Sidor

tisdag 5 januari 2021

Skinkstek med vitlök, timjan och rosmarin



Skinkstek kan man göra på många olika sätt och jag tipsade om alternativa kryddningar i ett tidigare Back to basic-recept Jag har gjort skinkstek i slowcocker tidigare men den sköter sig lika bra i ugnen. Är man bara noga med att kolla innertemperaturen så blir skinksteken riktigt bra. Idag kryddade jag skinksteken med vitlök, timjan och rosmarin.
Detta receptet blev ordentliga portioner till gubben och våra två dagliga matgäster samt även två lunchlådor.

cirka 1,1 kg skinkstek
4 - 6 vitlöksklyftor
1 1/2 tsk rosmarin
1 1/2 tsk timjan
2 dl vatten
1 1/2 tsk salt 
2 krm svartpeppar


Klyfta vitlöken.
Krydda steken runt om med salt och svartpeppar. 
Bryn i en stekpanna så att den får fin färg. 
Stick en liten spetsig kniv i steken så det blir små djupa "hålrum" runtom och stoppa ner vitlöken. 
Krydda med timjan och rosmarin.
Lägg steken i en ugnsfast form. 
Häll vatten i stekpannan och koka upp så du får med alla smaker.
Häll sedan vattnet över steken. 
Sätt in i 200 graders ugn i cirka 45 -55 minuter eller tills innertemperaturen på steken är 68 grader.
Ös och/eller vänd steken några gånger under stektiden.
Låt steken vila i folie en stund före servering så den ökar till max 72 grader.
Skiva skinksteken i tunna skivor och servera med kokt potatis, sås och varma samt kalla grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar