Sidor

tisdag 30 november 2021

Vegetarisk gryta med ingefärsris och sesammajonnäs



Dagens middag blev en verklig hit. Detta kommer jag satt laga igen. 

Äter du animaliskt kan du ersätta det vegetariska proteinet med tex lövbiff i strimlor eller strimlad kyckling. 

Den asiatiska woksåsen påminde i smaken om teriyakisås så jag tror det går utmärkt att ersätta med det. Innehållsförteckningen på woksåsen var:
vatten, socker, lök, sojaböns, ingefära, salt, tomatkoncentrat, vete, majsstärkelse, vitlök, sesamolja, örter, kryddor, vinäger, citrus.

Sojasåsen var ljusstake och tunnare är kinesisk soja så jag tror att det var japansk soja.

De vegetariska strimlorna som var med i matkassen var baserade på vete och soja. De var goda men innehöll ägg.

Recept: HelloFresh
Betyg: Niklas: 4 1/2
            Magda: 5
            Lotta: 5

2 rödlökar
2 röda paprikor
4 morötter
1 solovitlök
2 salladslökar
480 gram vegostrimlor/bitar
150 gram Asiatisk woksås

100 gram majonnäs
50 gram sojasås
20 gram sesamfrö

300 gram basmatiris
1 tumme ingefära

Ris:
Riv ingefära.
Fräs ingefära i olivolja/smör i 1-2 minuter.
Tillsätt 6 dl vatten och koka upp.
Tillsätt ris och 1/2 tsk salt.
Sänk till låg värme och sjud under lock i 10 minuter.
Ta av från värmen och vila under lock i 10 minuter.

Gryta:
Skiva rödlök tunt.
Tärna paprika och morot.
Hacka salladslök och separera vitt och grönt.

Stek lök, morot, den vita salladslöken och paprikan i 3-4 minuter eller tills mjukt.
Pressa i vitlöken, vego"kött", en nypa salt och svartpeppar.
Stek i 3-4 minuter.
Tillsätt asiatisk woksås och 4 msk vatten.
Rör om.

Sesammajonnäs:
Blanda majonnäs, sojasås och sesamfrö.

Servera grytan med ingefärsris. Ringla över sesammajonnäs och strö över grön salladslök.


 

tisdag 23 november 2021

Asiatiska tacos




Snabbt, enkelt och gott. Verkligen annorlunda smak på taco. Fräscht och mättande. Härligt att få prova något nytt. Coleslaw tyckte Magda var väldigt god. 

Recept: HelloFresh
Betyg: Niklas: 4
            Magda: 4
            Lotta: 4 1/2

1 gurka
1 stor morot
1 stor gul lök
300 gram strimlad salladsmix
80 gram aioli
320 gram vegofärs
150 gram Asiatisk woksås
16 små tortillabröd
80 gram Asiatisk dressing

Asiatisk woksås innehåller vatten, socker, lök, sojabönor, ingefära, salt, tomatkoncentrerat,vete, majsstärkelse, vinäger,vitlök, sesamolja, örter, kryddor.

Asiatisk dressing innehåller vatten, socker, rapsolja, sojabönor, vete, sesamolja, ingefära, vitvinsvinäger, kryddor, örter, solrosolja.

Skala gurkan med en potatisskalare i långa remsor tills du når kärnorna.
Skär innanmätet i tärningar.
Skala morot i långa remsor.
Skiva lök tunt.
Stek löken mjuk (2-3 minuter).
Tillsätt vegofärs, asiatisk woksås och en skvätt vatten.
Stek i 2-3 minuter.
Blanda salladsmix, gurktärningar och aioli. Krydda med salt och svartpeppar.

Servera tortilla, coleslaw, gurk- och morotsremsor samt asiatisk dressing.

måndag 22 november 2021

Varm kikärtsallad med halloumi

 


Ytterligare en middag från HelloFresh. Eftersom gubben inte gillar bulgur som receptet innehåller bytte vi ut det mot pasta. Fungerade utmärkt.

Recept: HelloFresh
Betyg: Niklas: 4
            Magda: 4
            Lotta: 4

Magda gav halloumi hela 5 poäng.

Panamat är en kryddblandning som innehåller paprika, spiskummin, peppar, kryddpeppar, torkade grönsaker (vitlök, lök), havssalt, torkade örter (timjan, oregano). Jag har Googlat men har inte hittat Panamat som färdig kryddblandning. Vet du var man kan hitta Panamat får du gärna berätta för det är en god krydda.

2 gula paprikor
4 tomater
2 paket kikärtor
8 gram Panamat
1 rödlök
socker
400 gram Halloumi
100 gram spenat
1 vitlöksklyfta
1 knippe bladpersilja
2 dl gräddfil
salt
svartpeppar

200-259 gram pasta 
(170 gram bulgur
8 dl vatten
8 gram grönsaksbuljong)

Tärna paprika och tomat grovt. Cirka 3 centimeters bitar.
Skölj kikärtor.
Blanda ihop paprika, tomat, kikärtor, Panamat, olivolja, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
Häll ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Grädda i 220 graders ugn i 15 minuter.

Koka pasta.

Skiva rödlök tunt.
Stek lök på medelhög värme i 5 minuter eller tills mjukt.
Krydda med en nypa salt, 2 krm salt och 1/2 krm svartpeppar.

Skär halloumi i bitar och stek i 2-3 minuter per sida.

Skölj spenaten.
Blanda de varma grönsakerna med spenat och kokt pasta.
Krydda med salt och svartpeppar.

Blanda gräddfil, vitlöksklyfta, finhackad persilja, salt och svartpeppar.

Servera salladen med halloumi, stekt lök och dressing.

tisdag 16 november 2021

Pizza med aubergine, karamelliserad lök och mozzarella




Vi har startat en prenumeration från HelloFresh med matleverans varje vecka. Varje lördag kommer en leverans med fyra middagar för fyra personer. Vi tänkte testa om just detta konceptet passar oss. Redan direkt hade vi vissa reservationer men vi testar ett tag innan vi bestämmer oss. 

Matkassen vi valde är den vegetariska. HelloFresh har inte vegansk kasse så jag försöker att äta samma som de andra eller så byta jag ut produkter mot mjölkfritt där jag kan.

Det är spännande att få ny recept och smaker. Jag gillar att man kan välja recept och redan direkt valde jag att byta ut en rätt som gubben absolut inte hade gillat mot en rätt med fläskkött. När han nu gått med på att äta mer vegetariskt så behöver jag inte överdriva. 

Dagens recept var en pizza med annorlunda topping. Receptet fick i betygsättning en 4:a av 5 möjliga. Detta kommer vi absolut att laga igen. Speciellt vitlökssåsen. 

Kryddpåsen som ingick i dagens recept innehöll tomat, rosmarin, lök, chili, oregano, timjan, basilika, vitlök, svamp.

Enligt receptet kan ruccola toppas på pizzan men jag bad Magda att göra en sallad av den istället. Tror faktiskt att det hade blivit gott med ruccola på och en vitkålsallad till.

2 rullar pizzadeg
1 stor aubergine
4 msk olivolja
4 gram Medelhavets pärla
2 gul lök
1 solovitlök
2 dl gräddfil
1 förpackning krossade tomater
200 gram riven mozzarella
30 ml balsamvinäger
4 tsk socker
4 msk vatten
Ruccola

Skär aubergine i tunn skivor.
Blanda aubergine, olivolja, salt och Medelhavets pärla i en skål.
Placera aubergine på en ugnsplåt med bakplåtspapper. 
Grädda överst i 220 graders ugn i 10-15 minuter eller tills mjuka.

Skiva lök tunt.
Stek löken under omrörning i 4-5 minuter.
Sänk värmen och tillsätt hälften av balsamvinäger, 4 tsk socker och 4 msk vatten.
Stek tills löken är karamelliserad (cirka 3 minuter).

Hetta upp lite olivolja och pressa i vitlöken.
Fräs vitlöken i 1-2 minuter.
Ska inte få mycket färg.
Blanda ihop vitlök och gräddfil.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Rulla ut pizzadegen på medföljande bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Bre på krossade tomater.
Placera ut aubergine och strö över mozzarella.
Gratinera i ugnen i 10-15 minuter.
Ta ut pizzan och toppa med karamelliserad lök.
Ringla över vitlökssåsen.

Servera med sallad.

måndag 15 november 2021

Vegetarisk lasagne



En lasagne kan faktiskt inte innehålla köttfärssås och vit ostsås. Denna varianten gillade jag. Gubben åt utan att klaga allt för mycket på linserna. 

Oroa dig inte för mängden babyspenat. Den sjunker rejält i ugnen.

Vit miso använde jag i lasagnen för jag tycker att den hjälper till att ge ett djup i rätten som kan vara svår att få till i vegansk kost Givetvis kan du utesluta det.

Jag använde mig av 2 dl av den veganska riva osten Fri samt 1 dl av vegansk mozzarella style.  Vegansk ost har en tendens att inte smälta riktigt på toppen av gratänger men jag brukar lägga aluminiumfolie över när gratängen står på eftervärme. Då tycker jag att den bli smälter lite bättre.

Det blev en matig lasagne som räckte till middag för oss tre och tre rejäla matlådor.

1 stor gul lök
1 solovitlök
2 stora morötter
1 röd paprika
1 zucchini
2 förpackningar krossade tomater
3-4 dl vatten
1 msk grönsaksbuljongpulver
2 dl röda linser
2 msk vit miso (kan uteslutas)
Cirka 200 gram babyspenat
Lasagneplattor
1 1/2 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
3 dl riven ost


Finhacka eller riv lök, vitlök, paprika och morötter.
Riv zucchini. 
Fräs lök, vitlök, morötter, paprika och zucchini i en stor gryta tills löken är mjuk.
Häll i tomaterna bland grönsakerna.
Skölj ur förpackningarna med vattnet och häll i grytan.
Skölj linserna i kallt vatten.
Tillsätt buljongpulver, vit miso och linser samt bland väl bland grönsaker och krossade tomater.
Låt småputtra i minst 20 minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Varva lasagnen med tomatsås, lasagneplattor och spenat. 
Toppa med riven ost.
Gratinerad mitt i 220 graders ugn i 30 minuter.
Stick gärna i lasagnen för att kontrollera så den är mjuk.

Servera med sallad.