Sidor

onsdag 30 mars 2016

Pizza Bianco med och utan kalkon


Riktigt, riktigt god och snabb pizza. Gubben hade gjort en hörna till mig som inte innehöll kalkon.

Självklar går det utmärkt att göra egen pizzadeg men ibland får man lov att fuska. Speciellt om det är färdig pizzadeg som fanns med i matkassen som levererades.

Detta är en pizza vi kommer att göra igen. Gubben kunde tänka sig att äta denna vegansk. Spetskålen och rucola gav pizzan perfekt smak. Det hade också passat bra med strimlad rökt skinka eller kyckling.


1 färdig pizzadeg 550 gram
2 dl iFraiche (Cream Fraiche)
1/2 solovitlök
knappt 1 krm
1 svartpeppar
150 gram riven ost (vegan mozzarellastyle)
1 rökt kalkonklubba (810 gram)
1/2 spetskål
1/2 påse rucola

Lägg ut pizzadegen på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda iFraiche, riven vitlök, salt och svartpeppar.
Bred ut hälften av såsen och strö på ost.
Skär eller dra isär kalkonköttet.
Lägg kalkonen på pizzan.
Strimla spetskålen och lägg över kalkonen.
Gratinera i ugn 225 grader i 10-15 minuter.
Ta ut pizzan och strö rucola ovanpå.
Ringla resten av såsen över.

tisdag 29 mars 2016

Laxbiffar med currysås och tomatsallad


När jag kom hem från jobbet idag stod gubben och stekte laxbiffar. Tog därför tillfället i akt för att prova en ny produkt som jag hittade på Coop.


Tofuburgare från Astrid och aporna. Jag blir alltid glad när jag hittar nya produkter att testa.

Förpackningen innehåller två burgare som kan ätas både kall och varm.

Burgarna höll inte riktigt ihop när de stektes och föll isär väldigt lätt när jag åt den. Blev lite besviken på smaken. Tror jag blev lurad av Oak smoked. Jag gillar rökig smak men denna burgaren smakade inte alls rökt. I min mening i alla fall.

Gubbens laxbiffar var tydligen goda. När både Maja och Magda väl blivit övertalade att smaka.

Fisken (lax) kom redan som färs i matkassen men du gör enkelt egen med mixer. Var bara försiktig så du inte mixar för länge.

600 gram laxfärs
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1/2 dl vatten
1 chili
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

2 tomater
1/2 rödlök
1 msk balsamicovinäger
2 msk olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar

2 dl iFraiche (Cream Fraiche)
2 tsk curry
2 krm salt
1 krm svartpeppar

1 kg potatis

Skala potatis.
Skär potatisen i klyftor eller strips.
Lägg på en plåt.
Krydda med salt och svartpeppar.
Ringla över olivolja.
Rosta i ugnen i 30 minuter eller tills potatisen är klar.

Blanda ägg, ströbröd och vatten.
Låt stå några minuter.
Kärna ur och finhacka chili.
Blanda ner fiskfärsen och chili i äggblandningen.
Krydda med salt och svartpeppar.
Forma till biffar.
Stek biffarna på medelvärme i 4-5 minuter på varje sida.

Tärna tomater och finhacka rödlöken.
Blanda med balsamicovinäger, olivolja, salt och svartpeppar.

Blanda iFraiche, curry, salt och svartpeppar.

Servera biffarna med strips, currysås och tomatsallad.


måndag 28 mars 2016

Potatis- och bönsoppa


Vegansk soppa stod på menyn idag. Gubben var lite tveksam. Bönor är inte hans favoritmat precis. Vita och bruna bönor är visserligen bättre än andra anser han. När jag berättade att jag tänkte steka lite bacon att toppa hans sopptallrik med blev han lite gladare.

Hans betyg blev trots de första tvivlen väldigt gott.

Min tallrik toppade jag med bara lite strimlad purjolök.


1/2 kg potatis
1 gul lök
1/2 solovitlök
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 burk stora vita bönor
4 dl havremjölk (mjölk)
2 tsk vitvinsvinäger
1/2-1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Tillbehör:
1 purjolök
1-2 bacon
bröd

Skala potatis och skiva.
Skala och strimla lök och vitlök.
Fräs lök lätt i olja. Utan att löken får färg.
Tillsätt potatis, vatten och buljong.
Koka i 15 minuter eller tills potatisen är genomkokt.
Häll av och skölj bönorna.
Tillsätt bönorna och havremjölken.
Mixa.
Koka upp soppan igen.
Smaka av med salt, svartpeppar och vitvinsvinäger.
Om det behövs så red med maizena redning.
Skölj och strimla purjolök.
Strimla och stek bacon.
Tillsätt purjolök och låt dem bli varm.

Servera soppan rykande het med gott bröd.

fredag 25 mars 2016

Dyskalkyli och språkstörning

Sitter i soffan och lyssnar på en föreläsning på urplay.se. Det gör mig ont att höra saker som jag faktiskt redan visste men som blivit så fel när det gäller mitt lilla monster.

Som till exempel det här med diagnoser. Bup har envisats med "Det behövs ingen fördjupad utredning. Har man fått diagnosen adhd är det den diagnosen som gäller".

På denna föreläsningen sägs det däremot vid 16:00.

"Det som forskningen och kliniken visar är att om en individ har fått en neuropsykiatrisk diagnos är risken oändligt stor att han eller hon kommer att få ytterligare en eller två."

Suck!

När jag tänker på hur det kanske kunnat vara om monstrets svårigheter kartlagts från början blir jag så ledsen. Vi, föräldrar och lärare, kunde kanske gjort annorlunda. Gjort bättre, gjort mer. Men det går inte att fastna i kanske. Klockan går inte att vridas tillbaka.

torsdag 24 mars 2016

Biff Stroganoff



Egentligen stängde kontoret efter lunch idag. Kontorsråttor har den fördelen dagar innan röda dagar. Jag hade däremot en hel del att ta igen på grund av en veckas sjukdom så jag jobbade full dag.

När jag kom hem lagade jag middag åt familjen. Stackars gubben har det jobbigt. Igår plockade han bort den sista kilen under hälen i ortosen. Idag har han riktigt ont.

Betala räkningar är väl aldrig roligt men denna gången var det inte alls kul. På grund av att det varit mycket kring monstret den senaste tiden har gubbe inte kunnat jobba full tid och det syntes i lönekuvertet. Det i kombination med stor tandläkarräkning gjorde mig otroligt nere.

Bara tanken på hur det blir nästa månad med gubben sjukskriven och jag också hemma och sjuk under en hel vecka gör mig illamående.

På ett sätt känns det som om vi blir straffade för att vi försöker vara bra föräldrar. Självklart förstår jag att man inte kan få lön när man inte jobbar men när man har ett barn som är väldigt sjuk och man måste var borta från jobbet mycket känns det tungt. Möten och besöken på mellanvården är så klart förlagda på dagtid eftersom det är då de personerna arbetar men det är också den tiden som jag och gubben jobbar.

Det har aldrig funnits en tanke på att inte ta oss ledigt eftersom det viktigaste för oss är att vårt lilla monster ska få må bättre men vi måste också kunna betala våra räkningar.

Nåväl! Vi ska inte klaga. Trots allt har vi det bra med tak över huvudet, en varm säng att sova i och hela kläder på kroppen. Matkassen är betald för nästa månad också. Magda har precis fått nya skor och Maja klarar sig några veckor till. Det som oroar mig att gubbens medicin snart är slut. Vi ska nog klara det. Vi måste klara det.

640 gram nötkött (rostbiffslock)
1 gul lök
1/2 solovitlök
100-150 gram champinjoner
1 tsk paprikapulver
1 msk tomatpuré
2 msk kalvfond
2 dl iMat (matlagningsgrädde)
2 dl havremjölk (mjölk)
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

1/2 påse rucola
2 tomater
1/2 rödlök
4 msk olivolja
1/2 citron (saften)
1-2 krm salt
1/2 krm svartpeppar

onsdag 23 mars 2016

Ständig oro

Det gör mig så otroligt ont att se hur dåligt mitt barn mår och inte kunna hjälpa. Jag vet att det gör lika ont i gubben.

Att försöka och försöka men aldrig nå in känns ibland övermäktigt. I de stunderna funderar jag på hur jag ska orka fortsätta. Hur min familj ska orka utan att gå sönder. Någon gång tar faktiskt orken slut och nu är det inte långt borta.

Man behöver ha stunder av återhämtning för att orka fortsätta men som det är nu går vi under ständig press och oro för när nästa meltdown ska inträffa. Vi trippar runt på tårna. Försiktiga för att inte råka utlösa ett nytt utbrott.

I måndags blev monstrets reaktion så kraftigt att hon slet av stora tussar från sitt eget huvud. Hon skrek och rasade. Böcker flög ur bokhyllan och ondskefulla ord slog i väggarna på mellanvården.

Jag lyckades få ut henne och efter en stund hade jag fått ner hennes ilska till hanterbar nivå. Efteråt blev monstret så trött så någon DBT blev det inte. Hon kände skam över sitt beteende men lyckades trots det att gå in på mellanvården igen och berätta att vi åkte hem. Det tycker jag var starkt gjort av henne.

Igår var det små utbrott som enligt oss knappt ens är mätbara. Även om jag har förstått att det som vi accepterar som normalt egentligen är långt ifrån normalt.

Idag var det dags igen. Att inte förstå och inte ha förståelse orsakade en explosion. Elaka ord som sårar även om jag vet att det bara är ord. Maktlösheten, oron och sorgen.

Att behöva erkänna att jag som mamma inte räcker till, att vi som familj inte räcker till, är tungt. Jag kan faktiskt inte ge mitt älskade barn den hjälp hon behöver. Och den insikten gör riktig ont.


Kyckling i couscous


En väldigt snabb och enkel rätt. Inte många ingredienser som behövs. Använd de grönsaker du har hemma eller de du gillar. Ska maten plötsligt räcka till fler eller mätta lite mer tillsätter du enkelt fler grönsaker.

600 gram kycklinglårfilé
1 röd lök
1 röd paprika
1/2 solovitlök
1/2 citron (saften)
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar


Tillaga 3 portioner couscous enligt paketet.
Strimla kyckling, paprika och röd lök.
Bryn kycklingen.
Krydda med salt och svartpeppar.
När kycklingen fått lite färg tillsätt lök och paprika.
Stek några minuter till.
Vänd ner kyckling och grönsakerna i couscousen.
Pressa i vitlök och citronsaft.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med gröna blad och toppa med iFraiche (Cream Fraiche).

söndag 20 mars 2016

Dillkyckling



500 gram kycklinglårfilé
200 gram morötter
1 gul lök
1 paket dill
3 msk kycklingfond
1 liter vatten
2 lagerblad
2 dl iMat (matlagningsgrädde)
2 1/2 msk socker
1 1/2 msk ättika
Maizena majsmjöl
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

Skala och slanta morötter.
Skiva löken tunt.
Hacka dill.
Skär kycklingen i mindre bitar.
Koka upp fond och vatten.
Tillsätt kycklingen.
Behövs det så tillsätt vatten så att kycklingen är täckt.
Låt koka några minuter och skumma.
Tillsätt morötter, lök, lagerblad och salt.
Koka i 10 minuter.
Tillsätt iMat (grädde).
Koka upp och red med maizena (1-2 msk) utrört i lite vatten.
Dra ner värmen.
Vänd ner dillen och smaka av med socker och ättika.
Tillsätt lite i taget och smaka av hela tiden. Tills du hittar en balans mellan sötma och syra som just du gillar.

Servera med kokt potatis.

lördag 19 mars 2016

Kryddig karré med rostade rotsaker



Familjen åt karré medan jag stekte veganska köttbullar från Anamma.

Såsen tyckte gubben passade väldigt bra till köttets kryddning. För mig passade den lika bra till rotsakerna.

600 gram karré
1 kg potatis
400 gram morötter
1 msk spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
1 liten burk iFraiche (Cream Fraiche)
1 tsk dragon
1 tsk vitvinsvinäger
salt
svartpeppar

Skala och dela potatis och morot i mindre bitar.
Lägg på en plåt.
Gnid in rotsakerna i olja och krydda med salt och peppar.
Gratinera i ugn 225 grader i cirka 25 minuter.
Blanda spiskummin och rökt paprikapulver.
Skiva karré om du köpt hel.
Gnid in kryddblandningen.
Stek köttet i olja i cirka 3-4 minuter på varje sida.
Krydda med salt och svartpeppar.
Blanda iFraiche med dragon, vinäger och 2 krm salt samt 1 krm svartpeppar.

Servera rotsaker, karré och dragonfraichesåsen.

torsdag 17 mars 2016

Bacon- och tomatpasta





Jag får ofta frågan om det inte är jobbigt att jag äter veganskt medan familjen äter kött. För mig är det inte svårt att laga mat för familjen eftersom jag äter veganskt (helvegetarisk kost utan ägg eller mejeriprodukter) pågrund av min hälsa och inte pågrund av etiska skäl. Visst kan jag tycka illa om djurindustrin och liknande men min orsak till kostomläggning var hälsan.

Idag förändrade jag enkelt receptet för att passa alla.

Gubben ville inte ha sojabönor så de tog jag. Jag ville inte ha äggpasta så jag kokade ärtpasta.

Serverade sås och pasta var för sig eftersom Maja gärna låter bli tomaterna.

Svårt? Nej!



2 paket bacon i tärningar
1/2 röd lök
1/2 solovitlök
1/2 röd chili
1 burk konserverade körsbärstomater
1 msk tomatpuré
2 1/2 dl vatten
1 paket sojabönor
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Hacka lök och vitlök fint.
Strimla chilin.
Fräs.
Tillsätt tomat, tomatpuré och vatten.
Sjud i 10 minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Stek bacon.
Vänd ner kokt pasta och sojabönor i tomatsåsen.
Smaka av igen med salt och svartpeppar.
Servera.

onsdag 16 mars 2016

Räkgryta med curry och tomat




Jag åkte på en riktig mansförkylning. Det har varit en riktig "nära-döden"-upplevelse. Har inte haft ork till att skriva förrän nu. Igår var jag inte ens mycket vaken. Idag har jag fått lite ork tillbaka men jag är långt ifrån frisk. Trots det satt jag faktiskt i solen en stund för att få lite D-vitaminer. Givetvis med vinterjacka på.

Tyvärr har jag de följande tre dagarna saker som jag måste göra och som inte går att varken ändra eller avboka. Det är bara att bita ihop och sätta mig själv på paus till söndag.

Gubben lagade en riktig fräsch rätt åt sig idag. Magda åt hos Rasmus och Maja åt senare och hete grytan. Själv fick jag Oumph kebab. Helt okej men jag gillar Pulled Oumph mycket mer.


1 burk konserverade räkor 600 gram (370 gram avrunna)
1 gul lök
1/2 solovitlök
1/2 röd chili
1/2 msk curry
2 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
2 msk kycklingfond
2 dl iMat (matlagningsgrädde)
1 ask cocktailtomater
knappt 1/2 tsk salt
1/2 - 1 krm svartpeppar

Skala och hacka lök, vitlök och chili fint.
Fräs lätt med olja i cirka 2-3 minuter.
Häll på vatten, vinäger, fond och iMat.
Låt sjuda i 7 minuter.
Red med 1-2 tsk maizena majsredning utrört i vatten.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Dela tomater.
Häll av räkorna.
Vänd ner räkor och tomat i currysåsen.

Servera med kokt ris och sallad.

lördag 12 mars 2016

Svamprisotto




Jag lagade en vegansk alternativ risotto. Inte gjorde jag på rätt" sätt men det blev ganska bra ändå.
Till gubben strimlade jag lite salami och toppade hans tallrik med.
Salladen var en enkel sallad med grönt, tomat, gurka och lite mangobalsamico.


1/2 gul lök
1/2 solovitlök
4 dl arborioris
8 dl vatten
2 msk fond
150-200 gram champinjoner
1 paket frusna sojabönor
1-2 dl vegansk riven ost
1/4 tsk salt
1 krm salt

Hacka löken och hälften av vitlöken.
Fräs lök och vitlök i cirka 1 minut.
Tillsätt riset och fräs ytterligare några minuter.
Häll i vatten och fond.
Låt sjuda 15-20 minuter eller tills riset nästan är färdigt. Ska vara klibbigt.
Skiva svampen.
Stek svamp och pressa ner vitlök.
Tillsätt salt och svartpeppar.
Vänd ner sojabönor och stek cirka 2 minuter.
Bland ner ost och svampblandningen i riset.

Servera risotton med sallad.

fredag 11 mars 2016

Senapspanerad kotlett


Familjen fick senapspanerad kotlett med ugnsbakad potatis.

600 gram kotlett (hel eller i skivor)
1 msk Dijonsenap
2 dl mjöl
2 1/2 dl ströbröd
2 ägg

Skiva kotletterna om du köpt en hel.
Banka ut kotlettskivorna något.
Blanda ägg och senap i en djup tallrik.
Häll mjöl i ytterligare en djup tallrik och ströbröd i en annan.
Doppa kotletterna i mjöl, ägg och sist i ströbröd.
Stek kotletterna 5 minuter på varje sida på medelhög värme.

Servera med ugnsbakad potatis, rårivna morötter och en sås gjord på iFraiche, majonnäs och tacosås.

Kikärtsbiffar


Lagade enkla kikärtsbiffar. Väldigt goda. Av halva detta receptet blev det tre biffar. Perfekt med två biffar och grönsaker till middag för mig. 

2 burkar kokta kikärtor, à 400 g
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 msk maizena majsstärkelse
1 tsk No Egg + 2 msk vatten (1 ägg)

Skölj kikärterna väl och låt rinna av.
Skala och hacka lök och vitlök fint.
Mixa kikärter, lök och vitlök.
Blanda med salt, svartpeppar, majsstärkelse och (No-egg) ägg till en smet.
Klicka ut smet i stekpannan, platta ut till biffar, 1 cm tjocka.
Stek i 2–3 minuter per sida på medelvärme.

Servera med grönsaker och tzatziki.

En dag i taget

Livet springer på och jag tycker att jorden snurrar för snabbt. Det är så mycket som händer i vår familj att jag ibland är rädd för att spricka. Det är många familjer som har svårt att få livet att gå ihop men om du även då som jag lever i en familj med olika funktionssätt blir livet ännu mer rörigt. Rörigt och intensivt.

För en person som mig som själv lever med kroniska smärtsjukdomar och på det ett utmattningssyndrom som jag inte riktigt återhämtat mig ifrån känns ibland (ofta) livet omöjligt. Men vad ska jag göra? Jag kan inte hoppa av karusellen. Eller, kan och kan! Jag vill inte för det finns för mig inget annat val än att kämpa med och för min familj. Varför?

Kärlek. Jag älskar alla de mina. Även om det ibland känns övermäktigt att älska ett monster som öser sitt hat över mig. Jag vet att hennes hat faktiskt inte är mot mig även om det är jag som får det.

Jag har en naturlig och genuin kärlek för mina medmänniskor och för de som är en del av min familj får en större del än andra.

Min förmåga att ge och ge utan att vilja få något tillbaka är kanske det som är en fara för mig själv i och med att jag inte ser mig själv. Det är en förmåga jag inte vill bli av med men jag skulle vilja se mig själv lite mer ibland. För att orka ge ännu mer.

Just nu har jag en känsla av att vilja ha facit. Gör jag det rätta för mitt monster eller kommer hon att krascha? Min analytiska sida mår dåligt av att inte ha alla fakta. Min mammakänsla vill bara hålla om och älska. Tyvärr vet jag att i längden kommer inte mammahjärtat att räcka. Jag måste släppa taget och låta monstret falla fritt.

Däremot kommer jag alltid att finnas där. Oavsett vilken utgång det blir. Oavsett hur ont det gör.

Just nu måste jag tillåta mig att sörja den mamma jag aldrig fick lov att vara och vara tacksam för alla lärdomar jag fått av den mamma jag blev.


En dag i taget.

onsdag 9 mars 2016

Biffar med smak av fredagsmys

Ett annorlunda recept för en sedvänja som tydligen förekommer i många svenska hem på fredagar. Tacos och fredagsmys.

Tyvärr hann jag inte ta någon bild för gubben hade redan ätit när jag kom hem.

600 gram blandfärs
1/2 gul lök
1 dl mjölk/havremjölk
1/2 dl ströbröd
1 påse tacokryddmix
1 burk tacosås (valfri styrka)
1/2 burk iFraiche
1 burk majs
1/2 ask körsbärstomater
salt
svartpeppar
3msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1/2 gurka
1/2 romansallad

Skala och Siv löken.
Blanda mjölk och ströbröd.
Blanda färs med ströbrödsblandningen, lök, tacokrydda och 1/4 tsk salt.
Forma biffarna och stek på medelvärme i cirka 5 minuter på varje sida.
Blanda tacosåsen med iFraich.
Smaka av med salt när svartpeppar.
Skiva gurkan, strimla salladen.
Rör ihop olja, vinäger, salt och svartpeppar.
Blanda ihop grönsakerna och blanda i vinigretten.
Halvera tomaterna och häll åv majsen.
Blanda körsbärstomater och majs med bulgur.

Servera biffar med bulgur, sås och sallad.


lördag 5 mars 2016

Boggryta med svamp



Jag lagade en boggryta till familjen men till mig bytte jag ut fläskköttet mot 1 msk av respektive sojabönor och kikärtor. Kalvfond bytte jag ut mot grönsaksbuljongpulver.



650 gram picknicbog
1 solovitlök
100 gram morötter
1 påse blandsvamp (100-150 gram)
1 tsk timjan
5 dl vatten
2 msk kalvfond
3 msk soja
1 lagerblad
1 apelsin
2 tomater
3 salladslök
1 påse salladsmix
1 1/2 msk äppelcidervinäger
3 msk olivolja
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar

Tärna köttet i små bitar.
Skiva vitlöken.
Slanta morötterna.
Kvarta svamparna.
Fräs timjan, svamp, kött och vitlök.
Tillsätt morötterna, vatten, fond, soja och lagerblad.
Koka på medelvärme i 15 minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Red eventuellt med lite maizena redning utrört i vatten.
Skala och dela apelsinen i mindre bitar.
Tärna tomat och skiva salladslök.
Blanda ihop med salladen.
Rör ihop olivolja, vinäger, salt och svartpeppar.
Ringla vinigretten över salladen.

Servera med kokt ris.

torsdag 3 mars 2016

Vilken dag!

Hade bestämt mig för att jobba hemifrån idag. Vilken tur.

Magdas hals började bråka igen i helgen. Mandlarna har hållit sig lugna några veckor men vi har bara väntat på att Magda skulle få riktigt ont igen.

Problemet började redan i maj förra året och besöken på vårdcentralen blev flera och Magda fick faktiskt äta penicillin och antibiotika för första gången i sitt liv.

Några veckor var hon helt okej men sedan kom det igen. Ibland lade sig svullnaden snabbt och ibland var perioderna med svullna mandlar längre och mer smärtsamma.

Jag är lite egen på det sättet att jag faktiskt inte tycker om medicinering och alltid har haft filosofin att kroppen ska få en chans att laga sig själv. Men nu tyckte jag att det räckte.

Med tanke på hur Magda har blivit behandla av vården när det gäller hennes psykiska hälsa så kände jag att hennes fysiska hälsa inte också ska behöva plåga henne.

Var kanske lite hård mot sköterskan i telefonen men jag blev arg när hon försökte lära mig om antibiotikaresistens. Jag försökte förklara för henne att jag inte behövde den informationen för jag vet själv men hon lyssnade inte. Jag var inte ute efter antibiotika eller penicillin. Jag ville bara att Magda skulle få hjälp.

Tyvärr kom Magda in i rummet och hörde hur jag irriterat försökte förklara.

- Mamma, skit i det. Det är ingen idé. Det är ingen som hjälper mig ändå.

Det gjorde så ont i mig. Min dotter, mitt älskade barn, ska inte behöva tro att hon inte får hjälp. Hon har lika stor rätt till hjälp som alla andra. Det är inte rätt att hon ska tro att vuxna inte bryr sig. Hon ska inte behöva känna att hon inte är värd att få hjälp.

Behöver jag säga att hon fick en tid till slut?

Äntligen lyssnade en läkare. Äntligen var det någon som verkligen tog sig tid att titta på Magda och läste i hennes journal.

Diagnosen blev kronisk tonsillit och remiss är skickad till öron, näsa och hals för operation.

Det känns skönt. Otroligt skönt. Äntligen ett steg i rätt riktning. Ett steg mot en bättre hälsa för Magda.

På väg från vårdcentralen ringde Maja och berättade att skolsköterskan sjukanmäla henne och ville att hon skulle åka till en doktor.

Igår hade Maja ramlat och slagit i huvud och rygg.

Det var bara att vända bilen och köra igen. Maja ringde själv till vårdcentralen och fick en tid.



Ingen skelettskada, inga tecken på neurologisk skada utan ett rejält muskulärt trauma. Ordinationen blev vätska, vila och Alvedon/Ibumetin.


Äntligen på väg hem. Då ringer Max.

- Mamma! Kan du följa med mig till doktorn?

Tror mitt hjärta hoppade över ett slag.

Förra veckan borrade Max kollega honom i handen och såret läker inte. Max har ont och handen fungerar inte riktigt som den ska.

- De ville att jag skulle komma in i morgon. Kan du följa med?

Självklart följer jag med. Gubben har rätt när han säger att jag gör allt för mina barn. Det är helt enkelt sådan jag är.

- Vill ni komma på kaffe, undrar Max sedan.

Han var själv hemma och han kände sig kanske ensam. Så jag körde hem, lämnade Maja och hämtade gubben.

Vi testade den lokala pizzerian där. Max nu bor, drack kaffe och pratade.


Så härligt. De har det så mysigt. Köksbordet och stolarna blev otroligt snygga i vitt.


När vi gick stod en av grannarna utanför och givetvis visste gubben vem det var. De hade haft med varandra att göra när gubben jobbade på Volvo för många år sedan. Kom också fram att grannen faktiskt jobbar tillsammans med min lillebror.

Känns skönt att veta att det finns folk i närheten som har lite koll på grabben. Grannsamverkan är viktigt. Kan inte riktigt släppa att min lille gosse inte bor hemma.

Vilken dag. Vilka känslor som rörts upp i min kropp. Hoppas att imorgon blir lugnare. För min skull. Känner mig väldigt sliten. 2016 har inte haft en särskilt bra början för oss.

onsdag 2 mars 2016

De har skitit i det blå skåpet




Nu är jag så arg att jag inte vet var jag ska börja. Så rasande att jag håller på att spricka. Faktiskt också så ledsen att jag gråter.

Under många, många år har jag kämpat för mitt lilla monster. Otaliga gånger har jag försökt få Bup att förstå att mitt älskade lilla monster mår dåligt.

Visst är det så att man har förtroende för vården och tror på det som de säger. Inte misstror man och misstänker att de inte gör sitt jobb. I alla fall gjorde jag det.

Inte förrän någon annan reagerade över att Bup inte gjort någon utredning på mitt monster.

När jag konfronterade Bup var svaret att Magdas diagnos var satt av skolpsykolog och att det inte fanns behov av att göra ytterligare utredningar. Hennes problematik var tillräckligt identifierad.

Okej! ?

Det skulle väl vara såhär då. ? Vi kämpade på, skolan gjorde allt som stod i deras makt för att stötta och hjälpa. Men mitt lilla monster mår fortfarande dåligt. I takt med att hon mådde allt sämre blev jag allt mer ihärdig, begärde hem hennes journal och försökte lägga ett pussel. Ett pussel som för mig innehöll bitar som absolut inte passade. Ifrågasatte Bups arbete och fick tillslut beskedet att monstrets diagnos var satt av bvh-psykolog när monstret var 5 år och hade man en gång fått en diagnos var det den som gällde.

Okej! ?

Nu hade jag kommit så långt i min misstro mot Bup att jag inte nöjde mig med deras svar. Mitt monster är 16 år gammalt och hur kan Bup hänvisa till en utredning som gjorde för 11 år sedan? Hur kan de anse att det lilla monstret som då inte hade ett språk som förstods av alla, ett monster som inte svarade främlingar och som levde i en intensiv värld skulle kunna göra tester som ska ligga till grund för en diagnos idag? Jag vet att diagnoser är en färskvara och jag vet också att det vanligaste är att om en npf-diagnos identifierats så hittas med säkerhet fler.

I mitt sökande lyckades jag engagera många och alla reagerar över hur Bup har behandlat mitt monster. Att Bup har kunnat tillåta henne lida under så många år. Att de inte reagerat.

Igår fick jag så tillslut den sista pusselbiten som idag avslöjad ett genomruttet handhavande av ett mycket liten monster.

Idag har jag haft ett samtal med just den bvh-psykolog som 2004 träffade mitt monster och gjorde en bedömning. Hennes starka reaktion när jag berättar om hur Bup har behandlat min dotter och hur fruktansvärt dåligt mitt monster mår bad hon om ursäkt.

- Under inte några som helst omständigheter ska de tester jag gjorde på din dotter ligga till grund för en diagnos. Absolut inte. Det jag gjort är en förundersökning för att lämna över till Bup så att de ska göra en fördjupad utredning för att sedan kunna sätta diagnos.

Efter samtalet med henne rann tårarna. Mitt lilla monster. Mitt lilla älskade barn som mår så dåligt. Som har lidit så länge.

Jag blev tillsagd att nu tar hon över. Jag ska absolut inte behöva bollas fram och tillbaka. Jag ska absolut inte behöva kartlägga och jaga.

Första steget skulle vara att ta upp detta med sin chef och sedan ska Bup kontaktas. Av dem.

Jag har i eftermiddag informerat skolan och vår kontakt på socialkontoret. Nu ska detta redas upp. Nu ska Bup få ställas till svars men först det allra viktigaste. Nu SKA mitt lilla Magdamonster få hjälp så att hon också ska få samma chans som alla andra. 11 år försent men nu fokusera vi framåt. NU ska jag INTE ge mig. Nu har de skitit i det blå skåpet och gjort Lotta riktigt, riktigt arg.

Dagens klokhet



"Being nice to nice people is easy, 
you have to be nice to mean people, that's the hardest thing to do."

Unknown

tisdag 1 mars 2016

Ugnsbakad lax med romanesco och romsås



Riktigt gott tyckte gubben. Lax är alltid lyckat. Romsåsen var väldigt god.
Själv testade jag chorizo från Astrid och aporna. Det var INTE en hit.
Romanesco var en nyhet för oss. Positiv överraskning. Om du är nyfiken på vad denna vackra ljusgröna grönsak är så klicka här.

700 gram laxfilé
1/2 huvud romanesco
1 rödlök
1/2 citron
1 1/2 dl iFraiche
1 burk ishavsrom
salt
svartpeppar
morötter

Smörj en ugnsfast form och lägg i laxen.
Salta och peppra.
Sätt in i mitten av ugn 175 grader i 20 minuter.
Koka upp saltat vatten i en kastrull.
Skär romanesco i buketter.
Koka i 4 minuter.
Låt rinna av i ett durkslag.
Skala och hacka löken fint.
Riv skalet från citronen.
Blanda lök, citronskal, iFraiche och ishavsrom i en skål.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Skär citronen i klyftor.

Servera laxen med kokt potatis, romsås, romanesco, riven morot och citronklyftor.