Jag är en kvinna, dotter, hustru, mamma, farmor och mormor som jonglerar för att få livet att fungera i en speciell och rörig familj. Välkommen in att ta del av min matlagning och vårt liv.
Sidor
tisdag 7 december 2021
BBQ-kyckling med rostade rotfrukter
måndag 6 december 2021
Ugnsbakad torsk med krämig spetskål
Servera med kokt potatis.
söndag 5 december 2021
Halloumifritters
tisdag 30 november 2021
Vegetarisk gryta med ingefärsris och sesammajonnäs
tisdag 23 november 2021
Asiatiska tacos
måndag 22 november 2021
Varm kikärtsallad med halloumi
tisdag 16 november 2021
Pizza med aubergine, karamelliserad lök och mozzarella
måndag 15 november 2021
Vegetarisk lasagne
En lasagne kan faktiskt inte innehålla köttfärssås och vit ostsås. Denna varianten gillade jag. Gubben åt utan att klaga allt för mycket på linserna.
1 röd paprika
måndag 25 oktober 2021
Friterad blomkål med coleslaw
Mattias Kristiansson som gör tidningen Vegomagasinet är en av de fantastiska veganska matkreatörerna som inspirerar mig. Till och med gubben som är en inbiten köttis gillar att titta på Mattias matklipp.
Jag har länge velat testa att göra friterad blomkål och när Mattias delade sitt recept samtidigt som min lokala butik hade riktigt bra pris på blomkål så gjorde jag min egen variant.
1 blomkålshuvud
Frityrolja
1/2 tsk cayennepeppar
1/2 tsk mald spiskummin
1 tsk salt
2 1/2 dl vatten
Coleslaw:
1 dl yoghurt
vitkål
1 rödlök
2 krm salt
Dela blomkålen i mindre buketter.
Vispa ihop vetemjöl, cayennepeppar, spiskummin, salt och vatten i en skål.
Häll upp Panko i en annan skål.
Hetta upp oljan i en gryta till ungefär 180 grader.
Vänd blomkålsbuketterna i smeten så de täcks väl.
Vänd dem sedan i pankoströbrödet.
Lägg försiktigt ner blomkålen i oljan och fritera tills gyllene (5-8 minuter).
Ta upp med en hålslev och låt rinna av.
Blanda ihop yoghurt, majonnäs, Dijonsenap, svartpeppar och salt.
söndag 24 oktober 2021
Böngryta
2 gul lök
1 solovitlök
2 förpackning blandade bönor
1 burk milda vita bönor
2 burk hela tomater
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk grönsaksbuljongpulver
1 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
2 msk paprikapulver
1 tsk basilika
2 krm chili flakes
1 grön paprika
1 röd paprika
onsdag 6 oktober 2021
Halloumilasagne
1 förpackning halloumi
1 liten förpackning färsk babyspenat (cirka 65 gram)
1 förpackning färska lasagneplattor (8 plattor)
2 dl riven ost
1 msk basilika
Tomatsås:
2 förpackningar krossade tomater á 400 gram
2 dl crème fraîche (Planti paprika/chili)
1/2 solovitlök
1 dl soltorkade tomater
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Grovriv halloumi.
Rör ihop alla ingredienser till tomatsåsen.
Strimla grillad paprika.
För mig blir det två lager 2 1/2 platta ber lager och överst 3 lasagneplattor.
Gratinera i mitten av 220 graders ugn i cirka 20 minuter.
Servera med kokt broccoli och sallad.
måndag 4 oktober 2021
Snabb laxpasta
4 Schalottenlök
1/2 solovitlök
1 dl Färskost Naturell
200 gram bladspenat
200 gram kallrökt lax
1/2 citron
1 krm svartpeppar
Strimla laxen.
Blanda ner laxen och rör försiktigt runt.
onsdag 29 september 2021
Back to basic - enkel rödvinssås (vegansk)
- Stekt eller grillat nöt, fläsk, lamm eller vilt
- grillad eller pocherad fisk
- ugnsstekta grönsaker
- vegansk/vegetariskt alternativ.
- Perfekt att förbereda eller koka en stor sats och ha kylen. Värm lagom mycket för varje måltid. Värm inte upp all sås om och om igen.
- såsen håller minst en vecka i kylen med tättslutande lock.
- Lagerblad
- rosmarin
- timjan
- vitlök
- cajennpeppar
- några droppar pressad citron.
torsdag 23 september 2021
Pasta med svampsås
Dagens vegetariska pasta blev en svampsås med icke vegetariskt tillbehör. Jag använde mig av skogschampinjoner eftersom gubben tycker att de smakar mer än vanlig vit champinjon.
Till familjen serverades stekt guanciale (griskind) medan jag åt stekt fejkon till. Detta hade absolut inte behövts men jag ansåg att vi inte hade tillräckligt med grönsaker. Hade gärna haft lite kokt broccoli och en maffigare sallad.
Hacka gul lök.
torsdag 12 augusti 2021
Potatis, morot och löksoppa
500 gram potatis
4 morötter
2 msk grönsaksbuljong
1/2-1 tsk sambal oelek
1 msk valfria örter
1 - 1 1/2 liter vatten
2 1/2 dl iMat (havregrädde)
Skala och hacka löken.
tisdag 10 augusti 2021
Bolognese på Lottas vis
200 gram sidfläsk
2 gul lök
2 stjälkar av stjälkselleri
3 msk tomatpuré
1 dl rött vin
3 dl vatten
1 konserv/förpackning hela tomater
1 msk kalvfond
3 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 nypa strösocker
måndag 9 augusti 2021
Zucchinifritters
2 zucchini
1 rödlök
2 1/2 dl kikärtsmjöl
2 msk majsstärkelse
1 tsk mald koriander
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Riv zucchini och lägg i ett durkslag.
Blanda ordentligt ihop alla ingredienser i en skål.
måndag 2 augusti 2021
Torsk i purjolök och romsås
1 tsk salt
1 krm citronpeppar
Sås:
1 purjolök
3 dl matlagningsgrädde
2 msk rom
salt
vitpeppar
1 kruka dill
Torsken:
Ansa och skiva purjolöken.
Lägg torsken i en ugnsfast form och krydda med lite salt och citronpeppar.
Sätt i formen i 180 graders ugn i cirka 15 minuter (innertemperatur 56 grader).
Servera med kokt potatis, tomatskivor och kokta morötter.
måndag 5 juli 2021
Pesto
Pesto:
70 gram pinjenötter (solroskärnor)
2 krukor färsk basilika
3 stora vitlöksklyftor
3 dl olivolja
175 gram riven parmesan
1/2 - 1 tsk salt
söndag 4 juli 2021
Nötgryta med rosmarin och basilika
Denna helgen hyrde gubben en 12-meters lift så han enkelt kunde måla gaveln som kläddes med ny panel när de bytte taket i höstas. När vi ändå skulle måla så passade vi på att bättra på färgen runt om hela huset.
Det är så mycket som man vill hinna med men man måste prioritera. Denna sommar blir det målning och två nya fönster. Till nästa år planerar vi knacka ner grunden och putsa om den samt byta de fönster i källaren som inte är bytta än. Gubben vill också slå bort yttertrappan. Den har fått mycket stryk under de senaste vintrarna och vittrar sönder. Vi får väl se.
Under lördagen hade vi hjälp av Magda som hjälpte mig att måla grått så långt upp som möjligt runt om huset.
Vi blev inte helt färdiga med hela huset men det är inte mycket kvar. Den största orsaken var att jag inte orkade måla hela söndagen. Kroppen sa ifrån. Jag vill alltid mer än vad jag egentligen klarar av.
Men det kommer fler dagar och eftersom gubben också ska byta två fönster på framsidan av huset gör det inget att det inte blev riktigt målat där. Kommer ändå att få bättra på efter fönsterbytet.
Det var perfekt att sätta på en gryta som fick stå och puttra på spisen medan jag målade. Hade tänkt testa denna rätten i slowcockern men det var helt enkelt för mycket mat så jag fick ta fram den stora stekgrytan. Blev lunchlåda till Magda och mamma samt en fryslåda med middag till familjen.
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 solovitlök
2 morot
1/2 dl tomatpuré
1 msk rosmarin
2 lagerblad
3 msk kalvfond
3 dl rött vin
400 gram krossade tomater
3 dl vatten
Skär köttet i mindre bitar.
torsdag 8 april 2021
Sparrissoppa
onsdag 7 april 2021
Fisk med tomat och purjolök samt blomkål- och spenatsallad
tisdag 6 april 2021
Tomat- och kycklingpasta
söndag 28 mars 2021
Köttfärsbiffar
800 gram blandfärs
lördag 27 mars 2021
Kryddig karré med rostade rotfrukter och dragonkräm
1 tsk rökt paprikapulver
1 kg potatis
400 gram morötter
3 dl Cream Fraiche
1 1/2 - 2 tsk dragon
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1/2 - 1 krm svartpeppar
Skala och dela potatis, palsternacka och morot i mindre bitar.
Lägg i en ugnsfast form.
Gnid in rotsakerna i olja och krydda med salt och peppar.
Gratinera i ugn 220 grader i cirka 30 minuter.
Blanda spiskummin, rökt paprikapulver, salt och svartpeppar.
Gnid in kryddblandningen runt om köttet.
Stek köttet runt om så det får fin stekyta.
Blanda creme Fraiche med dragon, vinäger, salt och svartpeppar.
Servera rotsaker, karré och dragonkräm med grönsallad.
onsdag 24 mars 2021
Torsk med dill och morötter
1 gul lök
onsdag 17 mars 2021
Kycklinggryta med timjan
1 solovitlök
1 stor gul lök
måndag 15 mars 2021
Pasta med rostade tomater och marinerade kronärtskockor
söndag 14 mars 2021
Linsgryta
fredag 12 mars 2021
Kycklingklubbor i ugn
2 1/2 msk kinesisk soja
1 msk ketchup
1 tsk rosmarin
1 tsk oregano
1 msk olja
1-2 krm svartpeppar
1/2 solovitlök
smör
1 dl vatten
Sätt ugnen på 225°C.
Blanda soja, ketchup, rosmarin, oregano, pressas vitlök, olja, salt och svartpeppar.
Lägg kycklingklubborna i en ugnssäker form och pensla på glazen.
Stek i 220 graders ugnen i 30-45 minuter eller tills köttsaften är genomskinlig.