Sidor

tisdag 31 maj 2011

Majas trädgårdsland

Maja fick som hon ville och vi gjorde ett trädgårdsland till henne. Jag var tydlig med att jag inte orkar sköta det men hon har varit jätteduktig. Hon lär sig eftersom.



Nu kan hon och vi övriga i familjen njuta av hennes arbete.
Igår kväll gjorde hon världens godaste "natta-macka" med nyplockad ruccola samt skivade rädisor. Mums!
I salladen idag har jag hennes ruccola och även lite rädisor i en skål bredvid. Gäller att passa på så länge som det finns att njuta av.



Varje kväll går Maja och tittar på sitt potatisland men än har de inte börjat att blomma. Snart, snart kan hon njuta av sina älskade nypotatis med gräddfilssås och massor av gräslök.

Tisdag: Flygande Jakob



Minns första gången jag åt Flygande Jakob. Var bjuden på mat hos vänner och blev paff över att använda nötter i maten. Det hade min mamma aldrig gjort. Som du kanske förstår är detta många, många år sedan. Långt innan jag själv började exprimentera i köket. Min väninna finns tyvärr inte längre bland oss och varje gång jag läser om, äter eller lagar Flygande Jakob tänker jag på Malena.

800 gram kycklingfilé
5 dl grädde
1 1/4 dl chilisås
2 paket bacon
1 dl jordnötter eller cashewnötter
2 mogna bananer

Stek eller grilla kycklingfiléerna.
Skär köttet i mindre bitar.
Skär baconet i mindre bitar.
Stek och låt rinna av på hushållspapper.
Lägg kyckling och bacon i en ugnsfast form.
Skiva banan.
Blanda ner banan och jordnötter med kyckling/bacon.

Vispa grädden lite.
Rör ner chilisås.
Häll blandningen över kycklingen.

Gratinera  i ugn i 225 grader cirka 15 minuter.

Strö eventuellt lite jordnötter över när Flygande Jakob är klar.

Servera med kokt ris och sallad.

måndag 30 maj 2011

Måndag:Varm pastasallad med fläskfilé


1 fläskfilé
1 röd lök
blandade färska grönsaker (broccoli, sugar snaps, paprika)
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 kruka färsk basilika
400 gram pasta (Fusilli)

Marinad/dressing:
2 vitlöksklyftor
1-2 msk tamari (japansk soja)
2 msk sweet chili sås
1 msk honung

Riv eller finhacka vitlök.
Blanda soja, sweet chili och honung.
Koka pastan.
Strimla fläskfilé och lök.
Stek hastigt. Gärna i olja.
Förväll broccoli lite.
Skär grönsakerna i mindre bitar.
Lägg ner grönsakerna hastigt i slutet.
Slå över marinaden och blanda ner pastan.
Smaka av med salt och peppar.
Strö över hackade basilika blad.

söndag 29 maj 2011

Veckomeny vecka 22

Måndag: 
Varm pastasallad med fläskfilé

Tisdag: 
Flygande Jakob

Onsdag: 
Piroger med skinkstuvning

Torsdag: 
Ryggbiff med lök och klyftpotatis

Fredag: 
Spenatfyllda pastarullar i ostsås

Lördag: 
Rökiga hamburgare med dressing alá American

Söndag: 
Tonfisksallad med ajvarsås

Söndag - Mors dag

Mina rökiga hamburgare jag planerat idag får flytta på sig. Gubben och tjejerna ska åka till svärmor och fira Mors dag med smörgåstårta. Jag ska rota lite i skåpen för att hitta något till mig. Ärligt talat är jag varken hungrig eller särskilt sugen på att stå vid spisen. Känner mig otroligt trött i hela kroppen. Ungefär som en ballong efter att all luft försvunnit.

lördag 28 maj 2011

Lördag: Päron- och pinjenötskaka




200 gram mjöl
100 gram smör
4 ägg
6 centiliter grädde ( lite mer än 1/2 dl)
3 päron (riktigt mogna)
1 1/2 dl socker
70 gram pinjenötter
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret.
Hacka pinjenötterna lite.
Skär päron i små bitar.
Blanda smör med grädde och blanda ner i äggsmeten.
Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret.
Rör till jämn smet.
Blanda i päron och pinjenötter.
Rör runt försiktigt.
Smöra och bröa en form.
Häll smeten i formen.


Grädda i 180 grader i ca 40 minuter.

Lördag - kycklingrulle från Baldakinen

Idag blir det ingen mat lagad. Jag kokar kaffe för glatta livet och serverar fika i pauserna vid Dancezones två föreställningar på Humlescenen i Bromölla.
Mellan föreställningarna kommer Baldakinen och levererar maten vi har beställt och jag får en kycklingrulle. Tror jag. Så är det beställt i alla fall.

När jag eller rättare sagt vi kommer hem i kväll/eftermiddag så tänkte jag baka en enkel päron- och pinjenötskaka. Får se om orken finns. I så fall dyker receptet upp senare.

fredag 27 maj 2011

Fredag: Köttfärssoppa med foccacia



Plötsligt insåg jag att det blev åtta vid bordet istället för fem. Tur att jag fick veta det innan jag började laga mat. Blev dubbel sats av soppan. Så blir alla glada och nöjda.

Börja med foccacia eftersom den tar längst tid. Ska jäsa vid två tillfällen. Soppan är rena rama snabbmaten. Hos mig är det bra att ha ett matigt bröd eftersom ungdomarna inte är så väldigt förtjusta i soppa. 

Foccacia:
3 paket bacon
400 gram ost (Cheddar eller Västerbotten)
1 paket Ciabatamix (Kungsörnen)
1/2 paket jäst
6 1/2 dl vatten
1 msk olivolja
flingsalt 

Skär baconet i mindre bitar.
Stek bacon knaperstekt. Låt rinna av. 
Skär osten i små tärningar. 
Gör degen enligt anvisningarna på paketet. (Degen ska vara kladdig)
Tillsätt bacon och osttärningar i degen. 
Knåda ordentligt.
Tryck ut degen i en ugnsplåt klädd med bakpapper. 
Pensla med olivolja. 
Låt jäsa under bakduk 30 minuter. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. 
Strö över lite flingsalt.

Soppa:
500 gram nötfärs
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
150 gram spetskål (vitkål fungerar också)
1 l vatten
2 köttbuljongtärningar
4 dl passerade tomater
1 msk hackad färsk basilika
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skiva purjolöken.
Hacka vitlöken.
Fräs nötfärs, purjolök och vitlök i en gryta.
Riv moroten grovt och strimla spetskålen.
Blanda ner.
Tillsätt vatten, buljongtärningar och tomater.
Låt koka upp.
Krydda med basilika, salt och peppar.
Låt soppan sjuda i 10 minuter.
Smaka av.

Servera soppan med foccacia.

torsdag 26 maj 2011

Torsdag: Lövbiffsrulader med potatismos



Lite kraft har återvänt i kroppen. Men jag känner mig otroligt seg. Vila gör egentligen ingen nytta. Jag får inte mer kraft för det men orkar man inte så orkar man inte. Idag ska jag jobba och familjen måste få mat. Väldigt vilket liv det blev igår när de fick lov att äta rester. Stackare!

Ja, det var sarkastiskt. De är så otroligt bortskämda och inser det inte. De ser inte vilken lyx de faktiskt har som kommer hem och sätter sig vid ett dukat matbord. De ser inte hur jag släpar hem matkassar. De ser inte tiden och kraften jag lägger ner. Hoppas innerst inne att de ska öppna ögonen och inse men det är nog något jag får drömma om. Tur att jag älskar att laga mat. Men även solen har sina fläckar. Uppskattning är något som alla behöver.

Eftersom jag redan hade handlat hem till onsdagsmaten så byter jag bara dag. Dagens sallad får bli någon annan gång. Vem vet.


Rulader:
8 skivor lövbiff
200 g färskost
2 - 4 msk dijonsenap
knappt 1/2 salt
1 krm svartpeppar

Lägg ut köttet på en skärbräda.
Bred först på färskost och sedan senap.



Krydda med salt och svartpeppar. Tänk på att dijon är starkt.
Rulla ihop köttet och fäst med tandpetare.


Bryn ruladerna. Låt dem steka klart på svag värme under lock i några minuter.


Glöm inte bort att ta bort alla tandpetare. Låt ruladerna vila en stund innan du börjar dra ut tandpetarna. Annars är risken att ruladen rullas upp.

Servera med potatismos, kokt färsk sparris och sås.

onsdag 25 maj 2011

Ingen matlagning

Idag orkade jag inte laga någon mat. Familjen fick värma rester. Tur att jag lagade så mycket pastagratäng igår. Hoppas jag mår bättre i morgon eftersom jag ska jobbar. Har varken möjlighet eller tid att vara sjukskriven just nu.

tisdag 24 maj 2011

Tisdag: Pastagratäng med kyckling och tomat



Idag regnar det ute och världen är mycket mörkare och gråmurrigare än på länge. Vissa hade kanske tyckt att det är ett riktigt skitväder men jag välkomnade regnet. Förutom lite arbete vid tvättmaskinen och en snabb runda med dammsugaren så har jag läst. Jag tände ett väldoftande pelatrjus på soffbordet och kröp upp med Kajsa Ingemarsons bok "Bara vanligt vatten". När jag nu stannar på sidan 177 inser jag att klockan sprungit iväg. Det är dags att ta itu med matlagningen innan jag ska köra till jobbet.


800 gram - 1 kg kycklingfilé
8 dl pasta
1 gul lök

250 g körsbärstomater
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
5 dl mjölk
2 msk maizena majsstärkelse
1 tsk paprikapulver
3 dl riven ost


Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Skala och skiva löken.
Dela tomaterna.
Strimla kycklingen.
Bryn kycklingen i omgångar.
Häll i all kyckling i pannan och tillsätt löken och stek ytterligare ca 5 minuter.
Vispa majsstärkelsen med lite av mjölken i en kastrull. Går lika bra med vetemjöl.
Tillsätt resten av mjölken, låt sjuda under omrörning ca 3 minuter.
Rör ner paprikapulver, salt och svartpeppar och 2 dl av osten.
Smaksätt eventuellt med mer salt och peppar.
Blanda pastan med kyckling, lök, sås och tomater.
Häll allt i en ugnsfast form.
Strö över resten av osten.



Gratinera mitt i ugnen 250 grader ca 10 minuter eller tills gratängen har fin färg.


Servera med blandsallad.

måndag 23 maj 2011

Måndag: Bondomelett med krämig råkostsallad



Omelett:
1 gul lök
2 paprikakorvar samt 1 vitlökskorv
6 kokta potatisar
5 ägg
5 msk mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Råkostsallad:
250 gram färsk broccoli
2 morot
2 äpple

Yoghurtdressing:
1 dl turkisk yoghurt
2 tsk senap
2 msk hackad persilja
1/2 tsk persillade
1 krm svartpeppar

Omelett:
Skala och hacka löken.
Skär korven i slantar.



Fräs lök, korv och potatis.
Vispa lätt ägg, vatten, salt och peppar i en skål, och häll över i stekpannan.
Lyft omeletten här och där med en gaffel tills den har stelnat.



Råkostsallad:
Skölj och dela broccolin i mindre bitar.
Skala och strimla morot.



Dela äpplet och kärna ur det.
Strimla.
Blanda allt i en skål.

Yoghurtdressing:
Rör samman yoghurt, senap och persilja.
Smaksätt med persillade och svartpeppar.
Blanda med i salladen.



Låt stå kallt.

Servera bondomelett med råkostsallad och ett gott bröd.

söndag 22 maj 2011

Veckomeny vecka 21

Måndag: 
Bondomelett med krämig råkostsallad

Tisdag: 
Pastagratäng med kyckling och tomater

Onsdag: 
Lövbiffsrulader med ugnstekt potatis

Torsdag: 
Tonfisksallad med ajvarsås alternativt baconsallad

Fredag: 
Köttfärssoppa med basilika

Lördag: 
Ingen matlagning på grund av två dansföreställningar under dagen. Blir köpepizza mellan föreställningarna.

Söndag: 
Rökiga hamburgare med dressing alá American, klyftpotatis

Söndag: Inget recept

Tyvärr försvann tiden allt för snabbt idag.
Efter en tripp med tjejerna, Marcus, Linda och älskade Viggo till Holjemarknad i Olofström så var det dags att köra till jobbet.
När jag lämnade hemmet stod potatisen och kokade på spisen. Gubben skulle steka potatis, ägg, bacon och eventuellt lite "skrot" från gårdagens oxfilé. Själv körde jag inom Pressbyrån och köpte en kycklingsallad. Känner faktiskt inte för mer mat. Är fortfarande mätt efter gårdagens oxfiléplanka.
I morgon ny vecka och nya tag.

lördag 21 maj 2011

Lördag: Oxfiléplanka

Gubben stod för matlagningen och jag fick vara sidekick. Konstigt att han alltid ska laga mat när det ska bjudas. Men det gör mig faktiskt inte så mycket. Jag gillar att ta ett steg tillbaka ibland och bara vara hantlangare.

Tyvärr var alla åtta plankor uppätna när det slog mig att jag inte tagit någon bild på underverken. Kan bara intyga att de var superfina och jättegoda. Rekommenderar verkligen detta receptet på bearnaisesås. Den är riktigt god. Tar lite tid och det gör ont i armen om man vispar för hand. Är man ensam tycker jag man ska använda sig av elvisp. Jag hade gubben som vispade. Själv hade jag aldrig orkat.

Att bjuda på planka är faktiskt suveränt. Vi hade förberett allt utom oxfilén som stektes i sista stund. Sedan var det bara att montera allt och grilla i ugnen. Trots att vi hade 8 plankor fick alla varm mat inom vettig tid. Kunde köra 3 åt gången  i varmluftsugn. Det är ju egentligen klart. Ska bara värmas till.

4 plankor
800 gram oxfilé  (200 gram /person)
salt
peppar
4 tomater
4 skivor bacon
200 gram sparris
Sätt på grillen på full värme. Sätt in plankan för att ”bränna” av den innan du lägger på alla godsaker.
Låt plankan svalna.

Duchessepotatis:
1 kg potatis (mjölig sort)
3 st äggulor
3 msk smör
salt
peppar

Bearnaisesås:
500 g smör
4 st schalottenlökar
1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk)
8 st vitpepparkorn
1/2 dl rödvinsvinäger
1 dl vatten
6 äggulor
1 msk hackad persilja
1 msk hackad dragon
salt
vitpeppar

Bearnaisesås:
Smält smöret till bearnaisesåsen på svag värme i en kastrull.
Dra bort kastrullen från plattan.
Håll smöret varmt.
Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten.
Koka ihop tills ungefär hälften återstår.
Sila ner lökskyn i en ny kastrull och ställ den i ett vattenbad med hett vatten.
Rör ner äggulor och vispa tills såsen tjocknar.
Tag bort kastrullen från vattenbadet och häll långsamt ner det smälta smöret i en fin stråle under ständig vispning.
Strö i hackad persilja och dragon.
Salta och peppra.

Duchessepotatis:
Skala och koka potatisen.
Pressar du ner potatisen i en bunke.
Låt svalna lite.
Häll i äggulorna och smöret och rör om.
Smaka av med salt och vitpeppar.

Oxfilé:
Skiva oxfilén ca 200 gram per person.
Banka lätt så de blir jämntjocka.
Salta och peppra.
Stek 1–3 minuter på varje sida.
Bryn sparrisen och låt kallna innan du virar in dem en och en i bacon.
Lägg moset in en spritspåse och spritsa ut runt kanterna på plankan.
Lägg på köttet, tomaterna och de baconinlindade sparrisen.
Sätt in plankan i ugnen och grilla tills duchessen har fått en gyllengul färg.
Klicka på bearnaisesåsen och servera.

fredag 20 maj 2011

Förbereder lördagens efterrätt - Frusen chokladpaj (choklad cheesecake)

Jag förbereder morgondagens efterrätt eftersom jag vill att chokladpajen ska hinna stela ordentligt. Efter oxfiléplanka får vi kanske vila en stund innan vi tar efterrätten. Men en frusen chokladpaj med färsk frukt och vispad grädde blir gott till kaffet fram på kvällskvisten. Kallar den för frusen chokladpaj eftersom gubben ratar allt som kallas cheesekaka. Kvinnans list.

4 dl finkrossade digestivekex motsvarar ca 200 gram eller ett halvt 400 grams paket.
100 gram smält smör
400 gram Philadephiaost
1 dl socker
2 dl creme fraiche
3 ägg
200 gram blockchoklad mörk eller ljus

Krossa kexen och blanda med det smälta smöret.
Tryck ut smeten i en form med löstagbar botten ca 24 cm i diameter.
Ställ formen kallt.
Vispa ost, socker och creme fraiche tills det blir krämigt.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa kraftigt.
Smält chokladen i vattenbad.
Häll chokladen i en fin stråle ner i smeten.
Blanda väl.
Häll smeten i pajformen.
Ställ pajen i frysen i minst 4 timmar men helst över natten.
Ta fram kakan 20-30 minuter innan den ska serveras.

Servera med färsk frukt och vispad grädde.

Fredag: Pasta med kyckling och pesto

Pesto gör man enkelt själv men det finns riktigt god färdig i affären också.

1 kg kycklingfilé
1 stor röd lök
1 dl kalamataoliver
15 coctailtomater
250 gram fetaost
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Pesto:
1 dl pinjenötter
1 kruka basilika
4 vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
2 dl olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Mixa alla ingredienserna till peston.
Låt stå kallt.

Banka kycklingfiléerna lätt.
Bryn kycklingen.
Sänk värmen och täck över med lock och stek ytterligare 10 minuter.
Skala och skiva rödlök.
Dela tomaterna.
Skär fetaosten i tärningar.
När kycklingen är klar dela den i mindre bitar.
Koka pasta typ fjärilar eller spiraler.
Blanda kokt pasta, rödlök, tomater, ost, oliver och kyckling i en stor skål. Blanda ner pesto eller servera bredvid.

Servera med sallad.

torsdag 19 maj 2011

Meny ändring

Gubben bad att få ändra i min veckomeny. Helt okej tyckte jag när han berättade varför.

Förra året var han på 40-års fest för att gratulera Laila. På festen fick Laila dela ut olika saker till sina gäster. Till min gubbe gav hon en gul lök med motiveringen:

"-Du är den ende som jag känner soms kulle kunna äta upp denna."
"-Javisst", svarar gubben och börjar skala löken.
Strax hade han ätit upp hela den gula löken som någon annan hade ätit ett äpple.

Vad Laila inte visste var att dessa saker hade en mening. Men hennes bror började att klargöra alla sakers innebörd.
Just gubbens lök betydde att han skulle bjuda Laila på middag.

Vi har försökt vid ett tillfälle tidigare men fick lämna återbud pågrund av jobb. Men på lördag har gubben bestämt attt det är dags.
Laila och hennes tre barn ska bjudas på oxfiléplanka.

Var idag på Szabos Hemchark och köpte den största oxfilé jag sett. Vägde över 2 1/2 kilo. Det ska nog räcka till oss. Blir till att handla resten av ingredienserna i morgon.

Torsdag: Persiljejärpar med gräddsås



Svensk husmanskost när den är som allra bäst.
Järpar ska enligt gamla recept göras av kalvfärs och vatten men det går utmärkt att använda sig av annan färs samt grädde/mjölk.
Jag väljer att blanda i persiljan tillsammans med kryddorna men du kan också göra en "persiljegömma". När du har format järparna så skär en skåra och fyll med persilja. Förslut väl.


Persiljejärpar:
1 kg köttfärs
1 gul lök
2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 dl grädde
2 ägg
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 dl persilja

Gräddsås:
3 dl grädde
4 dl mjölk eller om du föredrar så ta grädde
2 msk koncentrerad kalvfond
soja
mjöl
salt
svartpeppar

Persiljejärpar:
Blanda ströbröd och mjölk/grädde. Låt det svälla några minuter.
Skala och finhacka löken.
Hacka persilja.
Fräs den mjuk utan att få färg.
Blanda färs, lök, ägg med ströbrödet.
Krydda med persilja, salt och peppar.
Forma till avlånga järpar.
Stek.

Gräddsås:
Koka ihop grädde, mjölk och fond (alternativ använd stekskyn från järparna).
Red med mjöl.
Sätt lite färg med soja.
Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt potatis, lingon och inlagd gurka.

onsdag 18 maj 2011

Onsdag: Biff Bombay

600-700 gram lövbiff
3 msk rapsolja
3 msk ketjap manis
3 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
1 stor röd paprika
1 burk böngroddar
1 tsk salt
1 dl vatten

Blanda olja, ketjap manis och pressa ner vitlök.
Strimla lövbiffen och vänd runt i marinaden.
Jag tycker det är lättats att ha allt i en plastpåse.
Marinera i minst 10 minuter.
Bryn köttet.
Skiva lök.
Strimla paprika.
Lägg ner lök, paprika och böngroddar bland lövbiffen.
Tillsätt vattnet och låt puttra i 10 minuter.

Servera med ris.

tisdag 17 maj 2011

Tisdag: Pasta med paprika- och skinksås


Idag blir det snabbmat. Ska besöka farmor Inga och vill inte behöva ha tidspress. Alltid skönare om man kan sitta och prata i lugn och ro. Ska också på förmiddagen följa med Maja till tandläkaren. Låter som om det blir en heldag innan jobbet i alla fall.

1 1/2 dl ajvar relish
5 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl vatten
2 msk vetemjöl
1 röd paprika
500 gram kassler
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda ajvar relish, grädde, vatten och vetemjöl.
Koka upp och sjud i några minuter.
Strimla paprika och kassler.
Blanda ner i såsen.
Smaka av med salt och peppar.

Servera med pasta, gurskstavar och riven parmesanost.

måndag 16 maj 2011

Hur länge ska man grilla?

Nu när värmen kommit är det mer regel än undantag att man känner doften av grillat. Grillat är gott men ofta är folk rädda att servera kött som inte är färdigt. Och därför förvandlas köttet istället till kolbitar. Finns inget värre än en nötköttbit som fått grilla för länge. Gubben brukar säga att man kan slå ihjälp folk med det. Å andra sidan så är vissa saker viktiga att de verkligen blir klara. Som tex griskött eller kyckling. För att undvika sjukdomar.

Men hur länge behöver man egentligen grilla olika saker? Bäst är att ha någon form av termometer som kan berätta för dig hur varmt köttet är inuti. Men har man inte det kan man använda sig av klockan. Generellt sett så är köttet klart om man går efter dessa tider. Men för säkerhets skull så kan man ju skära i biten och kolla. Kyckling kan man stick i och är köttsaften klar så är kycklingen färdig.

Grilltider:
Entricote, Biff 1 1/2 cm tjock - 2-3 min/sida
Grillskivor av nöt 1 1/2 cm tjock - 3-4 min/sida
Lövbiff 1/2 cm tjock - 2 min
Lammkotletter 1 1/2 cm tjock - 2-3 min/sida
Karré, Fäskkotlett 1 1/2 cm tjock - 3-4 min/sida
Tunna revben 1-2 cm tjock - 4-5 min/sida
Grillkorv 4-8 min
Kycklingfilé 1 1/2 cm tjock - 10-12 min
Kycklingklubba - 25-30 min

Äppelruta för diabetiker


Ska i morgon besöka min farmor Inga. Som lite uppmuntran tänkte jag baka en kaka och ta med mig. Hon äter inte så mycket och har inte så mycket kraft men jag hoppas att hon orkar smaka. Eftersom farmor är diabetiker använder jag mig av Hermesetas Lättströ. Går säkert utmärkt att använda vanligt socker.

3 1/2 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk kanel
1 1/2 tsk mald ingefära
4 dl Hermesetas Lättströ
2 ägg
2 dl lättmjölk
60 gram smör
2 gröna äpplen
90 gram russin
1 rött äpple

Klä en långpanna (20 cm x 30 cm) med bakpapper.
Blanda ihop mjöl, bakpulver, kanel, ingefära och Hermesetas Lätt strö i en skål.
Smält smöret och låt svalna.
Blanda ihop ägg, mjölk och smör.
Tillsätt i mjölblandingen.
Rör noga.
Skala och riv de gröna äpplena.
Tillsätt det rivna äpplet och russinen i smeten.
Fördela smeten i långpannan.
Skala (eventuellt) och skiva tunt det röda äpplet.
Dekorera kakan med äppleskivorna.
Grädda mitt i ugnen 175 grader i ca 20 min.
Låt svalna på ett galler.
Skär kakan i rutor.

Måndag: Raggmunkar med fläsk


Veckan startar med raggmunkar (rårakor), stekt fläsk, lingon och rårivna morötter. En rätt som enkelt görs vegetarisk genom att byta ut fläsket mot ett vegetariskt alternativ. Man kan även riva ner morot eller andra rotfrukter i smeten.

6-8 potatisar
1 ägg
2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
1 1/2 tsk salt

Vispa samman ägg, mjöl, mjölk och salt som en pannkakssmet.
Skala potatisen.
Riv potatisen direkt ner i smeten. Blanda ihop.
Stek i smör 2-3 msk till varje raggmunk.
Bred ut smeten tunt och stek knapriga bruna på båda sidorna.
Lägg på en plåt och värm innan servering i ugn 225 grader 5-10 minuter.

Servera med stekt fläsk, lingon och rårivna morötter.

söndag 15 maj 2011

Veckans mat - v. 20

Tänkte göra ett försök med veckomeny. Får se om det fungerar i mitt liv och med min familj. Jag är inte helt bunden utan skulle det vara att det inte fungerar enligt menyn någon dag så får jag lös det.

Det har varit kul att försöka sätta samman en hel vecka. Faller det väl ut så fortsätter jag.

Måndag:
Raggmunkar med stekt fläsk, lingon och rårivna morötter.

Tisdag:
Pasta med paprika- och skinksås

Onsdag:
Biff Bombay med ris

Torsdag:
Persiljejärpar med kokt potatis

Fredag:
Pasta med kyckling och pesto samt sallad

Lördag:
Stekt gös med kokt potatis, dragonsås och haricot verts
Efterrätt: Frusen chokladpaj med vispgrädde och färsk frukt

Söndag:
Pannbiff med lök, kokt potatis och gräddsås

Filippinsk pippi


Fick ett recept av mamma idag som ursprungligen kommer från en av hennes arbetskamrater. Som vanligt när det gäller mig så har jag förändrat receptet till mitt eget. Ändrar och lägger till. Lite beroende på att jag inte hade exakt allt hemma. Hoppar över lite onödiga steg som tex att koka såsen innan du stoppar in den i ugnen.

1 kg kycklingfiléer
1 msk senap
3 msk soja
1 msk grönpeppar (krossa dem grovt)
3 dl creme fraiche
3 dl grädde
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Stek kycklingen och dela i mindre bitar.
Lägg i en ugnsfast form.
Rör ihop övriga ingredienser.
Häll såsen över kycklingen och in i ugn 200 grader i 10-15 minuter.

Servera med tagliatelle och sallad.

lördag 14 maj 2011

Fondant med kolasås och kanderade jordnötter


Fondant:
100 gran smör
150 gram mörk choklad 70 %
3 ägg
1 dl socker

Smält choklad och smör i ett vattenbad.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda ner chokladen och rör ihop till en jämn smet.
Häll upp i ugnsformar.
Jag använde 5 stycken suffleformar men det hade nog blivit bättre med lite lägre formar.
Grädda i ugn 175 grader i 10 minuter.

Kolasås:
2 dl grädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 krm salt
2 msk smör

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp.
Koka i minst 5 minuter och rör hela tiden.
Låt svalna lite.

Kanderade jordnötter:
3 msk socker
1 1/2 dl saltade jordnötter

Smält sockret i en stekpanna.
Häll i jordnötterna och blanda runt.
Använd inte för hög värme för jordnötterna bräns lätt.
Häll upp nötterna på en tallrik och låt svalna.
Dela på de nötterna som klibbat ihop.

Servera Fondant med en kula vaniljglass, kolasås och kanderade jordnötter.

Korv med pommes (potatissallad med choritzo)


Nu har mina efterlysta inlägg dykt upp men bilderna från gårdagens tacostubbar är istället borta. Ska kanske sluta med att radera bilderna i min kamera när jag lagt in dem i bloggen. Men vem vet i morgon kanske de bilderna dyker upp. Inget förvånar mig längre när det gäller Blogspot.

Jag har varit i sommarstugan och städat ut vinterns gäst. Hela verandan var full med musbajs. Det är inte min sommarstuga utan det är min farmors. Byggd av min farfar för urminnes tider sedan. Men farmor har gett oss barn, barnbarn och barnbarnsbarn rätt att använda stugan.
Det var blåsigt och kallt vid sjön  men lugnt. Det högsta ljudet jag hörde var vågorna som kluckade. Ljuvligt.
Men sjön suger ur en kraft. När jag kom hem kände jag inte för att ställa mig vid spisen. Så det fick bli snabbt och enkelt. mat i ungarnas smak. Gissa om de jublar.

Jag bytte ut korven mot choritzo och pommes mot potatissallad och sallad.



Att först steka pommes frites i ugnen och sedan lägga i korven är ett bra tips. Går snabbt, sköter sig själv och man slipper lite disk.

fredag 13 maj 2011

Tacostubbar med "pimpad" dressing

Hm, någonstans har torsdagens kassler med ananas under mozzarellatäcke försvunnit. Bilder och allt. Blogger har haft ett stopp i maskineriet och jag har inte kunnat uppdatera bloggen sedan igår förmiddag. Även mitt inlägg om gott bröd har försvunnit. Kanske dyker det upp.
Men idag är det fredag.

Fredagsmys blir det inte mycket hemma hos oss. Gubben jobbar över och jag jobbar också.

Har idag gjort ett alternativ till taco. Tror denna rätten hade passat bra på ett barnkalas. Tacos brukar alltid gå hem.

Tacosåsen har jag förvandlat, "pimpat", till en dressing men naturligtvis fungerar vanlig tacosås också.

Stubbarna:
800 gram köttfärs
2 paket tacokrydda
2 dl creme fraiche
2 paket tortilla
2 dl riven ost


Dressing:
1 burk Taco sås mild
2 msk olivolja
2 msk honung
saften från 1-2 lime
koriander

Mixa tacosås, olivolja, honung, nypressad limesaft och färsk koriander till en slät konsistens.
Ställ kallt.

Bryn färsen och tillsätt kryddmix och vatten.
Rör om och koka utan lock tills vätskan är borta.
Låt köttfärsen svalna och rör ner creme fraichen.
Fördela köttfärsblandningen på bröden.
Rulla ihop tortillan.
Dela rullen i tre delar och ställ dem upp i en ugnsfast form.
Strö ost över och gratinera i ugnen 200 grader tills osten smält.

Servera med sallad.

torsdag 12 maj 2011

Uppskattat bröd


Hittade ett bröd i affären som verkligen uppskattades av familjen. Jag är själv ingen bröd/smörgås-människa men jag tyckte faktiskt det var riktigt gott.
Det kommer jag köpa flera gånger.
Såg att det fanns en annan variant också. Får titta närmare på om det kanske var ett grövre mörkt bröd. Det hade jag gillat mer i så fall.

Kassler under mozzarellatäcke


Idag blir det mat till alla igen. Gubben kommer hem utan övertid och äter med övriga familjen. Det tråkiga är att jag jobbar och inte får sitta med dem vid matbordet.
Ganska snabb mat idag också. Få och enkla ingredienser. Kräver inte så mycket arbete och passar en vardag.

Måste vara stressigt för de föräldrar som kommer hem efter arbete en hel dag och sedan ska ha ork och tid till matlagning. Det är inte många timmar man har på sig med läxor och mat innan det är dags för barnen att sova igen.

Jag är så tacksam för att jag arbetar som jag gör. Visst känns det ibland tråkigt att behöva gå till jobbet när de andra kommer hem. Men eftersom jag inte arbetar varje dag så fungerar det. En av fördelarna för familjen är att jag har fixat markservice innan jag kör till jobbet. De får det serverat.
Det som kännas lite just nu är att jag aldrig har en hel helg ledig. Jobbar man varje söndag så kortas helgen rejält. För oss är helgen lördag. Den enda dag jag och familjen är lediga tillsammans.

500 gram kassler
2 paket mozzarella
1 stor burk ananasringar
1-2 msk oregano

Skiva kassler.
Dela mozzarellan i mindre bitar.
Varva kassler och ananas i en ugnsfast form.



Lägg mozzarella ovanpå.



Strö oregano över.



Gratinera i 200 grader till osten fått fin färg.



Servera med sallad och kokt ris.

onsdag 11 maj 2011

Pastasoppa


Ledig från jobbet idag men jag har tänkt att istället försöka få lite i ordning på ovanvåningen. Det har blivit en avstjälpningsplats i och med att vi har totalrenoverat Majas rum. Någonstans måste man göra av sakerna. Ska försöka ta mig igenom några högar. Sortera, sortera och kasta. Det är i alla fall min förutsättning.
Så det blir ingen avanserad matlagning. Men snabbt och enkelt är inte fy skam det heller.
Får också användning av makaronerna som inte fick plats i makaronilådan igår.

2 paket bacon
1 stor gul lök
2 morötter
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärning
4 dl pasta
2 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 msk strimlad basilika (går utmärkt med 1-2 msk torkad basilika också)

Strimla baconet.



Skala och hacka löken.



Skala och strimla morot.



Fräs bacon, lök och morot.
Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka upp.
Lägg i pasta och tomatpuré och koka tills pastan är klar. Alternativt om du, som jag, har överbliven pasta från gårdagen så lägg i den precis i slutet så den blir varm.
Smaka av med salt och peppar och strö över basilika.

Servera eventuellt med en klick crème fraiche och ett gott bröd.

tisdag 10 maj 2011

Makaronilåda

Ett alternativ till stuvade makaroner och stekt falukorv. En makaronilåda är bra att förbereda när jag ska till jobbet. Familjen kan värma maten när de själva vill.

4 msk mjöl
8 dl mjölk
1 krm vitpeppar
1 tsk salt
1 krm paprikapulver
2 dl ost
1 l makaroner
1 falukorvring

Vispa ihop mjöl och mjölk och koka samman en stuvning.
Krydda med salt, vitpeppar och paprikapulver.
Koka makaronerna.
Strimla falukorven.
Blanda ihop makaroner, falukorv, 1 dl av osten och stuvningen.
Häll allt i en ugnsform och toppa med resten av osten.
Gratinera i ugn 200 grader tills fin färg.

Servera med sallad.

måndag 9 maj 2011

Snabb fläskfilé i dijonsås


Idag är vi bara tre vid matbordet. Max stannar hos sin flickvän och gubben jobbar över.
Skönt att inte behöva laga mat till alla idag eftersom jag är helt slut. Varit iväg hela dagen och uträttat ärende.
När jag sedan kom hem fick jag dansa lite med dammsugaren, torka golvet och stoppa in nytt i tvättmaskinen. Konstigt att det inte var gjort.
Började sedan städa Magdas rum. Vill man bli deprimerad så ska man städa hennes rum.
Jag vet, jag vet. Jag har sagt att jag inte ska städa hennes rum och att hon ska göra det själv. Men nu är det äckligt. Hade jag kunnat stänga dörren och slippa se det så hade det nog gått. Då hade jag nog kunna låta bli. Men vi måste gå genom hennes rum för att komma till andra delen av huset. När man inte ens ser golvet man trampar på då har det gått alldeles för långt.
Hennes rum är URK!!! Än har jag inte hittat något levande men det skulle inte förvåna mig om jag hittar något ludet med fyra ben. Och då vill jag poängtera att hon aldrig haft råtta eller mus som husdjur.

Därför passar detta receptet bra. Enkelt, snabbt och smakar väldigt gott. Lyxigt en måndag. Passar perfekt som belöning i städpausen. Vill man så går det utmärkt att byta ut grädden mot mjölk och redning. Jag blandade eftersom jag bara hade 1 1/2 dl grädde hemma.

1 fläskfilé
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 msk dijonsenap
2 tsk kinesisk soja
1 buljongtärning
5 dl grädde
1 msk dragon
salt
svartpeppar

Skär filén i 1 1/2 cm tjocka skivor.
Bryn.
Peppra och salta lätt.
Hacka löken.
Bryn löken och tillsätt senap, soja, buljongtärning, grädde, vin och dragon.
Koka ihop i 10 minuter.
Lägg i fläskfiléen och koka 5 minuter till.

Servera med kokt potatis och kokta ärtor.

söndag 8 maj 2011

Salami och fetaostpaj


Blir en matpaj också när jag ändå håller på. Vi måste ju äta annat än gott.

Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
125 gram smör
ca 2 msk vatten

Fyllning:
3 ägg
2,5 dl mjölk
150 gram fetaost
100 gram salami
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
ca 1 dl svarta oliver
6 soltorkade tomater
1 tsk oregano eller rosmarin
2 krm svartpeppar

Blanda samman ingredienserna till pajdegen.
Låt degen vila i kylskåp ca 30 minuter.
Tryck ut i pajform.
Grädda i 200 grader ca 10 minuter.

Finhacka lök och fetaosten.
Skär salamin i strimlor.
Hacka soltorkade tomater.
Vispa samman ägg med mjölk.
Blanda ner allt hackat i äggstanningen.
Tillsätt oliver, pressad vitlök, oregano och svartpeppar.
Slå i äggstanningen i pajskalet.


Grädda 200 grader i 30 minuter.

Servera med Grekisk sallad.

Ananaspaj och päronpaj


Idag fyller gubben år. Det brukar inte vara något stort kalas eftersom han kommit överrens med sin familj att de ska focusera på barnen och syskon bara vid jämna födelsedagar. Men om jag känner min/hans släkt rätt så lär det i alla fall dyka upp några gratulanter. Gör därför två pajer så det finns något att bjuda på.

Ananaspaj:
Pajdeg:
150 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 ägg
2 dl crème fraiche
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
ca 500 gram krossad ananas

Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg.
Tryck ut degen i en pajform.
Blanda ägg, crème fraiche, socker och vaniljsocker.
Låt det mesta av ananasspadet rinna av.
Rör ner ananas försiktigt i smeten.
Häll smeten i pajskalet.



Grädda i mitten av ugnen 175 grader 30-40 minuter.



Paj 2:
Päronpaj
Pajdeg:
150 g smör
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 msk strösocker
1 ägg

Fyllning:
2 stora päron
lite pressad citron
250 gram mandelmassa
2 ägg

Pensling:
3 msk sirap

Nyp ihop smör, mjöl, vaniljsocker och socker tills allt smör är inarbetat.
Tillsätt ägget.
Arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in och ställ i kylen i cirka 1 timme.
Tryck ut degen i en låg rund pajform, cirka 25 cm i diameter.
Nagga.
Skiva päronen tunt och lägg ut dem över degen.



Pensla päronen med lite citronsaft så att de inte mörknar.
Riv mandelmassan.
Rör ihop mandelmassan med äggen.
Häll över päronen.



Grädda i 175 grader i cirka 40 minuter.
Pensla pajen med sirap så fort den kommer ut ur ugnen.



Servera pajerna med vispad grädde och vaniljglass.