta haricots vertes och sallad.

måndag 12 oktober 2020

Champinjonsoppa



Niklas upptäckte att jag hade köpt champinjoner och bestämde sig för att göra soppa. Jag hittade detta recept på ica.se. Lite modifierat men i stort samma recept.

En riktigt god soppa och den gick extra snabbt eftersom Niklas lagade den igår. Bara att värma upp soppan medan de varma mackorna grillades i ugnen.

Till och med Magda som inte är så förtjust i svamp gillade den.

Hade gått utmärkt att veganisera men eftersom vi inte hade alternativa mejeriprodukter hemma så fick jag helt enkelt äta annan mat. Tur att jag alltid har något i frysen.

500 gram champinjoner
1 gul lök
1 tsk timjan
2 msk grönsaksbuljongpulver
2 dl vatten
5 dl vispgrädde
5 dl mjölk
1 1/2 msk majsstärkelse
2 msk kallt vatten
salt 
svartpeppar

Grovhacka 75 % av champinjonerna­. 
Skala och hacka löken­.
Fräs champinjoner och lök i en stor gryta tills löken blir mjuk.
Tillsätt timjan, buljongpulver, vatten, grädde och mjölk­. 
Låt koka ca 10 minuter under lock­.
Ta soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer eller i matberedare.­ Om du använder matberedare så låt soppan svalna först. Det är INTE kul att mixa varm soppa. Lita på mig.
Skiva den kvarvarande svampen och stek 
Tillsätt svampen i soppan. 
Koka upp igen och red eventuellt med majsstärkelse utrörd i kallt vatten­. 
Låt sjuda i 5 minuter.­
Smaka av soppan med salt och peppar­. 

Servera med gott bröd.



torsdag 8 oktober 2020

Gyros i pitabröd



Inte lätt att få en snygg bild på dagens middag men gott var det. Ett bra alternativ till taco som gubben inte alls är förtjust i. 
Jag använde mig att ett veganskt kebabalternativ från Schysst käk som var riktigt bra.


Köpte en grill- och kebabsås från Felix som passade utmärkt till. Gubben tyckte att den var stark men han är som han är.

Vilka grönsaker som du ska ha till väljer du själv. Ta vad du gillar. Jag pressade lite lime och strödde över salt på avokadon för att den inte skulle bli brun innan vi åt.



Pitabröden kom också från Schysst käk och de var goda men gubben tyckte att de var små. Tortilla hade också fungerat utmärkt. Jag tog just dessa faktiskt för att det var 5 bröd i varje förpackning. De andra sorterna som fanns i butiken var det bara 4 pitabröd i.

1 kg benfri karré
3 tsk paprikapulver
3 tsk spiskummin
1 1/2 tsk chilipulver
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Vitlökssås:
2 dl majonnäs
1 dl vatten
1 solovitlök
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Tillbehör:
pitabröd
tomat
gurka
isbergssallad
majs
avokado
gul lök
röd paprika

Skiva och strimla köttet tunt.
Blanda ihop de torra kryddorna och vänd ner bland köttet. Använd gärna händerna och blanda ordentligt för att alla strimlor ska få kryddor. 
Låt stå i 15 minuter (minst).

Vispa ihop majonnäs och vatten.
Pressa ner vitlök och smaka av med salt och svartpeppar.
Låt stå kallt tills servering.

Skär alla grönsaker i mindre bitar.

Stek köttet på hög värme i rikligt med olja/smör tills köttet är genomstekt. Går riktigt fort och undvik att översteka karré.



Värm pitabröden i brödrost 1 minuter eller i 170 grader ugn i 2 minuter.

Servera gyros med pitabröd, grönsaker, vitlökssås och eventuellt en kebabsås.

onsdag 7 oktober 2020

Potatis- och rotsellerisoppa



Ytterligare en enkel, god och mättande soppa. Vi ska verkligen försöka att ha soppa en dag i veckan nu under den kalla årstiden. Man blir så varm inombords av varm soppa. 

Tillbehören idag gjorde soppan mer matig och givetvis kan man byta ut mot annan korv om man inte gillar isterband. 

Det blev en matlåda till Magda och gubben körde inom med mat till mamma också. Tyvärr tog korvtillbehöret slut så jag toppade hennes soppa med lite hackad persilja istället.



1 stor gul lök
8-12 potatis
ca 400 gram rotselleri
1-2 tsk timjan
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 msk grönsaksbuljongpulver
1-2 msk vitvinsvinäger
1 1/2 liter vatten
3 dl grädde 

1 liten röd lök
4 isterband
1/2 kruka persilja

Skala lök, potatis och rotselleri.
Skär i bitar.
Stek löken i en stor kastrull tills den får lite färg.
Tillsätt timjan och rotselleri.
Stek ytterligare några minuter.
Tillsätt potatis, vatten och buljongpulver.
Låt koka i 20 minuter eller tills rotsakerna är mjuka.
Mixa soppan slät.
Tillsätt grädde och smaka av med vitvinsvinäger, salt och svartpeppar.
Koka upp.

Strimla löken.
Skär bort skinnet från isterbanden och dela i mindre bitar.
Hacka persiljan.
Fräs isterbanden och tillsätt löken. 
Stek tills löken är mjuk och vänd då ner persiljan.

Servera soppan med isterbandsfräs och ett gott bröd.

torsdag 1 oktober 2020

Köttfärssoppa

 


Det har blivit kallare och dagarna har plötsligt blivit mer åt det grå hållet och betydligt kortare. Tänk vad underbart det är med årstider. Nu är det tända ljus och värma tröjor som gäller. Fast vissa dagar är det "jacka av" när jag åker från jobbet. Idag kändes det riktigt härligt att njuta av en varm soppa. Jag köpte ett grövre bröd för baka finns det inte tid till i mitt liv just nu. Har visserligen fått ett recept av gubbens kusin som jag bara måste testa men det får bli till en helg.
I receptet har jag cayennepeppar men jag hittade en "slatt" chilisås som behövde användas som jag istället tillsatte.

Nötfärs 800 gram
1 gul lök
1/2 solovitlök
1 - 1 1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
4-5 morötter
3-5 potatis
1 1/2 förpackning krossade tomater
1 liter vatten (eventuellt mer)
2 dl grädde
1 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
1 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skala och skär morötter och potatis i mindre bitar.
Hacka löken.
Dela paprika i mindre bitar.
Fräs färsen, lök, morötter, potatis och paprika.
Tillsätt vitlök, krossade tomater, tomatpuré, vatten, fond/buljongpulver, spiskummin, paprikapulver, cayennepeppar, salt och svartpeppar.
Låt småkoka tills morötter och potatis är mjuka.
Späd eventuellt med mer vatten om du tycker att det behövs.
Smaka av med mer kryddor.

Servera med ett gott bröd.

Veganskt:
Anamma färs 375 gram
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
2 morötter
1 stor potatis
1/2 förpackning krossade tomter
3 dl vatten
1 dl havregrädde
2 tsk tomatpuré
2 krm spiskummin
1 krm cayennepeppar
2 krm paprikapulver
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar

onsdag 30 september 2020

Kycklingfilé i tomat- och paprikasås

 


En god och snabb rätt som kan varieras på många sätt. Jag kryddade inte ens kycklingen utan satsade istället på att få en bra och balanserad sås.

Jag lät kycklingen vara hel men givetvis kan du dela den i mindre bitar. Att istället använda kycklingstrimlor gör rätten annorlunda och kan då lagas utan att använda ugnen. Stek bara hastigt kycklingen tillsammans med löken och låt den bli helt klar när såsen puttrar.

Det går utmärkt att tillsätta andra grönsaker i såsen än enbart paprika. Jag lade i lite frusen spenat i mitt veganska alternativ. Bra tillfälle att bli av med de där eventuella grönsaksresterna som finns i skåpet. Lite majs, broccoli eller blomkål. Varför inte haricot verts eller ärtor från frysen.

Idag serverade jag rätten tillsammans med ris men pasta passar också bra. Då hade jag tillsatt lite basilika eller oregano i tomat- och paprikasåsen. Klyftpotatis hade också varit gott till.

ca 900 gram kycklingfilé
1 röd lök
1/2 solovitlök
1 röd paprika
1 förpackning krossade tomater (  gram)
1 1/2 dl vatten
1 dl grädde
1 msk vitvinsvinäger
1 msk tomatpuré
1 msk grönsaksbuljongpulver
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Hacka löken och dela paprikan i mindre bitar.
Bryn lök och paprika tills löken blir mjuk.
Tillsätt vitlök.
Rör ner krossade tomater, vatten, grädde, vinäger och grönsaksbuljongpulver.
Småputtra i 5-10 minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Stek kycklingen tills den får fin färg och lägg över i en ugnsfast form.
Häll tomat- och paprikasåsen över kycklingen.
Gratinera mitt i 200 graders ugn i 10-15 minuter.

Servera med sallad.

torsdag 24 september 2020

Pasta med svampsås

 



En supersnabb vardagsrätt som kan göras lyxig genom att variera innehållet. Idag gjordes den i grunden vegansk men familjen åt knaperstekt bacon till. En ganska enkel bassås som kan ändras efter tycke och smak eller efter de rester som finns i kylskåpet.

Genom att byta ut smaksättningen, i dag Dijonsenap och gräslök, tex till ädelost så ändrar du hela rätten. Varför inte byta ut gräslök mot basilika? Gillar du dragon så varför inte? Färska örter eller frysta? Välja vad du gillar eller har tillgång till. Jag hade champinjoner men det finns mängder av goda svampar. Bacon kan tillsättas i såsen istället för bredvid. Bacon kan bytas ut mot stekt fläskfilé eller varför inte grillad kyckling. Jag valde att servera broccoli bredvid men det hade gått utmärkt att ha broccoli i såsen. Gillar du inte svamp? Uteslut den och tillsätt något annat. Använd fantasin och testa dig fram. 

6 dl gräddmjölk (3 dl grädde och 3 dl mjölk) animalisk eller växtbaserad
600 gram champinjoner 
1 1/2-2 msk Dijonsenap
1 kruka gräslök
1/2-1 tsk salt 
1-2 krm svartpeppar
(majsstärkelse/vetemjöl)

Skiva svampen och bryn tills vätskan försvunnit.
Tillsätt grädd/mjölk, Dijonsenap och låt koka ihop.
Smaka av med salt och svartpeppar. Kanske mer Dijon.
Hacka gräslöken och vänd ner.
Red eventuellt av med majsstärkelse/vetemjöl utrört i vatten.

Servera med kokt pasta, tillbehör och en god sallad.

torsdag 3 september 2020

Pasta med fläskfilé- och basilikasås



Ibland ska matlagningen gå snabbt och ibland ska det gå riktigt fort. Då är detta en utmärkt rätt.
Eftersom jag inte är riktigt frisk ännu så får det bli matlagning av vad som finns hemma.
Jag hade fläskfilé i kylskåpet på grund av att jag tänkte fel när jag skrev inköpslista till Magda. Fast nu blev det ju ändå rätt.
Bacon hade varit ett utmärkt tillskott i rätten eller varför inte stekt svamp. Har du överblivna  kokta grönsaker i kylskåpet kan de också slinka ner och glöm inte bort grönsakerna i frysen. Broccoli hade passat utmärkt här. 
Jag använde mig av frusen basilika men det hade gått lika bra med torkad. Använder du färsk så tillsätt den precis i slutet.

600 gram fläskfilé
3 dl Créme Fraiche
1 dl riven ost
30 gram frusen basilika
1 gul lök
1/2 solovitlök
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Koka 4-5 dl pasta enligt förpackningen. Spara någon dl av vattnet för att eventuellt späda grytan med.
Skär fläskfilé i medaljonger eller strimlor. 
Finhacka lök och vitlök.
Bryn fläskfilé, lök och vitlök tills köttet är genomstekt. Jag steker i omgångar och lägger över i en stekgryta.
Tillsätt crème fraiche, basilika, salt, svartpeppar och ost. 
Puttra tills osten har smält.
Smaka av med eventuellt mer kryddor.
Blanda såsen med pastan.
Späd eventuellt med lite av pastavattnet.

Servera med sallad.

tisdag 1 september 2020

Högrevsgryta med trattkantareller, timjan och morötter


Även om dagarna känns ganska somriga och vissa fortfarande går i shorts är mornar och kvällar kyliga. Hösten känns väldigt nära och därför tycker jag att denna gryta med höstsmaker passar bra.


Min slowcocker är en enkel modell som jag fick av min pappa. När jag lagar mat till 4-5 personer fungerar den utmärkt. Har tittat på andra varianter och större men aldrig kommit till skott. 

Jag tycker att konceptet med slowcocker är toppen. Utmärkt att komma hem efter jobbet eller aktiviteten och maten är klar. Visst får du göra tillbehören men saknar du tid till det finns det mängder av maträtter som är allt i ett.




800 gram högrev (grytbitar eller hel)
1 stor gul lök
2 - 3 morötter
1/2 solovitlök
1 msk timjan
1 "bubbla" färsk persilja eller 1 msk fryst
1 lagerblad
1 msk hackad torkad svamp eller 250 gram färsk
2 dl vatten
1 msk kalvfond
1 msk soja (kinesisk)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk Maizena majsstärkelse
2 dl grädde

Dela köttet i mindre bitar och grovhacka löken.
Skala och dela morötter i mindre bitar.
Bryn kött och lök i omgångar och lägg i slowcockern.
Koka ur stekpannan med vattnet för att få ut alla smaker.
Häll över i slowcockern tillsammans med morötter, pressad vitlök, timjan, hackad persilja, svamp (delad om du har färsk), lagerblad, soja och kalvfond.
Sätt slowcockern på Low och kör i 6-7 timmar (4-5 på High).
Rör ihop maizena med grädden. 
Tillsätt i slowcockern och rör om. Sätt grytan på High i ytterligare 30 minuter. 

Servera med kokt potatis och grönsaker.

måndag 31 augusti 2020

Fläskfilé i chili- och rosépepparsås

 

 
Jag har känt mig lite krasslig i helgen och eftersom näsan är täppt så stannar jag hemma från jobbet. Tänk vad man ändrar sitt tänkesätt. Innan Corona-pandemin så hade jag gått till jobbet trots förkylning. Jag hade haft allt för dåligt samvete för att stanna hemma. Givetvis hade jag stannat hemma om jag var riktigt ordentligt sjuk men annars hade jag kämpat. Nu är det en självklarhet att jag stannar hemma för att inte eventuellt smitta andra. 

Med  hjälp av Magda som handlade åt mig så lyckades jag ha middagen på bordet när gubben kom hem. Precis som "förr" i tiden. Insåg hur mycket jag saknat att laga mat. Det får vi hitta en lösning på.

Jag gjorde åt mig själv en vegansk variant med Anamma pure chunk istället för fläskfilé. Riktigt gott. En rätt som jag absolut kommer att göra igen. 

Ungefär 700 gram fläskfilé
1 stor gul lök
1/2 solovitlök
2 dl créme Fraiche
2 1/2 dl grädde
1-2  msk chilisås (inte sweetchili)
1/2 msk kinesisk soja
1 msk rosépeppar
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 kruka persilja

Finhacka löken.
Skär fläskfilé i medaljonger.
Bryn hastigt. Ta ur fläskfilé från stekjärnet och låt vila.
Bryn lök och vitlök utan att det får färg.
Blanda ner Fraiche, grädde, soja och chilisås.
Låt puttra några minuter.
Mortla rosépeppar.
Tillsätt rosépeppar, salt och svartpeppar. 
Lägg i fläskfilé och låt allt bli varmt.
Smaka av med eventuellt mer kryddor.
Hacka persiljan och vänd ner precis innan servering.

Servera med stekt potatis och sallad.

måndag 13 juli 2020

Köttfärsgratäng

En väldigt enkel och god pastagratäng. Snabbast går den om du redan har kokt pasta och köttfärssås i kylskåpet men du snor snabbt ihop den även så här. 

En rätt som verkligen gick hem hos familjen och som var ordentligt mättande.

5 dl okokt pasta (makaroner)
700 - 800 gram köttfärs
1 - 1 1/2 burk pastasås med basilika
6 ägg
3 dl mjölk
salt
svartpeppar
1 - 2 dl riven ost (gärna en ost med lite smak)


Koka pasta enligt förpackningen.
Stek färsen och krydda med 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
Tillsätt pastasåsen och låt sjuda i minst 5 minuter.
Rör ihop ägg, mjölk, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
Blanda ihop makaroner och köttfärs.
Häll köttfärs/pasta i en ugnsfast form.
Häll över äggstanning och toppa med ost.
Gratinera mitt i ugn 200 grader i 20 minuter eller tills äggstanningen har stelnat.

Servera med en god sallad.

onsdag 8 juli 2020

Thaigryta




Själv har jag aldrig varit i Thailand och ätit "äkta vara" så jag vet väl egentligen inte vad jag pratar om. Men jag gör denna rätt som jag kallar för Thaigryta och hoppas att jag inte trampar på några tår.

Grytor är en rätt som man kan göra på så många olika sätt och som kan innehålla olika saker. Även så denna Thaigryta. Jag gör idag med kyckling men du kan också använda fläskfilé eller laxfilé. 
Grönsaker som passar i är:
  • Paprika röd/gul
  • Broccoli
  • Blomkål
  • Morötter
  • Zucchini
  • Aubergine
  • Purjolök
  • Salladslök
  • Minimajs
  • Vattenkastanj
  • Bambuskott
  • Haricots verts
  • Sockerärtor
  • Sojabönor
eller varför inte om du har bråttom frusna wokgrönsaker. Jag har alltid några konservburkar från den asiatiska hyllan i mitt skafferi. Perfekt att ta till om man inte har/ har tillräckligt med färska eller kanske bara vill ha annan textur. Varken frusna eller konserverade produkter är "fy skam". Man hittar bra produkter även i de hyllorna i butiken. Och visst är det bra att kunna ha mat i skafferiet i lägen då man inte kan eller vill gå till affären. Finns även färdig grytbas som är helt okej om man vill det istället.

För att göra detta veganskt använder jag mig av grönsakerna och tillsätter friterad tofu. Tycker inte att det gör något att utesluta fisksåsen men kanske vill du salta lite istället.



500 - 700 gram kycklingfilé
1 röd paprika
2-3 salladslökar
1 broccoli
1-2 morötter
3 tsk röd currypasta (mer hetta så ta mer)
400 gram kokosmjölk
1/2-1 tsk fisksås (kan uteslutas eller ersätta med salt)
1/2-1 tsk socker
1/2-1 msk limesaft
2 dl vatten
1 msk ljus buljong (kyckling eller grönsak)
Färsk koriander (kan uteslutas)

Strimla kyckling.
Skär grönsakerna i mindre bitar (stavar eller slantar)
Stek/woka kycklingen och grönsaker i omgångar.
Stek currypasta med lite olja.
Tillsätt kokosmjölk, vatten och buljong.
Blanda ner hälften av fisksås, socker samt lite limesaft.
Smaka av. Behövs mer salt? Tillsätt lite mer fisksås. Behövs mer syra? Tillsätt socker och lime. Prova dig fram till just din kombination. 
Låt puttra i minst 3 minuter. 
Blanda ner kyckling och grönsaker.
Koka upp och låt puttra i 5-10 minuter.

Servera med ris eller nudlar. Ibland serveras nudlar vid sidan om och ibland blandas det ihop. Om du gillar färsk koriander så är det ett måste att toppa grytan med. 

tisdag 7 juli 2020

Vegansk sparrissoppa



Så enkel och god soppa som jag gör mjölkfri men givetvis använder du vilken "grädde" du önskar. Utmärkt soppa att laga när butiken har bra erbjudanden på sparris. 

Kan serveras både som förrätt eller som idag som varmrätt. Med tillräckligt mycket protein och bröd till räcker detta receptet till 4 personer.

Jag serverade soppan med knaperstekt bacon åt familjen och Pulled Oumph åt mig. Toppade med lite groddar.



1 gul lök
1/2 - 1 solovitlök
2 knippe sparris
2 msk grönsaksbuljongpulver
1 liter vatten
5 dl iMat/grädde
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Hacka lök och vitlök.
Skär bort nedersta delen av sparrisen. Den som är hård/träig.
Dela sparrisen i mindre bitar men spara topparna för att lägga i soppan efter mixningen.
Fräs löken och sparris utan att det får färg.
Tillsätt buljongpulver och vatten.
Koka upp och låt koka i minst 5 minuter men gärna längre.
Tillsätt iMat, salt och svartpeppar.
Koka upp igen och låt koka i ytterligare minst 5 minuter.
Mixa soppan slät.
Smaka av om det behövs mer salt och svartpeppar.
Lägg i topparna från sparrisen och koka upp soppan igen.

Lägg proteinet i botten av tallriken och häll soppan över. Servera ett gott bröd till.

torsdag 2 juli 2020

Back to basic - köttbullar




Köttbullar - som det finns så otroligt många "det rätta" receptet av. Mammas köttbullar kanske är de bästa eller är det farmors? Med ett bra grundrecept så kommer man långt. Sedan kan man smaksätta på så många olika sätt. Max gillar till exempel att hälla ner en påse med grönpepparsås-pulver. Smulad fetaost och hackade oliver. Hackade soltorkade tomater, inlagd paprika, stekt hackad bacon, hackad rödbeta, rårivna morötter, Bostongurka, vitlök eller svamp. En köttbulle kan smaka precis det du vill att den ska smaka.

Du kan använda vitt socker eller varför inte testa med brun farinsocker?
Tillsätt lite fond (grönsak, ox, kalv eller brynt schalottenlök).

Ett tips är att ha i lite soya. Men om du har både fond och soya så var lite försiktig med saltet. Gör gärna en provköttbulle och smaka innan du steker hela satsen.

Löken får du gärna steka och låta den svalna innan du rör ner den i smeten. Vissa vill ha röd lök och andra gillar schalottenlök. Purjolök och salladslök fungerar också. Kanske vill du blanda rå och stekt lök? Vissa river löken, andra vill ha lite grövre hackade bitar. Själv tycker jag att finhackat är bäst.

Vilken färs ska det vara då? Gubben säger blandfärs men du kan använda precis det du vill (nöt, fläsk, kyckling, fisk eller lamm). Våga testa.

Köttbullar ska ju vara runda men med samma smet kan du också göra andra former. Kanske vill du istället göra platta biffar.

I grundreceptet här använder jag mjölk som vätska men du kan yxa till det med enbart grädde eller hälften mjölk och hälften grädde.

Om du tillhör dem som tycker att det är lite otäckt att ta smeten i handen (med eller utan handske) så kan du använda två skedar till att forma avlånga biffar.

Hur ska man då servera köttbullar? Kokt potatis, gräddsås och lingon? Varför inte lägga ner köttbullar i en tomatsås och servera till pasta eller i en currysås med ris. Fantasin sätter gränserna.

500 gram färs
1 stor gul lök
1 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar
1/2 tsk socker

Skala, hacka och bryn löken. Löken ska bli mjuk utan att få så mycket färg.
Blanda mjölk och ströbröd i en skål. Låt svälla cirka 10 minuter.
Rör ner ägg, salt, svartpeppar och socker.
Blanda löken med ströbrödsblandningen och rör ner allt i färsen.
Rulla färsen till köttbullar.
Stek i omgångar. För många köttbullar i stekpannan sänker värmen.

torsdag 28 maj 2020

"Du ser ut att må riktigt bra"

Sedan jag började jobba heltid har min vecka bara bestått av måndagar och fredagar. De andra veckodagarna har liksom bara försvunnit och helgen ska vi inte prata om. Jag går och lägger mig på fredagskvällen och plötsligt är det måndagsmorgon. Känner att jag inte riktigt hinner med. Alla de där måsten som städning och tvätt tar över och frustrationen över hur hemmet ser ut irriterar mig. Men den senaste veckan har jag faktiskt mått väldigt bra. Så klart så finns värken där. Den kommer med all säkerhet att alltid finnas där men jag har ändå känt att jag har mått bra. Jag hade inte tänkt så mycket på det förrän jag insåg att flera personer påpekat att jag såg ut att må bra.

Först träffade jag en gammal kollega som utbrast:

- Så pigg du ser ut. Du ser verkligen ut att må bra. Fräsch! Inte en dag  äldre än 40. Så härligt att se dig.

Åh, tack men är det dags för nya glasögon eller kanske putsa de du har? Rynkorna är så synliga och de grå håren blir bara fler. Att jag blir 50 om två veckor syns mer än tydligt. Fast visst var det jättekul att höra.

Nästa bekant träffade jag dagen efter som utbrast att det var så kul att träffa på mig och att jag verkligen såg ut att må bra.

Hm, jag måste verkligen ha sett hemsk ut tidigare.

Så stötte jag på ytterligare en bekant som utbrister;

- Så glad jag blev i hjärtat av att se dig.

Då slog det mig. Jag mår faktiskt riktigt bra. Visst livet är en berg och dalbana men jag är väldigt nöjd med var jag befinner mig just nu. Allt kan bli bättre men på det stora hela är det riktigt bra. Och kanske syns det mer än vad jag tror. Även om jag alltid haft en positiv inställning och försöker att inte visa allt för mycket hur jag egentligen mår så är det klart att hur jag mår inuti även syns utanpå.

Njut av livet!

torsdag 6 februari 2020

Vegansk svampsås med pasta



Snabbt, lätt och enkelt. Så otroligt gott. Tur att gubben blev sjuk idag så att jag fick lov att laga denna rätten. Har haft den inom mig så länge. Den blev mycket bättre än jag trodde. Riktigt gott. Hade velat ha tomat och lite annat gott i salladen men ibland får man ta det man har.

Har man soltorkade tomater fungerar de lika bra som pesto.

350 gram kastanjechampinjoner
1 liten purjolök
1 msk grönsaksbuljongpulver
2 - 3 msk tomatpesto
2 1/2 dl creme Fraiche (soja-/havrefraiche)
2 dl havregrädde
salt
svartpeppar

Skiva champinjoner och purjolök.
Fräs tills svampen har fått fin färg.
Tillsätt tomatpesto, grönsaksbuljongpulver, Fraiche och grädde.
Låt koka upp och smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med kokt pasta och sallad. Toppa med "parmesan" och några skivor svamp.

tisdag 28 januari 2020

Makaronilåda



Vill du ha allt i ett så tillsätt grönsaker som broccoli eller paprika bland pastan. Även ditt protein kan du vända ner. Bacon eller korvslantar.

En rätt som enkelt görs vegansk genom att bara byta ut mejeriprodukter mot mjölkfritt alternativ. Jag åt ärt- (pea) korv till.

Passar utmärkt att förbereda dagen innan och gratinera i ugnen samtidigt som du fixar sallad och protein.

350 - 400 gram makaroner
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
1 krm muskotnöt
150 gram
100 riven cheddarostgram riven ost

Koka pastan enligt anvisning.
Smält smöret i en kastrull och rör ner mjöl.
Häll i mjölk under omrörning i omgångar tills en klumpfri sås.
Smaka av med salt, svartpeppar och muskot.
Vänd ner den kokta pastan i såsen.
Varva pasta med riven ost i en form alternativt i fyra portionsformar.
Toppa med riven ost.
Gratinera i 220 graders ugn i 10-15 minuter eller tills osten smält.

Servera med stekt bacon, sallad och kokt broccoli.

måndag 27 januari 2020

Linsgryta



Veckans första middag blev vegansk. 1 - 0 till Lotta. Väldigt enkel och riktigt gott. Gjord på sådant som alltid finns i mina skåp.

Eftersom jag visste att jag skulle veckohandla idag så kokade jag grytan redan igår. Det var bara för gubben att värma upp och fixa bröd till. Han spädde så det mer blev en tjockare soppa än en gryta.

1 gul lök
1/2 solovitlök
1/2 dl tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 tsk kumminfrö
1/2 - 1 tsk cayennepeppar
1 tsk salt
8 dl - 1 liter vatten
2 dl röda linser
400 gram krossade tomater
6 - 7 potatis
1 tsk strösocker

Skala och tärna potatis.
Hacka lök och fräs tillsammans med vitlök.
Tillsätt tomatpuré och kryddor. Fräs under omrörning i några minuter.
Vänd ner potatis, linser, krossade tomater och vatten.
Sjud till potatisen är mjuk. 10-20 minuter.
Smaka av med socker och salt.

Servera med ett gott bröd.

fredag 24 januari 2020

Fransk bondsoppa



När jag kommer in genom dörren så står redan soppan och puttrar på spisen. Vilken lyx jag har.

Gubben var riktigt belåten efter maten och tyckte att receptet jag gett honom var riktigt gott.

- Grönsakssoppa måste vi ha oftare. Kan vi inte ha det en gång i veckan?

Hm!

150 gram sockerärter
2 purjolök (kan även ersättas med gul lök)
3 morötter
2 palsternackor
4 potatis
250 gram brysselkål
2 liter vatten
3 msk grönsaksbuljongpulver
1/2-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk torkad körvel (kan uteslutas)

Ansa och skär grönsaker och rotfrukter i mindre delar. Får gärna vara lite större bitar.
Fräs sockerärter, purjolök,morot och palsternacka i några minuter.
Tillsätt potatis, buljongpulver, körvel och vatten
Låt soppan koka i 10 minuter.
Tillsätt brysselkål och koka i 5-10 minuter till eller tills rotsaker är mjuka.

Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med ett gott bröd och eventuellt en proteinkälla.

onsdag 22 januari 2020

Fiskgratäng med apelsin- och rödkålssallad




Idag bjöd vi mamma på middag och hon tyckte maten var så god att hon bad om receptet. Utmärkt betyg på en rätt som inte ser så vacker ut.

Tänk på att det inte är sweet chilisås du ska använda utan vanlig chilisås. Här använder vi Heinz.

Jag räknar ungefär 1 torskrygg per person men beroende på hur hungrig/tokig i fisk man är så minskar/ökar man antalet.

Vi serverar alltid både varma och kalla grönsaker till så tar man grönsaker också på tallriken så blir man alltid mätt.

Vi serverade med kokt potatis men potatismos eller pressad potatis hade också varit gott till.

550 - 600 gram torsk
1 ask cocktailtomater
1/2 tsk salt
2 krm citronpeppar
1 purjolök
1 bubbla dill
3 dl grädde
1 1/2 dl creme Fraiche
1 msk chilisås (Heinz)
1/2 citron (saften)
1 msk hummerfond
1 dl riven ost

Apelsin- och rödkålssallad:
200 gram rödkål
1 apelsin
3 salladslök
1/2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar

Dela eventuellt fisken i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form.
Krydda med salt och citronpeppar.
Skiva purjolöken tunt.
Fördela purjolök och tomat runt fisken.
Hacka dill
Blanda ihop grädde, creme Fraiche, chilisås, dill, citronsaft och hummerfond.
Häll över fisken.
Toppa med riven ost.
Gratinera i 200 graders ugn i 20 minuter.

Strimla rödkål tunt.
Hacka salladslök.
Klyfta apelsin.
Blanda ihop olivolja, balsamvinäger, salt och svartpeppar.
Vänd ihop rödkål, salladslök, apelsin och dressing.

Servera med kokt potatis och sockerärter.

tisdag 21 januari 2020

Kycklingwrap



Nu för tiden är det sällan som jag lagar mat på vardagar. Jag planerar, inhandlar och diskar men det är gubben som oftast lagar maten. Han kommer hem tidigare så det blir naturligt att han lagar maten. Beroende på hur snabbt jag kan komma ifrån på jobbet så hinner jag ibland hjälpa till men oftast blir det bara att duka fram och fixa grönsaker. Men idag var jag hemma före gubben så idag fick jag stå vid spisen. 

600 gram kycklingfilé
1 1/2 msk kebabkrydda
1-2 krm salt

Picklad rödlök:
1 dl vatten
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl ättiksprit 12%
1-2 rödlök

Sås:
4 dl grekisk yoghurt
1/2 solovitlök
2 msk torkad mynta (1/2 dl färsk)
1 krm salt

Tortilla
gurka
tomat
majs
paprika

Koka upp ättika, vatten och socker.
Skiva löken tunt.
Häll lagen över löken och låt dra under lock.

Blanda yoghurt, mynta och salt.
Pressa i vitlök och blanda.

Strimla kycklingen tunt och vänd runt med kryddor.

Skär tomat, gurka och paprika i mindre bitar och lägg i serveringsskålar.

Häll upp majs i en skål.

Servera med tortilla.

lördag 18 januari 2020

Linssoppa med morot och potatis



Inspirerad av Hanna -  "Portionen under tian" gjorde jag en soppa på vad som fanns hemma. En snabb och värmande soppa där du kan variera styrkan beroende på eget tycke och smak. Jag använde 1 hel chili och tyckte att det gav lagom med stuns. All grädde gör soppan mild och den blir riktigt krämig.

Jag blandade 2 1/2 dl kokosmjölk med 2 1/2 dl havre -"grädde". Eftersom gubben inte är så förtjust i kokos. Det att går givetvis att använda vilken typ av grädde man vill. Animalisk eller inte. Har man inte grädde hemma går det säkert utmärkt med mjölk. Bara vatten blir kanske lite tunt men fungerar säkert det också.

4-6 morötter
2 stora potatis
2 dl röda linser
1/2-1 röd chili
1 gul lök
1 solovitlök
2 msk ingefära
1/2 citron
6-8 dl vatten
4-5 dl "grädde"
1/2-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk grönsaksbuljongpulver
gräslök

Skala och dela morot och potatis i mindre bitar.
Finhacka chili.
Hacka lök och vitlök.
Riv ingefära.
Fräs lök, vitlök, chili, ingefära, morot och potatis i en gryta i några minuter.
Skölj linserna i kallt vatten.
Tillsätt vatten, linser och grönsaksbuljong i grytan.
Låt småkoka i 10-15 minuter.
Tillsätt "grädde" och koka upp igen.
Mixa soppan slät och smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar.

Servera med finhackad gräslök och ett gott bröd.

fredag 10 januari 2020

Latkes från Vegomagasinet



Tänk att något enkelt kan bli så otroligt gott. Jag utgick ifrån receptet på latkes från Vegomagasinet men la till vitlök i potatisblandningen och valde att servera lite med annorlunda än Mattias. För mig blir det matigare med sallad och två olika men enkla såser. Mattias och troligtvis sättet som man "ska" servera latkes på kändes som en efterrätt för mig.

Min version passar utmärkt som enkel lunchrätt eller som ett alternativ till potatisen på tallriken vid en middag.

Gräslökssås:
3 dl vegansk creme Fraiche
1 kruka gräslök
salt
svartpeppar

Ajvarsås:
2 dl vegansk creme Fraiche
1 dl Ajvar relish
salt
svartpeppar


Latkes:
1 kg potatis
1 gul lök
1 dl mjölk, t ex osötad soja- eller havremjölk
1 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
1 krm svartpeppar

Skala och riv potatis samt lök grovt.
Pressa ut så mycket vätska som möjligt.
Blanda ihop potatis, lök, mjölk, vetemjöl, salt, bakpulver och svartpeppar.
Hetta upp rapsolja i en stekpanna. Ungefär 1-2 cm djupt.
Forma blandningen till bollar.
Lägg ner några bollar i taget i den heta oljan.
Platta till lite och fritera tills de fått fin färg på båda sidorna.
Låt dem rinna av på hushållspapper.


  • Servera med sallad och såser. 

onsdag 8 januari 2020

Yakiniku



Vissa dagar är det bra att maten går extra snabbt. Att det också passar familjens smak är en bonus. 

- Detta måste du laga igen, utbrast gubben.

Senaste tiden har han blivit allt mer förtjust i asiatiska rätter. Extra kul var det när jag tvingade med honom till den asiatiska (thailändska) butiken. Vi blev så väl omhändertagna och bjudna på massa olika maträtter. Nästan så att jag inte fick med gubben hem. 

Just detta recept hittade jag när jag scrollade igenom Instagram och kan tyvärr inte ära den som äras ska. Hoppas att jag gett rätten ett korrekt namn. 

cirka 600 gram entrecote
1 msk sesamfrö
4-5 salladslökar
 
Marinad:
2 solovitlök
1 1/2 msk riven färsk ingefära
1 dl japansk soja
1 msk sesamolja
1 tsk Sambal Oelek
1 msk strösocker

Marinad:
Skala och riv ingefära. 
Blanda med soja, sesamolja, sambal oelek, pressad vitlök och socker i en skål.
Strimla köttet tunt och lägg ner i marinaden. 
Låt dra i minst 5 minuter.
Strimla salladslök.
Stek köttet med såsen på hög värme i några minuter.
Tillsätt salladslök och sesamfrön och stek ytterligare i 1 minuter.
Servera med nykokt ris, böngroddar och klyftad lime.