Kål har troligen odlats i Sverige sedan vikingatiden. Kål håller sig väldigt länge och är mycket prisvärt under vintern. Du kan använda kål på många olika sätt både i matlagningen och som tillbehör.
Här kommer recept på en väldigt enkel sallad. Jag använde mig av mest vitkål men tillsatte även lite rödkål som behövde användas.
Fräscht med äpple och tranbär är något som många förknippar med jul.
Passar utmärkt till både den grillade köttbiten som till fisken. Jag gör dressingen med agave sirap och serverar den till vegansk proteinkälla.
Kål
1 stort rött äpple
1 dl tranbär
1/2 tsk citronsaft
1 tsk olivolja
salt
Dressing:
2 msk honung
1 msk dijonsenap
1/2 msk vitvinsvinäger
2/3 dl majonnäs
2/3 dl gräddfil
salt
svartpeppar
Strimla kål.
Blanda kål, olivolja, citronsaft och en nypa salt i en stor skål och massera tills kålen blir lite mjukare.
Tärna äpple.
Blanda ihop Honung- och senapsdressing.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Tillsätt äpple och tranbär i kålen.
Vänd ner honung- och senapsdressingen.
Servera!