Sidor

onsdag 30 maj 2018

Pastasallad



En enkel och fräsch pastasallad som passar utmärkt till både den grillade köttbiten/kycklingen som ensamrätt på picknicken.

Vilka grönsaker som du har i din sallad är efter ditt tycke och smak.

I mitt tycke är min veganska variant med naturell havregurt och äggfri majonäs väldigt god.

Kokt pasta  (3 dl okokt)
2 dl filmjölk
2 msk majonäs
1 kruka persilja (1-1 1/2 dl hackad)
1/2-1 msk italiensk salladskrydda
3 salladslök
1/2 gurka
1/2 röd paprika
8-10 körsbärstomater
1/2-1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Koka pasta och skölj i kallt vatten.
Dela grönsaker i mindre bitar.
Blanda ingredienserna till dressingen.
Vänd ihop allt.
Servera.

måndag 28 maj 2018

Linssoppa


Idag är gubben och gratulerar äldste sonen som fyller 30+. Eftersom jag jobbade till 16.30 fick jag laga min egen mat. Idag gjorde jag trots värmen en linssoppa. Så gott och mättande. Härligt med broccoli i som gav lite tuggmotstånd.

Så gott att efter en svettig dag i solen kunna sitta i skuggan och äta. Blåser en frisk bris som svalkar.

Det blev en rejäl portion till mig och även till lunch imorgon.

1 1/2 dl röda linser
1 gul lök
1 potatis
1 morot
1/2 broccoli
1 msk tomatpuré
1 msk grönsaksbuljongpulver
1/2 tsk spiskummin
1/2 l vatten
1 dl iMat  (havregrädde)
1/2 - 1 tsk salt
1/2 krm svartpeppar

Skala och dela lök, potatis och morot i tärningar.
Steka lök tills den fått lite färg.
Tillsätt potatis och morot och stek lite till.
Vänd ner tomatpure och fräs en stund. Tvätta linserna och tillsätt dem i grytan. Häll i vatten, grönsaksbuljongpulver, spiskummin och svartpeppar.
Rör om och låt soppan koka upp.
Sänk värmen och låt soppan puttra under lock.
Efter 10 minuter tillsätter du salt.
Koka tills potatis och morot är mjuk.
Mixa soppan slät.
Tillsätt 1 dl iMat och små broccoli buketter
Koka upp soppan igen och låt småputtra i 5 mimyter eller tills broccolin mjuknat.
Smaka av med mer kryddor.

torsdag 24 maj 2018

Veganska pizzabullar



Idag bakade jag pizzabullar som skulle vara dagens middagen. Jag hade tänkt att bara servera med en sallad till men gubben önskade grillat.

Pizzabullarna är veganska men kan givetvis göras animaliska. Kikärtsspad = 1 ägg, havredryck = mjölk samt vegansk mozzarella och näringsjäst = ost.

Cirka 7 dl mjöl
1 tsk italienska kryddor
1 1/2 tsk salt
1,2 dl aquafaba (kikärtspad)
knappt 1 1/2 dl havredryck
4 msk vatten
1 msk råsocker
1/2 förpackning torrjäst (7 gram)

Rör ihop mjöl, salt och italienska kryddor.
Blanda aquafaba, havredryck, vatten, socker och jäst. 
Häll vätskan i mjölet och knåda till en slät deg.


Lägg i skål under bakduk och låt jäsa i 1 timme. 
Kavla ut tunt. Ungefär 30×60 centimeter i rektangel.  

2-3 dl tomatsås 
1 rödlök
1 gul paprika 
Vegansk mozzarella 
2 msk näringsjäst  (B-jäst) 
1 msk oregano 

Bred ut tomatsås över degen.
Skiva löken tunt och lägg ut ringar över tomatsåsen.
Tärna paprika och sprid ut jämnt över degen. 
Toppa med oregano, näringsjäst och riven mozzarella.


Rulla ihop så tight som möjligt. 
Dela i 12-14 jämnstora bitar. 
Lägg i smord form.
Låt jäsa i 30 minuter- 1 timme.


Grädda i 180 graders ugn i 20-25 minuter.

fredag 18 maj 2018

Pannacotta med marinerad melon - vegan


Efterrätten hann jag fotografera eftersom den var vegansk och jag också kunde äta samma. Så god.

Det räcker till 6 portioner men allt beror på hur stora/små glas man har.


Jag förberedde pannacottan dagen innan men marinerade melonen precis innan servering.

1 vaniljstång
6 dl vispbar grädde (vegan)
1 dl socker
1 tsk agaragarpulver (icke animaliskt gelatin)

Marinad:
1 dl vatten
1 dl socker
1 tsk lätt krossade kardemummakärnor
melonkulor från en eller flera sorters meloner

Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna som läggs i en kastrull tillsammans med vaniljstången, grädde och socker.
Sjud upp under omrörning och låt sjuda i 3-4 minuter.
Ta bort vaniljstången.
Häll upp i glas och låt stelna i kylskåpet.
Koka upp marinaden, sjud den tills den blir simmig (10–15 minuter).
Låt svalna och sila sedan.
Lägg melonkulorna i ljum marinad och låt dra.
Fördela melonkulorna på pannacottan precis innan servering.

Högrev med paprika och tomat - slowcocker

Ibland blir det inte som man tänkt sig. Jag skulle jobba 12-16 och hade planerat att laga mat i slowcockern. Så klockan 9 startar jag den. Gubben slutar 15 på fredagar så när han kom hem 15.30 skulle han skala potatis och fixa det sista med grytan.
Så blev det alltså inte. Gäster blev försenade så när jag väl kom hem var klockan  18.45 och maten var redan uppäten. Grönsaker hade gubben inte fixat.

- Det är ju grönsaker i grytan. ?

Trött och sliten steker gubben de potatis som blev över från middagen och jag slängde i lite Oumph. Inget fancy för mig precis. Men grytan var god sa gubben. De andra hade åkt hem så vad de tyckte får jag fråga sen.

Reglera mängden vätska du vill ha i grytan. Kanske måste du ta ur lite innan du häller i grädden.

Något foto var det ingen som tog så.

1,1 kg högrev
2 dl vetemjöl
1 stor röd paprika
1 stor gul paprika
1 stor gul lök
3 msk kalvfond
4 tomater
1 dl grädde
1 solovitlök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skär köttet i bitar om du inte redan har grytbitar.
Vänd köttet i mjölet och bryn i omgångar.
Placera i slowcocker.
Hacka lök/vitlök grovt.
Bryn lök/vitlök lite och tillsätt i slowcooker.
Skär paprika i grova bitar.
Grovhacka tomaterna.
Lägg ner det i grytan.
Tillsätt 3 dl vatten.
Salt, svartpeppar och fond.
Låt gå i 6 timmar på low.
Tillsätt grädde.
Rör runt och öka till high i 30 minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med kokt potatis och grönsaker.

lördag 12 maj 2018

Currygryta - vegansk


Idag har jag lagar en rätt som jag tyvärr inte får äta själv. Så otroligt god. Jag måste laga detta igen. Vilken tur att jag skriver upp receptet. 

Jag och gubben ska på middag hos Max och Julia idag så middagen jag lagar är till Magda och Simon. Tyvärr. 

Gillar man inte ärtor så kan man istället ha i små broccolibuketter. Tänk bara på att låta dem koka med lite längre tid. Kan tänka mig att både majs och paprika också hade varit gott. Jag valde gröna ärtor och morot eftersom det var vad jag hade hemma.

Tror att detta hade räckt till 3-4 personer och varför inte vända mer lite babyspenat eller servera gröna blad till.

2 dl röda linser
1 gul lök
1/2 solovitlök
1 tsk curry
1/2-1 tsk chiliflingor
1 burk kokosmjölk
1 dl havredryck
125 gram gröna ärtor 
1 morot
1 1/2 tsk koriander
1/2 tsk salt

Hacka löken fint.
Skölj linserna
Fräs lök, vitlök, curry och chiliflingor.
Häll i linserna och fräs lite.
Tillsätt kokosmjölk och låt småputtra i 10 minuter.
Späd eventuellt med havredryck.
Riv moroten grovt.
Blanda ner ärtor, morot, salt och koriander i grytan.

Servera med ris.

torsdag 10 maj 2018

Jag har testat yinyoga


Som ni vet har jag en ganska trasig kropp och en knopp som inte alltid vill fungera. Har pratat med många människor om olika sätt att må bättre. Bra kommer jag aldrig bli men så länge det varar kan jag försöka må så bra som möjligt. Jag är väldigt anti mot medicin även om jag har en hel del som jag måste äta livet ut. Så jag letar efter sätt att få må lite bättre. Jag vill leva och inte bara överleva. Det kommer en dag när jag inte längre har kraften eller möjligheten men än så finns kämparglöden.

En sak som jag återkommer till gång på gång är yoga. Att stilla göra rörelser som  gör mig mer rörlig. Det som jag saknar är kunskap och givetvis pengar. Hur det än är så kostar allt pengar. Men jag har haft ögonen öppna och väntat.

När jag sedan såg i mitt flöde på social medier att Lev och Njut-spa skulle anordna en kväll med Yinyoga tog jag mig i kragen. Så efter att pratat med Martina som äger stället var jag övertygad om att jag skulle fixa det. Häromdagen var det så dags och jag var riktigt taggad.

Vilken härlig kväll. Ledaren var så duktig på att förklara hur allt gick till. Det var lugnt och stilla. Hela tiden påpekade hon att vi skulle göra efter vår förmåga. Så mycket vi orkade. Känna in vad som var min andning.

Att sitta och ligga där på trädäcket medan solen sken, Holjeån brusade och fåglarna kvittrade. Det var verkligen härvaro. Helt underbart. Efterråt låg lugnet kvar i mig och jag kunde känna hur avslappnad jag var. Jag har aldrig tänkt på hur spänd jag är i ansiktet.

Dagen efter var hemsk. Jag hade så ont i min kropp och hade en huvudvärk som startade i nacken precis i skarven till skallen och drog i två språk över huvudet för att sammastråla i pannan. Men jag vet att det beror på att jag satt igång saker i kroppen. Jag har gjort rörelser som den inte är van vid.

Men jag är fast. Jag vill verkligen få in detta i min vardag. Jag vill lära mig hur jag slappnar av. Hur jag gör min kropp mjuk och hur jag kan må bättre.

En dröm är att kunna åka bort på ett retreat några dagar eller en vecka men det faller på ekonomi. Så till att börja med har jag anmält mig till prova-på Qigong även det hos Martina på Lev och Njut-spa. Spännande!

Lev och Njut-spa förresten är en helt fantastisk plats att vara på och jag rekommenderar att boka badtunna där. En tunna som står precis vid åkanten. Det finns olika behandlingar också men det är en helt underbar plats att bara koppla av på. Går du in och kollar på hemsidan eller Sociala medier så är risken att du ser mig. Jag och Maja har ställt upp som fotomodeller åt Martina.

fredag 4 maj 2018

Dyskalkyli - min förklaring i korthet



Då var vi framme vid den sjätte och sista (än så länge) diagnosen. Även den, som dyslexi, kvarstår sedan tidigare.

Dyskalkyli är en medicinsk diagnos och betyder specifika svårigheter med matematik och handlar INTE om att man har svårt i ämnet Matte. Dyskalkyli är mycket mer. Det är inte bara svårigheter i skolan utan även i vardagen så som att läsa busstidtabeller, komma ihåg telefonnummer eller räkna ut vad du ska betala i matbutiken.

  • Räknesvårigheter väldigt tidigt 
  • Svårt att lära sig multiplikationstabellen 
  • Kastar om siffror – 346 kan bli 364 
  • Svårt att uppfatta antal och mängd 
  • Svårt att komma ihåg siffor så som telefonnummer och liknande 
  • Svårt att skilja på höger och vänster 
  • Svårt att läsa kartor 
  • Svårt att läsa busstabeller 
  • Dåligt lokalsinne 

Dyskalkyli har inte med intelligens att göra. Dyskalkyli är till stor del ärftligt. Dyskalkyli är lika vanligt hos flickor som pojkar. Ungefär 3-6% har svårigheter som skulle  innebär diagnosen dyskalkyli.

torsdag 3 maj 2018

Biff Stroganoff - Slowcooker



Idag fick slowcookern jobba. I 4 1/2 timme på low och det 30 minuter på high.
Blev matlåda till gubben imorgon också. Om han nu kommer ihåg att ta den med sig.

1200 gram nötkött strimlat
3 gula lökar
200 gram champinjoner
1 dl tomatpuré
2 msk kalvfond
4 dl vatten
2 tsk dijonsenap
1 msk maizena redning
2-3 dl grädde
1 tsk paprikapulver
1/2-1 tsk salt 
1 krm svartpeppar

Bryn köttet i omgångar.
Skiva lök och stek någon minut.
Häll allt i slowcooker.
Skiva champinjonerna grovt och tillsätt i slowcookern.
Tillsätt vatten, tomatpuré, dijonsenap, salt, svartpeppar och kalvfond.
Sätt slowcookern på low. Minst 4 timmar.
Rör ut maizena majsredning i grädde.
30 minuter innan grytan skall serveras rörs redning ner.
Öka till high.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med kokt ris och sallad.

onsdag 2 maj 2018

Örtschnitzel med varm sallad och citron- och limesås



En rätt som lika väl kan göras på grillen som spisen. Även den varma salladen kan göras på grillen om man vill.

Ett annorlunda tillbehör istället för potatis. Riktigt fräscht i värmen. Såsen kompletterar både den varma salladen och örterna på köttet.

Jag använde agave sirap men du kan också använda flytande honung. Istället för iFraiche använder du vanlig creme fraiche.

Örterna är torkade kryddor men du kan givetvis använda dig av färska. Min persilja var från frysen där jag alltid har ett lager med persilja och dill. Frysta örter är underskattade.

Varm sallad:
1 spetskål (700 gram)
150 gram fänkål
1 broccoli
2 morötter
1 1/2 dl rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Citrussås:
1/2 lime
1/2 citron
2 dl iFraiche (creme fraiche)
1 tsk agave sirap (flytande honung)
3 krm salt
1/2 krm svartpeppar

Skinkschnitzel:
3-4 skinkschnitzlar (700 gram)
1 msk salvia
2 msk persilja
1 msk timjan
1 msk oregano
1 tsk salt
1 krm peppar
3 msk agave sirap (flytande honung)
1/2 dl rapsolja


Varm sallad:
Skär spetskålen i stora klyftor.
Dela fänkål i mindre bitar.
Skär broccoli i mindre bitar. Skiva även stammen. 
Skiva morötterna.
Fördela allt i en ugnsfast form.
Ringla över olja.
Salta och peppra.
Baka i 200 grader i 30 minuter.

Sås:
Pressa saften från en halv lime och en halv citron.
Blanda ihop med creme fraiche, agave sirap, salt och svartpeppar.
Låt stå i kylskåp och dra.
Smaka av med eventuellt mer salt, svartpepparoch agave sirap.

Örtschnitzel:
Rör ihop agave sirap, rapsolja, salvia, persilja, timjan, oregano, salt och svartpeppar.
Pensla köttet på ena sidan.
Lägg denna sida ner i varm stekpanna och stek 3-5 minuter.
Pensla ovansidan med kryddoljan.
Vänd och stek i 3-5 minuter till.

Servera örtschnitzel, varm sallad, citrussås med spenat, tomat och gurka.

tisdag 1 maj 2018

Dyslexi - min förklaring i korthet



Den femte diagnosen

De två diagnoser som kvarstår sedan tidigare är dyslexi och dyskalkyli. Här kommer en kort förklaring av dyslexi.

Dyslexi är specifika, ofta ärftliga, hinder vid läs- och skrivinlärningen. Svårigheter som visar sig till exempel att:
  • läser mödosamt
  • hakar upp sig på orden
  • läser fel 
  • utelämnar delar av eller hela ord
  • läsningen är långsam, hackig och trevande
  • stannar upp i läsningen och läser om det igen
  • utelämnar eller lägger till ändelser eller bokstäver 
  • förväxlar bokstäver t. ex b – d
  • kastar helt eller delvis om bokstävernas ordningsföljd
  • svårigheter att lära sig ”rabbel-kunskaper” t.ex. alfabetet eller årets månader
  • osäkerhet över vänster – höger
  • svårläst handstil.
Dyslexi beskrivs som en neurologiskt förankrad funktionsnedsättning i språkets fonologiska komponent. Detta leder till svårigheter att tolka och lagra språkljud och att snabbt plocka fram ord ur minnet.

Dyslexi innebär olika svårigheter hos olika personer. En del har till exempel större problem med att stava än att läsa och tvärtom. 


5-8 procent av befolkningen i den läskunniga delen av världen har läs- och skrivsvårigheter av dyslektisk art.

Dyslexi är vanligare hos pojkar än flickor. 

Dyslexi är inte kopplat till intelligens.

Dyslexi förekommer ofta tillsammans med andra funktionsnedsättingar som ADHD och dyskalkyli.

Linssoppa med sötpotatis och morot



En riktigt snabb och god linssoppa. Extra matig pågrund av rotsakerna. Billig mat som är riktig lyxig. Receptet kommer från Portionen under tian men jag har gjort min egen variant. Som vanligt.

Jag serverar med olika godsaker på toppen men det är bara lite lyx. Inget som behövs men det ger soppan just det där extra.

1 gul lök
4 morötter
1 sötpotatis
1/2 solovitlök
1 liter vatten
1 msk grönsaksbuljongpulver
1/2 tsk citronsaft
1 msk färsk ingefära
1/2-1 tsk sambal oelek
2 dl röda linser

Hacka lök och vitlök grovt.
Fräs löken tills den blir mjuk.
Skär morötter och sötpotatis i mindre bitar.
Häll på vatten och grönsaksbuljongpulver.
Tillsätt potatis och morötter.
Låt koka i 15 minuter eller tills morot och sötpotatis är mjuka.
Skala och dela ingefära i mindre bitar.
Tillsätt i soppan.
Mixa med stavmixer till slät konsistens.
Koka upp igen.
Skölj linserna i kallt vatten och blanda ner i soppan.
Låt koka i 10 minuter.
Smaka av med salt, citronsaft och sambal oelek.

Servera med bladspenat, rostad kokoschips, röd spetspaprika, salladslök och ett gott bröd.