Sidor

fredag 24 november 2023

Kålsallad med äpple och tranbär i honung- och senapsdressing


Kål har troligen odlats i Sverige sedan vikingatiden. Kål håller sig väldigt länge och är mycket prisvärt under vintern. Du kan använda kål på många olika sätt både i matlagningen och som tillbehör.

Här kommer recept på en väldigt enkel sallad. Jag använde mig av mest vitkål men tillsatte även lite rödkål som behövde användas. 
Fräscht med äpple och tranbär är något som många förknippar med jul.
Passar utmärkt till både den grillade köttbiten som till fisken. Jag gör dressingen med agave sirap och serverar den till vegansk proteinkälla. 

Kål
1 stort rött äpple
1 dl tranbär
1/2 tsk citronsaft 
1 tsk olivolja 
salt

Dressing:
2 msk honung
1 msk dijonsenap
1/2 msk vitvinsvinäger
2/3 dl majonnäs
2/3 dl gräddfil
salt
svartpeppar 

Strimla kål.
Blanda kål, olivolja, citronsaft och en nypa salt i en stor skål och massera tills kålen blir lite mjukare. 
Tärna äpple.
Blanda ihop Honung- och senapsdressing.
Smaka av med salt och svartpeppar. 
Tillsätt äpple och tranbär i kålen.
Vänd ner honung- och senapsdressingen.

Servera! 

torsdag 23 november 2023

Dill- och pankopanerad torsk

Ytterligare en snabb vardagsrätt som du enkelt förändrar med olika tillbehör. Du kan servera med stekt potatis och aioli samt en grönsallad. 

500 - 600 gram torsk
2 - 3 dl panko
1 bubbla dill 
2 msk citronsaft 
4 msk olivolja 
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar 
1 krm citronpeppar 

Torka av fisken och dela den i portionsbitar. 
Finhacka dill. 
Blanda dill, panko, olivolja,  citronsaft,  salt,  vitpeppar och citronpeppar i en skål.
Lägg fisken i en smord ugnsfast form. 
Toppa fisken med dill- och pankoröran.
Gratinera i 220 graders ugn i 8-10 minuter. Fisken är klar när paneringen är gyllenbrun och fiskköttet är vitt.

Servera med kokt potatis, skirat smör samt rårivna morötter och kokta ärtor. 

tisdag 21 november 2023

Kycklinggryta med kokt potatis

Utmärkt vardagsmat som vi idag serverade med kokt potatis men klyftpotatis hade också passat bra till.

Middagen är klar på 20-25 minuter om man köper färdigstrimlad kyckling.
Tänk på att vara noga med hygien både vad gäller dina händer och köksredskap när du hanterar rå kyckling.

Alla grönsakerna ska sköljas noga om det inte står på förpackningen att de redan är sköljda.

600 -  800 gram kycklingfilé 
2 - 3 dl Crème fraiche 
1 - 2 dl vatten 
1 bubbla gräslök
65 gram babyspenat
1/2 solovitlök
1 röd chili
1 msk kycklingbuljong
salt
svartpeppar 

Strimla kycklingen. 
Stek kyckling i 4-5 minuter, tills. genomstekt. Kyckling ska inte vara rosa i mitten när den är klar.
Krydda med 2 krm salt.
Ställ kycklingen åt sidan i en skål eller på en tallrik.
Finhacka chili och riv vitlök.
Finhacka gräslök. 
Stek vitlök och chili i 1 minuter i samma stekpanna som du stekte kycklingen. 
Tillsätt vatten, kycklingbuljong och 1/2 tsk salt.
Koka upp och låt sjuda i 1-2 minuter. 
Häll i Crème fraiche, gräslök, babyspenat och den stekta kycklingen.
Sjud i 2.minut och smaka av med salt samt 1 krm svartpeppar. 

Servera med kokt potatis och sallad.

torsdag 16 november 2023

Pasta med bacon- och spenatsås

Snabb och enkel pastasås som görs antingen av animalisk bacon eller vegetarisk fejkon. 
Om du äter ägg kan du röra ihop 2 äggulor med grädden innan du häller i den.

300 gram bacon (fejkon)
250 gram champinjoner 
1 solovitlök 
50 gram spenat
1 msk grönsaksbuljong 
2- 3 dl grädde (mjölkfritt alternativ)
2 krm salt
1 krm svartpeppar 

Koka pasta.
Tärna bacon.
Skiva champinjoner. 
Stek bacon och champinjoner tills baconet är krispigt.
Pressa eller riv i vitlöken. 
Tillsätt grönsaksbuljong, grädde och 1-2 dl pastavatten.
Krydda med salt och svartpeppar. 
Blanda i spenat och kokt pasta.

Riv ost över och toppa med finhackad persilja om du har sådan hemma.

Servera med sallad.