Sidor

söndag 29 november 2015

Ugnskyckling med pasta och grönsakssås



Idag blev vi 6 till middag och jag utökade receptet med 800 gram kycklingfilé, en hel purjolök och en extra paprika. Kryddningen gjorde jag ungefär 1 1/2 sats av.


2 msk tomatpuré
3 tsk paprikapulver
1 msk spiskummin
1/2 purjolök
1/2 solovitlök
1 paprika
3 msk kycklingfond
1 dl vatten
2 1/2 dl matlagningsgrädde
olivolja
salt
svartpeppar

Blanda tomatpuré, paprikapulver, spiskummin och olivolja.
Gnid kycklingen med blandningen.
Stek i ugn i cirka 30-35 minuter.
Strimla och skölj purjolök, hacka vitlök och tärna paprikan.
Fräs grönsakerna i olivolja några minuter och krydda med salt och svartpeppar.
Häll på fond, vatten och grädde.
Sänk värmen och låt puttra i cirka 10 minuter.

Servera med kokt pasta och lite oliver.

lördag 28 november 2015

Morotsplättar med asiatiskt fläsk



I receptet står det två ägg men jag använde istället 2 tsk no egg bara för att rätten också ska passa mig.



No egg tillsatte jag bland morötterna som torrt pulver direkt i tillsammans med mjölet.


750-1000 gram rimmat fläsk
750 gram morötter 
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön
2 msk soja
1 tsk sambal oelek


Skala och riv morötter grovt. 
Blanda tillsammans med ägg, mjöl och sesamfrö. 
Krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar.
Rör ihop soja, sambal oelek och 1 msk olivolja.
Lägg ut fläsket på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla fläsket med marinaden och stek i ugn 225 grader i cirka 20 minuter.
Forma tunna biffar av morotssmeten och stek 3-5 minuter på varje sida. 

Servera med gurka och röd paprika. Samt lite av ingefärssåsen från igår. 

fredag 27 november 2015

Fredagsmys


Maja hade köpt godis till mig. Hon kände igen märket och visste att jag ätit det innan. 10 kr betalade hon får förpackningen.

När jag läste på förpackningen insåg jag att detta var någon form av samlingskort.


Innehållet i förpackningen. Ett kort och två rullar godis.


Bear's super Species School, Uncrushable. 
Real name: Tiny Mike Squigglespine
Species: Hero Shrew
Super power: Uncrushable


Godiset består av enbart frukt. Det finns inga tillsatser. Inte för socker. Denna sorten innehåller 40,9 % äpple, 40,9 % päron och 18,2 % mango. Mums!

Varmrökt lax med ris och ingefärssås



Snabb och enkel mat en fredag. På min tallrik finns det Anamma veganska filéer medan gubben fick varmrökt lax enligt receptet.

350 gram varmrökt lax
2 portioner ris
4 morötter
1 broccoli
1/2 knippe salladslök
1 burk iFraiche
1 knöl ingefära
1 lime
olivolja
salt
svartpeppar

Koka ris.
Skala och riv morötter.
Skiva broccoli och skär salladslöken tunt.
Riv ingefäran.
Blanda iFraiche med ingefäran samt saften från halva limen.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Stek grönsakerna hastigt och tillsätt riset.
Krydda med salt och svartpeppar.
Värm laxen om du vill i cirka 5 minuter på 175 grader.
Dela den kvarvarande limehalvan i klyftor och servera till.

Arg och ledsen mamma

Min älskade lilla flicka mår inte bra och jag vet inte hur jag ska kunna hjälpa henne. 

Har kämpat under så lång tid för att Magda ska få den hjälp hon behöver och i mitt sinne betyder det att man först måste ta reda på vad som är fel. Fel och fel. Det är väl egentligen fel ord att använda. Vi ville veta vad som var Magdas svårigheter för att kunna hjälpa henne på rätt sätt.

När Magda var 5 - 5 1/2 skickades vi till BVC-psykolog av BVC. Något stämde inte. Vi träffade psykologen några gånger och det kan inte varit lätt att utvärdera Magda. Hon var svår att få kontakt med eftersom hon vägrade att prata med okända. Hon var svår att förstå rent verbalt eftersom hon inte hade ett riktigt språk förrän i 8-års åldern. 2005-07 skickade BVC-psykologen en remiss till Bup med en önskan om neuropsykiatrisk utredning. Där börjar så Magdas journal som jag nu sitter och läser i. Och den gör mig riktigt arg.

För det första slår det mig att ingen egentlig utredning har blivit gjord på Bup. BVC-psykologen hänvisar till Inrem:s testresultat och önskar en utredning. Vilket Bup aldrig gjort. Skolpsykologen har vid två olika tillfällen gjort tester på Magda. Det första tillfället var när Magda skulle utredas för dyslexi av en logoped och det behövdes först en bedömning av skolpsykologen. Den andra gången var inför övergången mellan mellan- och högstadiet för att kartlägga hur Magda låg till.

Det andra som poppar upp är att Magda har visuospatiala svårigheter. Detta är något nytt för mig. Vad är det och varför har ingen sagt något till oss? Varför ska jag behöva begära ut journalen för att få veta vilken problematik min dotter har?

Så jag använde Google. Jag tycker inte om att ha luckor i kunskap. Jag vill veta och jag vill förstå.

www.psykologiguiden.se läser jag:

"Definition:
Visuospatiala funktioner eller visuospatiala förmågor i hjärnan (psyket) är sådana som gör att vi kan urskilja former och konturer, avstånd, rörelse och föremålens förhållande till varandra.
De visuospatiala funktionerna är avgörande till exempel när vi orienterar oss i en ny stadsdel, rör oss i trafiken eller ägnar oss åt bollspel.
Visuospatial perception och visuospatial kognition: Den visuospatiala bearbetningen i hjärnan av sinnesintryck ger upphov till visuospatial perception."

Okej! Ganska viktigt att berätta för föräldrar och dagis- och skolpersonal. Eller?

Fortsätter att läsa och hittar visuspatial dyskalkyli:
"Visuospatial dyscalculia, spatial type of dyscalculia. Svårigheter i samband med matematik, bestående i problem med överblick, att sätta decimalkommat på rätt ställe, att läsa kartor och diagram och i utförande av räkneuppgifter där visualisering i en bild är till hjälp för tankearbetet."


Det finns något som heter visuospatialt arbetsminne, visuell-spatial anteckningsbok eller visuospatialt skissblock.

"Det visuospatiala skissblocket är en mental funktion för hantering i arbetsminnet av synintryck i rummets tre dimensioner"

 Ju mer jag läser ju argare blir jag. Varför inte informera oss om Magdas problem? När jag läser om anledningen till varför Magda plockades bort ur kön för vidare utredning kokar jag.

Både vi som föräldrar men även skolan insåg att Magda hade mer svårigheter än adhd och dyslex och vi ville att Magda skulle utredas ytterligare på Bup.  Bup satte upp henne på väntelista 2012-03. Men 2013-06 plockas Magda bort med motiveringen att:

  "Magdas omfattande problematik är tillräckligt klarlagd utan ytterligare utredning från BUP." 

Jag minns detta beskedet. Det sas i förbigående på ett årligt återbesök och jag hade då inte ork att bråka mer. Vad då tillräckligt klarlagd? Som jag ser det idag men journaken till hands så har Magda ALDRIG utretts av Bup.

Ögonen fastnar fem månader tidigare på det som troligtvis var anledningen till att hon plockades bort ur kön.
" 2013-01 Skolpsykologen har gjort en ny utredning och att logoped har färdigställt sin. Vidtecknad framför att flickan har mycket svår DAMP (redan BVC-psykologen konstaterade ju att hon hade väldigt stora visuospatiala svårigheter) och att de kan ge kaos och sociala svårigheter som kan. felaktigt, leda tankarna till autism."

DAMP? Ingen har någonsin sagt att Magda har en ADHD med motoriska störningar. Aldrig, det har alltid pratas om ADHD. 
Visst, jag kan hålla med om att Magda har motoriska störningar. Men DAMP? Det är en benämning som inte använts på många år och varför har vi aldrig fått veta detta om de visuspatiala svårigheterna? Men min stora fråga är:

VARFÖR HAR BUP ALDRIG GJORT EN UTREDNING? 

Förra veckan var hemsk och jag var så arg på alla som varit inblandade i Magdas dåliga mående. Magda är idag 16 år och mår bara sämre trots att hon varit inskriven på Bup i 10 år. Det är något som inte stämmer. 
 Jag röt till åt flera och det har lönat sig. Magda är återigen satt på väntelista för ytterligare utredning. Denna gången hos en annan läkare än den vi haft under 10 år. Nästa vecka ska Magda träffa en kvinna för att introduceras i DBT. Jag har fått en somatisk läkartid i december för att få en grundlig undersökning av Magda fysiskt. För efter 10 års medicinering med olika adhd-mediciner och antidepressiva tycker jag att lite fler prover är puls, blodtryck, vikt och längd ska göras.

Nu hoppas jag att något händer. För Magdas skull. För min lilla älskade Magdas skull.

onsdag 25 november 2015

Falukorvsgryta med italienska smaker


Ytterligare en rätt som föll familjen i smaken. Inte så vacker på bild så du får nöja dig med min mat. Jag stekte lite skivade potatis, lök och Oumph.

- Detta var gott, mumlade gubben mellan tuggorna.

Han som inte gillar rester och sällan vill ta med matlåda sa:

- Tror du det blir över så jag kan ta med till jobbet imorgon?


700 gram falukorv
10 potatis
1 gul lök
1/2 solovitlök
2 tsk paprikapulver
1 tsk basilikakrydda
5 dl vatten
2 msk kycklingfond
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 burk soltorkade tomater
1 påse salladsmix
1/2 knippe salladslök
1/2 purjolök

Skala och skiva lök, vitlök och potatis.
Strimla falukorv.
Stek allt i omgångar tills det fått lite färg och lägg över i en stekgryta.
Häll över vatten och fond.
Koka under lock i 15-20 minuter.
Strimla hälften av de soltorkade tomaterna.
Rör ner i grytan.
Strimla salladslök, purjolök och resten av soltorkade tomater.
Blanda allt med sallad och ringla över oljan från de soltorkade tomaterna.

Servera grytan med sallad.

söndag 22 november 2015

Gräddig pasta med karré och rödlöksvinigrette



Hos mig serveras såsen och pastan var för sig. Bättre att var och en får ta det de vill ha istället för att det blir gnällande. Själv tycker jag att det är godast när pastan fått ligga och gotta sig i såsen.



En väldigt enkel pastasås som förhöjer rätten när man äter med köttbit till. Jag åt en avokado till istället för karré.

Rödlöksvinigretten var väldigt god. Passade både till köttet och på salladen. Så enkelt.


800 gram karré
1/2 citron
1/2 purjolök
1 röd paprika
2 1/2 dl iMat (matlagningsgrädde)
1/2 rödlök
1 1/2 msk balsamicovinäger
1 1/2 tsk honung
4 msk olivolja
salt
svartpeppar

Koka pasta.
Riv skalet på citronen.
Strimla och skölj purjolöken.
Tärna paprikan.
Skiva köttet
Krydda med salt och svartpeppar.
Stek 4-5 minuter per sida.
Stek grönsakerna 3-4 minuter.
Krydda med salt och svartpeppar.
Häll på iMat.
Koka ihop cirka 3-5 minuter.
Lägg i citronskalet.
Finhacka rödlöken.
Blanda rödlök, balsamicovinäger, honung och olivolja.
Blanda ner pastan i gräddsåsen.

Servera köttet med pastan och rödvinsvinigretten.

Kyckling med potatisplättar och rödlöksfraiche


Maja och jag lagar middag ikväll. Stackars Maja som har extra ont i kroppen. Hon red igen igår efter ett uppehåll på flera år. Man kan tro att man bara sitter på ryggen på hästen och den gör allt jobb men så är det inte. Kroppen får en ordentlig genomgång. Har man då som Maja en kropp med värk känns det extra mycket dagen efter. 

Familjen får kyckling till medan jag äter Anamma vegofiléer. 

Enligt receptet från Veckans middag ska det vara gurkstavar till men vi bestämde att ha tomat istället. 

Såsen var väldigt enkel men så god. 



700 gram kycklingfilé
10-12 potatis
200 gram champinjoner
1/2 solovitlök
1/2 rödlök
1 1/2 dl iFraiche
salt
svartpeppar
tomat

Skiva svampen och hacka vitlöken.
Bryn kycklingen 2-3 minuter per sida.
Lägg i svampen och vitlöken efter några minuter.
Krydda med salt och svartpeppar.
Lägg över allt i en ugnsfast form.
Stek färdigt i ugn 180 grader i cirka 15-20 minuter.
Skala potatis och riv.
Krydda med salt och svartpeppar.
Stek potatisen i tunna plättar på medelvärme i cirka 5-7 minuter på varje sida.
Skala rödlök och hacka fint.
Blanda iFraiche med rödlök.
Krydda med salt och svartpeppar.

Servera med gröna blad och tomat.

fredag 20 november 2015

Hur man än vänder sig är rumpan där bak

Under en väldigt lång period har bloggen bara innehållit Dagens klokhet och recept. Den där andra delen när jag delar med mig av vårt liv med allt vad det innebär har fått pausa. Inte av den anledningen att det har varit lugnt utan på grund av att det har varit väldigt stormigt. Som i de flesta liv går det upp och ner men i min familj med alla diagnoser och all problematik är för tillfället dalarna fler och djupare än topparna. Det tar enormt att hela tiden mötas av motgångar och svårigheter. Skulle vi mot förmodan ta ett steg fram i något avseende känns det som om vi tar två eller tre tillbaka i ett annat avseende.

- Varför kan det aldrig få vara bra?, frågade jag häromdagen. Varför får man aldrig glädjas över en sak förrän man får något annat kastat i ansiktet?

Som jag sa så är inte allt pest. Mitt jobb fungerar toppen. Har efter 5 månader kommit in i rutinerna och även om kroppen inte riktigt är medgörlig klarar jag av det. 
Gubbens jobb fungerar bra även om jag ser på honom om kvällarna att han inte har ork över till mycket annat än jobb. Det tar otroligt mycket på hans kraft att koncentrera sig hela dagen. Så är det att ha adhd. Alla intryck tar på energin. 
Max sitter där han sitter. Snart 21 år och arbetslös. Lägg till hans adhd som han inte behandlar, spelintresse och en dator så har du facit på vad han sysslar med. Tänkte skriva om dagarna men jag menar om nätterna. Visst, det händer att han sover om nätterna också men oftast blir det spel. Ibland lyckas han få någon eller några veckors jobb på olika ställen men det blir inte mer. Hans liv som vuxen står på paus.
Maja kämpar på med skolan och sina diagnoser. Hon har det jobbigt emellanåt men hon är, som tur är, envis och lösningsfokuserad. Visst, ibland ramlar hon ner och behöver lite hjälp men hon balanserar på bra själv. Det är roligt att se hur medveten hon är om sin problematik och hur viktigt hon tycker det är att andra förstår. Idag höll hon ett tal inför klassen och avslöjade ett av de områden som är väldigt jobbigt för henne nämligen OCD - tvångssyndrom. Efteråt kom en klasskompis fram och sa:

- Maja, detta visste jag inte. Jag har ju känt dig hela livet.

Läraren tyckte det var väldigt modigt gjort av henne att prata om en sak som står henne så nära personligen och hon uppmuntrade Maja till att föreläsa. Faktiskt har Maja redan fått flera förfrågningar om att föreläsa om hur det är att ha adhd och OCD. Kanske hon skulle slänga in självskadebeteende också för Maja har tyvärr utvecklat ett självskadebeteende som ett sätt att klara av ångesten till följd av OCD. 

Den personen i vår familj som mår allra sämst är Magda. Min lilla älskade lilla Magda. Det gör mig så ont att se henne må dåligt och inte kunna hjälpa. Som mamma vill man plocka upp barnet i famnen och krama hårt in kärlek och blåsa bort allt ont. Tyvärr går inte det. Tyvärr kan jag bara finnas där och försöka hjälpa när hon klarar av att öppna sig för mig. Hon har för mycket som gör ont. Saker som hon själv inte kan sätta ord på. Hon kan inte förklara varför hon mår dåligt och jag som mamma kan inte hitta något att laga. Små saker kan jag fixa men den stora helheten ligger långt utanför min kompetens. 
Den senaste veckan har jag slängt ut många rop på hjälp och jag hoppas att någon kan hjälpa. Även om Bup menar på att vi:

- Har ssssåååå många insatser.

Så räcker tydligen inte de insatserna. Tydligen hjälper inte det. Magda mår bara allt sämre och perioderna när hon mår bra blir allt färre och kortare. Skolan reagerar och gör anmälan efter anmälan. Betygen sjunker eftersom Magda inte orkar med skoldagarna. Trots anpassad studiegång med flera bortplockade ämnen orkar hon inte. Det gör mig orolig och det spelar ingen roll hur många gånger sköterskan på Bup försöker övertala mig om att det inte är hela världen att gå ur nian utan godkända betyg. Vilket samhälle lever hon i? Jag vet att en misslyckad skolgång är en av de stora faktorerna bakom utanförskapet i vuxen ålder. Ett utanförskap som inte bara är mycket kostsamt för samhället utan också för individen. Att ständigt misslyckas och känna sig värdelös bygger inte upp en stark människa. 

Jag förstår att sköterskan på Bup bara försöker peppa mig när hon drar parallellen till sin son som valde fel utbildning på gymnasiet och nu som 30-åring läser för att få ny utbildning. Det är inte riktigt samma sak. Han har klarat av en utbildning. Han har haft förutsättningarna att klara av en utbildning och grattis honom som nu kan läsa en till. Men Magda mår så dåligt att hon inte ens klara grundskolan. 

För mig är inte det hemska att Magda inte klarar skolan. För mig är det hemskt att Magda mår dåligt och inte får den hjälp hon behöver för att klara skolan. För att klara av livet överhuvudtaget. 

- Om Magda inte hade haft adhd och den övriga problematiken hade hon klara skolan då? undrade sköterskan från Bup.
- Vad är det för fråga? Klart hon hade. Magda är en smart tjej. Det är inte något fel på hennes intellekt, svarade jag med något höjd och hård röst.

Jag vet att det inte är kört bara för att Magda inte får betyg i nian. Jag vet att det finns möjligheter till att läsa upp betygen senare. Jag vet att det finns Komvux och Folkhögskolor. Jag vet. Men det viktiga för mig är att min dotter får hjälp. Hon mår så dåligt psykiskt att hon inte klarar av att tillgodogöra sig den anpassade undervisning som skolan ger henne. Och om hon inte får hjälp med sitt mående kommer situationen inte att bli bättre. I min hjärna låter det illa att Bup efter 10 år inte ser att Magda mår dåligt. Efter 10 år tycker jag det är hemskt att de inte har hör min röst och att de under alla dessa åren inte har förstått.

torsdag 19 november 2015

Broccolisoppa med korvslantar


Maja lagade middag idag. Egentligen var det Max uppgift att laga mat men hade "pallade" inte. Maja valde då att laga broccolisoppa vilket fick Max att köpa pizza. Broccoli tillhör inte Max favorit.

När jag tackade Maja för god mat svarade hon:

- Varsågod, jag tyckte också om det. Blev förvånad över mig själv.

Åh! Hon kan, de kan, och är duktiga.

400 gram korv
1 gul lök
1/4 solovitlök
2 broccoli
1 dl vitt matlagningsvin
1 liter vatten
3 msk grönsaksfond
2 1/2 dl matlagningsgrädde (iMat)
1/2 citron
1/2 chili
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Skala lök och vitlök.
Skär hela broccolin i små bitar.
Hacka chilin fint.
Fräs lök och vitlök i en kastrull.
Tillsätt broccoli, vitt vin, saften från 1/2 citron och chili.
Låt koka i cirka 10 minuter.
Skär korvarna i slantar och stek.
Mixa soppan slät.
Häll tillbaka soppan i kastrullen och koka upp.
Smaksätt med salt och svartpeppar.

Servera soppan med korvslantar eller med vegansk toast.


tisdag 17 november 2015

Färsfyllda pitabröd

Detta var ingen speciell lätt rätt att fotografera så det fick bli ett inlägg utan bild. Gott var det och roligt med en annorlunda kryddning än den vanliga tacokryddningen.

Om du använder dig av vegansk eller animalisk färs är upp till dig. Lika så om det är Oatlys iFraiche eller animalisk Creme Fraiche.


2 paket pitabröd
1 tsk spiskummin
1 tsk sambal oelek
2 msk tomatpure
1 dl vatten
1/4 solovitlök
1 burk iFraiche
1/2 gurka
1 rödlök
1 paprika
1/2 ask salladsmix
salt
svartpeppar

Stek färsen i olja.
Krydda med spiskummin och sambal oelek.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Rör ner tomatpuré och vatten.
Koka ett par minuter.
Värm pitabröden.
Pressa vitlök och blanda med iFrache.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Skär gurkan i stavar.
Skala och skiva löken.
Dela, kärna ur och strimla paprikan.
Fyll pitabröden med gurka, lök, paprika, sallad och färs.
Toppa med iFrache.
Servera.

lördag 14 november 2015

Pasta med bacon och bönröra


Rätten är egentligen inte vegansk men gubben gjorde så att han stekte bacon för sig själv och på så sätt blev rätten vegansk.



Pastan vi fick med i matkassen var en sort vi aldrig testat tidigare nämligen Bucatini. Det är en spagetti-sort med hål i. Maja tog en bit av den kokta pastan och blåste igenom. Det gick.

3 paket bacon
1 ask körsbärstomater
1 burk stora vita bönor
1 tsk timjan
1 påse bladspenat
3 msk olivolja
salt
1/2 gurka
1/2 knippe salladslök
1/2 påse salladsmix
1 msk äppelcidervinäger
pasta

Halvera tomaterna.
Skölj bönorna och låt dem rinna av.
Strimla bacon och stek i en stekpanna.
Vänd ner tomater, bönor och timjan mot slutet.
Låt allt bli varmt.
Skiva salladslök och gurka.
Blanda salladsmix med gurka och salladslök.
Rör ihop 2 msk olivolja, vinäger, salt och svartpeppar.
Blanda salladen med vinigretten.
Blanda med pastan med baconröran och spenaten.
Ringla över olivolja och smaka med salt och svartpeppar.
Servera med sallad.

Sökandet efter Vegegel


Hade tänkt göra en efterrätt till ikväll och sökte som en galning på Maxi efter Vegegel. Fanns igen. Alla gelatin som fanns i hyllan med bakingredienser var av gris. Hm!
Sökte mig till hyllan där det finns utländsk sortiment. Ingen vegegel.
Sökte mig till hyllan för mjölkfritt och glutenfritt. Ingen vegegel.
Sökte mig då till personal som inte hade en aning.
Sökte mig till ytterligare en personal som inte heller en aning men han plockade upp telefonen och ringde en kollega som...
inte heller hade en aning.

Hm!

Styrde stegen till den lilla "invandrar"-butiken precis bredvid Maxi. Viss om att de hade något som kunde liknas vid vegetariskt gelatin. Utan gris och nöt.

Efter vissa språkförbistringar gick det upp ett ljus för killen som packade varor.

Glad i hågen följde jag med till hyllan där det stod...

Jello

Visserligen vegetariskt men INTE det jag ville ha.

Så efter lite fundering stod mitt sista hopp till den lilla asiatiska butiken. Där förstod kvinnan vad det var jag var ute efter men tyvärr var det hon hade i sitt sortiment av gris och faktiskt också slut.

Suck!

Jag orkade inte springa i fler butiker så jag gav upp. Efterrätten får bli en annan dag.

torsdag 12 november 2015

onsdag 11 november 2015

Chicken a' la Thai


Max fick bestämma vilken maträtt ur Veckans middags matkasse som skulle lagas idag. Han bestämde sig för kyckling. 
Jag stekte Bombaybiffar från Anamma till mig. 
Maten gick hem hos alla men gubben tyckte att det var starkt. 
Tur att jag då inte följde receptet utan halverade mängden currypasta och chili. Jag tyckte att en hel chili och 2 msk röd currypasta låt mycket. Max gillade hettan men han älskar också stark mat. 

570 gram kycklinglårfilé
1 gul lök
1 lime
1/2 chili
1/2 knippe salladslök
1 citrongräs
3/4 solovitlök
1 burk thai kokosmjölk
1 knöl ingefära
1 msk röd currypasta
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

Skala och hacka gul lök. 
Dela kycklingen i mindre bitar.
Stek lök och kyckling.
Dela citrongräset på längden. 
Hacka vitlöken.
Tillsätt citrongräs och vitlök. 
Fräs ett par minuter.
Smaka av med salt och vitpeppar. 
Tillsätt kokosmjölk och riv ner ingefära i grytan.
Låt koka 10 minuter.
Hacka chili och salladslök.
Skiva halva limen.
Pressa saften ur resten av limen. 
Tillsätt i grytan tillsammans med röd curry, chili, salladslök och limeskivor.
Plocka ur citrongräset.

Servera med kokt ris. 


tisdag 10 november 2015

Kolja med krämig dillpotatis


Familjen åt kolja medan jag fick veganska filéer från Anamma. Passade väldigt bra.

700 gram koljafilé
1 bubbla potatis
1 burk iFraiche 2 dl
1 citron
olja
salt
svartpeppar
morötter

Skala och dela potatisen i tärningar och lägg på en plåt.
Gnid in potatisen med olja, salt och svartpeppar.
Sätt in i ugn 200 grader i cirka 20 minuter.
Skala och riv morötter.
Hacka dill och blanda med iFraiche.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Dela fisken i portionsbitar.
Krydda med salt och svartpeppar.
Stek i rikligt med smör i cirka 5-7 minuter på varje sida.
Dela citronen i klyftor.
Blanda ihop potatisen med dillkrämen.

Servera fisken med citronklyftor, dillpotatis och rivna morötter.


måndag 9 november 2015

Korv på tyskt vis



Gubben lagade den sista rätten ur förra veckans matkasse. Mat som gick hem hos hela familjen. Bratwursten var av väldigt bra kvalitet och riktigt god. Maja tyckte att den var lite salt men inte för salt.
Till mig hade gubben stekt Anammas veganska bullar.
Majonnäs är inte det första man tänker på som veganskt men det finns faktiskt äggfri majonnäs. Jag rekommenderar märket Astrid och aporna.

2 paket ca 600 gram Småländsk Bratwurst
1/2 spetskål
4 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
1 1/2 dl majonnäs
2 rödlökar
salt
svartpeppar
socker

Strimla vitkålen så fint det går.
Lägg kålen i en plastpåse och häll i vinäger, olivolja, salt, svartpeppar och lite socker samt en skvätt vatten.
Knyt ihop påsen och massera kålen en stund.
Blanda senap och majonnäs, smaka av med salt och svartpeppar.
Strimla löken tunt och stek den hastigt och krydda med salt och socker.
Stek eller grilla bratwurst.

Servera med kokt potatis.

söndag 8 november 2015

Var är mina chopsticks?


Familjen åkte till svärföräldrarna för att fira svärfar på Fars dag med smörgåstårta. Själv beslöt jag mig för att testa en produkt som legat i frysen ett tag. Ica:s vegetariska dumplings.



De såg inte mycket ut för ögat. Det fanns också två påsar som innehöll dipsåsen. Perfekt för min lilla mage orkar bara äta hälften av alla dumpling som förpackningen innehöll.

Jag beslöt mig för att tillaga dem på spisen med hjälp av lite aluminiumfolie som lock. Andra tillagningssätt fanns på förpackningen.

Efter 10 minuter har jag en härlig tallrik med dumplings.

Riktigt mumsigt och en perfekt middag. Kommer definitivt att köpa hem för att ha som reserv vid liknande kvällar när det bara är jag som ska äta.

Undrar bara var mina chopsticks är. Jag har haft flera olika. Både i plast och i trä men jag kunde inte hitta en enda. Nåväl! Det gick lika bra med gaffel.

lördag 7 november 2015

Produkttest med Smartson


Genom Smartson har vi fått möjligheten att testa två olika produkter ur Santa Marias asiatiska sortiment. 

Det handlar om Asian Spices Paneng Red Curry samt Asian Wok Soy & Sweet Chili. 

Jag valde idag att använda mig av Soy & Sweet Chili eftersom kryddpåsen innehåller fisksåspulver. 

En flaska räckte till både en vegansk wok till mig och en biffwok till familjen.

Grönsakerna jag strimlat till woken är vitkål, purjolök, röd paprika, morot, sockerärtor och champinjoner.

Till familjens wok strimlade jag också minutbiff.

Trots gubbens motvilja till ris serverade jag det till. Nudlar hade också varit gott men det fanns inga i skåpet. Tycker att det hade gått utmärkt att bara servera woken utan ris eller nudlar. 



Alla gillade woken väldigt mycket. Snabbt och enkelt med wok. Gubbens kommentar var:

- Jättegott! Detta måste vi ha igen. Tänk man behöver inte krydda när man har en sådan flaska i maten.

Hm!

fredag 6 november 2015

Godiset i min Ec-Go! bag


Det är så spännande att få paket i brevlådan med godsaker.  Att fokus ligger på ekologiskt, organiskt och även lite veganskt gillar jag.


Innehållet i oktobers Ec-Go! bag. Riktigt gott. Allt var inte veganskt utan Maja fick äta upp chokladen.


Men jag behöll faktiskt gojibär i mörk choklad. 


Denna bar sparade jag och tog med till jobbet. Kommer att passa bra en dag på jobbet när jag behöver lite extra energi.