Sidor

söndag 31 juli 2011

Jordnötskakor


110 gram smör
2 1/2 dl rörsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 1/2 dl jordnötssmör
4 dl vetemjöl
3/4 tsk bikarbonat
1 dl grovhackade jordnötter

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg bakpapper på två bakplåtar.
Mixa smör, rörsocker och vaniljsocker i en matberedare till en jämn smet.
Tillsätt ägget medan maskinen kör.
Blanda sedan in jordnötssmöret och därefter mjölet och bikarbonaten.
Rör i jordnötterna för hand.
Forma drygt matskeds stora  bollar.
Placera dem ganska glest på plåtarna.


Tryck till varje boll.


Räcker till 15-17 kakor.
Grädda mitt i ugnen i 150 grader i 15-20 minuter.
Låt kakorna svalna på plåten. 
Förvara i burk med tättslutande lock.

Lövbiffs enchiladas


700 gram lövbiff
1 gul lök
1 burk majs
1/2 röd paprika
2 msk tacokydda eller 22 gram Enchilada kryddmix
8 tortillabröd
4 dl riven ost

Strimla lövbiffen.
Skala och skiva löken.
Låt majsen rinna av.
Strimla paprikan.
Stek köttet någon minut på hög värme.
Tillsätt löken och krydda med tacokrydda.
Vänd ner majs och paprika.
Fördela lövbiffsfyllningen på bröden och rulla ihop.



Lägg över i en ugnsfast form och strö på osten.



Gratinera högt upp i ugnen i 250 grader, ca 8 minuter tills osten smält och fått färg.

Servera med tacosås, Lottas vitlökssås, isbergssallad, gurka och tomat.

lördag 30 juli 2011

Nötfärsbiffar på planka


Gubben står för matlagningen idag. Han tänkte först göra potatismos och nötfärsbiffar men jag kom på idén att lägga biffarna på en planka. Det var han helt med på.

Biffar:
880 gram nötfärs
2 ägg
2 msk skorpmjöl
1 msk dijon
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
1/2 tsk Liqued Smoke
1 paket bacon
1 gul lök

Duchessepotatismos:
2 1/2 kg potatis (mjölig sort)
8 äggulor
8 msk smör
salt
peppar

Dekoration:
grön sparris
bacon
tomater
kronärtskockshjärtan

Blanda samman ingredienserna till biffarna.
Stek dem på spisen ca 3 minuter per sida.
Lägg dem för att vila.

Stek sparrisen.
Låt svalna.
Linda in några sparrisar i baconskivor.

Bränn av plankorna på grillfunktionen i ugnen ca 250 grader.
Låt svalna.

Spritsa moset runt kanterna.



Lägg 2-3 biffar i mitten på plankan.
Placera ut baconlindad sparris, tomater samt kronärtkockshjärtan.



Gratinera i ugn tills moset fått fin färg.

Gör en gräddsås som var och en själva får hälla på.

fredag 29 juli 2011

Fredags middag hos Marcus och Linda

Idag blev vi bjudna på middag hos Marcus och Linda. Så underbart att sätta sig vid dukat bord. Även om jag älskar att planera maten och laga den så är det skönt att ibland slippa det. Men den sista tiden har det inte varit någon riktig ordning med maten. Är så när det är semester och rutiner är som bortblåsta. Blir ordning när semester och sommarlov är slut.

Linda hade gjort en supergod lasagne med spenatplattor. Annorlunda med både svamp och rökt fläsk i. Marcus hade stått för salladen som var fräsch och god. Fetaost gillar vi alla. Magda var mest förtjust i pain riche brödet.

Till efterrätt blev det vaniljglass med chokladsås och maränger. Mums! Kaffe blev det också. Gubben fick en whiskey till kaffet.

Är så mätt att jag inte orkar röra på mig. Känner mig så otroligt bortskämd och fullproppad.

torsdag 28 juli 2011

Ingen matlagning - Aqua Mera besök

Idag regnar det ute. Vilken kontrast till gårdagens solsken och värme.

Vi hade beslutat att idag åka till Växjö och besöka Aqua Mera. Min familj har blivit utvalda av http://www.barnsemester.se/ att besöka någon av Medleys anläggningar. Vi eller snarare jag valde Växjö eftersom de enligt hemsidan är en av Sveriges bästa.

Vi är två bilar som ger oss av. Tyvärr kunde inte alla i familjen följa med. Men så är det. Vi fyllde ut en plats med en kompis till Max. Tror att ungdomarna har roligt ju fler de är.

Vi ska verkligen utnyttja Aqua Mera till max. Även jag som inte är så väldigt förtjust i bad och vatten tänkt försöka komma i bassängerna.

onsdag 27 juli 2011

Ägg och baconsallad med farmor Ingas franska dressing


8 ägg
4 paket bacon
1 röd lök
1 röd paprika
1 gurka
2 stora tomater

Koka ägg hårt.
Låt kallna och skala.
Strimla bacon och stek.
Låt rinna av.
Dela/strimla alla grönsaker.
Skär äggen i halvor.
Blanda samman alla ingredienser.



Servera med Farmor Ingas franska dressing.

Farmor Ingas Franska dressing

Under många år gjorde mamma en salladsdressing. För mig är den sommar. Sallad med Ingas Franska dressing.
Historien bakom receptet är att min farmor Inga hade en moster som hette Ebba. Ebba hade i Amerika fått receptet på denna dressing som stammade från Frankrike.

2 - 3 dl olja
2 dl socker
1/2 - 1 msk salt
1  1/2 dl ketchup
1 - 1 1/2 dl vitvinsvinäger
1 riven eller hackad gul lök

Blanda alla ingredienserna väl.
Låt stå kallt och dra.
Skakas/ rör om före servering.
Håller några veckor i kylskåp.

tisdag 26 juli 2011

Fläskfilé med senap och créme fraiche


1 fläskfilé (går bra med kotletter)
salt
svartpeppar
4 msk senap
2 msk dijonsenap
2 dl créme fraiche
1 1/2 dl grädde
250 gram haricot verts
1 citron saft och skal

Skär fläskfiléen i medajonger.
Krydda.
Stek hastigt på båda sidorna.
Rör ner senap, grädde och créme fraiche.
Låt sjuda under lock i 15 minuter.
Lägg i bönor, rör ner citronsaft och citronskal.
Sjud ytterligare 5 minuter.
Smaka av med eventuellt mer salt och peppar.

Servera med kokt potatis och pressgurka.

söndag 24 juli 2011

Vit chokladglass med mörka chokladbitar




Det blev ingen glass till middagen idag. Hann inte. Men förbereder lite glass tills Maja kommer hem i morgon kväll.

100 gram vit choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
100 gram mörk choklad

Smält den vita chokladen i ett vattenbad.
Vispa grädden men inte allt för hårt.
Blanda ner äggulorna i chokladen.
Vänd ner i grädden.
Hacka den nörka chokladen grovt.
Blanda ner chokladbitarna i glassen.
Häll upp i portionsformar eller en stor form.
Ställ i frysen minst i 4 timmar.

Köttfärsbiffar med fetostfyllning och grönsaker från Majas land


Bjuder Marcus och hans familj på mat idag. Max har bett om fetaostbiffar länge och när jag bestämmer mig för att laga dem har han åkt hemifrån. Typiskt.
Min lillebror Andreas dök också upp med sin son Leo. Det blev mat till dem också.
Gubben var uppe i Majas köksland och plockade till sig morötter, gröna bönor och gurka som han gjorde pressgurka av.
Till efterrätt blir det kaffe, melon och mazariner som Andreas hade med sig.
Biffar:
1800 gram köttfärs
2 ägg
4 msk skorpmjöl
1 dl grädde
1 burk tärnad inlagd fetaost
3 krm svartpeppar
1/2 tsk salt

Blanda skorpmjöl och grädde. Låt svälla.
Hacka fetaosten lite.
Blanda ner fetaost, ägg och kryddor i skorpmjölet.
Blanda ordentligt.
Tillsätt köttfärsen.
Forma till biffar och stek.

Pressgurka:
1 gurka
2 msk ättiksprit 12 %
4 msk strösocker
6 msk vatten
2 krm salt
1 krm vitpeppar
eventuellt 1/2 knippe persilja (går bra med frusen också)

Hyvla gurkan med osthyveln.
Blanda ättika, socker, vatten och rör till det löser sig.
Krydda med salt och peppar.
Lägg i gurkskivorna.
Hacka persiljan grovt och strö över.
Låt stå kallt 1 timme.

lördag 23 juli 2011

Fredag

Idag har vi varit i Sandviken hos underbara familjen Magnusson. Tack! Tack! Tack!
Vi var ditbjudna pga att min gubbe varit en av hantverkarna som renoverat deras stuga. Vilken fantastiskt stuga. Så avis.
Bjöds på otroligt god mat. Receptet på potaitssalladen fick jag med mig hem och den kommer senare.
Ikväll vill jag bara sova. Har fått vin, whiskey och päronkonjak (xinate) innanför västen. Synd att kvällen har ett slut. Allt har varit perfekt. Bra sällskap, bra mat och bra samtal. Njutit.

torsdag 21 juli 2011

Chiliräkor


Vardagslyx. 
Blanda samman räkor, ketchup och chilisås med vitlök. Smaka av med chili och ketchup tills du är nöjd med smakerna.
Idag gjorde vi det lite enkelt med bara chiliräkor på mackan. Som förrätt är det gott med salladsblad och kokta ägg som toppas med chiliräkor och dillkvist som dekoration.
Mums!
Ett glas vitt vin till hade varit gott men jag får nöja mig med kall mjölk. Gott det också.

Kasslergratäng alá India


500 gram kassler
1 röd lök eller purjolök
1 röd paprika
1 burk ananasringar
3 dl matlagningsgrädde
2 dl crème fraiche
1/2 msk curry
1 dl chilisås
100 gram jordnötter

Skiva och strimla kasslern ganska tunt.
Strimla lök och paprika.
Låt ananasen rinna av.
Skär ananasen i bitar.
Blanda samman kassler, lök, ananas och paprika i en stor form.
Blanda och häll över creme fraiche, grädde, curry och chilisås.
Strö över jordnötterna.



Gratinera i ugnen 20 minuter i 225 grader.

Servera med ris.

Kiviksmarknad

Igår var vi på Kiviksmarknad. Där måste vi testa de gula vagnarnas langos. Helt ok men inte alls som gubbens langos.
På hemvägen blev vi inbjudna på kaffe hos Karin. Det slutade med att det beställdes familjepizzor. Trevlig kväll.

tisdag 19 juli 2011

Ikea och grillad korv


Idag var jag och gubben på Ikea och köpte nya madrasser. Självklart åt vi mat där. Jag åt vego som jag alltid gör på Ikea.
Men nu framåt kvällen grillade gubben lite korv.

måndag 18 juli 2011

Pasta Carbonara


Idag ska Max jubla. Han ÄLSKAR Carbonara. En superenkel men otroligt god pastasås. Ibland stoppar jag ner strimlad kyckligfilé också men idag blir det enbart bacon.
Du kan också använd Carbonara som grund och sedan stoppa ner vad du gillar. Lite broccoli, spenat, paprika, champinjoner osv.

4 paket bacon 
minst 5 dl grädde
3 vitlöksklyftor
3 krm svartpeppar
eventuellt 1/2 tsk salt
1-2 dl riven parmesanost (givetvis fungerar det med annan "vanlig" ost också.)
3-4 äggulor

Finhacka vitlöken.
Skör eller klipp bacon i mindre bitar.
Stek bacon och vitlök.
Tillsätt grädden.
Låt koka en stund.
Krydda med svartpeppar.
Tillsätt osten och rör ordentligt så osten smälter jämnt.
Dra av grytan från plattan.
Rör ut äggen i en skål och tillsätt under omrörning i Carbonaran.

Är du inte tillräckligt snabb så riskerar gulan att kokas av den varma såsen. Därför tycker jag det är lättare att först vispa gulorna lätt och sedan tillsätta dem i såsen.

Smaka av med eventuellt salt och kanske mer svartpeppar.

Godast tycker jag det blir om man får lov att blanda samman sås och pasta..

Servera med kokt spagetti och en grönsallad. Lite riven parmesan på toppen är också gott.

söndag 17 juli 2011

Rökig grillad entrecote


Gubben har bestämt att han ska grilla entrecote idag. Den efterlängtade grillen är inte klar utan han använder sig av en gammal skrickig klotgrill.
Jag gör min rökiga BBQ-marinad. Köttet får ligga och gotta till sig ordentligt. Idag kan köttet ligga i rumstemperatur eftersom det inte är så varmt. Köttet mår bättre av att vara rumstempererat när det tillagas.

3 dl ketchup
1 dl sweet chili sauce
2 tsk flytande hickorysmoke
2 msk balsamvinäger
3/4 dl fond på flaska

Blanda alla ingredienser till BBQ-marinaden.
Jag använder 2 1/2 dl som marinad och resten får bli till såsen.



Jag har marineringslådor från Tupperware. I både lock och botten finns "piggar" som bankar köttet när man vänder på lådan. Visst går det lika bra att marinera i en plastpåse eller en bunke.

Använder lite av marinaden som grund till såsen. Det slinker ner lite grädde, mjölk, soja, fond, redning och sedan smakar vi av med salt, svartpeppar och några varv på vitpepparkvarnen.

Kokt potatis från Majas land och inlagd ättiksgurka.

Lördagens middag - Kajutan i Hörvik

Jag fick som jag ville. Gubben bjöd mig på middag. Tänk att jag måste, bildligt talat, stå med kniven mot strupen för att han ska hitta på saker. Det ligger absolut inte i hans natur att komma med överraskningar eller ge gåvor.

Kan verkligen rekommendera Kajutan i Hörvik.

http://www.kajutan.nu/

God mat och trevligt sällskap. Vi stötte på vänner och vännersvänner som vi turligt nog fick dela bord med. Ska man åka till Kajutan rekommenderar jag verkligen att man bokar bord. Vi hade bara tur att Ariane och Mats kom samtidigt och hade bordsreservation.

Skönt att koppla av från spisen och få maten serverad på bordet.
Jag åt laxplanka och gubben tog spätta. För en gång skull så var gubben chaufför och jag tog mig ett glas vitt vin till maten.

http://www.kajutan.nu/restaurang/

Ungarna var glada att de inte fick följa med. De fick pizza/gyrostallrik från byns pizzerior.

lördag 16 juli 2011

Maränger

Det blev vitor över. Gjorde därför några maränger. Maja hjälpte till att spritsa ut dem. Det blir sockerkickar till Magda ikväll.
3 äggvitor
3 dl strösocker
1 1/2 krm ättiksprit

Vispa till en blank fast smet.
Spritsa upp smeten på plåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugn 125 grader i 50-60 minuter.

Kaka med Daimglasyr

Kaka:
2  ägg
3 dl strösocker
150 gram smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk vanilinsocker
2 msk kakao
1 1/2 dl mjölk

Glasyr:
250 gram smör
4 dl strösocker
3 äggulor
1 msk vanilinsocker
2 dubbeldaim

Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret och häll i mjölken i smöret.
Blanda de torra ingredienserna.
Rör ner de torra ingredienserna växelvis med vätskan i äggsmeten.
Häll smeten i en långpanna helst med bakplåtspapper i botten.
Grädda i ca 15 min i 225 grader. 
Låt kakan svalna.



Blanda alla ingredienserna till glasyren i en kastrull.
Värm under omrörning tills smeten tjocknar.
Bred glasyren över kakan.
Hacka daim och strö över.


Låt glasyren stelna. 
Skär kakan i rutor.

Mums! Mums! Mums!

Husmoderns köksalmanack 1970


Jag har av min mamma fått denna köksalmanacka. Året jag föddes är 1970. Det är roligt att bläddra i den och se hur mathållningen var på den tiden. Jag blir faktiskt förvånad för jag trodde inte att det användes så mycket halvfabrikat. Men det är klart under 70-talet var det många husmödrar som förutom att sköta hemmet även jobbade utanför. Och bara för att det står i denna boken så betyder det inte att det verkligen var så.
Varje dag har ett menyförslag. Dagen jag föddes är receptet tomatsoppa (burk) med frikadeller (barnmatsburk) och varm ostsmörgås (receptet finns i boken). Pannkakor med äppelmos.




Dessa recepten kommer jag nog att testa någon gång. Jag gillar allt-i-ett-recept. Bara för familjen att värma de dagarna jag jobbar.

fredag 15 juli 2011

Stuvade makaroner och korv

Idag är det ett verkligen bottenläge. Koka ideal makaroner, göra en stuvning och rör ihop de två. Det orkade jag. Gubben stekte några korvar. Inköpta på Szabos Hemscark.

http://www.szaboshemchark.se/

Jag rekommenderar verkligen deras milda frukost och lunchkorv. Lite dyrare än i affären men så väldigt god. Vill man istället ha starkare finns den varianten också. Szabos har även andra saker som passar på grillen.

torsdag 14 juli 2011

Karré i ugn

Idag blir det enkel mat. Kroppen orkar inte mer. Men mat ska jag sätta på bordet innan jag åker till jobbet. Helst skulle jag vilja krypa upp i soffan med en bok, kaffe rykande i koppen och mitt nya honungsmelon ljus tänt på bordet. Men "the show must go on". Har bara tre dagar kvar innan jag börjar min semester. Kämpar för att orka.

karrékotlett
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 paket a´ 200 gram färskost vitlök och örter
1 msk maizenamjöl
2 1/2 dl grädde
1/2 tsk salt
 1 krm svartpeppar

Bryn karre´på hög värme.
Salta och peppra lite.
Lägg karrén i en rad i mitten av en ugnsfast form.



Hacka purjolök och paprika.
Finhacka vitlöken.
Häll allt i en bunke.
Rör om ordentligt.
Blanda ner maizena, färskost och grädde.
Salta och peppar och blanda väl.
Häll röran runt om kotletterna i formen.



Gratinera i ugn i 175 grader 30-40 min.

Servera med kokt potatis.

onsdag 13 juli 2011

Spagetti Bolognese - som Morberg gör den


Gubben har suttit och läst Per Morbergs kokbok. Igen. När jag kom hem från jobbet på natten låg kokboken uppslagen på köksbordet. Jag förstod direkt att gubben hade fastnat för receptet av Spagetti Bolognese. Han var lite försiktig i telefonen och påpekade att det inte alls var en pik utan han undrade om jag hade lust att laga Per Morbergs Spagetti Bolognesse. Självklart! När nu gubben också hade varit så förutseende att han hade handlat hem alla de ingredienser som saknades.
Har därför ringt hem Max och Johanna så det blir några kring matbordet.

1 kg nötfärs
200 gram rökt sidfläsk
200 gram champinjoner
8 vitlöksklyftor
2 morötter
2 dl tomatpuré
2 burkar passerade tomater (jag hade krossade tomater så jag tillsatte 1 dl vatten)
1 -2 tsk salt
2 krm svartpeppar
socker

Finhacka sidfläsket, champinjonerna och vitlöken.
Tärna morötterna.
Bryn köttfärsen.
Bryn stekfläsket, champinjonerna, vitlöken och morötterna.





Blanda samman färsen med fläskröran.
Tillsätt tomatpuré och rör om.
Häll i passerade tomater.
Krydda med salt och svartpeppar.



Låt koka på svag värme i 30-40 minuter.
Smaka av med eventuellt mer salt och peppar. Kanske en gnutta socker.

Servera med kokt spagetti och parmesan att riva över.

Smulpaj med päron och mintchoklad


Idag har jag lovat efterrätt när Max och Johanna kommer hem på mat. Sedan i bara farten tänkte jag även baka två små portionspajer som jag tar med mig till jobbet. Ikväll jobbar jag med underbara Mimmi och vi kan behöva något gott till kaffet. Om inte annat så behöver vi sockerkicken när klockan börjar närma sig 21.
Tyvärr fanns inga färska päron i min ICA Nära-butik. Så jag får nöja mig med konserverade.

100 gram smör
200 gram mandelmassa
6 dl havregryn
1 stor burk konserverade päron
2 paket 70% Premium mint choklad (Näst gång använder jag nog After Eight istället. Blev lite fränt med 70% choklad.)

Smält smöret.
Riv mandelmassan.
Blanda samman smör, mandelmassa och havregryn.
Kör det gärna i matberedaren.
Skär päronen i klyftor.
Smörj en pajform och sprid ut päronen.
Gick en päronhalva per portionsform.



Hacka, banka eller bryt chokladen i mindre bitar.
Strö chokladen över päronen.


Toppa med havresmulorna.



Grädda i 175 minuter i ca 30 minuter eller tills ytan fått fin färg.



Servera pajen med vispgrädde. Jag har tillsatt någon droppe pepparmynta i grädden när jag vispat den.

Stekt rosmarinpotatis med rimmat sidfläsk och brunsås


Igår orkade jag varken laga mat eller äta. Hade en så fruktansvärd värk i kroppen. Värst är höger axel och nacke.
Jag gav gubben idéen om vad han kunde tillaga och när jag i natt kom från jobbet stod denna gigantiska portion i kylskåpet.
Var riktigt gott att äta lite. Även om jag knappt orkade hälften.

Han är så duktig på att laga mat min gubbe. Skönt att bli avlastad ibland även om jag själv älskar att laga mat. Men när kroppen inte vill så är det inte mycket som är kul. Känner hur jag blir mer och mer deprimerad. Värken tar även på psyket.

måndag 11 juli 2011

Paj med italienska smaker


En vegetarisk paj med smaker som påminner om Italien. Tror jag. För jag har aldrig haft förmånen att få besöka Italien. Skulle gärna vilja. Istället fyller jag pajen med ingredienser som jag förknippar med Italien.
För att gubben ska bli nöjd får han lufttorkad skinka att äta till.

Pajdeg:
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 1/2 msk vatten

Fyllning:
1 burk kronärtskockshjärtan
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 dl soltorkade tomater i olja
svarta och gröna oliver
1/2 dl vispgrädde
4 st ägg
1-2 dl parmesanost

Arbeta ihop smör och mjöl. 
Tillsätt vatten och arbeta hastigt ihop till en smidig deg. 
Låt degen vila i kylskåp ca 30 minuter.
Tryck ut degen tunt i en pajform. 
Förgrädda i ugnen 200 grader i 10 minuter.

Finhacka löken och vitlöken.
Strimla de soltorkade tomaterna.
Dela kronärtskockorna i mindre bitar.
Lägg kronärtskockorna i pajen.

Blanda vitlök, lök, soltorkade tomater, oliver, vispgrädde, ägg, salt och peppar. 
Häll fyllningen i pajbottnen.

Riv parmesanosten.
Strö osten över pajen.


Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.



Servera med lufttorkad skinka och grönsallad.

lördag 9 juli 2011

Bacon, salami och fetaostsallad


Enkel mat efter en varm sommardag. Med salami och bacon blir det matig nog för gubben.

200 gram salami
2 paket bacon
150 gram champinjoner (färska)
1 röd paprika
1 gul paprika
1 gurka
2 färska lökar
2 paket fetaost
4 tomater
1 plocksallad

Dressing:
1 dl olja (oliv)
1/2 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 msk dijonsenap
1/2 msk grekisk salladskrydda

Blanda ingredienserna till dressingen.
Skvia champinjoner och bacon.
Stek och låt svalna.
Dela alla grönsaker.
Skär salami i strimlor.
Dela fetaosten i bitar.
Blanda samman alla ingredienserna till salladen och häll över dressingen.

Servera med bröd.

Knäckig Daimpaj



Idag är tanken att vi ska hälsa på våra två älskade barnbarn. Något gott till kaffet vill jag ta med mig. Men eftersom det är lite ont om tid idag så får det bli en väldigt enkel men god paj. Fördelen är att det mesta finns i skåpet. Det är bara Dubbel-Daim och vispgrädde som får köpas.

Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk socker
100 gram smör
1 äggula
1 msk vatten

Fyllning:
2 ägg
1 1/2 dl brunt farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vanilinsocker
1 krm salt
100 gram smör

Garnering:
1 Dubbel-Daim

Hacka ihop mjöl, socker, smör och äggula till en deg. 
Låt stå kallt i ca 30 minuter.
Tryck ut i en pajform, 24 cm i diameter. 
Nagga pajskalet.




Förgrädda i 10 minuter i 150 grader.
Vispa ägg, farinsocker, sirap, vanilinsocker och salt. 
Smält smöret.
Rör i smöret i smeten.
Häll smeten i pajskalet.



Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 40 minuter 150-175 grader.



Hacka Daim och strö över. Jag tycker det är enklast att banka förpackningen mot bordskanten.



Låt pajen kallna.

Servera med lätt vispad grädde.