Sidor

onsdag 31 augusti 2022

Torsk med dill- och gräslöksssås

Väldigt snabb fiskrätt som passar efter en lång arbetsdag. 

Färsk fisk är enligt gubben det bästa och enda men jag hade köpt fryst till detta. Imorse tog gubben upp fisken från frysen och den tinade i kylskåpet under dagen.

Det är absolut inget fel i att använda sig av frysta grönsaker men har man möjlighet till att använda färska så tycker jag att det är bäst. Idag är våra haricots verts frysta.

Vi serverade med potatismos men det hade passat lika bra med kokt eller stekt potatis.

Till två personer:
350 - 400 gram Torskrygg

2 1/2 dl grädde 
1/2 bubbla gräslök 
1/2 bubbla dill
1/2 - 1 msk kycklingfond
1/2 msk Maizena majsstärkelse 

250- 300 gram Haricots verts 
1/2 solovitlök 
salt
svartpeppar 

citron 

Hacka gräslök och dill.
Blanda grädde, gräslök, dill, kycklingfond och Maizena. 
Krydda fisken med lite salt och vitpeppar. 
Stek fisken 2 minuter. 
Vänd försiktigt. 
Tillsätt dill- och gräslökssåsen och låt småputtra i 3 minuter. 
Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar. 

Stek Haricots verts i några minuter. 
Pressa i vitlök och krydda med en nypa salt och svartpeppar. 

Servera torskrygg i dill- och gräslökssås, vitlöksdoftande Haricots verts med potatismos och citronklyfta.

tisdag 30 augusti 2022

Vegetarisk wok med ingefärsris


Ursprungliga kommer det här receptet från Hello Fresh och hette Vegetarisk pulled bean bowl. Det fick väldigt högt betyg av oss så därför gör jag det igen.

Istället för Pulled Bean använde jag Pulled Vegme. Asiatisk woksås har jag Asian Wok Teriyaki & Sesame Oil från Santa Maria.

Spetspaprika hade butiken erbjudande på och det fungerar utmärkt. 

Byt ut och lägg till de grönsaker som du gillar. Vad sägs om strimlade sockerärtor,  småbuketter broccoli eller majs?

I receptet ska det vita och det gröna från salladslöken separeras. Det gröna ska användas som dekoration ovanpå men jag struntar i det och har både vitt och grönt i woken.

Det går utmärkt att steka i stekpanna eller stekgryta om du inte har wok. Tänk på att steka lite åt gången och inte fylla hela stekytan. För att det du lägger i woken/pannan/grytan ska bli stekt/fräst så behövs utrymme. 

300 gram Pulled vegme
1 rödlök
2 röda paprikor
1/2 solovitlök 
2 stora morötter 
2 salladslökar 
1 tumme färsk ingefära 
1 dl asiatisk woksås 
1 dl vatten 
salt
svartpeppar 

1 dl majonnäs (finns vegansk)
2-3 msk soja (kinesisk)
20 gram sesamfrö (vita)

Ingefärsris:
Riv ingefära. Använd INTE det trådiga. 
Hetta upp 2 msk smör i en kastrull. 
Fräs ingefäran i 1-2 minuter.
Tillsätt 6 dl vatten och koka upp.
Tillsätt 3 dl ris och 1 tsk salt.
Sänk till låg värme och sjud under lock i cirka 10 minuter eller tills klart. 
Låt gärna riset stå en stund utan att du lyfter på locket.

Sesammajo:
Blanda ihop majonnäs, soja och Sesamfrö i en liten skål.

Wok:
Skiva rödlök tunt.
Dela paprika i mindre bitar. 
Skär moroten i tunna skivor/halvmånar. 
Skär salladslöken tunt.
Stek rödlök, morot, salladslök och paprika i några minuter.
Ta ur wok/panna/gryta.
Stek pulled vegme i några minuter. 
Pressa i vitlök och krydda med en nypa salt och svartpeppar. 
Vänd ner grönsakerna. 
Tillsätt woksås och vatten.
Blanda väl och låt att bli varmt.

Servera woken med ingefärsris och sesammajo.

måndag 22 augusti 2022

Munkar


Idag lyxar vi till med efterrätt på en måndag. Munkar och Big Pack vanilj. Du vet väl om att den är växtbaserad. 


Sats för två omgångar i järnet (14 munkar):

3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
4 tsk florsocker
1 1/2 dl naturell soygurt 
1 dl sötad mandel- eller havremjölk
90 gram veganskt smör
1/4 tsk vaniljextrakt
Mjölkfritt smör eller olja för att smörja järnet med

Blanda ihop de torra ingredienserna. 
Vispa ihop soyghurt, mjölk och vaniljextrakt.
Smält smöret och blanda ner det försiktigt bland de våta ingredienserna.
Häll ner de våta ingredienserna i de torra och vänd ner med en slickepott tills allt mjöl är inblandat. 
Värm upp munkjärnet men sänk sedan värmen.
Pensla varje hål med lite smör eller olja.
Skeda i smet i varje hål. Ända upp till kanten.
Ha is i magen och vänta tills du fått yta på undersidan. Använd en sticka eller tandpetare för att lossa runt kanterna  och kolla innan du skopar upp munken och vänder dem.
Stek munkarna gylllenbruna genom att vända dem några gånger. 
Ta upp och rulla i strösocker och kanel.

Servera direkt med glass.

söndag 21 augusti 2022

Gubbens kimchi

Gubben har snöat in på kimchi och han köper det så ofta att nu var det dags att testa göra egen. Han hittade ett recept på koreansk kimchi på ica.se. Han beslöt sig för att bara göra halv sats till att börja med. Ska bli spännande att se hur det blir.

1 1/2 kg salladskål
3 msk salt
1 1/2 dl vatten
2 msk rismjöl
1 msk strösocker
2 msk riven ingefära
2 msk riven vitlök
1 grovt riven gul lök
1 1/4 dl fisksås (vegetarisk fisksås)
1 - 1 1/2 dl gochugaru (eller 1/2 dl paprikapulver och 1/2 dl chiliflakes, för 1 sats kimchi)
6 tunt skivade salladslökar
1 finstrimlad morot
10 cm finstrimlad rättika
1 skalat eller noga tvättat och finhackat äpple

Ansa och skölj salladskålen. 
Skär salladskålen i ca 4 cm stora bitar och lägg i en stor skål. 
Separera bladen väl. 
Strö över saltet och blanda försiktigt men noggrant så alla blad täcks med salt. 
Låt stå 1 1/2 timme.
Skölj salladskålen noga för att få bort överflödigt salt. 
Smaka gärna av kålen så den har en lagom sälta.
Koka ihop vatten, rismjöl och socker till en tjock sås. 
Låt svalna något och blanda sedan i ingefära, vitlök, lök, fisksås och gochugaru. 
Tillsätt salladslök, morot, rättika, äpple och kålen och blanda noggrant, gärna med händerna så inte grönsakerna går sönder.
Lägg i glasburk och täck med plastfolie direkt ovanpå kålen, tryck till och sätt på lock. 
Fyll inte burken ända upp, det behövs plats för fermenteringen. 
Låt stå i rumstemperatur 2 dagar, gärna med dubbla plastpåsar runt. 
Förvara sedan i kylen. 

Godast efter 2 veckor men kimchin håller över 3 månader. Efter 3–4 veckor försvinner den jästa doften som kimchi ger ifrån sig när den mjölksyras som mest.

fredag 19 augusti 2022

Pasta med kantarellsås


I år har det varit väldigt torrt men svampen har ändå kommit tidigt. Har du förmånen att kunna plocka kantareller i din närhet så är du privilegierad. För alla andra så kan man hitta bra kantareller i affären. Vi älskar kantareller och lyxar till det med 500 gram kantareller. Det går utmärkt att bara använda 250 gram.

Jag serverade en tomatsallad på olika sorters delikatesstomater till. Enkelt och väldigt gott. Bara lite salt och svartpeppar som kryddning. 

Vinet kan uteslutas och givetvis kan du använda soja/havregrädde och vegansk "parmesanost".

500 gram kantareller
2 schalottenlökar
1/2 solovitlök 
1 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
1 - 1 1/2 tsk flingsalt
1 - 1 /2 krm grovmalen svartpeppar
1 1/2 dl riven parmesanost

Dela eventuellt större kantareller i mindre bitar.
Fräs kantarellerna i lite smör tills det mesta av vätskan har gått ur.
Finhacka schalottenlök och pressa vitlöken. 
Tillsätt löken bland kantareller och låt fräst tills löken mjuknat. 
Häll på vin och låt det koka in. 
Tillsätt grädde.
Smaka av med salt och svartpeppar. 
Låt allt koka upp igen.
Rör i 1 dl riven parmesanost.
Blanda ner nykokta pasta och vänd om ordentligt. 

Till servering kan du riva lite parmesanost ovanpå.

onsdag 17 augusti 2022

Korv Stroganof med ris


Jag köpte en "Try us"-låda från Peas of Heaven och den innehöll bland annat två middagskorvar. Direkt tänkte jag att jag ville göra Korv Stroganof av den ena och ugnsstekt falukorv med den andra. Lådan innehöll mycket mat och eftersom jag oftast är ensam vid middagsbordet att äta vegetariskt så frös jag in det mesta av innehållet. Men idag när gubben blev sugen på Korv Stroganof och min lokala butik hade bra pris på Scans falukorv plockade jag fram Middagskorv. 

Det blev riktigt lyckat och jag tyckte att Middagskorven passade perfekt i Stroganof.

Här kommer mitt recept på Korv Stroganof men du kan tvista till din efter eget tycke. Ibland kryddar jag med paprika eller chili men tyckte inte att det behövdes idag. 

350 gram Middagskorv från Peas of Heaven
1 liten gul lök
2 msk tomatpuré
2 1/2 dl iMat (matlagningsgrädde)
vatten
1 msk japansk soya
1 tsk dijonsenap
1/2 salt
1/2-1 tsk svartpeppar
eventuellt lite ketchup eller socker 

Skär korven i mindre bitar.
Hacka löken.
Stek korv och lök i en stekgryta tills löken mjuknat. 
Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut. 
Blanda ner iMat, (skölj ut burken med vatten), japansk soya och dijonsenap. 
Låt sjuda några minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar. Eventuellt även lite ketchup eller socker.

Servera med kokt ris och gröna ärtor/haricots verts. 

måndag 15 augusti 2022

Zucchinifritters med tomatsalsa


Detta receptet har jag tagit från Vegomagasinet men ändrat lite. Såklart. 

Kryddningen är koriander i receptet men eftersom gubben inte gillar det så tog jag oregano. Det passar lika bra med basilika.

Jag tyckte att jag hade en stor zucchini men det blev inte så mycket kvar när vätskan försvunnit. Det blev 6 fritters men eftersom jag skulle servera dem som tillbehör gjorde det inget. Gubben och Magda fick grillkorv till medan jag testade Scans ärtbollar.

1 zucchini
1 gul lök, hackad
1/2 solovitlök 
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk oregano 
1 - 2 tsk salt 
1 krm svartpeppar

Salsa
3 - 4 tomater
1/2 - 1 rödlök
1 gul paprika
1 - 2 röd chili
2 msk olja (raps eller oliv)
1 tsk oregano 
1 - 2 krm salt 
1/2 - 1 krm svartpeppar

Riv zucchini grovt.
Lägg zucchinin i ett durkslag, salta och låt sedan stå några minuter så att den vattnar ur sig. 
Pressa vätskan ur zucchinin och lägg i en skål. 
Riv gul lök och pressa vitlök. 
Tillsätt med zucchini.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, oregano och svartpeppar med zucchini.
Blanda väl.
Forma biffar och stek i rikligt med olja tills de fått fin färg på båda sidor.

Hacka tomat och paprika grovt. 
Finhacka rödlök och chili.
Blanda ihop allt med olja, oregano, salt och svartpeppar. 

Päronslaw

En fräsch variant av coleslaw och ett perfekt tillbehör till både grillat, den panerade snitzeln eller kycklingen. 

Jag använde färdig vegansk aioli men du kan också använda majonnäs och vitlök. 

Har du inte majonnäs/aioli kan du istället använda lite olja. Då blir det istället en fräsch och god päronsallad.

Denna gången använda jag mig av mindre aioli än i receptet eftersom jag serverade med potatissallad och kände att det blev för mycket "kladd". 

Du kan istället för gurka och sallad använda dig av färdigstrimlad salladsmix.

1 stort päron
1 gurka 
1 stor morot 
sallad (gröna blad)
1/2 - 1 kruka gräslök 
1 - 2 tsk citronsaft 
2 msk - 1/2 dl aioli 
1 - 2 krm salt 
1/2 - 1 krm svartpeppar 

Grovhacka päron och gurka.
Finhacka gräslök. 
Skala och strimla morot. 
Strimla sallad.
Blanda sallad, morot, päron, gurka, citronsaft, eventuellt en skvätt vatten och gräslöken.
Krydda med salt och svartpeppar. 

lördag 13 augusti 2022

Chili con/sin Carne


Chili con Carne eller, som det heter om du inte har kött i, Chili sin Carne.

En chili kan innehålla olika grönsaker men här har jag tagit det som fanns hemma. Du kan använda gul lök, röd eller gul paprika, majs, andra sorters bönor.
Om du inte har Mexican Spice Mix kan du använda dig av chilipeppar (cayennepeppar), spiskummin, oregano, kummin och paprikapulver. Smaka dig sakta fram tills du har den kryddning som du önskar. Jag använder ofta kryddmått och kryddar lite i taget för att nå fram till den smak jag önskar när jag lagar en ny rätt. Lagar jag mat som jag inte kan smaka på så använder jag mig av minnet av hur mycket varje krydda kan användas. Det handlar om att veta hur kryddor smakar och påverkar rätten. Något man lär sig efter hand. Är jag osäker så finns oftast någon som kan hjälpa mig att smaka av.

När jag gör chili låter jag, om jag har tid, grytan stå och småputtra länge innan jag tillsätter bönorna. Det går givetvis att göra som receptet men smakerna höjs om de får koka länge.

Chili är också en rätt som smakar utmärkt dagen efter eller i lunchlådan. Fungerar även att frysa in.

Vill du inte använda dig av köttsubtitut kan du istället tillsätta olika bönor och göra en bönchili.

Jag serverar med kokt ris och tortillachips med du kan även servera enbart chili med ett gott bröd eller med kokt potatis istället för ris. 

Crème fraichen hjälper till att ta ner hettan och kan helt uteslutas. 

Servera gärna lite chiliflakes till så kan den som gillar stark mat krydda lite till.

400 gram nötfärs/vegofärs
1 stor rödlök
1/2 -1 solovitlök 
1/2 -1 röd chili (beroende på styrka och smak)
1 grön paprika 
2 - 3 morötter 
1 förpackning kidneybönor 
1 förpackning stora vita bönor 
1 förpackning krossade tomater + 1 burk vatten 
1 grönsaksbuljong 
1 msk ketchup 
1 msk japansk soja 
1-2 tsk Mexican Spice Mix
1/2 - 1 tsk salt
1-2 krm svartpeppar 
socker

servering:
kokt ris
lime
tortillachips 
Crème fraiche 
Chiliflakes 

Finhacka röd lök.
Skär paprika I mindre bitar.
Finhacka chili.
Tärna morot.
Skölj bönorna. 
Fräs lök tills den mjuknar.
Pressa mer vitlök och låt fräsa lite till.
Tillsätt färs, chili, paprika och morot. 
Stek tills även grönsakerna mjuknar. 
Tillsätt Mexican Spice Mix och fräs några sekunder. 
Häll i krossade tomater och även vattnet som du sköljer ur konservburkar med.
Tillsätt grönsaksbuljong, ketchup och soja.
Koka upp och sänk värmen så att det bara sjuder sakta.
Låt det puttra tills det har tjocknat något (5-10 minuter).
Tillsätt bönorna och om det behövs lite mer vatten.
Låt puttra 5-10 minuter till. 
Smaka av med salt och svartpeppar. Eventuellt mer Mexican Spice Mix, cayennepeppar och en nypa socker.

Servera med kokt ris, crème fraiche, tortilliachips och limeklyftor. Strö gärna örter chiliflakes över.

måndag 8 augusti 2022

Potatissallad med soltorkade tomater och kapris

Potatissallad, något som kan göras på många olika sätt annat än affärens färdiggjorda. Inget ont om den potatissalladen för det finns de som smakar bra men det är så enkelt att göra potatissalladen själv. 
Har du potatis över från gårdagen är detta ett sätt att förändra den.

För en vegetarisk variant så använder du dig av naturell soyghurt/havregurt eller Plantis Sour Dream samt vegansk majonnäs.

Potatissallad serveras ofta till det grillade köttet på sommaren men passar lika bra till den panerade snitzeln, kyckling eller varför inte en het choritzo. 

800 gram-1 kg potatis (gärna små)
1/2 purjolök 
1 liten rödlök
1-2 dl kapris+ lite av spadet
1 dl Crème fraiche 
1 msk dijonsenap 
2 msk majonnäs 
1-2 dl soltorkade tomater 
1/2-1 solovitlök 
svartpeppar 
Cayennepeppar 
salt
Eventuellt socker

Koka potatis och låt den kallna.
Finhacka soltorkade tomater, purjolök och rödlök.
Blanda ihop Crème fraiche,  majonnäs, dijonsenap och kaprisspad.
Blanda ner soltorkade tomater, purjolök, rödlök, pressad vitlök samt kapris. 
Smaka av med svartpeppar, Cayennepeppar och salt.
Tillsätt eventuellt lite socker för att balansera smakerna. 
Önskar du mer soltorkade tomater, dijonsenap eller kapris så tillsätt det. 
Vänd försiktigt ner potatis.