Jag är en kvinna, dotter, hustru, mamma, farmor och mormor som jonglerar för att få livet att fungera i en speciell och rörig familj. Välkommen in att ta del av min matlagning och vårt liv.
Sidor
▼
måndag 26 mars 2018
Kotlett med Dijonsås
Väldigt snabb rätt om man bortser från potatismoset. Men om man delar potatisen i mindre bitar så kokar den ganska snabbt.
1,1 kg benfri kotlett
salt
svartpeppar
Sås:
3 dl crème fraiche
1 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 1/2 - 2 msk dijonsenap
2 msk kycklingfond
salt
svartpeppar
Salta och peppra kotletter.
Stek köttet i ca 3 minuter per sida.
Vispa samman crème fraiche med mjölk, grädde, mjöl, senap och fond i en kastrull.
Låt såsen koka upp och sedan sjuda i minst 3 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med potatismos och kokt broccolli.
fredag 23 mars 2018
Minipaj med Nutella och banan
Riktigt söt och sliskig efterrätt. Gick hem hos alla förutom Simon som vi i sista stund insåg var allergisk. Tur vi insåg det innan han åt.
1 förpackning smördeg
2 bananer
Nutella
ägg (mjölk eller mjölkalternativ)
Skär smördegen i rutor.
Klä minipajbotten med smördegen.
Klicka i ca 1 msk Nutella i varje paj.
Täck med skivad banan.
Gör ett gallerlock av överbliven smördeg.
Vispa upp ett ägg eller mjölk/mjölkalternativ och pensla smördegen.
Grädda i 220 grader i 10-15 minuter.
Servera med glass.
Porterstek i slowcooker
Idag bjuder vi Max och Caroline på middag. Testar att göra porterstek i slowcookern. Det fungerade utmärkt och gubben tyckte att såsen var så god att den gick att dricka.
Vilka grönsaker du serverar till är en smaksak. Jag serverade med sparris, kokta morötter och sallad. Givetvis också svartvinbärsgele och rödavinbärsgele.
Receptet ger löjligt mycket sås men gubben kklagar alltid oroligt att såsen inte kommer att räcka så jag gör idag överdrivet mycket.
Receptet ger löjligt mycket sås men gubben kklagar alltid oroligt att såsen inte kommer att räcka så jag gör idag överdrivet mycket.
1 1/2 flaska 33 cl porter
1 1/2-2 dl outspädd svartavinbärssaft
1 dl soja
1 1/2 tsk timjan
9 torkade enbär
9 svartpepparkorn
4 msk oxfond
1 solovitlök
1 stor lök
Sås:
8 dl av skyn som steken kokat i
2 dl grädde
1 solovitlök
1 stor lök
Sås:
8 dl av skyn som steken kokat i
2 dl grädde
Maizena
Bryn köttet så det får en fin stekyta runt om.
Skala och klyfta löken och krossa vitlöken.
Bryn köttet så det får en fin stekyta runt om.
Skala och klyfta löken och krossa vitlöken.
Stek löken en stund.
Lägg lök och stek i slowcookern.
Tillsätt övriga ingredienser.
Kör på low i 5-6 tills termometern visar 70 grader.
Stäng av slowcookern men låt köttet ligga kvar och sakta kallna i 20 minuter.
Sås:
Sila skyn.
Vispa ihop redningen.
Vispa ner i skyn och låt såsen koka några minuter.
Skär köttet i tunna skivor.
Ugnsrosta potatis:
2 kg potatis
6 msk mat/rapsolja
Kör på low i 5-6 tills termometern visar 70 grader.
Stäng av slowcookern men låt köttet ligga kvar och sakta kallna i 20 minuter.
Sås:
Sila skyn.
Vispa ihop redningen.
Vispa ner i skyn och låt såsen koka några minuter.
Skär köttet i tunna skivor.
Ugnsrosta potatis:
2 kg potatis
6 msk mat/rapsolja
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk basilika
1 tsk rosmarin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk basilika
Ugnsrostade potatis:
Skala potatisen och dela i klyftor.
Häll olja i en ugnsform.
Lägg i potatisarna samt tillsätt timjan, rosmarin, basilika, salt och svartpeppar.
Blanda runt så att alla potatis täcks av olja och kryddor.
Ugnsrosta potatisen i mitten av ugnen i 230 grader cirka 25 minuter.
Skala potatisen och dela i klyftor.
Häll olja i en ugnsform.
Lägg i potatisarna samt tillsätt timjan, rosmarin, basilika, salt och svartpeppar.
Blanda runt så att alla potatis täcks av olja och kryddor.
Ugnsrosta potatisen i mitten av ugnen i 230 grader cirka 25 minuter.
Höj till 250 grader grill i 5 minuter.
Servera porterstek med ugnsrostade potatis, sås och grönsaker.
Servera porterstek med ugnsrostade potatis, sås och grönsaker.
Vi testar - The Coconut Collaborative strawberry
När jag ser något nytt i affären måste jag testa. Fanns två sorter i min ICA-butik, jordgubb och blåbär. Jag valde jordgubb. Det ska tydligen finnas två smaker till enligt pressmeddelandet.
Magda: Mycket konstig grimas med ordet "Konstigt" ***
Jag: Tjock, krämig. Markant, mycket markant kokossmak. Har svårt att känna jordgubbssmaken. Konstig bismak. Ingen wow men tror att den växer med tiden. Dyr och ska mycket till för att jag ska köpa den igen. ***
The Coconut Collaborative får alltså tre * av oss men testa själv. Smaken är som baken - delad. 😉
Kokosmjölk med bakteriekultur 85%
Kokosvatten 23%
Majsmjöl
Potatisstärkelse
Stabilisator (pektin)
Bakteriekulturer
Jordgubbskompott
Kokosvatten 23%
Majsmjöl
Potatisstärkelse
Stabilisator (pektin)
Bakteriekulturer
Jordgubbskompott
Bägare: plast med metallock samt pappersomsvep.
Tillverkad i Belgien.
Distributör i Sverige: Conaxess Trade Sweden AB, Solna.
Distributör i Sverige: Conaxess Trade Sweden AB, Solna.
torsdag 22 mars 2018
Spagetti med laxsås
Snabbmat de lux. En väldigt enkel och snabb rätt. God också enligt gubben som mellan tuggorna mumlade att all fisk är god.
200 gram kallrökt lax
3 dl creme fraiche
1/2 gul lök
1 dl grädde
1 bubbla dill
1 msk dijonsenap
1/2 tsk salt
1/2-1 krm svartpeppar
1 krm socker
Finhacka lök och dill.
Grovhacka laxen.
Stek löken mjuk.
Tillsätt lax och dill.
Fräs en minut.
Tillsätt creme fraiche, grädde och dijonsenap.
Låt koka ihop i några minuter .
Smaka av med salt, svartpeppar och socker.
Servera med kokt spagetti och gröna ärtor .
måndag 19 mars 2018
Falukorvsgryta al'a Italia
Gubben gillade rätten så mycket att han avslutade med att slicka tallriken. Gott betyg.
800 gram falukorv
10 potatis
1 gul lök
1/2 solovitlök
2 tsk paprikapulver
2 tsk basilikakrydda
5 dl vatten
2 msk kycklingfond
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
150 gram soltorkade tomater
Skala och skiva lök, vitlök och potatis.
Strimla falukorv.
Stek allt i omgångar tills det fått lite färg och lägg över i en stekgryta.
Häll över vatten, fond och kryddor.
Koka under lock i 10-15 minuter.
Strimla de soltorkade tomaterna.
Rör ner i grytan.
Koka 10 minuter till.
Servera grytan med sallad.
10 potatis
1 gul lök
1/2 solovitlök
2 tsk paprikapulver
2 tsk basilikakrydda
5 dl vatten
2 msk kycklingfond
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
150 gram soltorkade tomater
Skala och skiva lök, vitlök och potatis.
Strimla falukorv.
Stek allt i omgångar tills det fått lite färg och lägg över i en stekgryta.
Häll över vatten, fond och kryddor.
Koka under lock i 10-15 minuter.
Strimla de soltorkade tomaterna.
Rör ner i grytan.
Koka 10 minuter till.
Servera grytan med sallad.
fredag 16 mars 2018
Punsch- och chokladglass
Fick stor hjälp av Magda att göra kvällens efterrätt. Får hon slicka goda skålar så tvekar hon inte att hjälpa till. Bra träning att separera 9 ägg. Hon misslyckades inte med ett enda fast händer, köksbänk, diskmaskin och golv blev lite kladdiga.
Punschglass har jag gjort tidigare men testar denna gången att göra en glass med chokladknappar i.
Magda slickade skålen ren och sa:
- Nu börjar jag bli full. Det gör ont i öronen.
Hon är knasig.
Jag använde mig av två gamla 3 liters glassburkar eftersom jag tänkte skopa upp glassen vid servering. Det går utmärkt att frysa direkt i det du ska servera ur. Bara kolla så att förpackningen klarar frysen.
9 äggulor
4 1/2 dl florsocker
9 dl vispgrädde
1 1/2 dl punsch
125 gram chokladknappar
Vispa äggulor och florsocker poröst.
Rör i punsch.
Vispa grädde tjockt i en annan skål.
Vänd ner äggpunschen och chokladknapparna i grädden.
Fördela smeten i formar.
Ställ in i frysen tills glassen stelnat.
Pulled pork - slowcooker
Fredagsmiddag med hälften av klanen. Maja och Magda med sina respektive och givetvis lilla Aurora också.
Började med maten redan klockan 9 så slowcookern var igång i 8 timmar. Familjen tyckte att det var riktigt gott. Själv åt jag pulled Oumph.
1 1/2 kg fläskkarré
1 dl coca-cola
1 stor gul lök
Började med maten redan klockan 9 så slowcookern var igång i 8 timmar. Familjen tyckte att det var riktigt gott. Själv åt jag pulled Oumph.
1 1/2 kg fläskkarré
1 dl coca-cola
1 stor gul lök
2 solovitlökar
1 1/2 msk farinsocker
1 1/2 tsk mald koriander
1 1/2 tsk mald spiskummin
1 1/2 dl ketchup
1 1/2 msk whiskey
1 - 1 1/2 msk chipotlepasta
Finhacka lök och vitlök.
Stek lök och vitlök och lägg ner i slowcookern.
1 1/2 msk farinsocker
1 1/2 tsk mald koriander
1 1/2 tsk mald spiskummin
1 1/2 dl ketchup
1 1/2 msk whiskey
1 - 1 1/2 msk chipotlepasta
Finhacka lök och vitlök.
Stek lök och vitlök och lägg ner i slowcookern.
Stek köttet så det får en fin stekyta.
Lägg köttet ovanpå löken.
Rör ihop såsen och häll över.
Koka 7-9 timmar på låg.
Lägg köttet ovanpå löken.
Rör ihop såsen och häll över.
Koka 7-9 timmar på låg.
Dra isär köttet med en gaffel.
Picklad rödlök:
3 rödlökar
0,75 dl ättiksprit
1 1/2 dl strösocker
3 dl vatten
Skiva rödlök fint.
Blanda ättiksprit, strösocker och vatten i en kastrull.
Koka upp och låt sjuda tills sockret smälter. Blanda lagen och rödlöken i en burk med lock. Går också bra i en skål.
Låt stå tills allt svalnat.
Ställ in i kylskåp tills servering.
Coleslaw:
vitkål
2 morötter
2 - 3 dl creme fraiche (iFraiche)
1/2 - 1 dl majonnäs (kan uteslutas)
1 - 1 1/2 tsk Dijon senap
1/2 tsk socker
1/2 - 1 tsk salt
1 - 2 krm svartpeppar
Strimla 1 - 1 1/2 liter vitkål.
Skala och riv morot.
Lägg vitkålen i en skål och häll kokande vatten över.
Låt stå i 4 minuter.
Häll av vattnet och spola kålen med kallt vatten.
Rör ihop creme fraiche, Dijon, socker, salt och svartpeppar.
Blanda ner kål och morot.
Låt stå kallt tills servering.
Servera med
Picklad rödlök:
3 rödlökar
0,75 dl ättiksprit
1 1/2 dl strösocker
3 dl vatten
Skiva rödlök fint.
Blanda ättiksprit, strösocker och vatten i en kastrull.
Koka upp och låt sjuda tills sockret smälter. Blanda lagen och rödlöken i en burk med lock. Går också bra i en skål.
Låt stå tills allt svalnat.
Ställ in i kylskåp tills servering.
Coleslaw:
vitkål
2 morötter
2 - 3 dl creme fraiche (iFraiche)
1/2 - 1 dl majonnäs (kan uteslutas)
1 - 1 1/2 tsk Dijon senap
1/2 tsk socker
1/2 - 1 tsk salt
1 - 2 krm svartpeppar
Strimla 1 - 1 1/2 liter vitkål.
Skala och riv morot.
Lägg vitkålen i en skål och häll kokande vatten över.
Låt stå i 4 minuter.
Häll av vattnet och spola kålen med kallt vatten.
Rör ihop creme fraiche, Dijon, socker, salt och svartpeppar.
Blanda ner kål och morot.
Låt stå kallt tills servering.
Servera med
torsdag 15 mars 2018
Bönchili
Jag och gubben är inte riktigt överrens. När jag säger att jag ska laga chili menar jag att jag ska laga en gryta med bönor. Gubben tror att jag ska steka en röd chilifrukt. Hm! Han som är så klen klarar aldrig en stekt chilifrukt. Nej, böngryta eller bönchili är det han får till middag.
1 gul lök
1/2 solovitlök
1 tsk spiskummin
1 msk oregano
1 krm chilipulver
1 krm smoked paprikapulver
3-4 lagerblad
1 röd paprika
2 burkar finkrossade tomater
1/2 solovitlök
1 tsk spiskummin
1 msk oregano
1 krm chilipulver
1 krm smoked paprikapulver
3-4 lagerblad
1 röd paprika
2 burkar finkrossade tomater
1 dl iMat
1 burk stora vita bönor
1 burk kidneybönor
1 liten burk majs
1/2-1 tsk salt
Hacka löken.
Hetta upp olja och lägg i lök, vitlök, chilipulver, smoked paprika, spiskummin, oregano, lagerblad och salt.
Stek tills löken är mjuk.
Skär paprika i mindre bitar.
Tillsätt paprika och krossade tomater i grytan.
Puttra 5 minuter.
Tillsätt bönor och puttra i ytterligare 5-10 minuter.
Lägg i majs och iMat.
1 burk stora vita bönor
1 burk kidneybönor
1 liten burk majs
1/2-1 tsk salt
Hacka löken.
Hetta upp olja och lägg i lök, vitlök, chilipulver, smoked paprika, spiskummin, oregano, lagerblad och salt.
Stek tills löken är mjuk.
Skär paprika i mindre bitar.
Tillsätt paprika och krossade tomater i grytan.
Puttra 5 minuter.
Tillsätt bönor och puttra i ytterligare 5-10 minuter.
Lägg i majs och iMat.
Låt koka några minuter till.
Smaka av med salt och eventuellt mer chilipulver.
Plocka ut lagerblad.
Servera med kokt ris och/eller bröd.
Smaka av med salt och eventuellt mer chilipulver.
Plocka ut lagerblad.
Servera med kokt ris och/eller bröd.
onsdag 14 mars 2018
Boggryta
Ytterligare en gryta som går hem. Speciellt gubben njöt idag. Inte många ingredienser men att grytan får stå och puttra länge gör den enligt familjen riktigt god.
850 gram benfritt nötbog
2 gul lök
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 msk tomatpuré
3 lagerblad
3 msk worcestershiresås
1 msk soya
5 dl vispgrädde
Strimla köttet. Skala och hacka löken.
Bryn köttet, lite i taget, i en gryta. Tag upp köttet.
Fräs löken och lägg tillbaka köttet.
Tilsätt salt, peppar, tomatpure, lagerblad, soya och worcestershiresås.
Späd med grädden.
Låt koka på svag värme under lock 1 - 1 1/2 timme.
Smaka av. Kanske vill du ha mer salt eller peppar.
Vill du ha mer sås så späd med lite mjölk och gör en redning. Grädden reduseras ner en aning.
Servera med potatis och kokt broccoli, lingonsylt och saltgurka.
tisdag 13 mars 2018
Ugnspannkaka med bacon
Fläskpannkaka säger en del men hos oss är det bacon i och kallas för ugnspannkaka. Orsaken till att vi har bacon i är att Maja och Magda hade väldigt svårt för konsistensen av fläskbitarna. Har man två barn med selektivt ätande så gör man förändringar så att de äter. I alla fall om man är som jag.
Visst ska man äta det som serveras men var själv ärlig och erkänn att du i lunchbuffén inte tar av de där sakerna som du inte gillar. Varför ska vi vuxna då tvinga barn att äta sådant de inte tycker om?
Man ska smaka. Absolut! Men om det visar sig att man inte gillar broccoli tycker jag inte att man ska bli tvingad att äta det. Låt det istället gå en tid. Låt broccoli finnas på bordet och kanske en dag är barnet redo för att testa igen. Var en förebild och ät broccoli. Visa att du tycker att det är gott.
Nu är situationen med selektivt ätande inte så att man inte tycker om något. Det är mycket mer komplicerat. Det handlar om att få en fysisk och/eller psykisk reaktion på lukt, smak och konsistens.
Att inte klara av att äta något är inte samma sak som att inte tycka om eller att vara bortskämd. Det kan faktiskt vara så att du vill äta det där men inte klara av det.
6 ägg
4 dl vetemjöl
12 dl mjölk
1/2 tsk salt
4 paket bacon
Vispa ägg och lite av mjölken.
Tillsätt mjöl, salt samt resten av mjölken.
Låt stå en stund.
Skär bacon i mindre bitar.
Stek baconet.
Blanda ihop bacon och pannkakssmeten.
Håll i ugnsfast form och grädda 30-40 minuter i 220 grader.
Servera med lingonsylt och rårivna morötter.
Visst ska man äta det som serveras men var själv ärlig och erkänn att du i lunchbuffén inte tar av de där sakerna som du inte gillar. Varför ska vi vuxna då tvinga barn att äta sådant de inte tycker om?
Man ska smaka. Absolut! Men om det visar sig att man inte gillar broccoli tycker jag inte att man ska bli tvingad att äta det. Låt det istället gå en tid. Låt broccoli finnas på bordet och kanske en dag är barnet redo för att testa igen. Var en förebild och ät broccoli. Visa att du tycker att det är gott.
Nu är situationen med selektivt ätande inte så att man inte tycker om något. Det är mycket mer komplicerat. Det handlar om att få en fysisk och/eller psykisk reaktion på lukt, smak och konsistens.
Att inte klara av att äta något är inte samma sak som att inte tycka om eller att vara bortskämd. Det kan faktiskt vara så att du vill äta det där men inte klara av det.
6 ägg
4 dl vetemjöl
12 dl mjölk
1/2 tsk salt
4 paket bacon
Vispa ägg och lite av mjölken.
Tillsätt mjöl, salt samt resten av mjölken.
Låt stå en stund.
Skär bacon i mindre bitar.
Stek baconet.
Blanda ihop bacon och pannkakssmeten.
Håll i ugnsfast form och grädda 30-40 minuter i 220 grader.
Servera med lingonsylt och rårivna morötter.
måndag 12 mars 2018
Köttbullar i tomatsås med klyftpotatis och sallad
Jag serverar med klyftpotatis men pasta hade passat utmärkt. En riktig Lady och Lufsen-rätt.
850 gram blandfärs
2 ägg
4 msk ströbröd
1/2 solovitlök
1 1/2 msk kalvfond
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 burk krossade/passerade tomater
1 msk tomatpurè
2 msk kalvfond
2 dl vatten
1 dl grädde
2 tsk oregano
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Blanda samman ströbröd, ägg, kalvfond, salt, svartpeppar, pressad eller finhackad vitlök.
Låt svälla.
Blanda ner blandfärsen.
Forma till köttbullar och stek runt om tills de får fin färg.
Häll krossade tomater, tomatpurè, oregano, salt, svartpeppar, kalvfond, grädde i en gryta.
2 ägg
4 msk ströbröd
1/2 solovitlök
1 1/2 msk kalvfond
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 burk krossade/passerade tomater
1 msk tomatpurè
2 msk kalvfond
2 dl vatten
1 dl grädde
2 tsk oregano
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Blanda samman ströbröd, ägg, kalvfond, salt, svartpeppar, pressad eller finhackad vitlök.
Låt svälla.
Blanda ner blandfärsen.
Forma till köttbullar och stek runt om tills de får fin färg.
Häll krossade tomater, tomatpurè, oregano, salt, svartpeppar, kalvfond, grädde i en gryta.
Tillsätt vatten i stekpannan och låt koka upp.
Häll över i grytan och tillsätt även köttbullarna.
Låt koka upp och småputtra i minst 10 minuter. Gärna längre.
Smaka av om det behövs mer salt och svartpeppar.
Red eventuellt med lite majsstärkelse utrört i vatten.
Servera med klyftpotatis och sallad.
Smaka av om det behövs mer salt och svartpeppar.
Red eventuellt med lite majsstärkelse utrört i vatten.
Servera med klyftpotatis och sallad.
torsdag 8 mars 2018
Broccolisoppa
Jag valde att servera soppan med stekt Oumph och stekt bacon. Givetvis går det utmärkt att bara servera soppan som den är.
Jag gjorde den vegansk men det går lika bra med grädde och creame fraiche.
1 gul lök
1/2 solovitlök
1 1/2 liter vatten
3 msk grönsaksbuljongpulver (2 buljongtärning)
4 dl iMat
2 dl iFraiche
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2-1 tsk sambal oelek (kan uteslutas)
citronsaft
färsk oregano (garnering)
Skär broccoli i mindre bitar. Även stammen.
Hacka löken och vitlök.
Fräs lök och vitlök några minuter.
Tillsätt broccoli och fräs några minuter.
Häll på vatten och tillsätt buljong.
Koka i 10 minuter eller tills broccoli är mjuk.
Mixa broccolisoppan med stavmixer.
Tillsätt iMat och iFraiche. Rör runt och koka upp soppan igen.
Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft.
Dekorera med lite oregano.
Servera med gott bröd.
onsdag 7 mars 2018
Ugnsgatinerad lax med citronsås
580 gram lax
1/2 gul lök
1/ påse frusen bladspenat (cirka 250 gram)
1-2 dl riven prästost
1/2 citron
1 dl vatten
1 msk kycklingfond
2 dl creme fraiche
1 paket sockerärtor
salt
citronpeppar
vitpeppar
Hacka lök fint.
Fräs löken tillsammans med spenaten tills löken blir mjuk.
Krydda med salt och vitpeppar.
Lägg laxen i en smord ugnsfast form.
Krydda med salt och citronpeppar.
Fördela spenatblandningen över laxen och riv över ost.
Gratinera i 180 graders ugn i 15-20 minuter. Beroende på hur tjock din lax är.
Pressa ur citronsaft och riv skalet.
Koka upp vatten, fond och creme fraiche.
Vänd ner citronsaft och skal.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med stekt potatis och sockerärtor.
1/2 gul lök
1/ påse frusen bladspenat (cirka 250 gram)
1-2 dl riven prästost
1/2 citron
1 dl vatten
1 msk kycklingfond
2 dl creme fraiche
1 paket sockerärtor
salt
citronpeppar
vitpeppar
Hacka lök fint.
Fräs löken tillsammans med spenaten tills löken blir mjuk.
Krydda med salt och vitpeppar.
Lägg laxen i en smord ugnsfast form.
Krydda med salt och citronpeppar.
Fördela spenatblandningen över laxen och riv över ost.
Gratinera i 180 graders ugn i 15-20 minuter. Beroende på hur tjock din lax är.
Pressa ur citronsaft och riv skalet.
Koka upp vatten, fond och creme fraiche.
Vänd ner citronsaft och skal.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med stekt potatis och sockerärtor.
måndag 5 mars 2018
Slowcooker - skinkstek med gräddsås
1,2 kg skinkstek
1 gul lök
2 morötter
2 lagerblad
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
1/2 solovitlök
2 tsk vitvinsvinäger
4 dl vatten
1 1/2 msk kalvfond
1 dl grädde
1 msk äppelmos
1 msk soja
2 lagerblad
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
1/2 solovitlök
2 tsk vitvinsvinäger
4 dl vatten
1 1/2 msk kalvfond
1 dl grädde
1 msk äppelmos
1 msk soja
Hacka gul lök i grova bitar.
Skiva vitlöken tunt.
Skala och dela morötter grovt.
Bryn köttet så det får fin stekyta.
Låt gärna löken steka med på slutet.
Lägg över allt i slowcooker.
Tillsätt morötter, salt, svartpeppar, vitpeppar, vatten, vitvinsvinäger, kalvfond och lagerblad.
Ställ slowcooker på låg i 5 timmar eller tills innertemperatur är 65 grader.
Ta ut köttet.
Tillsätt grädde, soja och äppelmos.
Lägg tillbaka köttet och öka till hög.
Ta ut köttet vid 72-73 grader.
Linda in köttet i aluminiumfolie och låt vila.
Köttet ska ha en innertemperatur av 75 grader när det är klart.
Sila vätskan och koka upp i en kastrull.
Red med maizena utrört i vatten.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Skär upp köttet och servera med gräddsås, kokt broccoli, kokt haricot verts, äppelmos och kokt potatis.
torsdag 1 mars 2018
Oregano- och paprikamarinerad kotlett och test av Kung Markatta
Familjen fick oregano- och paprikamarinerad kotlett. Gjorde en sås på steksky, soya och mjölk.
Jag testar idag vegansk rökt korv från Kung Markatta. Riktigt god. Dyr men god.
850 gram kotlett
2 msk oregano
4 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
5 msk olivolja
Blanda alla ingredienser till marinaden.
Jag marinerar helst i en fryspåse.
Skiva köttet om du har hel bit.
Lägg tillsammans med marinaden och låt vila i minst 30 minuter.
Har du bråttom kan du minska olivoljan och istället pensla köttet med marinaden när du steker.
Stek kotletterna i 3-4 minuter per sida. Beroende på hur tjocka de är.
Servera med potatisgratäng, sås och sallad.
Wok - vegansk
Igår lagade jag en vegansk wok och idag tillsatte jag frysta ärtor när jag värmde resterna till lunch. Så gott.
En väldigt snabb rätt där det som tar tid är hacka och strimla. Jag hade väldigt svårt att använda kniven eftersom händer och kropp klagar över kylan.
Jag valde att blanda ner jordnötter i woken och servera koriander vid sidan eftersom det passar oss bäst. Orginalreceptet är lite annorlunda.
500 gram veganfärs (Anamma)
1 msk rapsolja
2 tsk sesamolja
1 purjolök, tunt skivad
1/2 solovitlök finhackade
2 dl hoisinsås (eller 4 msk sojasås + 4 msk farinsocke)
1 msk färsk ingefära
1 tsk limesaft
1/2 röd chili
1 förpackning sockerärtor
knappt 1/2 tsk salt
4-6 portioner nudlar (veganska)
1 dl jordnötter
färsk koriander
Strimla purjolök tunt.
Skiva vitlöken tunt.
Finhacka chili.
Riv ingefära.
Strimla sockerärtor.
Hacka jordnötter.
Hacka koriander.
Stek färsen i rapsolja och sesamolja tills den får färg.
Vänd ner purjolök och vitlök.
Stek några minuter.
Blanda ner hoisinsås, ingefära, chili och sockerärtor.
Låt steka snabbt.
Smaka av med salt och vänd ner jordnötter.
Tillaga risnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
Blanda ihop nudlar och wok.
Servera med koriander.