Sidor

torsdag 31 mars 2011

Köttfärs och champinjonfyllda cannelloni


Kroppen är inte snäll idag eftersom jag igår hjälpte min lille Viggo-älskling över ett staket. Ibland måste man ta det onda med det goda. Var så skönt att umgås med Lilleman. Livet är så enkelt när man snart är 3 år. Får ta det lite lugnare idag.
Börjar redan nu på förmiddagen med maten. Det tar mycket längre tid att göra de enklaste sakerna. Hacka löken, vila, hacka champinjoner, vila, osv. Men mat ska det bli och förhoppningsvis riktigt god mat.

13 stycken cannelloni (pastarör)

Fyllning:
450 gram köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
10 champinjoner
2 msk tomatpuré
2 dl grädde
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk oregano

2 dl riven ost

Béchamelsås:
50 gram smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar


Koka pastarören enligt förpackningen.

Fyllning:
Skala och finhacka lök och vitlök.
Finhacka champinjonerna.
Bryn färs.
Tillsätt lök, vitlök och champinjoner i färsen.
Blanda ner tomatpuré.
Häll på grädde och koka in helt.
Smaka av med oregano, salt och peppar.

Béchamelsås:
Smält smör.
Blanda mjöl och lite mjölk.
Tillsätt mjölk i smöret och rör ner mjölblandningen.
Koka upp och sjud under omrörning ca 5 minuter.
Smaka av med salt och vitpeppar.

Sammasättning:
Häll lite av béchamelsåsen i botten på en ugnsform.
Fyll pastarören med fyllningen och lägg i formen.



Häll resten av béchamelsåsen över och toppa med riven ost.


Gratinera i 200 grader i 20 minuter.


Servera med en sallad.

onsdag 30 mars 2011

Karrékotletter i öl

Att använda öl i maten piffar till en onsdagsgryta. Att sedan gubben älskar tjeckiska öl och jag köpte en bara åt honom är extra vardagslyx.

4 stora karrékotletter
4 potatis
4 gula lökar
2 stora morötter
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
33 cl mörk öl
3 dl vatten
3 msk kalvfond
1-2 msk soja

Dela kotletterna i mindre bitar och bryn dem.
Skiva löken och fräs den mjuk.
Skala och skiva potatis och morot.
Blanda ner kotletter, lök, potatis och morot i en stor gryta.
Tillsätt fond, vatten, öl, salt och  peppar.
Sjud under lock i ca 40-50 minuter.
Smaka av med soja och eventuellt mer salt och peppar.

Passar bra att strö lite hackad persilja över.

tisdag 29 mars 2011

Tårtfat

Äntligen har jag hittat "mitt" tårtfat. Precis ett sådant rött tårtfat som jag vill ha. Rätt färg och allt.

http://www.gerbera.cc/produkter3.asp?id=1679

Vilka otroliga produkter Gerbera har. Blir riktigt sjuk. Så underbara. Vill bara ha. "Mitt" tårtfat syns mycket bättre på denna bilden.

http://www.finewineandtable.se/keramik/gerbera-keramik_tartfat/

Max älsklingstårta på toppen fick honom att smälta också. Det enda som hindrar mig är priset.

Bacon och ostpaj utan pajskal


Jag har inte orkat uppdatera bloggen med några recept. Har inte ens orkat laga mat. Igår stod gubben vid spisen och ordnade taco till familjen. Kändes inte bra att han efter en hel dag på jobbet skulle ställa sig och laga mat. Men jag måste lära mig att lyssna på kroppen när den säger ifrån och slå bort mitt dåliga samvete.
Ska idag på ett möte i Magdas skola men tänkte sedan tillbringa resten av dagen med att samla ork. Få kraft att laga två stycken bacon och ostpajer utan pajskal.
En  paj utan pajskal är utmärkt när ork eller tid inte finns.
Fyllningen kan ersättas med annat som du/familjen gillar. Salami/brie, feta/soltorkade tomater/oliver, spenat/ost, parmaskinka/parmesan, kyckling/banan/curry, ost/skinka, tacoköttfärs, kassler/broccoli är några tips.

Äggstanning:
4 dl vispgrädde
5 ägg
200 gram riven ost
1/2 salt
1 krm peppar

Fyllning:
2 paket bacon
Paj 1: även 150 gram tärnad  ost samt att jag då minskade osten i stanningen till 150 gram.
Paj 2: rester från igår dvs körsbärstomater, röd paprika och purjolök.

Skär/klipp bacon i mindre bitar och stek.
Lägg fyllningen i en pajform.

Paj 1:
 Paj 2:


Rör ihop riven ost, ägg, grädde, salt och peppar.
Häll äggstanningen över.

Paj 1:
 Paj 2:


Gratinera i ugn 225 grader i 20-30 minuter.

Paj 1:



Paj 2:



Servera med något grönt.

lördag 26 mars 2011

Pastasås av fläskfilé, bacon och pesto


1 fläskfilé
2 paket bacon
5 dl grädde
3-4 msk grön pesto
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Skiva fläskfilé och strimla bacon.
Stek.
Tillsätt grädden.
Smaksätt med pesto och kryddor.
Låt koka några minuter.
Gör en redning med 2 msk vetemjöl och 1 dl mjölk.
Koka upp såsen under omrörning.

Servera med pasta och toppa med en klick pesto. Gärna en sallad till också.

fredag 25 mars 2011

Fredag

Idag har jag varit med minstingen i skolan. Visserligen slutade hon redan 12.20 men vi körde direkt till Gittes Tygkälla i Rinkaby.

http://www.gittes.se/

Så planerat någon mat har jag inte gjort. 

Just nu går jag runt med min TENS-apparat och hoppas på att få lite lindring. Glad över att den äntligen kommit tillbaka i helt skick. Skönt när företag är snabba med reklamationer.

torsdag 24 mars 2011

Lakritsglass

I min familj finns det mer än en lakritsälskare. Tänkte att lite lakritsglass kunde vara bra att ha till efterrätt i morgon. Det är ju ändå fredag.


4 dl mjölk
6 dl vispgrädde
200 gram lakrits
3 dl socker
6 äggulor



Blanda samman mjölk, grädde och lakrits i en kastrull.
Koka upp under omrörning och försök få lakritsen till att smälta helt. Kan ta sin lilla tid. Jag tycker att det inte gör något om det är lite bitar kvar men det är ju en smaksak.



Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna.
Vispa äggulor och socker fluffigt.
Häll i lite av lakritsröran under tiden du fortsätter vispar.
Vänd sedan ner resten av röran.
Häll i en form och frys.



Rör var 30:de minut under de första timmarna.

Kycklingtortilla


Orkade faktiskt fixa lite mat till familjen igår. Inget märkvärdigt men mätta blev de. Stekte potatis, bacon, små hela champinjoner och kokade lite ägg.

Idag ska gubben ut och äta med jobbet och jag bad därför Magda att bestämma mat.

- Kycklingtortilla som Wilmas mamma lagar.
- Vad har hon i den då?
- Kyckling.....

Jag frågade Wilma om hon visste vad hennes mamma brukade ha i kycklingtortillan. Då fick jag svaret soltorkade tomater och creme fraiche.
Hm.....
Försökte nå Laila men hon jobbade så jag får göra min egen variant och hoppas att Magda gillar den också.

Jag hade gärna stoppa i mer grönsaker men eftersom Magda är ganska petig låter jag bli. Men lite lök, paprika och majs hade varit gott.

600 gram kycklingfilé
1 paket med vetetortilla
1 påse Fajita Spice Mix
3 dl creme fraiche
10 soltorkade tomater
ost


Skär kycklingen i bitar eller strimlor och stek.
Hacka soltorkade tomater och tillsätt bland kycklingen.
Krydda med Fajita Spice Mix.
Blanda ner creme fraiche.
Klicka upp kycklingröran på varje tortilla och rulla ihop.




Lägg i en ungsfast form.
Riv ost.
Strö osten över.



Gratinera i ugn 200 grader i 10-15 minuter. Osten ska bara smälta och fin färg.

Servera med sallad.

onsdag 23 mars 2011

Ingen matlagningen - inget recept

Idag har jag varit på reumatologen och fått mig en cortisonspruta. Hoppas verkligen att den göra lite nytta i kroppen. Vill så gärna få tillbaka orken och bli av med värken.
Efter läkarbesöket var jag inne en runda på H&M och bytte ett par byxor. Passade då på att shoppa lite till flickorna. Max fick också en t-shirt. Men nu måste jag ta konsekvenserna av min utfärd och därför blir det ingen matlagningen. Får se hur vi löser det för mat måste vi ju ha. Kanske blir det så att någon av byns pizzerior lagar mat till oss eller så fixar gubben något lätt när han kommer hem.
I morgon tar jag nya tag.

tisdag 22 mars 2011

Italiensk pastagratäng



Lite pyssel är det med denna pastagratängen men den är riktigt god. Vill man att det ska gå väldigt snabbt kan man köpa färdig tomatsås och ostsås istället. Det går bra att förbereda gratängen fram till gratineringen dagen innan. Gratinera den sedan under tiden som du gör en sallad.

Jag satsar på Italienskinspirerade smaker. Använder mig av den lufttorkade skinkan som blev över när jag gjorde pizza i fredags. Annars kan man använda sig av köttfärs, skinka, kassler, bacon, choritzo eller annan kryddig korv, grillad kyckling, rökt lax eller varför inte testa de nya smaksatta tonfiskburkarna.
Vad gäller grönsaksbiten är det samma sak där. Använd vad du har hemma eller vad just din familj gillar. Broccoli, paprika, majs, röd lök, purjolök, svamp, spenat, oliver, färska tomater.
Går alldeles utmärkt att göra pastagratängen vegetarisk.

500 gram pasta (fusilli)
250 gram lufttorkad skinka
1 burk kronärtskockshjärtan
7 soltorkade inlagda tomater
10 örtmarinerade vitlökar



Ostsås:
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
10 gram smör
1 dl riven ost
1/3 tsk salt
1 krm vitpeppar



Tomatsås:
1 burk krossad tomat
1 msk olivolja
1 gul lök
1 msk tomatpuré
1 tsk balsamvinäger
2 vitlöksklyftor
1 msk oregano
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar



Toppa med:
2-3 dl riven ost

Hacka löken och vitlöken fint. Fräs i olja. Ska bara mjukna inte få så mycket färg.
Tillsätt de övriga ingredienserna.
Koka upp och låt tomatsåsen puttra några minuter.
Har du barn som inte gillar lök i maten så pressa tomatsåsen genom en sil. Smakerna finns kvar men lökbitarna är borta.

Koka ostsåsen under omrörning.

Koka pastan och låt rinn av ordentligt.
Dela skinkan och kronärtskockshjärtan i mindre bitar.
Hacka soltorkade tomater och inlagda vitlökar.
Blanda samman ostsås, tomatsås, skinka och övriga ingredienser.



Häll i en ugnsfastform.
Strö 2-3 dl riven ost över.



Gratinera i 225 grader i minuter.

Servera med en sallad med italiensk vinägrett.

måndag 21 mars 2011

Amerikanska pannkakor - igen


När vi hade Amerikanska pannkakor med kolasås häromdagen var inte Max hemma. Det har vi/jag fått äta upp mer än en gång. Därför gör jag det idag igen. Kanske inte världens bästa kvällsmat. Det fanns lite kolasås kvar i kylskåpet. Den kokar jag upp med 1 dl grädde.

2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 krm salt
2 1/2 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg


Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Vispa ner mjölk, smör och sist ägg.
Rör ut allt till en slät smet.
Pensla lite smör i en plättlägg.
Klicka i 1 msk smet till varje plätt.
Grädda 1 1/2 minut på varje sida. När det börjar bubbla på ytan är det dags att vända.

Servera med kolasås.

Skinkstek i ugn


Mat som sköter sig själv och inte kräver så mycket arbete passar bra just nu. Känner att min ork snabbt försvinner. Utåt sett ler jag men när jag kommer innanför dörren kan jag släppa masken. Varje liten aktivitet kräver mental förberedelse och fysisk vila efter. Känner inte igen mig själv.

Idag har jag planerat att göra skinkstek i ugn. Det klassiska receptet på skinkstek innehåller salt, vitpeppar och ingefära. Jag tycker det är gott att byta ut vitpeppar mot svartpeppar och ingefära mot annan krydda. Rosmarin, timjan eller salvia fungerar bra. Men varför inte exprimentera med andra kryddor. Jag satsar idag på grönpeppar eftersom det är en smak som alla i familjen gillar.

Skinkstek:
1 1/2 kg skinkstek
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk grönpeppar (inlagd)

Skär skåror i steken så att kryddorna tränger ner.
Klappa in salt, svartpeppar och krossad grönpeppar. Jag tycker det är enklare att blanda alla kryddor till en pasta och fördela dem runt steken.



Lägg skinksteken i en ugnsform.
Stick in en köttermometer mitt i steken.
Ringla över lite smör eller olja.
Stek i nedre delen av ugnen 175 grader i ca 1 1/2 timme. Innertemperatur 75 grader.
Lyft över steken från ugnsformen och låt den vila ca 10-15 minuter innan du skär upp den.





Vispa ur formen med 1 dl mjölk och spara stekskyn till såsen.

Sås:
steksky
2-3 dl grädde
mjölk
2 msk kalvfond

Vispa ut 3 msk vetemjöl i 1 dl mjölk.
Häll stekskyn, grädde och fond i en gryta och tillsätt redningen.
Småkoka under omrörning i några minuter.
Späd med mjölk till rätt tjocklek.
Smaka av med eventuellt mer kryddor eller fond.

Servera skinkstek med kokt potatis, sås samt morot och gurkstavar.

söndag 20 mars 2011

Rulader med portersås



Idag lagar jag lite extra god mat.
Ruladerna kan man lägga ner i såsen och servera så om man vill. Jag väljer att servera ruladerna separat. Tyvärr blev det ingen bild på slutresultatet.

Rulader:
5 skivor lövbiff
1 paket bacon
1 gul lök
2 msk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl svarta vinbärssaft (koncentrerad)
1 flaska Porter
1 köttbuljong tärning
10 enbär


Dela baconen i mindre bitar.
Hacka löken fint.
Lägg ut lövbiffen på en skärbräda och fördela bacon, lite lök och 1 tsk timjan på varje lövbiff.



Vik in "långsidorna" och rulla sedan ihop till ett paket.


Fäst ihop med tandpetare.



Bryn ruladerna och lägg över i en gryta.
Salta och peppra.
Häll saft, porter, buljong och krossade enbär i grytan.
Koka upp och sänk värmen.
Sjud sakta i 50 minuter.



Ta upp ruladerna.
Glöm inte att ta bort tandpetarna.
Sila spadet och använd 5 dl i såsen.

Sås:
5 dl sky
2 dl grädde
2 tsk kinesisk soja
3 msk svarta vinbärsgelé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Häll spadet i en gryta.
Rör ner grädde, soja, svarta vinbärsgelé och kryddor.
Gör en redning med 3 msk vetemjöl.
Koka i 5 minuter och smaka eventuellt med mer kryddor.

lördag 19 mars 2011

Amerikanska pannkakor med kolasås, banan och jordnötter


Denna lördagen gick så otroligt snabbt. Lite fick vi uträttat. Var i Kristianstad och köpte innertak till Majas rum.
Vi passade också på att besöka Max. Tror jag har besökt hamburgerkedjan Max vid ett eller två tillfällen tidigare. Då blev jag inte imponerad. Idag åt jag en vegetarisk hamburgare och den fick plus i kanten. Pommes frites var däremot inte goda. Är kanske väldigt kritisk. Men mat fick vi och mätta blev vi.

Nu på kvällningen lagade jag Amerikanska pannkakor. Riktigt gott lördags mys. Kolasåsen kokade jag redan igår.

Amerikanska pannkakor:
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 krm salt
2 1/2 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg


Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Vispa ner mjölk, smör och sist ägg.
Rör ut allt till en slät smet.
Pensla lite smör i en plättlägg.
Klicka i 1 msk smet till varje plätt.
Grädda 1 1/2 minut på varje sida. När det börjar bubbla på ytan är det dags att vända.

Servera med kolasås, skivade bananer och grovt hackade salta jordnötter.

Kolasås:
Så superenkel kola sås.
Lägg en burk kondenserad mjölk i en gryta med vatten.




Hela burken ska täckas av vatten.
Småkoka på svag värme i 2 timmar. Låt kallna i vattnet.
Öppna med konservöppnare och du har en perfekt kolasås.


fredag 18 mars 2011

Pizza

Fredag och jag har inte arbetat sedan i tisdags. Orken finns inte för att gå till jobbet. Hur mycket jag än älskar mitt arbete.

Ett vått snötäcke ligger över marken och jag har svårt att förstå att det för någon dag sedan var 9,5 plusgrader. Men naturen spelar sina spratt med oss. Det är nästan 3 månader kvar innan vi kan känna oss trygga från järnnätterna.

Max har idag beställt pizza. Jag hoppas att jag får lite hjälp av gubben med degknådandet. Det första delen gör min "hjälpreda" men det behövs ändå lite armkraft. Något som jag helt saknat just nu. Hjälpmedel i all ära men när det är riktigt illa är sammarbete det bästa.
Minstingen är beordrad av sin pappa att städa sitt rum annars åker allt till soptippen imorgon så hennes hjälp kan jag glömma. Men jag hoppas att de andra ungdomarna hjälper mig.

Pizzadeg:
1 paket jäst
3 dl vatten
4 msk olivolja
2 kryddmått salt
6-8 dl vetemjöl

Lös jästen i 37 gradigt vatten.
Tillsätt olja, salt och mjöl, lite åt gången.
Arbeta degen seg och smidig.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa till ca dubbel storlek.
Går utmärkt att göra degen dagen innan och låta den vila i kylskåp över natten.

Pizzasallad:
500 gram vitkål
4 msk olivolja
2 presade vitlöksklyftor
1 1/2 msk vinäger
2 tsk oregano
1 tsk salt
4 krm svartpeppar

Strimla vitkål fint.
Blanda samman dressingen.
Häll över vitkålen.
Låt salladen gärna dra en stund i kylskåp.

Tomatsås:
1 burk passerade tomater
4 msk hackad gul lök
4 msk olivolja
1 msk ketchup
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm peppar
2 msk oregano

Hacka och fräs gul lök och vitlök i oljan.
Tillsätt tomat och kryddor.
Koka under lock på svag värme. Rör om då och då.
Sila såsen.

Fyllning:
mozzarella
tomat
svarta oliver
basilika
lufttorkad skinka

Pizzabakning:
Arbeta upp degen, först i bunken och sedan på bordet.
Vill du göra individuella pizzor så dela degen i 4-8 mindre bullar. Låt degen jäsa lite till.
Kavla ut dem till runda tunna pizzor. Eller gör pizzan över hela ugnsplåten.
Lägg pizzan på plåt med bakplåtspapper.
Fördela fyllningen över.
Grädda på 250 grader i 10-15 minuter.

Servera med pizzasallad.

torsdag 17 mars 2011

Ellens kladdkaka





Tror och hoppas att min lilla sjukling börjar bli frisk. Maja bad mig göra en kladdkaka. Blinkande med ögonen bad hon om att få slicka skålen. 
För extra kladdig kaka gör jag dubbel sats av Ellens recept. Precis så som Maja vill ha sin kladdkaka. Viktigt är att sticka i kakan och kolla när den är klar. Stickan ska inte vara helt torr. Lite kladdig ska ju en kladdkaka vara.


3 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
2-3 tsk vanilinsocker
100 gram smör

Vispa socker och ägg fluffigt. 
I en annan skål blanda vetemjöl, kakao och vanilinsocker. 
Smält smör och blanda alla ingredienser till en smet. 
Häll smeten i en smörad springform. 
Grädda i ugnen 175 grader. Klar när stickan inte är kladdig. Hos mig i mitten av ugn tar det ca 20 minuter.
Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den på ett fat. 






Vispar 3 dl grädde med 1 tsk vanilinsocker och serverar till. Maja behöver få tillbaka några hekto på sin spinkiga kropp. 

Köttfärsgratäng



Plötsligt snöar det. Kanske en förklaring till min värk de senaste dagarna. Blir mer och mer väderkänslig.

Maten idag får jag hjälp med av Maja som ligger hemma med feber. Hon skalar de där eländiga potatisarna åt mig. Idag serverar jag köttfärsgratäng. Egentligen är det en typ av kålpudding men nämn inte det ordet högt för mina barn. Kålpudding kan man inte äta. Men denna versionen med curry och att lite mystiskt namn kanske går ner.

600 gram köttfärs
1-2 gul lök
500 gram vitkål
1 msk curry
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Skala och hacka lök.
Strimla vitkål fint.
Fräs lök och kål ca 10 minuter. Kålen ska inte få så mycket färg utan mer bli mjuka.
Tillsätt curry och fräs ytterligare 2-3 minuter.
Blanda färsen med salt och svartpeppar.
Tillsätt kålblandningen och rör om.
Lägg allt i en smord form.
Grädda mitt i ugn 225 grader ca 20 minuter.

Servera med kokt potatis och rårivna morötter.

onsdag 16 mars 2011

Kesokaka



Ikväll blir det kaka till kaffet. Kesokaka är ett bra alternativ till ostkaka. Med rivet citronskal i smakar den riktigt gott.

500 gram keso
3 ägg
3 dl mjölk
1/2 dl vetemjöl
3/4 dl socker
1/2 dl skållad mandel
1/2 - 1 msk rivet skal av citron



Mosa sönder Keso lätt med en gaffel.
Rör ut mjölet i lite av mjölken.
Blanda ner i Keso mjölk/mjöl, resten av mjölken, ägg, socker.
Finhacka mandel.
Riv citronskal.
Blanda väl ner i smeten.
Häll i smörad ugnsform.
Grädda i 225 grader i 25-30 minuter.


Servera ljummen med sylt och eventuellt vispad grädde.

Fläskfilé i grönpepparsås och potatisgratäng



I morse när Max fick veta vad jag hade för idéer till dagens middag blev han eld och lågor. 
- Det som var så gott!
Men min idé att ha råstekta potatis till gillade han inte. Det skulle vara potatisgratäng. Spelade ingen roll vad jag sa för det skulle vara potatisgratäng. Okej, han får som han vill.


Kött:
1 fläskfilé

Skär fläskfilén i ca 2 centimeter tjocka bitar. Platta ut bitarna lite. 
Stek filén på båda sidorna så de får fin färg. 
Lägg fläskfilén åt sidan.


Sås:
1 gul lök
1-2 msk smör
1 1/2 msk grönpeppar
1 buljongtärning eller 1 1/2 msk fond
2 tsk soja1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar5 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk vetemjöl

Finhacka gul lök.
Smält smör i en kastrull.
Låt löken stekas genomskinlig.
Tillsätt grädde, buljongtärning/fond, soja, lätt krossade grönpepparkorn samt salt och peppar.
Gör en redning av vetemjöl och mjölk.
Rör om. Späd med eventuellt mer grädde/mjölk.
Koka upp såsen under omrörning. 
Smaka av om det behövs mer kryddning. 
Lägg ner fläskfilén i såsen och småputtra till filén är genomvarm.

Servera med potatisgratäng och haricots verts.

Investering i köket


Idag var jag runt lite i några affärer och letade efter ett tårtfat. Det enda jag gillade lite var ett grönt tårtfat hos Liv Interiör  i Sölvesborg.


Kanske köper jag det. Men grönt var liksom inte i mina planer. Har en bild i huvudet och då är det svårt att "nöja" sig med det man hittar i utbudet.

Har istället investerat i en V-slicer. Visst är min matberedare toppen men ibland känns det lite jobbigt att plocka fram den för att skära lite potatis. Då tänkte jag använda mig av V-slicern. Den funderar toppen. Har testat att göra potatisskivor till potatisgratängen och det fungerade toppen. Enkel att sköta med mina dåliga händer. 





Detta är den som ger tunnast skivor. Sedan finns det också två olika tjocklekar på stavar.