Sidor

torsdag 12 augusti 2021

Potatis, morot och löksoppa




Soppa en varm dag i augusti? Det fungerar verkligen. Mer soppa och mer växtbaserad soppa. 😉
Detta recept kommer från Portionen under tian. Ytterligare en matkreatör som tillhör mina favoriter. 
Hannas recept har en bönröra som tillbehör men jag hittade ett pizzakit till halva priset i min lokala butik så det fick bli pizza med kapris och ost. Passade utmärkt.
Som valfria örter passade jag på att tömma burken med Herbamare örtsalt. Det var knappt 1 msk kvar.
Grönsaksbuljongen är butiken Naturgotts egna blandning. Kan verkligen rekommendera den.

2 gula lökar
500 gram potatis
4 morötter
2 msk grönsaksbuljong
1/2-1 tsk sambal oelek
1 msk valfria örter 
1 - 1 1/2 liter vatten
2 1/2 dl iMat (havregrädde)

Skala och hacka löken. 
Skala potatis och morötter samt dela i mindre bitar.
Fräs lök, potatis och morötter i en stor kastrull några minuter. 
Tillsätt buljong, sambal oelek, örter och vatten. 
Låt koka tills potatis och morötter är genomkokta (15-20 minuter).
Tillsätt grädden och koka upp.

Servera med ett gott bröd.

tisdag 10 augusti 2021

Bolognese på Lottas vis



Ja, gubben blev inte speciellt imponerad av min version av bolognese. Hans kommentar var;

- Inte lika god som min.

😉 Ett betyg jag får leva med. Tänker inte överraska honom med bolognese någon mer gång. Efter att han dränkt tallriken med pastakrydda och ketchup kändes nog inte mycket av arbetet jag och spisen la ner under 3 timmar. Nåväl, man kan inte lyckas alltid.

800 gram nötfärs
200 gram sidfläsk
2 gul lök
2 morötter
2 stjälkar av stjälkselleri
3 msk tomatpuré
1 dl rött vin 
3 dl vatten
1 konserv/förpackning hela tomater
1 msk kalvfond
3 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 nypa strösocker
1/2 dl mjölk (på slutet)

Bryn färsen i omgångar och lägg över i stekgrytan/gjutjärnsgryta.
Finhacka lök, morötter och selleristjälkar.
Bryn lök, morötter och selleristjälkar utan att det får färg. Löken ska mjukna.
Tillsätt tomatpuré och låt den bruna med lite innan allt läggs tillsammans med färsen i grytan.
Tillsätt hela tomater, vatten, vin, fond, kryddor och lagerblad.
Låt småputtra under lock i minst 1 timme. Gärna längre.
Mosa till tomaterna om de inte delats av sig själv.
Ta av lock och låt koka utan lock i ytterligare 30 minuter. 
De sista 10 minuter tillsätter du mjölk alternativ grädde och smakar av om det eventuellt behövs mer kryddor.

Servera med nykokt pasta och parmesan.

måndag 9 augusti 2021

Zucchinifritters



Just nu är zucchini i säsong och många har överflöd i sina odlingar. Själv har jag inte odlat zucchini men betalade 20 kr för två svenska zucchini. Det tycker jag är billig mat. Jag gillar att man kan variera zucchini så otroligt mycket genom kryddningen. I detta receptet är det enbart koriander, salt och svartpeppar men man kan använda så mycket annat för att få smak på fritters. 

Receptet kommer från Awesome vegan dad. En av många fantastiska matkreatörer som jag inspireras av.
I receptet tipsas om att fukta händerna för att lättare forma till biffar och att varmhålla i  120 graders ugn. 
Det står i receptet att det ska bli 6 fritters och jag gjorde dem stora och fick 6 stycken. Gör man dem mindre blir det givetvis fler. 
Jag lät dem rinna av lite på hushållspapper.
2 stycken räckte som middag till mig och jag frös in två lunchlådor. Perfekt när semestern är slut.

2 zucchini
1 rödlök
2 1/2 dl kikärtsmjöl
2 msk majsstärkelse
1 tsk mald koriander
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Riv zucchini och lägg i ett durkslag. 
Salta och blanda väl.
Låt stå och rinna av (30 minuter – 1 timme) Pressa ut så mycket vätska du kan.
Riv eller finhacka rödlök.
Blanda ordentligt ihop alla ingredienser i en skål. 
Forma till biffar och stek i generöst med olja. (Rapsolja enligt receptet).

Servera med kall sås (paprika pasta spice och Creme Fraiche, vegansk) och grönsaker.

måndag 2 augusti 2021

Torsk i purjolök och romsås



Gubben tycker att det är riktigt skönt att jag har semester. Dels kommer han hem till dukat bord men det stora är nog att han för två veckor slipper pressen med att komma på middag. 

Vi har inte hittat en strategi som fungerar för oss och vår vardag sedan jag började jobba heltid. Jag har försökt med olika saker men slutar eftersom jag inte tycker att det bara är mitt jobb. Enligt mig så är det en gemensam uppgift för att få hemmet och vår vardag till att fungera. 

700 gram färsk torsk
1 tsk salt
1 krm citronpeppar

Sås:
1 purjolök
3 dl matlagningsgrädde
2 msk rom
salt
vitpeppar
1 kruka dill

Torsken:
Ansa och skiva purjolöken.
Hacka dillen.
Blanda purjolök, dill, matlagningsgrädde och rom.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Lägg torsken i en ugnsfast form och krydda med lite salt och citronpeppar.
Häll såsen över torsken.
Sätt i formen i 180 graders ugn i cirka 15 minuter (innertemperatur 56 grader).

Servera med kokt potatis, tomatskivor och kokta morötter.