Jag är en kvinna, dotter, hustru, mamma, farmor och mormor som jonglerar för att få livet att fungera i en speciell och rörig familj. Välkommen in att ta del av min matlagning och vårt liv.
Sidor
▼
fredag 31 december 2010
Efterrätt - Hallonsorbet på en bädd av mango, apelsin och granatäpple
hallonsorbet (se tidigare recepet)
apelsin
mango
granatäpple
Skala apelsinen.
Skär apelsin och mango i bitar. Lägg i botten på en skål.
Dela granatäpplet och skeda ut kärnor. Lägg över apelsin/mango.
Skopa upp två kulor sorbet och lägg över.
Toppa med lite citronmeliss.
Varmrätt - Parma- och olivfylld fläskfilé
4 portioner
1 fläskfilé ca 600 gram
peppar vit och svart
ca 80 gram parmaskinka
10-15 gröna oliver
rosmarin färsk helst men eftersom det var helt slut i ICA:s lager så får detr bli torkad
Dela filéen i fyra bitar. Bryn runt om. Krydda med peppar.
Hit kan du förbereda om köttet genast sätts in i kylen.
Vid servering:
Skär djupa skåror i köttet med ca 1 cm mellanrum.
Strimla parmaskinkan och hacka oliverna. Blanda samman skinka, oliver och rosmarin.
Fyll skårorna med blandningen.
Lägg köttet i en ugnsform.
Stek i ugnen 200 grader i ca 20 minuter.
1 fläskfilé ca 600 gram
peppar vit och svart
ca 80 gram parmaskinka
10-15 gröna oliver
rosmarin färsk helst men eftersom det var helt slut i ICA:s lager så får detr bli torkad
Dela filéen i fyra bitar. Bryn runt om. Krydda med peppar.
Hit kan du förbereda om köttet genast sätts in i kylen.
Vid servering:
Skär djupa skåror i köttet med ca 1 cm mellanrum.
Strimla parmaskinkan och hacka oliverna. Blanda samman skinka, oliver och rosmarin.
Fyll skårorna med blandningen.
Lägg köttet i en ugnsform.
Stek i ugnen 200 grader i ca 20 minuter.
Välkomstdrink
4 cl vodka
apelsinjuice
strawberrymixer
citronskiva
is
Häll vodkan i ett högt glas. Fyll upp glaset med apelsinjuice. Häll i jordgubbsmixer med hjälp av baksidan på en sked så att det blir rött i botten. Lägg i några isbitar.
Dekorera med en tunn skiva citron.
Varmrätt - Rotfruktsgratäng
4 portioner
500-600 gram potatis
2 morötter
ca 100 gram rotselleri
3 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 1/2 krm malen muskot
2 dl riven lagrad ost
2 1/2 dl mellangrädde
1 tsk salt
1 krm peppar
riven ost
Skala och skiva potatis och rotfrukter tunt. Koka i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Häll av vattnet.
Blanda alla ingredienser i en stor bunke.
Häll över blandningen i en ugnsfastform.
Strö över lite ost.
Grädda mitt i ugn 225 grader ca 35 minuter.
500-600 gram potatis
2 morötter
ca 100 gram rotselleri
3 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 1/2 krm malen muskot
2 dl riven lagrad ost
2 1/2 dl mellangrädde
1 tsk salt
1 krm peppar
riven ost
Skala och skiva potatis och rotfrukter tunt. Koka i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Häll av vattnet.
Blanda alla ingredienser i en stor bunke.
Häll över blandningen i en ugnsfastform.
Strö över lite ost.
Grädda mitt i ugn 225 grader ca 35 minuter.
Förrätt - Skagenröra på mörkt bröd
ca 500 gram räkor
någon skiva rökt lax
1 1/2 dl majonäs
ca 1 tsk saft från en citron
1 tsk gräddfil
ca 1 msk färsk riven pepparot
salt
peppar
1 msk dill
ägg
avokado
stenbitsrom/löjrom
salladsblad
mörkt bröd
Tina räkorna. Hacka dem grovt.
Blanda samman räkor, dill, pepparrot, majonäs och gäddfil. Tillsätt citronsaft och smaka av med mer citron samt salt och peppar.
Koka äggen hårda. Låt kallna och skiva sedan.
Skölj salladen.
Skär avokodon.
Bred smör på brödet.
Börja med ett salladsblad, äggskivor, räkröran, lax, avokado. Dekorera tallriken med lite finhackad rödlök och stenbitsrom.
Toppa hela skapelsen med en dillkvist.
Balsamicosky
4 portioner
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 dl rött portvin
1 msk balsamvinäger
2 msk koncentrerad kalvfond
1/2 tsk kinesisk soja
50 gram smör
flingsalt
peppar
Skala och finhacka löken och vitlök.
Koka ihop lök, vitlök, portvin, vinäger, fonjd och soja till en simmig konsistens, ca 15 minuter.
Sila bort löken.
Hit går att förbereda.
Vid servering:
Värm såsen. Tillsätt smöret klickvis under vispning. Koka inte såsen mer. Smaka av med salt och peppar.
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 dl rött portvin
1 msk balsamvinäger
2 msk koncentrerad kalvfond
1/2 tsk kinesisk soja
50 gram smör
flingsalt
peppar
Skala och finhacka löken och vitlök.
Koka ihop lök, vitlök, portvin, vinäger, fonjd och soja till en simmig konsistens, ca 15 minuter.
Sila bort löken.
Hit går att förbereda.
Vid servering:
Värm såsen. Tillsätt smöret klickvis under vispning. Koka inte såsen mer. Smaka av med salt och peppar.
Körsbärssås
4 portioner
2 schalottenlökar
2 dl rött vin
1 dl körsbärsvin
2 msk kalvfond
1 dl körsbärsmarmelad
50 gram smör
Skala och hacka löken. Koka lök, vin, körsbärsvin och fond utan lock ca 20 mnuter.
Sila bort löken.
Tillsätt marmeladen och fortsätt koka ca 10 minuter.
Hit går att förbereda.
Vid servering:
Värm såsen. Vispa ner smöret klickvis. Koka inte såsen mer.
2 schalottenlökar
2 dl rött vin
1 dl körsbärsvin
2 msk kalvfond
1 dl körsbärsmarmelad
50 gram smör
Skala och hacka löken. Koka lök, vin, körsbärsvin och fond utan lock ca 20 mnuter.
Sila bort löken.
Tillsätt marmeladen och fortsätt koka ca 10 minuter.
Hit går att förbereda.
Vid servering:
Värm såsen. Vispa ner smöret klickvis. Koka inte såsen mer.
torsdag 30 december 2010
Hallonsorbet
I morgon kommer min lillebror med familj på middag. Till efterrätt ska vi ha hallonsorbet och det förbereder vi idag. Skriver vi för det är ett samarbete i köket just nu. Dels mår jag inte riktigt bra. Dels så är det gubben som ska stå för matlagningen imorgon. Jag är bara sidekick.
4 dl vatten
6 dl socker
8 dl hallon
4 äggvitor
saft från 1/2 citron ca
Koka vatten och socker till en simmig lag. Häll den i en skål och låt svalna.
Mosa hallonen. Jag körde dem i mixern. Häll hallonmoset genom en finkornig sil för att få bort kärnor.
Rör ner hallonen i sockerlagen. Pressa ner citronsaft för att bryta av sötman.
Häll sorbeten i en form med lock eller plastfolie. Helst en låg form så sorbeten fryser snabbare.
Ställ blandningen i frysen tills den är halvfast. 2-3 timmar.
Vispa sorbeten så att konsistensen blir jämna.
Frys igen ca 3-4 timmar. Rör några gånger under denna tiden.
Vispa äggvitor till ett hårt skum och blanda ner i sorbeten.
Låt stå i frysen några timmar till.
Det är skönt att ha efterrätten färdig dagen innan middagen.
4 dl vatten
6 dl socker
8 dl hallon
4 äggvitor
saft från 1/2 citron ca
Koka vatten och socker till en simmig lag. Häll den i en skål och låt svalna.
Mosa hallonen. Jag körde dem i mixern. Häll hallonmoset genom en finkornig sil för att få bort kärnor.
Rör ner hallonen i sockerlagen. Pressa ner citronsaft för att bryta av sötman.
Häll sorbeten i en form med lock eller plastfolie. Helst en låg form så sorbeten fryser snabbare.
Ställ blandningen i frysen tills den är halvfast. 2-3 timmar.
Vispa sorbeten så att konsistensen blir jämna.
Frys igen ca 3-4 timmar. Rör några gånger under denna tiden.
Vispa äggvitor till ett hårt skum och blanda ner i sorbeten.
Låt stå i frysen några timmar till.
Det är skönt att ha efterrätten färdig dagen innan middagen.
Knaggens pizza
Mår inte riktigt bra idag. Har inte sovit en blund i natt. Vet inte vad det är som är fel. Känns bara konstigt. Gubben laga därför pizza idag.
Pizzadeg:
1 paket jäst
3 dl vatten
4 msk rapsolja för olivoljan var slut
2 kryddmått salt
6-8 dl vetemjöl
Lös jästen i 37 gradigt vatten.
Tillsätt olja, salt och mjöl, lite åt gången.
Arbeta degen seg och smidig.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa till ca dubbel storlek.
Går utmärkt att göra degen dagen innan och låta den vila i kylskåp över natten.
Tomatsås:
1 burk passerade tomater
4 msk hackad gul lök
4 msk rapsolja för olivoljan var slut
1 msk ketchup
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
3 krm peppar
2 msk oregano
Hacka och fräs gul lök i oljan. Tillsätt tomat, vitlök, kryddor.
Koka under lock på svag värme. Rör om då och då.
Sila såsen.
Ingredienser:
mozzarella
grön pesto
lufttorkad skinka
soltorkade tomater
oregano
ost
Pizzabakning:Arbeta upp degen, först i bunken och sedan på bordet.
Vill du göra individuella pizzor så dela degen i 4-8 mindre bullar. Låt degen jäsa lite till.
Kavla ut dem till runda tunna pizzor. Eller gör pizzan över hela ugnsplåten.
Lägg dem på plåt.
Fördela fyllningen över.
Grädda på 250 grader i 10-15 minuter.
I vanliga fall hade jag serverat med pizzasallad men det får vara idag.
onsdag 29 december 2010
Lottas omelett i ugn
Omelett kan man tillaga med många olika smaksättare. Min mamma gör en otroligt god omelett med kantarellstuvning till julbordet. Omelett är en väldigt bra rätt för att tömma kylskåpet på olika rester. Givetvis går det att göra omelett i stekpanna på spisen men eftersom vi är några stycken i min familj är det lättare att göra i ugnen.
Grunden i en omelett är att använda lika många ägg som msk vätska. Jag använder mig alltid av mjölk eller grädde men det går lika bra att använda vatten.
Till min ugnsomelett använde jag:
6 ägg
6 msk grädde
3/4 tsk salt
3 krm svartpeppar
1 tsk oregano
3 scharlottenlökar
1 röd spetspaprika
1 plommontomat
2 paket bacon
6-8 kokta potatis
Skala och finhacka löken.
Skär bacon i strimlor.
Stek bacon och lök tills löken mjuknat.
Blanda samman ägg, grädde, salt och svartpeppar.
Skär paprika och potatis i mindre bitar.
Blanda bacon/lök, paprika och potatis i en ugnsfast form.
Häll äggstanningen över.
Skär tomaten i skivor och stick ner bland potatisen.
Strö oregano över.
Stek omeletten i ugnen 225 grader tills äggstanningen har stelnat.
Servera med ett mörkt bröd/knäckebröd och ost.
tisdag 28 december 2010
Kyckling med äggnudlar i indisk morotsröra och cashewnötter
Kyckling klubbor eller liknande
3 msk soja
1 msk ketchup
1 tsk rosmarin
1 tsk oregano
1 vitlöksklyfta
olja
svartpeppar
250 gram äggnudlar
3 morötter
1 stor gul lök
1 1/2 dl röda linser
3-4 dl grönsaksbuljong
1 tsk mald kardemumma
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
1-2 krm kajennpeppar
1/2 dl cashewnötter
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda samman soja, ketchup, rosmarin och oregano med 1 msk olja och 2 krm svartpeppar. Pressa ner vitlöken.
Lägg kycklingen i en ugnssäker form och pensla med marinaden. Klicka över lite smör eller ringla över lite olja. Häll i 1 dl vatten i formen. Låt inte steka torrt utan häll i mer vatten om det behövs.
Stek i ugnen ca 30 minuter. Ös eller pensla några gånger under stektiden.
Skala och grovriv eller tunnstrimla morötterna. Fungerar utmärkt att använda potatisskalaren.
Skala och skiva löken.
Fräs morötter och lök några minuter i olja.
Skölj av linserna i kallt vatten och vänd ner bland morötterna.
Häll över buljong och tillsätt kryddorna. Puttra utan lock ca 10 minuter.
Koka äggnudlar enligt förpackningen. Häll av vattnet ordentligt. Antingen serverar du nudlar och morotsröra för sig eller så tillsätt du äggnudlarna bland morötterna.
Strö över nötterna.
måndag 27 december 2010
Chokladmousse
En chokladmousse som föll de vuxna i smaken medan barnen inte tyckte det var lika gott. Kanske beror det på att det inte är socker i receptet och att chokladsmaken blir ganska stark.
2 dl vispgrädde
150 gram mörk choklad 70%
1 ägg
2 dl creme fraiche
Vispa grädden.
Smält chokladen i vattenbad.
Vispa ägget i en bunke och tillsätt den smälta chokladen under kraftig omrörning.
Rör ner creme fraiche och allra sist grädden.
Skeda upp i glas och servera med frukt. Jag använde mig av halvtinade blåbär som jag rörde runt i lite strösocker.
Köttbullar
Idag har det varit samarbete i köket. Gubben skalade potatis och kokade såsen medan jag rullade köttbullar och fixade broccoli. Kul att laga mat tillsammans. Händer inte så ofta.
1 kg nötfärs
2 ägg
2 dl grädde
2 dl ströbröd
2 tsk dijonsenap
4 msk kalvfond
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 tsk salt
3 krm svartpeppar
1/2 tsk socker
Riv eller finhacka den gula löken. Stek utan att löken får färg. Låt svalna.
Blanda samman ägg, grädde, ströbröd, senap, fond, socker, salt och peppar. Låt svälla.
Tillsätt löken och pressa i vitlöken.
Rör sedan ner färsen.
Rulla köttbullar och stek. Hur många det blir beror givetvis på hur stora du gör dem. Jag gör dem gärna lite större.
Servera med kokt potatis, gräddsås, broccoli, inlagd gurka och lingon.
söndag 26 december 2010
Köttfärssås med spagetti
Idag blev nästan en kopia av lördagen. Tillbringade nästan hela dagen antingen bakom ratten eller med dammsugaren. Enda positiva idag var att min svägerska bjöd hem mig på en latte macciato. Hon hade fått en Tassimo. En trevlig stund med lite kärringsnack.
Under tiden lagade gubben mat. Han fixade till köttfärssås med spagetti. Det var väldigt länge sedan vi hade det. Riktigt mumsigt. Nyriven parmesan ovanpå är en självklarhet.
Man kan använda sig av det som finns i kylskåpet. Ena gången kan man ha krossade tomater i. Nästa gång är det istället soltorkade tomater.
Konserverade champinjoner eller färska är väldigt gott. Under en period gjorde vi köttfärssås med bostongurka. Mycket vitlök är dock något som alltid finns i vår köttfärssås.
Jag tror att köttfärssås är en rätt som har många skepnader. Inte bara beroende på vem som är kocken utan också beroende på humör och skåpinnehållet.
Under tiden lagade gubben mat. Han fixade till köttfärssås med spagetti. Det var väldigt länge sedan vi hade det. Riktigt mumsigt. Nyriven parmesan ovanpå är en självklarhet.
Man kan använda sig av det som finns i kylskåpet. Ena gången kan man ha krossade tomater i. Nästa gång är det istället soltorkade tomater.
Konserverade champinjoner eller färska är väldigt gott. Under en period gjorde vi köttfärssås med bostongurka. Mycket vitlök är dock något som alltid finns i vår köttfärssås.
Jag tror att köttfärssås är en rätt som har många skepnader. Inte bara beroende på vem som är kocken utan också beroende på humör och skåpinnehållet.
lördag 25 december 2010
Revbensspjäll med ugnsstekta rotfrukter
Gubben står för maten idag också. Skönt för jag har tillbringat dagen antingen bakom ratten eller med dammtrasan i handen.
Gubben blev inspirerad av Leilas matlagning och har gjort revbenen enligt hennes recept.
Revben
2,5 - 3 kg tjocka revbensspjäll
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
10-15 hela svartpepparkorn
Sticky BBQ glaze
1 dl muscovado socker
1 dl japansk soja
1 dl flytande honung
1 dl ketchup
1 tumme färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
Rotfrukter
3 morötter
ca 200 gram rotselleri
1 palsternacka
5-7 potatis
olivolja
salt
flytande honung
smör
Koka upp en stor kastrull med vatten så det täcker revbenen. Lägg i vattnet lök i klyftor, hela vitlöksklyftor, salt och svartpepparkorn. Koka revbenen långsamt i 1,5 timme.
Skala rotfrukterna och dela i jämnstora bitar. Koka i ca 5 minuter. Häll av och lägg i ugnsform. Ringla över olivolja, salt, flytande honung och balsamvinäger.Klicka över lite smör. Sätt in i ugn 200 grader i 30-35 minuter.
Blanda muscovado socker, soja, honung och ketchup i en bunke.
Skala och riv ingefära och vitlök och blanda i glazen.
Ta upp köttet och torka det med hushållspapper, lägg spjällen på en ugnsplåt och pensla med BBQ glaze.
Griljera spjällen i ugnen i 200 grader i cirka 30 min. Pensla glaze någon gång till under griljering.
Servera med svarta vinbärsgele.
fredag 24 december 2010
Huvudrätt-oxfilé
Gubbens portion
Min portion
Att det skulle bli oxfilé till huvudrätt viste jag eftersom det är jag som handlat.
Skär oxfilén i ca 2 cm tjocka skivor.
Banka ut något.
Krydda med salt, svartpeppar och vitpeppar.
Linda lufttorkad skinka runt varje skiva.
Stek ca 3-4 minuter på varje sida. Glöm inte ta bort tandpetarna.
Huvudrätt - gratinerat potatismos
Gubben har gjort ett potatismos med grädde, mycket grädde. Som han sedan när det kallnat spritsat i en ugnsform.
Sedan ska potatismoset gratineras i ugn 200 grader tills det fått lite färg.
Sedan ska potatismoset gratineras i ugn 200 grader tills det fått lite färg.
Förrätt - Västerbottenostpaj med räkor
Idag lagar gubben mat. Jag assisterat lite i alla fall.
Menyn är nog lite hemlig. Han avslöjar inte allt på en gång. Men till att börja med så gör han fem små västerbottenostpajer.
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
150 gram smör
2 msk kallt vatten
1 ägg till pensling
1/2 tsk salt
Arbeta ihop en deg. Tryck ut pajdegen i 5 suffleformar.
Låt stå kallt i 30 minuter.
Vispa upp ägget och pensla pajskalen.
Förgrädda i 10 minuter i 200 grader.
Fyllning:
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
200 gram västerbottenost
3 ägg
1/2 tsk strösocker
salt och peppar
Koka upp mjölk och grädde. Dra åt sidan och lägg ner osten.
Blanda ner ägg, socker i ostblandningen. Krydda med salt och peppar.
Häll fyllningen i pajskalet.
Grädda i 150 grader i ca 45 minuter.
Lossa försiktigt pajerna ur formen. Ta hjälp av en kniv.
Serveras med räkor, strimlad rödlök, cream fraiche, citronskiva och dill.
torsdag 23 december 2010
Lottas pytt
Idag blev det inte mycket tid till matlagning. Vet inte riktigt var min dag tog vägen. Kanske var det att jag låg och drog mig i sängen lite längre än vanligt. Tyckte jag behövde det. Eller så var det att jag var tvungen att bege mig till Maxi för att köpa räkor. Typiskt mig att glömma en så livsviktig detalj till Västerbottenpajen som vi ska ha till förrätt i morgon.
Det var ju inte lite folk eller så i affären. Gillar inte trängseln precis. Höll mig visserligen ifrån de värsta ställena i affären men i alla fall.
Självscanning är fantastiskt men idag hade jag mindre tur eftersom jag fick avstämning och var tvungen att plocka upp alla mina varor igen. Tur att det var jag med bara var lite i kassen och inte en julshoppare.
När jag väl kom hem behövde jag en varm kopp kaffe och lite kladdkaka för att tina upp.
Plötsligt var det dags att laga mat och jag hade redan bestämt mig för att göra av med de kokta potatisarna jag hade i kylskåpet. När jag sedan såg att tiden rusade iväg och jag ville köra till jobbet i god tid så fick det bli enkelt.
Lottas pytt. Väldigt uppskattat av barnen.
Man tar vad man har i skåp och vad som tillåts vara i grytan.
Idag ville minstingen hjälpa till och hon fick skära bacon i mindre bitar. Tillsammans delade vi sedan på de kalla kokta potatisarna. Alltsammans steks i en stor gryta. Kryddas med grillkrydda eller pommeskrydda.
Koka några ägg och servera med pizzasallad från gårdagen.
Det var ju inte lite folk eller så i affären. Gillar inte trängseln precis. Höll mig visserligen ifrån de värsta ställena i affären men i alla fall.
Självscanning är fantastiskt men idag hade jag mindre tur eftersom jag fick avstämning och var tvungen att plocka upp alla mina varor igen. Tur att det var jag med bara var lite i kassen och inte en julshoppare.
När jag väl kom hem behövde jag en varm kopp kaffe och lite kladdkaka för att tina upp.
Plötsligt var det dags att laga mat och jag hade redan bestämt mig för att göra av med de kokta potatisarna jag hade i kylskåpet. När jag sedan såg att tiden rusade iväg och jag ville köra till jobbet i god tid så fick det bli enkelt.
Lottas pytt. Väldigt uppskattat av barnen.
Man tar vad man har i skåp och vad som tillåts vara i grytan.
Idag ville minstingen hjälpa till och hon fick skära bacon i mindre bitar. Tillsammans delade vi sedan på de kalla kokta potatisarna. Alltsammans steks i en stor gryta. Kryddas med grillkrydda eller pommeskrydda.
Koka några ägg och servera med pizzasallad från gårdagen.
onsdag 22 december 2010
Kladdkaka
Idag har jag tillbringat dagen, eller i alla fall 3 timmar, på Andys Lekland. Trots att jag bara suttit på en soffa och tittat på glada, springande och lekande barn är jag helt slut. Därför lämnar jag matlagningen till pizzerian. De gör en väldigt god Prima Vera.
Istället gör jag en kladdkaka till kaffet.
Blev inspirerad häromdagen när jag var hemma hos en väninna på fika. Hon bjöd på en jättegod kladdkaka. Får se om min kommer i närheten av hennes.
100 gram smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 tsk vanilinsocker
Hade tänkt ha i 1 msk konjak men flaskan var visst tom.
Smält smör.
Vispa ägg och socker. Häll i smöret. Rör om väl.
Blanda mjöl, kakao och vanilinsocker. Sikta ner i äggsmeten.
Tillsätt eventuellt konjak eller varför inte rom.
Smöra och bröa med skorpmjöl en form ca 22 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 15 minuter.
Låt vila en stund innan du tar ur den ur formen.
Servera med vispad grädde.
tisdag 21 december 2010
Gulaschsoppa med gubbens gifflar
Gubben var så duktig igår och bakade massor av gifflar. Även om ungarna åt till frukost och gubben tog med sig till jobbet så är det en hel del kvar. Tänkte därför laga en soppa idag. Jag är ju lite sjukligt förtjust i gulasch. Därför får det bli det idag. Underlättar också att jag redan har alla ingredienser i skåpen.
Ca 1 kg nötkött
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
1/2 tsk kummin (hel)
1 msk tomatpuré
500 gram krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
1 - 1 1/2 liter vatten
1/2 kg potatis
1 paprika
1 tsk salt
2 krm kajennepeppar
svartpeppar
Hacka löken (gul lök och vitlök).
Bryn köttet och tillsätt löken.
Tillsätt paprikapulversalt, kajennepeppar och kummin.
Låt steka med några minuter.
Tillsätt tomatpure, krossade tomater, buljongtärningar och vattnet.
Låt småkoka under 1 1/2 - 2 timme.
Skala och dela potatisen i bitar.
Låt potatisen koka ca 15 minuter.
Dela paprikan i mindre bitar. Tillsätt.
Koka tills potatisen är klar.
Smaka av soppan med eventuellt mer salt och lite svartpeppar.
Serverar med gubbens gifflar smör och ost.
Ca 1 kg nötkött
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
1/2 tsk kummin (hel)
1 msk tomatpuré
500 gram krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
1 - 1 1/2 liter vatten
1/2 kg potatis
1 paprika
1 tsk salt
2 krm kajennepeppar
svartpeppar
Hacka löken (gul lök och vitlök).
Bryn köttet och tillsätt löken.
Tillsätt paprikapulversalt, kajennepeppar och kummin.
Låt steka med några minuter.
Tillsätt tomatpure, krossade tomater, buljongtärningar och vattnet.
Låt småkoka under 1 1/2 - 2 timme.
Skala och dela potatisen i bitar.
Låt potatisen koka ca 15 minuter.
Dela paprikan i mindre bitar. Tillsätt.
Koka tills potatisen är klar.
Smaka av soppan med eventuellt mer salt och lite svartpeppar.
Serverar med gubbens gifflar smör och ost.
måndag 20 december 2010
Gifflar med sesamfrö
Gubben satt och läste i kokboken för att leta efter en kötträtt att laga på fredag. Rätt vad det är så flyger han upp och säger:
- Jag ska baka gifflar.
50 gram fast margarin eller 1/2 dl flytande margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
1 msk socker
1 1/2 liter vetemjöl
Pensling:
ägg
sesamfrö
Smält matfett. Häll på mjöken och värm till fingervarmt 37 grader.
Dela jästen i minder bitar och lös i degspadet.
Tillsätt salt, socker och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbaket.
Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under bakduk ca 30 minuter.
Ta ut degen och knåda den på mjölat bord. Dela i 4 delar och kavla ut varje del till en rektangulär eller rund kaka.
Sporra ut trekanter.
Rulla samman, forma till gifflar.
Lägg med skarven ner på bakplåtspapper eller smord plåt.
Jäs under bakduk igen 20-30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg eller mjölk. Strö över sesamfrö.
Grädda i nedre delen av ugnen 225-250 grader i ca 8-10 minuter.
Låt gifflarna kallna under bakduk för att få en frasig skorpa.
Test chokladpannacotta
Har köpt gelésocker och måste testa att göra pannacotta med det. Jag har alltid varit skeptisk till att använda vanlig gelatin eftersom det görs av animaliska biprodukter. Känns lite äckligt. Därför blev jag glad när jag hittade gelésocker.
Måste testa mitt pannacotta recept med gelésocker. Lika bra att ha gjort det innan det är dags att bjuda på pannacottan.
Vet inte om jag måste ändra på receptet på något sätt. Eftersom gelésocker innehåller socker så har jag uteslutit det från receptet. Kanske behövs det ändå. Vi får se när vi äter pannacottan.
Chokladpannacotta
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 dl gelésocker
250 gram choklad
Koka upp mjölk, grädde och gelésocker under omrörning.
Hacka chokladen och tillsätt den i mjölk/grädden. Låt smälta och häll snabbt upp i portionsglas.
Låt stela under några timmar i kylskåp eller lite snabbare i frys.
Servera med frukt tex hallon, jordgubbar eller mango. Gärna färsk men tinad frusen går givetvis lika bra.
Champinjonfyllda kycklingfiléer i grönpepparsås
Detta receptet räcker till 4 personer. Jag gör 1 1/2 sats och använder mig av 6 kycklingfiléer.
4 kycklingfiléer
ca 100 gram färska champinjoner
1 msk fransk senap
Sås:
1 msk torkad grönpeppar
1 scharlottenlök
3 dl köttbuljong
2 msk soja
1 msk fransk senap
2 msk tomat puré
1 tsk salt
ev. 1 msk sherry
5 dl matlagningsgrädde eller 2,5 dl grädde och 2,5 dl mjölk
2 msk vetemjöl
Hacka svampen
och stek den i smör. Låt svalna. Blanda med fransk senap.
Skär ett snitt i filéerna så det bildas en "ficka".
Fördela svampen i "fickan".
Fäst ihop med tandpetare.
När kycklingen svalnat ta bort tandpetarna.VARNING!!! Ta bort ALLA tandpetare.
Krossa grönpeppar och hacka scharlottenlök. Stek lök och grönpeppar. Tillsätt buljong, soja, senap, tomtapuré och salt. Koka upp. Tillsätt ev. sherry.
Gör en redning av grädde och mjöl. Rör ner i såsen och låt sjuda i ca 5 minuter.
Lägg ner filéerna i såsen och sjud i ytterligare 5 minuter.
Denna rätten är perfekt när man är många. När kycklingen är klar och tandpetsfri lägg den i en ugnsform och häll såsen över. Avsluta sista delen i ugnen.
Varför inte förbereda kyckling genom att steka den klar och när gästerna kommer värmer man kycklingen i såsen.
Servera med potatis och haricots verts.
söndag 19 december 2010
Helgens mat
I lördags kom vi hem efter en sakta färd i snöväder. Det var en kort tripp men jag kan verkligen säga att jag har laddat batterierna. Tror nog att gubben känner likadant. Även om man behöver en liten frist från barn och hem så saknar man dem och längtar efter dem.
När vi kom hem på lördagen så ordnade gubben, som han lovat, pepparkaksbak. Det fick bli köpt pepparkaksdeg. Barnbarnet orkade bara baka två pepparkakor innan han övergick till att leka. Men man kan inte kräva så mycket av en 2-åring.
Tjejerna var mer ihärdiga och det blev lite pepparkakor av degen.
Till middag på lördagen blev det värmländsk leverkorv, potatis, gräddsås, broccolli och lingon. Leverkorven är gjord av min mamma. Som har sina rötter i Värmland. Jag har inte blivit betrodd med receptet. Än. Men det kommer kanske en dag.
I dag har jag stått för planering och inköp av dagens middag men gubben gjorde jobbet. Äntligen fick han stekt fläsk, potatis, sås, stekt lök, kokta morötter och lingon. Han hade velat ha löksås men för att tillmötesgå kräsna ungar så var löken vid sidan.
Måste säga att jag har en underbar man som verkligen kan laga mat. Tråkigt att han inte oftare vill ställa sig vid spisen. Eller egentligen handlar det om att hinna. Eftersom jag inte börjar jobba förrän klockan 15.30 och han slutar 16 så har det blivit självklart att jag lagar maten.
Men nu kommer det lite helgdagar då det brukar vara gubben som står för matlagningen. Längtar efter fredag. Misstänker att det blir Biff Wellington. Mums!
När vi kom hem på lördagen så ordnade gubben, som han lovat, pepparkaksbak. Det fick bli köpt pepparkaksdeg. Barnbarnet orkade bara baka två pepparkakor innan han övergick till att leka. Men man kan inte kräva så mycket av en 2-åring.
Tjejerna var mer ihärdiga och det blev lite pepparkakor av degen.
Till middag på lördagen blev det värmländsk leverkorv, potatis, gräddsås, broccolli och lingon. Leverkorven är gjord av min mamma. Som har sina rötter i Värmland. Jag har inte blivit betrodd med receptet. Än. Men det kommer kanske en dag.
I dag har jag stått för planering och inköp av dagens middag men gubben gjorde jobbet. Äntligen fick han stekt fläsk, potatis, sås, stekt lök, kokta morötter och lingon. Han hade velat ha löksås men för att tillmötesgå kräsna ungar så var löken vid sidan.
Måste säga att jag har en underbar man som verkligen kan laga mat. Tråkigt att han inte oftare vill ställa sig vid spisen. Eller egentligen handlar det om att hinna. Eftersom jag inte börjar jobba förrän klockan 15.30 och han slutar 16 så har det blivit självklart att jag lagar maten.
Men nu kommer det lite helgdagar då det brukar vara gubben som står för matlagningen. Längtar efter fredag. Misstänker att det blir Biff Wellington. Mums!
fredag 17 december 2010
Ledig från spisen
Idag åker jag och gubben på en liten minisemester. Bara han och jag på hotell med god mat. Vi behöver få tillfälle att bara vara vi två.
Jag lämnar över ansvaret över hemmet åt den store grabben i familjen. Han, hans sambo och deras son flyttar in i huset.
Eftersom det är fredag och de kanske vill ha lite extra mys har jag lämnat pengar till köpepizza och lite gottis. Matlagning behöver de inte bry sig om.
I morgon dyker jag och gubben upp igen.
Farfar har lovat att baka pepparkakor så vi får se att inte komma hem försent.
Jag lämnar över ansvaret över hemmet åt den store grabben i familjen. Han, hans sambo och deras son flyttar in i huset.
Eftersom det är fredag och de kanske vill ha lite extra mys har jag lämnat pengar till köpepizza och lite gottis. Matlagning behöver de inte bry sig om.
I morgon dyker jag och gubben upp igen.
Farfar har lovat att baka pepparkakor så vi får se att inte komma hem försent.
torsdag 16 december 2010
Äppelkaka med kardemumma
125 gram smör
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vanilinsocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
2-4 äpplen
1 tsk kardemummakärnor (kan bytas ut mot kanel ca 1 msk)
1 msk strösocker
Smält smör och låt svalna.
Rör smör, socker, vanilinsocker. Tillsätt ett ägg i taget.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner.
Tillsätt mjölk sist. Rör till en smet.
Smörj en springform och häll i smeten.
Klyfta och skär ut kärnhuset i äpplena. Skär dem i tunna skivor. Sick ner tätt i smeten.
Stöt kardemummakärnor och blanda med strösocker. Strö över kakan.
Jag serverar den som den är men också gott med lite glass, vispgrädde eller vaniljsås.