Sidor

måndag 24 december 2018

Fläskfilégryta med svamp och timjan

När hälften av barnen kommer hem på middag blir det mycket mat. Idag bjöd vi även in min mamma. Så totalt räckte grytan till 6 personer. Detta blev en gryta som uppskattades av familjen. Passar både till vardags och fest. Jag serverade med kokt potatis men klyftpotatis hade också passat.

2 fläskfilé a' 500 gram
2 gul lök
500 gram champinjoner
1 msk kalvfond 
1 msk kantarellfond
3 dl grädde
2 dl vatten
1 1/2 dl vitt matlagningsvin
2 msk soja
3 tsk torkad timjan
1 tsk salt 
2 krm svartpeppar

Skär filén i medaljong och bryn.
Lägg över i gryta.
Skala och strimla lök. 
Klyfta svamp och stek tillsammans med löken. 
Lägg över i gryta.
Koka ur stekpannan med vatten och häll i grytan.
Tillsätt fond, grädde, soja och matlagningsvin. 
Smaka av med timjan, salt och peppar. 
Låt småkoka i 10-20 minuter. 
Red eventuellt med maizena utrört i vatten. 

Servera med kokt potatis, kokt morötter och sallad. 

lördag 8 december 2018

Back to basic - brunsås

Att göra sås är inte så svårt men många tycker att de alltid misslyckas. Jag har ett basrecept som jag alltid använder. Sedan beror det på vilken maträtt jag lagar och vilken kryddning jag vill använda. Basen är alltid densamma.

5 dl vätska
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk fond/buljong
1/2 - 1 msk kinesisk soya
salt
svartpeppar

Vätska är oftast en kombination med steksky/kokspad, mjölk och grädde. Allt beror på vad jag har hemma. Det går att göra sås på enbart vatten men det är inte alls lika gott. Oftast delar jag upp mängden 3 dl mjölk, 1 dl grädde och 1 dl steksky/kokspad.

Har du inte Maizena majsstärkelse så går det utmärkt med vetemjöl. Det viktiga är att du rör ut stärkelsen/mjölet i lite vätska innan du häller det i den varma vätskan. Det går utmärkt att ha i stärkelsen/mjölet innan du börjar koka upp men tänk på att röra så det inte bränns i botten.

Fond/buljong använder jag oftast kalvfond. Den gillas mest av min familj. Ska jag också äta samma sås så använder jag grönsaksbuljongpulver.

Kinesisk soya (svamp ) är också den soya som vi gillar bäst. Mängden beror på hur ljus eller mörk jag vill att såsen ska vara. Denna soya är ganska salt så tänk på det när du kryddar.

Oftast räcker det utmärkt att bara använda salt och svartpeppar som kryddning. Ibland en nypa socker eller gele/sylt. Hur salt såsen blir beror på hur mycket salt det är i steksky/kokspad, fond/buljong och soya. Smaka dig fram.

Vill du krydda såsen mer? Använd de kryddor som du hade på det du stekte/kokte. När du är säker på din sås kan du experimentera med andra kryddor som kompliterar eller förhöjer maträtten.

Jag låter ofta såsen stå och småputtra ett bra tag. Den blir godast så.

fredag 7 december 2018

Back to basic - ugnsgratinerad falukorv



Falukorv behöver man inte krydda eftersom den redan är färdigkryddad (salt, lök, cayennepeppar, muskot och ingefära) egentligen handlar det om att få korven varm och aptitlig.

1 falukorv 800 gram
1 stor gul lök
senap
ketchup 
riven ost

Ta bort plastskinnet runt korven.
Skär skåror i korven och lägg i en ugnsfast form.
Riv ost.
Stick ner ost i skåror i korven. Jag brukar lägga ost i varannan skåra så det inte blir så mycket ost.
Ringla senap och ketchup över korven.
Skala och skär löken i klyftor.
Fördela i ugnsformen.
Om du vill kan du ringla lite smör eller olja över men jag tycker inte det behövs.
Gratinera i 220 graders ugn i cirka 20 minuter eller tills den fått färg.

Ugnsgratinerad falukorv kan varieras eftersom det finns olika sorters senap, ketchup och ost. Gillar man styrka kan man använda Sriracha.

Tillsammans med falukorven lägger jag bara lök men du kan lägga i eller lägga mellan skårorna:
  • svamp
  • äpple
  • rödlök
  • färsk tomat
  • soltorkad tomat
  • paprika
  • linda in falukorven i bacon.
Svärmor häller krossade tomater över sin ugnsgratinerade falukorv.

Jag serverar potatismos till men andra tillbehör kan vara:

  • pasta 
  • kokt potatis 
  • klyftpotatis 
  • pommesfrites 
Vilka grönsaker som du serverar till bestämmer du själv. Jag hade kokta morötter och stekt champinjoner. Givetvis severades också brunsås, lingon och inlagd gurka till.

torsdag 6 december 2018

Back to basic - köttfärssås



Köttfärssås finns det nog lika många varianter som det finns kockar. Jag har ett basrecept som jag använder och när man bemästrar det kan man leka med andra ingredienser.

600 - 700 gram färs
1 gul lök
1/2 - 1 solovitlök
1 burk/förpackning passerade tomater
1 msk tomatpuré
1 msk ketchup
3 dl vätska
1/2 - 1 tsk salt
1 1/2 krm svartpeppar
1 msk oregano

Hacka löken fint.
Bryn lök i en gryta.
Låt löken bli lite genomskinlig.
Tillsätt färsen och stek den smulig.
Pressa ner vitlöken.
Tillsätt passerade tomater, vätska, tomatpuré och ketchup.
Låt koka upp.
Krydda med salt, svartpeppar och oregano.

Nu är köttfärssåsen färdig att äta men jag tycker den blir godare om den får stå och småputtra ett tag. Oftast lagar jag köttfärssåsen först så att den står och småputtrar medan pastavattnet kokas upp och spagetti kokat klart.

Servera med kokt spagetti och en grönsallad.

Färs:
Jag använder oftast blandfärs men nötfärs går också utmärkt. När jag har nötfärs så låter jag alltid köttfärssåsen puttra i minst 30 minuter.

Vätska:
Mjölk eller grädde. Beroende på hur du vill ha det. Jag använder 1 dl grädde de gånger jag har grädde hemma. Annars blir det bara mjölk.

Andra ingredienser:
I köttfärssås kan man tillsätta väldigt mycket. Ett perfekt sätt att få i familjen mer grönt. Här kommer några tips:


  • stekt bacon
  • soltorkade tomater
  • färska tärnade tomater
  • finhackade/rivna morötter
  • finhackad selleri 
  • inlagd paprika 
  • inlagd vitlök
  • hackad inlagd gurka/Bostongurka
  • ost
  • Dijonsenap
  • rött vin
Har vi köttfärssås så MÅSTE vi ha spagetti enligt gubben. Givetvis kan man äta annan pasta till. Jag vet någon som äter potatis och potatismos till sin köttfärssås. 

Överbliven köttfärssås kan bli:
  • lasagne  
  • moussaka
  • topping på pizza
  • fyllning i pirog 
  • fyllning i crêpes 
  • fyllning i tortillia 
  • soppa
Varför inte  en snabblunch genom ha köttfärssås som pålägg på smörgås och gratinera med lite riven ost. Servera med rårivna morötter.

Ett sätt att spara pengar och tid är att göra en stor stas med köttfärssås som du sedan fryser in. Som du ser kan köttfärssås inte bara vara en pastasås utan användas till många rätter. 

onsdag 5 december 2018

Back to basic - skinkstek



En enkel skinkstek är ett bra sätt att göra  middag. Har du bara lyckats med att lära dig att tillaga en skinkstek kan du sedan experimentera med kryddning och tillbehör.

Idag serverar jag skinksteken med ugnsstekta rotsaker och brunsås. Kokt potatis hade passat bra. Varför inte klyftpotatis med grönpepparsås? Det är bara din fantasi som sätter gränsen när du väl få ordning på skinksteken.

1 kilo benfri skinkstek
4 - 5 morötter
2 gula lökar
8 - 9 dl vatten
1 msk kalvfond
1 - 1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Bryn steken runt om.
Skala och kvarta lök.
Skala och dela morötter i mindre delar.
Krydda steken runt om med salt och svartpeppar.
Lägg stek, lök och morötter i en stekgryta.
Häll över vatten samt kalvfond.
Låt småkoka, gärna  i cirka 50 minuter eller till innertemperatur är 68 grader.
Jag brukar vända steken efter halva tiden.
Ta ut steken ur grytan och låt vila invirad i folie till stektemperaturen når 70 grader. Jag låter termometern sitta kvar och har koll på temperaturen. Om den ökar över 75 mot 80 så öppnar jag folien lite. Bäst blir skinkstek mellan 70-75 grader.
Skär steken i tunna skivor.
Ta upp morot och lök från stekskyn. Om du vill kan du servera det till maten.

Fläskkött är väldigt milt och neutralt i smaken. Kryddning som passar bra till fläskkött:

  • salvia 
  • timjan
  • dragon
  • rosmarin
  • persilja 
  • äpple
  • apelsin
  • lök
  • ingefära
  • katrinplommon 
  • torkad frukt
  • vitt vin
  • soya 
  • skal av citron eller andra citrusfrukter
  • fänkål

Kombinationer som passar till fläskkött:

  • timjan och vitlök
  • spiskummin, chili
  • kummin och rökt paprika 
  • vitlök, timjan, basilika, persilja

tisdag 27 november 2018

Bloggtystnad

Jag är inte lika flitig i att uppdatera bloggen och så får det lov att vara ett tag. När orken infaller så dyker det upp ett inlägg men den regelbundenheten som jag haft tidigare dröjer nog. Det har varit väldigt mycket under en lång period och min hälsa har rasat. Både fysiskt men främst mentalt.

Under sommaren höll jag ihop och kämpade på med mitt säsongsarbete men när hösten kom drabbades vi av det ena bakslaget efter det andra. Det gjorde att jag fick ett par rejäla kallsupar av livet. Tillslut förlorade jag min pappa och det drog så mycket till ytan. Inte enbart det att min pappa dog utan hela jaget fick sig en smäll. Vem är jag och vad blev det av mitt liv egentligen? Här står jag 48 år och söker jobb efter jobb men ingen vill ha mig. Inte var det så här jag hade tänkt mig att livet skulle bli. Det är så otroligt mycket känslor och tankar som virvlar runt i mig och sorgen är givetvis den jobbigaste av dem. På ett sätt tror jag inte att jag riktigt har förstått. Även om jag satt vak i fem dagar och var med när han somnade in så fattar jag inte. Förstår inte att pappa inte finns mer.

Inom en vecka efter pappas bortgång dog även min svärmors storebror och ytterligare någon vecka så dog svärmors lillasyster. Jag vet att döden är oundviklig och jag är inte rädd för den men det gör så fruktansvärt ont för oss som är kvar.

I samma veva som pappa blev sämre, dog och jag ville vara ett stöd för min mamma pågick livet runtomkring. Allt annat stannade inte och väntade in mig. Samtidigt skulle jag finns där för alla andra. Hjälpa Magda och dra i Vuxenpsykiatrin, Habiliteringen, kommunen, projekt, Försäkringskassa, Arbetsförmedling och förklara andra människors beteende när Magda inte förstår. Vara ett stöd och avlastning för de andra barnen med deras behov. Inte minst stötta och hjälpa alla andra runt omkring som behöver sitt. Tillslut tog bara orken slut.

Jag har tappat orken, lusten och viljan. Men det som skrämmer mig mest är att jag har tappat glädjen. Oavsett hur jobbigt jag har haft det har jag alltid lutat mig tillbaka på glädjen. Det där innersta drivet som jag haft.

Livet fortsätter men jag vill inte vara en del av den. Jag vill ställa mig vid sidan av. Jag vill pausa. Det är inte så att jag vill dö. Absolut inte. Jag vill bara hinna ikapp mig själv. Stanna upp och bara andas. Hur gör man det när livet springer förbi? När man känner att man inte hinner med. Inte orkar.

Irrar omkring och saknar motivation att göra något överhuvudet taget. Vet att jag har massor jag måste göra. Bokföring måste göras, nyhetsbrev ska skrivas. Orken att börja finns inte. Ännu mindre att slutföra. I takt med att jag inte orkar påbörja så växer berget av måsten. Det blir ännu svårare att ta tag i det där stora berget av ogjord uppgifter. Inte ens att göra sådant som jag tycker om fungerar. Helt omöjligt att läsa en bok. Jag klarar helt enkelt inte av det. Försöker fokusera men det går inte. Läser några rader i boken men plötsligt är tankarna någon annanstans. Jag förstår inte meningarna. Allt bara snurrar ihop.

Jag får inte den stöttning från min gubbe som jag skulle behöva och det beror nog mest på att han har sitt eget att kämpa med. Ska jag vara helt ärlig så har jag inte berättat hur jag mår och inte varit riktigt ärlig i hur jag känner det. Varför? Skäms jag för att jag mår dåligt? Absolut inte, men jag är den som är stark. Jag är den som är duktig. Jag har alltid varit den som bitit ihop och fortsatt trots allt. Men nu orkar jag inte och jag vet inte hur jag ska förklara. Jag vet inte hur jag ska göra för att visa mig sårbar och i behov av hjälp. Kan han ge mig den hjälpen? Jag tror inte att han kan det. Jag tror inte att han vet hur han ska göra det.

Med andra ord så får jag kämpa på med näsan precis ovanför vattenytan med några kallsupar då och då. När jag känner att jag har kraft att lägga upp något här så gör jag det. Hoppas att ni har tålamod med mig.

tisdag 6 november 2018

Lottas Boeuf Bourguignon


Extra lyxigt en helt vanlig tisdag i november. 

Idag bjöd jag mamma på middag. Hann inte få någon bild för gubben slängde en stor klick lingonsylt över hela tallriken. Gggrrrr!! Enligt honom måste man ha lingonsylt och rödbetor till nötköttsgryta. Oavsett vad det är. Precis som han måste ha ketchup på pasta oavsett vilken sås som serveras till. 😒

Alla tyckte att maten var riktigt god. Får väl tro dem. Jag åt en vegansk variant med Oumph The Chunk.

Efter maten åkte jag och klippte mig. Under tiden stekte gubben lite äppelklyftor i smör och råsocker.  När jag kom tillbaka från frissan åt vi efterrätt och drack kaffe. Jag hade förberett munkar och köpt vaniljglass. Perfekt med lite svenska varma äpplen på toppen.

1,2 kg grytbitar (nöt)
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
1/2 dl balsamvinäger
1 msk kalvfond
2 dl vatten
50-75 cl rödvin
2 - 3 dl grädde (mjölk)
2 paket bacon
200 gram champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 burk syltlök (à 275 g)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 bit morot
ett par timjankvistar
ett par persiljekvistar
2 lagerblad
persilja

Sätt ugnen på 175 grader.
Bryn köttet i omgångar tills det fått fin färg runtom.
Hetta upp lite smör i en större gryta. 
Lägg ner köttet. 
Salta och peppra. 
Rör ner tomatpuré och låt fräsa ett par minuter. 
Strö över mjölet och blanda väl.
Häll på balsamvinäger och låt koka ihop.
Tillsätt kalvbuljong och rödvin. 
Sänk värmen och sjud.
Strimla bacon. 
Kvarta champinjonerna. 
Häll av spadet från syltlöken. 
Bryn bacon, champinjoner och pressa i vitlök.
Tillsätt baconblandningen och syltlök.
Rör om.
Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad på en morotsbit med steksnöre. 
Vänd ner den i grytan.
Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. 
Ugnskoka i 175 grader i 1 1/2 - 2 timmar.
Låt grytan svalna lite.
Plocka ur morotsbuketten.
Ställ grytan på plattan och blanda ner grädde. 
Låt koka upp och smaka av med mer salt och svartpeppar.
Finhacka persilja och vänd ner i grytan. 

Servera med kokt potatis, brysselkål och grönsallad. 

torsdag 1 november 2018

Gryta med fläskkött och champinjoner


Härligt med höst och dessa mustiga grytor som det passar att laga nu. Detta blev en väldigt uppskattad gryta. Så uppskattad att jag inte hann med att ta en bild.

Magda pillar bort svampen men äter rejält ändå. Jag använde mig av vanliga vita champinjoner men givetvis fungerar den svamp du gillar. Gör grytan mer höstlik med kantareller och morötter. Servera då med lingonsylt till.

Jag serverade med ugnsstekta rotsaker så som morot, palsternacka och potatis men kokt eller stekt potatis hade också smakat bra till.

1,2 kg fläskkött (grytbitar)
1/2-1 purjolök
300 gram svamp
2 dl vatten
2 dl vitt vin
2 dl creme fraiche
1 msk kalvfond
1/2-1 msk svampsoja (mörk soja)
2 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Maizena majsredning

Skär köttet i mindre bitar och bryn runt om. Stek köttet i omgångar och lägg vid sidan.
Klyfta svampen och strimla purjolöken.
Stek svamp och purjolök.
Blanda ner köttet.
Tillsätt kalvfond, soja, vin, vatten och creme fraiche.
Krydda med timjan, salt och svartpeppar.
Låt grytan småputtra i 30-60 minuter.
Smaka av med mer kryddor.
Red eventuellt med Maizena utrört i vatten.

Servera med ugnsrotsaker och en grönsallad.

torsdag 4 oktober 2018

Rotsakssoppa


Dag fyra av veckans veganuppdrag och gubben är fortfarande vid liv. Tyvärr blir det inte veganskt imorgon då jag är bortbjuden och gubben får fixa middag själv. Men jag tror att min sak har blivit bevisad på fyra dagar.

1. Man kan överleva utan kött och fisk till middag.
2. Man kan spara pengar och ändå äta bra.

700 gram potatis
1 sötpotatis
2 morötter
300 gram rotselleri
1 gul lök
1/2 solovitlök
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl havregrädde
1 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 liter vatten 

Skala och skär rotfrukterna i bitar.
Hacka gul lök och vitlök.
Fräs löken mjuk. Hacka chilin.
Tillsätt rotfrukterna.
Blanda och låt fräsa några minuter.
Smula i buljongtärningen och häll i vatten.
Koka under lock tilla rotfrukterna är mjuka.
Mixa slätt. 
Häll tillbaka i grytan och blanda ner havregrädde. 
Smaka av med timjan, salt och svartpeppar. Låt koka upp och späd eventuellt med mer vatten.

Servera med rostade saltade sojabönor.

Böcker, böcker, böcker



Jag älskar böcker. Det finns nog inget materiellt som betyder mer för mig än just böcker.
Jag älskar det skrivna ordet. Jag älskar resorna, äventyren och lärdomarna. Jag äskar hur böcker får mig att tänka och känna. Framförallt hur de får mig att lära känna. Världen, människor och mig själv.

Igår var jag på secondhand och om jag hade kunnat då hade jag räddat alla böckerna som stod där men jag fick vara kräsen. Dels har inte plånboken tillräckligt med pengar och mitt hem har inte tillräckligt med plats.

De tre böcker som fick följa med mig hem är Ronja Rövardotter - Astrid Lindgren (utgiven 1981)


"Här får Du en bok så bra,
hoppas Du den gärna vill ha.
Men ta och läs den meddetsamma, 
annars kanske den tas av mamma.

God Jul Staffan
önskar Pär"

Undrar om Staffan läste boken. Kanske läste han och mamma den ihop. Spännande!

Bok nummer två är Kalle Katt i farten - Richard Scarry ( utgiven 1993).

Jag älskar Richard Scarrys böcker. Bra texter och underbara bilder.

Fast den går inte upp mot bok tre:
Hattstugan - Elsa Beskow (2015).

Elsa Beskows böcker är klassiker. Hattstugan utkom första gången 1930. Den har lästs av min mormor, min mamma, mig, mina barn och nu mina barnbarn. Tänk! Det är svindlande. 

Tre ytterligare böcker kommer nu att finnas i min hylla. Riktigt fina fynd. 

onsdag 3 oktober 2018

Nudelwok - vegetarisk



Wok går alltid hem. Snabbt och lätt. Det som tar längst tid är att skära alla ingredienser. 

Jag ändrade Hannas recept lite och använde mig av mer ingredienser men grunden är hennes

Marinaden är riktigt god och lyfter färsen. Jag tillsatte salt eftersom gubben varje dag har påpekat att jag saltat dåligt. För min del hade det räckt med saltet från sojan.

1 pkt nudlar
300 gram sojafärs
1 morot
rödkål 
5 champinjoner
100 gram sojabönor (frusna)
1 burk kokosmjölk

Marinad:
2 cm färsk ingefära
1/2-1 chili
1/2 solovitlök
1 lime (rivet skal och saft)
2 msk olja
2 msk ljus sojasås
1/2 tsk salt

Finhacka eller pressad vitlök. 
Skala och riven ingefära.
Hacka chili fint.
Riv skalet och pressa ut saften från lime.
Blanda ihop ingredienserna till marinaden.
Häll sojafärs i en skål.
Tillsätt marinaden och blanda runt väl. Låt stå i cirka 10 min.
Koka under tiden nudlarna enligt anvisning på paketet.
Strimla rödkålen fint.
Skala morot och skär i fina strimlor.
Skär paprika i mindre bitar. 
Skiva svampen.
Hetta upp en stekpanna och fräs sojafärsen, med all marinad, så att den får en yta. Ställ sedan undan sojafärsen.
Fräs svamp, morötterna och kålen i olja så att de blir lite mjuka. 
Tillsätt paprika.
Låt steka några minuter. 
Blanda ner sojafärs, sojabönor och nudlar. 
Häll över kokosmjölk och låt allt bli varmt.

tisdag 2 oktober 2018

Magda bakar



Idag har Magda bakat. Igår var hon hos Maja och fick smaka denna kaka. Hon tyckte så mycket om den så hon bakade den själv. Jag hjälpte till lite med måtten och förklarade lite ord i receptet men det allra mesta fixade hon själv.

Hon blev väldigt nöjd och tyckte att hennes var godare än Majas.

- Jag är bättre än Maja på att baka, mös hon nöjt.

Underbart när hon känner att hon lyckas och är nöjd med sitt resultat.

Magda fick frysta hallon av mormor och lät dem inte tina innan hon strödde dem över smeten.

3 ägg
4 dl strösocker
150 gram smält smör
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
Hallon

Smält smör.
Rör snabbt ihop ägg, socker och smör.
Tillsätt vaniljsocker och vetemjöl. 
Rör om.
Häll smeten i en smord form (storlek 20×30 cm).
Strö över hallon.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 20-25 minuter. 
Stick i kakan med en potatissticka. Den sk inte vara kletig men inte snustorr.


Lasagne - vegansk



Gubben överlevde dag ett. Inget gnäll om att maten igår inte innehöll något animaliskt. Idag fortsätter jag med grönkålslasagne med linser,soltorkade tomater och oliver. Jag väljer att servera en väldigt enkel sallad av sådant som fanns i skåpen. Dressingen är oljan som de soltorkade tomaterna låg i. Kryddade lite extra med italiensk salladskrydda.

Gubben klagade över att det inte var kryddat men han kunde inte berätta vilka kryddor han ville ha. Så han åt utan att krydda mer.

Det är alltså middagen som är vegansk. Det är inte så att jag inte låter familjen äta vad de vill under dagen. Det enda jag vill är att de ska ge den veganska middagen en chans. Frukost, lunch och kvällsmat får alltså vara animaliskt. Fast jag blir inte glad om någon låter bli att äta middag och vräker i sig korv eller mackor en timme efter middag.

måndag 1 oktober 2018

Björnbärssylt



I år är det mycket som växer trots torkan. Äpplen i överflöd och nu även björnbär. Tyvärr tror jag inte att alla bär kommer att mogna för nu kommer kylan.

Det gäller att ta hand om det som naturen ger. Gubben plockar de bär som är mogna på vår buske och fick resten av min mor. Det blev totalt 1 kg björnbär.

Underbart med egen björnbärssylt till gröten.

1 kg björnbär
900 gram syltsocker med pektin
1/2 tsk Atamon

Koka i 5-10 minuter och skumma av.
Häll i Atamon när sylten kokat klart.
Häll upp på väl rengjorda burkar.
Låt svalna och förvara svalt.
Öppnad burk förvaras i kylskåp.



Gulaschsoppa - vegansk



Jag har fått med gubben på att acceptera vegansk middag under denna veckan. Ja,eller måndag till fredag i alla fall.
Har länge velat använda mig av recept från www.undertian.com och denna veckan slår jag till. Jag använder mig av recepten för september


Trots att jag hade en hel del av varorna hemma lyckades jag inte hålla mig under 300 kr i inköp men det beror till stor del på att jag fick välja större förpackning/mängd än vad som behövs just för recepten. Men det är ju matvaror som kommer att användas till annat. Den största kostnaden var de veganska "mejeri"produkterna. Grädde, mjölk, iFraiche och ost.

Receptet idag har jag dubblat eftersom jag är lite orolig över att de portioner som Hanna uppger inte överensstämmer med de portioner som de två matglada karlarna i familjen äter. 

Det blev en hel del soppa över men efter att gett Maja och mamma lite samt sparat lite i matlåda så fanns inget kvar. 

Jag serverade ett bröd till och tillät dem att använda osten i kylskåpet. I glaset fick de lov att ha mjölken som fanns hemma. Annars var maten vegansk.

4 dl torkade belugalinser
1/2 rotselleri
4 morötter
2 paprikor
8 potatis
2 gul lök
1/2 solovitlök
2 msk grönsaksbuljongpulver
2 förpackningar krossade tomater
1 msk torkad timjan
4-6 lagerblad
3-4 tsk rökt paprikapulver
2 dl rött vin
1 l vatten

Skala och dela alla grönsaker och rotfrukter i mindre bitar
Hetta upp en stor gryta med olja. 
Tillsätt paprikapulvret och låt fräsa.
Häll i alla grönsaker och rotfrukter.
Pressa i vitlök.
Fräs på medelvärme i några minuter. 
Häll på krossade tomater, vatten och vin.
Tillsätt timjan, buljongpulver och lagerblad.
Skölj linserna och vänd ner i grytan.
Låt koka försiktigt under lock tills rotfrukterna är mjuka.
Linserna kokar sönder om du kokar häftigt.
Späd eventuellt med mer vatten.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med iFraiche och bröd.

onsdag 26 september 2018

Grönsakssoppa



När jag i söndags frågade gubben vad han ville ha för mat denna vecka nämnde han grönsakssoppa. Soppa är bra mat att laga när man som vi äter både vegetariskt och animaliskt. Om grundsoppan är vegetarisk så kan det istället serveras animaliska tillbehör från de som upplever att de måste ha det.
Det blev en riktigt god soppa och alla fyra åt rejält. Ändå blev det över två ordentliga matlådor till imorgon. 

2 stora morötter 
5 - 8 potatisar 
1 purjolök 
1 blomkålshuvud 
1 broccoli
1 palsternacka 
1 rotselleri 
2 1/2 liter vatten (så det täcker)
2 msk grönsaksbuljongpulver
1 msk örtsalt (Herbamare) 
1 tsk timjan
1 tsk oregano 
1 krm svartpeppar

Skala och skär alla grönsaker i mindre bitar. Använd även broccoli- och blomkålsstammen. 
Fräs i en kastrull.
Häll över vatten och lägg i buljongpulver samt kryddor. 
Koka tills grönsakerna precis blivit mjuka.
Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar.

Servera med ett gott bröd.

Dödsångest i natten


Jag väcks mitt i natten av telefonen och jag hör dotterns röst. Hennes andetag är ytliga och jag hör på den höga tonen att hon mår dåligt. Hennes ångest är så tydlig genom luren. Som mamma vill jag bara få hålla om henne men hon är inte här och eftersom hon sällan tillåter fysisk beröring behövs andra sätt än mammas kramar. Hon behöver strategier för att hantera.

Allra först låter jag ett inre lugn flyta genom mig och landa i min mage. Jag sänker min röst och talar långsamt.

Mitt första mål blir att få henne att lugna ner sig. Det spelar ingen roll vad jag säger till henne när hon är upprörd. Hon behöver kunna lyssna. Så jag bekräftar henne genom att säga att jag märker att hon är upprörd. Att jag hör att hon är orolig. Sedan försöker jag få henne att själv sätta ord på det hon känner. Att beskriva dödsångesten. Hur? När?

Sakta hör jag hur hon lugnar ner sig och när hennes förståelse för det hon känner växer blir hennes röst lägre.

Jag pratar med henne om att det inte är något konstigt att vara orolig. Att hon genom att lära sig mer om varför och hur hon reagerar kommer att förstå sig själv. Att döden för många är en ångest och att olika människor har olika sätt att se på vad som händer. Att även om man har en stark tro så kan man ha dödsångest. Att det inte betyder att man har mindre tro. Att vi människor ofta är rädda för sådant som vi inte känner till och döden är just något som vi bara rent kroppsligt vet vad som händer. Resten är tro.

Jag hör hur hon svarar tillbaka och kommenterar det jag säger. Jag hör hur hennes andning blir djupare och lugnare.

Långsamt förklarar jag en enkel andningsmetod för att kunna landa.

"Fokusera på dina andetag. Andas genom näsan. Andas sakta och känn efter om det är bröstet eller magen som rör sig. Andas in och ut tre gånger. Känn bara efter hur det lyfter sig.
Känn nu efter hur det känns i näsborrarna när du andas. Kittlas det lite när luften kommer in och ut? Andas sakta. Andas in och ut tre gånger.
Andas in så mycket du kan. Försök att andas in lite till. Andas ut allt igen. Andas in lika mycket igen. När du fyllt lungorna så håller du andan och räknar 1,2,3. Andas ut allt och när lungorna är tomma håller du andan och räknar 1,2,3. Andas in lika mycket igen. När du fyllt lungorna så håller du andan och räknar 1,2,3. Andas ut allt och när lungorna är tomma håller du andan och räknar 1,2,3.  Andas in lika mycket igen. När du fyllt lungorna så håller du andan och räknar 1,2,3. Andas ut allt och när lungorna är tomma håller du andan och räknar 1,2,3.
Fortsätt att andas med vanliga andetag. Lugnt."

Efteråt hör jag ett försiktigt:
- Tack mamma! Jag älskar dig!

söndag 23 september 2018

Knaggens öltest - del 2



Namn: Bernard Celebration Lager 1597

Land: Tjeckien

Tillverkare: Piovar Bernard

Volym: 500 ml

Alkoholhalt: 5,0 % vol.

Typ: Ljus lager (pilsner - tjeckisk stil)

Pris: 23.90 sek

En riktigt god öl med 50/50 i beska och fyllighet. Däremot ytterst lite sötma.
Jag gillade verkligen denna ölen. Kommer absolut att köpa den igen. Plus i kanten för att jag kan återanvända flaskan.

Enligt Systembolaget en öl med maltig smak med inslag av knäckebröd, honung och citrus/aprikos.

Serveras vid 8-10°C till rätter av ljust kött eller som sällskapsdryck.

Betyg: 🍺🍺🍺🍺 och en halv 🍺

onsdag 19 september 2018

Äppelmust



För andra gången i höst gör jag och gubben äppelmos. Vi fick jättemycket äpple (2 sorter).av grannen. Första omgången använde vi oss av köttkvarn för att mosa äpple men denna gången använde vi istället svärmors och svärfars fruktpress. Då fick vi 9 flaskor. Denna gången blev det 6 flaskor. 

Sterilisera flaskorna genom att diska dem ordentligt. 
Lägg flaskorna i ugnen. 
Starta över-och undervärme 120 grader och låt flaskorna vara inne i 20 minuter. 
Stäng av ugnen och låt flaskorna svalna så du kan hantera dem.
Korkar och packningar kokas i vatten i en kastrull på spisen i minst 10 minuter. 

Krossa frukten i en fruktkross.


Lägg krosset i en äppelpress och pressa ut mesta möjliga must. 


Häll upp den färskpressade musten i en kastrull och hetta upp till 77 grader för att pastörisera den. 
Fyll musten på flaskor.
Ställ på en sval och mörk plats.

En fråga och en tanke


Fick en fråga på en anställningsintervju som fick mig till att fundera. Hur upplevs jag? Klart i en anställningsintervju vill man på kort tid ge en korrekt bild av sig själv men ändå. Frågan var:

- Du som är så aktiv. Måste det hela tiden hända något?

Hur upplevs jag? Aktiv, intresserad och engagerad eller som en adrenalinkickssökande Duracellkanin?

Jag har tagit ett aktivt beslut att vara Här och Nu. Jag bär till och med en ring med "Hic & Nunc" 

Det betyder inte att jag inte tänker på framtiden eller att jag struntar i allt. Det är ett val att acceptera situationen och göra det bästa av det. Jag har bestämt mig för att inte låta "normer", min oro eller mina rädslor vara ett hinder i mitt liv. Det ska inte komma en dag då jag ångrar att jag inte gjorde saker. Sedan kan hälsa eller ekonomi göra att vissa saker inte blir som man tänkt men det är en annan sak. Jag ska göra mitt bästa för att bli den bästa människan jag kan.

Men.....

Det betyder inte att det hela tiden måste hända något. Även om jag gärna hade sett att det fanns 24 timmar till på dygnet. 


Jag ger mig varje dag en stund av stillhet och acceptans.
Jag ger mig varje dag möjligheten att andas och sluta tänka.
Jag ger mig varje dag möjligheten ATT tänka och känna.


Situationen/platsen/sättet kanske varierar men målet är alltid att ge mig tid, lugn och balans.

Så nej. Det behöver inte hela tiden hända något. 

lördag 8 september 2018

Knaggens öltest - del 1



Namn: Gambrinus Premium 12
Land: Tjeckien 
Tillverkare: Plzeňský
Volym: 500 ml
Alkoholhalt: 5,2 % vol.
Typ: Ljus lager
Pris: 16.90 sek

"Premium lager från Pilsner. Staden som gav namn till den första Pilsner lager som 
någonsin bryggdes med det traditionella receptet år 1869 i Gambrinus-bryggeriet."

En god öl med maltig smak och stark men lagom beska. Enligt Systembolaget har ölen inslag av knäckebröd, aprikos, örter, apelsinskal och honung. Det kände inte jag något av.
Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till husmanskost enligt Systembolaget men passar utmärkt bara som sällskapsdryck enligt mig.

Betyg: 🍺🍺🍺

Hemgjord ketchup



Vi får fortfarande tomater på de få plantor som vi har och vi hinner inte äta undan. Därför kokade jag idag ketchup på de som såg lite ledsna ut.
Om du använder upp ketchupen inom en vecka behöver du inte tillsätta natriumbensoat som är ett konserveringsmedel. Eftersom vi inte är storkonsumenter på ketchup så använde jag natriumbensoat.
Förutom att jag hade natriumbensoat i ketchupen sköljde jag även flaskorna i varmt vatten och lite natriumbensoat.
Det blir ungefär 1 liter ketchup.
Du kan själv påverka mängden socker, salt, vitlök och chili.


cirka 1 kilo tomater
2 klyftor vitlök
1 1/2 gul lök
1 stjälk selleri
1 msk basilika
1/2 tsk chiliflakes
1 dl tomatpuré
1 dl äppelcidervinäger
1/2 dl socker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
(1 krm natriumbensoat)

Skölj och dela tomater grovt.
Lägg i en stor kastrull och koka upp.
Skala och hacka selleri, lök och vitlök. Tillsätt bland tomaterna.
Krydda med basilika, chiliflakes, tomatpuré, vinäger, socker, salt och svartpeppar.
Koka tomaterna på låg i minst en timme. Gärna längre.
(Ta upp lite av röran. Tillsätt natriumbensoat och häll tillbaka i kastrullen. Blanda runt väl).
Mixa tomaterna och sila.
Häll upp ketchupen varm i ren glasflaska.
Sätt på lock och låt svalna.
Förvara i kylskåp.

måndag 3 september 2018

Gurkröra typ "Bostongurka"



Svärmor hade fler Västeråsgurkor och undrade om jag ville ha. Eftersom jag blev så peppad på att testa att göra "Bostongurkor" när jag testade hennes så slog jag till. Tacksam över att kunna ta hand om det naturen ger. 
En god röra som passar till både grytan som till burgaren. 
Jag tycker att jag fick till det riktigt bra.

2 kg Västeråsgurkor
4 gul lök
2 röd paprika
2 gul paprika
2 röda äpplen
2 krm natriumbensoat
4 dl socker
5 dl ättiksprit (12%)
4 tsk salt
4 msk gula senapsfrön

Skala och hacka lök och paprika.
Lägg lök och paprika i en kastrull och täck med vatten.
Koka upp och häll av i ett durkslag.
Skölj, rensa och hacka gurka och äpple.
Blanda ingredienserna till ättikslagen - socker, ättika, salt och senapsfrön i en stor kastrull.
Tillsätt lök, paprika, äpple och gurka.
Låt koka på låg värme med lock i 20 minuter. 


Rör då och då.
Ta upp lite gurkröra och blanda ner natriumbensoaten. 
Rör sedan ut i kastrullen.
Fördela gurkan i väl rengjorda burkar. 
Låt svalna och förvara sedan i kylen. 
Låt gärna stå en dag innan du smakar.

söndag 26 augusti 2018

Chili con carne


Kombinationen att jag fått flera burkar med vita bönor i tomatsås och att Max och Julia kom hem på middag blev chili con carne.

Jag använde mig av torkad chilipulver av ren lathet. Var försiktig med chilin pågrund av gubbens avsky mot starkt. Fast jag tror inte att det är hetta för han beställer pizza med jalapeno så det kanske är just chili som han inte gillar.
Jag serverade srirachasås bredvid så de som ville kunde göra sin tallrik lite starkare.

De sa att det var gott så jag får val tro på vad de som ätit säger. Den veganska varianten som jag gjorde var inte god alls så det receptet glömmer jag bort. 

3 gula lökar
700 gram nötfärs
1/2 - 1 tsk chilipulver
1 1/2 tsk paprikapulver
2 krm svartpeppar
1 1/2 tsk salt
2 msk soja
2 burkar hela tomater
3 burkar vita bönor i tomatsås

Skala och hacka löken.
Bryn färsen tills den fått färg. 
Tillsätt löken och låt den steka med tills den mjuknar. 
Krydda med chili, paprika, svartpeppar, salt och soja.
Tillsätt de hela tomaterna och låt koka ihop. Ju längre koktid, desto godare chili.
Strax innan servering vänder du i de vita bönorna i tomatsås och låt alltsammans bli varmt. 
Smaka av med mer kryddor vid behov.

Servera med bröd, strimlad sallad, tärnad tomat, gurka, paprika och majs.

måndag 20 augusti 2018

Minestronesoppa



Idag kändes det höstlikt på jobbet. Vill inte riktigt erkänna att sommaren snart är slut och att årets kanotsäsong är över. Fast jag känner att det varit en tuff sommar. Kroppen mår inte bra och jag behöver snart få vila.

En rejäl sats med soppa så att jag kan frysa in två stora portioner och ha en med till jobbet imorgon.

2 gula lökar
2-3 morötter
4 selleristjälkar
1 stor squash
1 msk timjan (Franska kryddor)
2 förpackningar krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 liter vatten
4 grönsaksbuljongtärningar
2 dl rött vin
2 dl risoni
salt
svartpeppar
1 tsk agave sirap

Skala och finhacka lök och morot.
Hacka selleristjälkar och squash.
Fräs alltsammans på medelvärme i en stor kastrull i 10 minuter.
Rör om ibland.
Tillsätt timjan, tomaterpuré, krossade tomater, vatten, buljongtärningar och vin.
Låt koka i 15 minuter.
Tillsätt risoni och fortsätt att koka tills pastan är klar (11 minuter).
Smaka av med salt, svarpeppar och agave sirap.
Tillsätt lite vatten om soppan blivit för tjock.

Servera med ett gott bröd.

onsdag 15 augusti 2018

Lax eller kyckling på grönsaksbädd



Magda gillar inte lax och jag äter inte animaliskt. Alltså gjorde jag en stor form (en sats) till gubben och Simon med lax, en liten form  (1/2 sats) med kycklingfile och ytterligare en liten form  (1/2 sats) med tofu. Blev inte speciellt mycket extra jobb eftersom basen är den samma. Det var bara tillbehören som var olika.

Laxen läggs ovanpå grönsakerna enligt receptet men kycklingen behöver längre tid i ugnen och är med från början. Alltså en total stektid på 35-45 minuter. Stick i kycklingen och se om vätskan som kommer ut är klar. Då är kycklingen färdig. Röd/rosa vätska betyder inte klar och ingen vätska betyder klar för längesen. 

Har du ingen färsk timjan går det utmärkt att krydda med 1 tsk torkad timjan istället. Gärna lite citronpeppar på laxen också.


Färsk timjan med stam är inte så gott att äta. Bäst är att repa timjan från de träiga grenarna när du kryddar istället för att ha hela grenar. Grenarna kan ligga kvar i formen och avge smak men plocka bort dem innan servering.

Du kan också servera någon form av kolhydrat till om du vill. För oss räckte det med sallad. 

1 sats:
1 spetskål
1/2 blomkål
2 morötter
1 dl vitt vin
2 dl vatten
1/2 msk grönsaksbuljongpulver
5 enbär
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk olivolja
1/2 kruka timjan
cirka 500 gram lax (2 kycklingfiléer/100 gram tofu)

Koka upp vatten,  grönsaksbuljongpulver, vitt vin, salt, svartpeppar och enbär. Redusera (koka ner) tills att 2 dl är kvar.
Dela spetskålen i fyra delar, bryt blomkålen i mindre buketter och skär morötterna i 1 centimeter tjocka skivor. 
Lägg allt i en ugnsform och häll över buljongen. 
Ringla över olivolja.
Tillaga mitt i ugnen i 220 grader i 35 minuter.
Ta ut formen och placera laxen (tofu) ovanpå.
Toppa med färsk timjan.
Gratinera i ytterligare 10 minuter. 

Servera med sallad.

fredag 29 juni 2018

Ratatouille



Medan familjen åt grillat till så åt jag en burgare från Anamma. Ratatouille är så gott och denna gången blev smakerna perfekta. Det gäller att koka precis tillräckligt länge för att binda ihop rätten, få morötterna klara men utan att överkoka zucchini. Dela därför morötterna i lite mindre bitar än det övriga.

1 zucchini
3 morötter
1 röd paprika
1 gul lök
1 solovitlök
1 förpackning passerade tomater
2 tsk franska örter
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Nypa socker

2 dl turkisk yoghurt
1 tsk franska örter
2 krm salt
nypa svartpeppar

Dela zucchini, morötter, paprika och lök i mindre bitar.
Fräs löken mjuk under omrörning.
Tillsätt zucchini och morötter. 
Stek några minuter.
Tillsätt paprika och passerade tomaterna. 
Pressa i vitlök.
Krydda med franska örter, salt och svartpeppar. 
Koka på svag värme 15 minuter eller tills morötterna är mjuka.
Smaka av med mer kryddor och en nypa socker.

Blanda ihop ingredienserna till såsen. Låt stå kallt. 

Servera med grönsaker och en proteinkälla. 

torsdag 28 juni 2018

Broccoli- och potatissoppa



- Lotta! Tror du chefen blir arg om jag provar att paddla kajak, frågade Simon idag.
- Absolut inte! Han tycker att vi ska prova på allt som vi erbjuder våra gäster. Det är mycket enklare att prata för något som man själv kan relatera till, svarade jag.

Så när Simon gjort alla uppdrag som han fått för dagen plockar han ner kajaken.

- Jag slår vad en 100-ing att jag kommer att välta.
- Nej då, du fixar det, svarar jag honom peppande.

Efter några paddeltag är han ute och glider fram på vattenytan. Plötsligt hör jag honom ropa;

- Hur vänder man?

Jag höll på att kissa på mig av skratt och jag ropar tillbaka att antingen använder han fötterna för att flytta rodret eller så fick han använda paddeln.

En kajakfrälst medarbetare kom i land med leende från öra till öra. Tror jag kommer att få se honom fler gånger i kajaken. Jag är så avundsjuk. Det ser så härligt ut men jag klarar inte av att paddla kajak. Panikångesten är för stark och rädslan över hur kroppen kommer att reagera är stor. Jag nöjer mig med att glädjas åt andras kajaktur.

2 huvuden broccoli
2 potatis 
1 gul lök
1/2 solovitlök
1 1/2 liter vatten
2 msk grönsaksbuljongpulver
2 dl iMat (grädde)
1 dl iFraiche (crème fraiche)
1/2-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 tsk oregano
1 tsk citronsaft

Skala och hacka löken.
Dela broccoli i små buketter och hacka stammen grovt.
Skala och tärna potatis.
Fräs lök några minuter.
Tillsätt broccolistammar samt potatis och fräs några minuter.
Tillsätt broccolibuketter och pressa i vitlök.
Fräs några sekunder.
Tillsätt vatten och buljongpulver.
Koka broccolisoppan i 10 minuter.
Mixa soppan med en stavmixer.
Tillsätt grädde samt crème fraiche och koka upp igen. 
Smaka av soppan med oregano, salt, svartpeppar och citronsaft.

Servera broccolisoppan med stekt bacon och gott bröd.

    onsdag 27 juni 2018

    Bara en dag på jobbet



    Idag har vi haft en riktigt jobbig dag på jobbet. Haha! 

    Jag skulle bemanna receptionen och Simon skulle inspektera några av Wetlandis camper. När vi förberedde förmiddagskaffet så fick jag idén att följa med och göra lite fysiskt arbete. Så efter att fått klartecken från chefen hällde jag kaffet i termos och hängde med i båten.


    En så härlig dag det blev. Vi började inspektionen på Bjärnö. Bjärnö är Wetlandis största camp som också har vindskydd. Hit rekommenderar vi större grupper och de med många barn/ungdomar. Finns stort utrymme för tält och en bra yta där man kan gå på upptäcksfärd. 


    Bjärnö har numera två camper då i år camp Hägerviken också har tagits i bruk.

    Hägerviken 

    Campen ligger på den sydvästra sidan och kan också nås via stig från den ursprungliga campen på Bjärnö. En väldigt enslig och skyddad plats. Känns lite hemlig i en egen vik. Uppskattar att du får plats med två tält. 


    Kalvön 

    Vattennivån i sjön är väldigt låg just nu och mängder av stenar och sandbanker som man tidigare inte sett har dykt upp.

    Kråkön

    Kråkön är också en ny camp för i år. Det är en väldigt liten ö högst upp i den norra delen av Ivösjön. En ö som bara har plats för ett tält eller varför inte en eller två hammockar. Vi tog oss in på den norra sidan eftersom det på sydsidan där campen är finns väldigt mycket sten i vattnet. Det gör inte våra gäster något eftersom de kommer med kanot eller kajak.


    Alfären
    Sista ön vi besökte var Alfären som också har två camper. På Norra sidan finns denna campen med lite mer plats medan det på Sunny Beach på sydsidan bara får plats max 2 tält.

    Sunny Beach  (Alfären)

    Men vilken strand. Helt underbart. 

    - Varför ska man åka utomlands, frågade Simon när vi stod på stranden och njöt.


    Kaffet tog vi i farten i båten. Väldigt nöjda med dagens arbetsinsats. Ytterst lite skräp hittade vi så våra gäster får gott beröm för att de tar med sitt skräp till Wetlandis soptunnor. 

    torsdag 14 juni 2018

    Persiljepesto

    Jag fick väldigt mycket persilja av mina föräldrar. Jag finhackar och fryser in men igår gjorde jag också en persiljapesto som jag åt tillsammans med kokt spagetti. Det blev också en rejäl matlåda till idag.


    Den färdiga peston kan du också frysa in i mindre förpackningar och ta upp när det behövs. Riktigt gott att också ha på en smörgås med skivad tomat. 

    Hur rinnande du vill ha din pesto avgör mängden vatten. Hur mycket vitlök, salt och svartpeppar är också en smaksak. Jag vill bara ha en antydan medan andra vill ha mer.

    Jag kan inte riktigt avgöra hur mycket persilja jag stoppade ner i mixern men uppskattar lika mycket som två krukor från affären.

    Jag använde allt. Alltså hela persiljan. Även stammen. Det blir en riktigt god pesto och de rostade solrosfröna sätter god smak.

    Oljan i min pesto var rapsolja eftersom det var det som jag hade hemma. Olivolja fungerar lika bra.

    persilja
    1 1/2 dl solroskärnor
    1/4 solovitlök
    1 dl olja
    1/2-1 dl vatten
    en skvätt citronsaft
    salt
    svartpeppar


    Rosta solroskärnorna i en het och torr panna. När de börjar få lite färg och knäpper så är de klara.
    Mixa alla ingredienser.
    Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft efter eget tycke. 

    tisdag 12 juni 2018

    Pizza och pizzasallad


    Maxi har bra pris på pizzakit denna vecka så givetvis lagar jag pizza. Skulle väl gjort egen pizzadeg men inte denna gången. Med detta veganska pizzarecept som grund gjorde jag idag tre pizzor. Den ena helt enligt detta receptet men de andra två gjordes med Cream Fraiche, strimlad kalkon, gul lök och vanlig ost. En av dem med tomatsåsen som ingick i pizzakitet. De andra två tomatsåsburkar sparar jag i kylskåpet till en annan gång. De håller sig i 2 år till. Lär komma till användning.


    1 färdig pizzadeg
    2 dl iFraiche (Cream Fraiche)
    1/4 - 1/2 solovitlök
    knappt 1 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    150 gram riven ost (vegan mozzarellastyle)
    1/2 spetskål 
    rucola

    Lägg ut pizzadegen på en plåt med bakplåtspapper.
    Blanda iFraiche, pressad vitlök, salt och svartpeppar.
    Bred ut hälften av såsen och strö på ost.
    Skär eller dra isär kalkonköttet.
    Lägg kalkonen på pizzan.
    Strimla spetskålen och lägg över kalkonen.
    Gratinera i ugn 225 grader i 10-15 minuter.
    Ta ut pizzan och strö rucola ovanpå.
    Ringla resten av såsen över.

    Pizza-/vitkålssallad:
    500 gram vitkål
    4 msk olivolja
    2 pressade vitlöksklyftor
    1/2 msk vinäger
    2 tsk oregano
    1/2 tsk salt
    2 krm svartpeppar

    Strimla vitkål fint. Jag använder osthyvel.
    Blanda samman dressingen.
    Häll över vitkålen.
    Massera in.
    Låt salladen gärna dra en stund i kylskåp.

    söndag 10 juni 2018

    Veganska vårrullar med jordnötssås


    Vårrullar är ingen snabbmat. Det krävs lite tid men det är det värt eftersom de är så goda. Kanske skulle valt en svalare dag för att laga vårrullar men är man sugen så är man.

    Detta receptet är vegansk men går utmärkt att göra på animalisk färs också.

    Vårrullar 
    500 gram sojafärs
    25 gram shiitakesvamp
    2-3 schalottenlökar
    1/2 solovitlök
    1/2-1 röd chili
    2 msk färsk ingefära
    1 1/2 msk ljus soja
    1 1/2 msk mörk soja
    1 1/2 msk ketjap manis
    1 msk sweet chilisås
    1 paket filodeg
    rapsolja
    svarta sesamfrön

    Finhacka svamp, lök och chili.
    Riv ingefära.
    Fräs färs, shiitake, lök, chili och ingefära tills allt får lite färg. 
    Blanda ner sojasås, ketjap manis och sweet chili sås. 
    Låt fräsa med i någon minut. 
    Låt svalna helt.
    Arbeta med ett ark filodeg i taget. 
    För att resten inte ska torka under tiden så lägg arken i en fuktig handduk.
    Dela arket på längden. 
    Pensla olja på kanterna.
    Placera 2 msk fyllningen i ena änden av arket och rulla. När du har kommit halvvägs viker du in sidorna på rullen och fortsätter sedan att rulla. 
    Lägg vårrullarna på en plåt och täck över med en handduk innan du fortsätter med nästa.
    Pensla rullarna med lite olja och strö över svarta sesamfrön. 
    Grädda i 200 grader i 15 minuter.

    Jordnötssås
    1 1/2 dl jordnötssmör
    1/2 dl ljus soja
    1-2 dl varmt vatten
    2 msk färsk ingefära
    3/4 halv solovitlök
    2 msk sesamolja
    3 msk agavesirap
    Mixa ihop allt med en stavmixer eller i en mixer.

    Servera vårrullar med kokta nudlar, jordnötssås och lite groddar

    onsdag 6 juni 2018

    Paddeltur i Holjeån

    Vattennivån är väldigt låg och jag var nyfiken på hur Holjeån såg ut för de som jag skickar ut för att paddla. Jag jobbar ju på Wetlandi och ibland är det bra att veta vad man pratar om. Därför kände jag att det var dags för årets första paddeltur. Jag lyckades övertala Magda trots att hon sist sa att hon aldrig skulle paddla kanot igen. Bevisade bara att hennes omedelbara känsla efter paddlingen förra året hade bleknat. Lite grann som kvinnor och föda barn. Direkt efter förlossningen är det många som säger att de aldrig ska föda barn igen men ändå kommer de tillbaka. Hm! Ingen dum jämförelse. Paddeltur i Holjeån och föda barn. Haha!

    Fast när det var dags att paddla hade Magda bytts ut mot gubben. Inte för att hon bangade utan eftersom det var röd dag och gubben var ledig. Magda såg kanske sin chans att smita men hon ska inte komma undan så lätt. Hon ska nog allt komma i en kanot innan säsongen är över.

     


    Redan direkt upptäckte jag att vattennivån var lite högre än i söndags då jag kontrollerade. I söndags kunde jag se en sandbank mellan broarna fast idag låg den precis under vatten. Sandbanken ligger mellan den gamla stenbron som du ser i bakgrunden på bilden och den moderna bilbron som kommer strax efter. Hade vi haft packning med oss i kanoten eller varit tre personer i så hade vi kunnat fastna. Nu lyckades vi ta oss förbi utan problem.


    Det är så otroligt avkopplande att paddla kanot i Holjeån. I början är gubben stressad men efter ett tag känner jag hur hans paddeltag slappnar av. 


    Att paddla i Holjeån är inte bara att paddla på. Eftersom det medvetet inte är helt uppröjt så finns det flera passager som kräver din uppmärksamhet och samarbetsförmåga. Stenar eller träd under ytan som ger plötsliga hinder. På vissa ställen är det rejäla och synliga hinder som tvingar dig att flyta fram i sakta mak, leta efter den bästa passagen och snirkla dig igenom.


    Rex var också med och jag var dum som först placerade honom i mitten av kanoten. Eftersom han paddlat innan och känner sig trygg i en kanot trodde jag att det skulle gå men det slutade med att han kröp fram till fören. Självklart ska han sitta där och spana.


    Han är kopplad och sitter fast i min handled. Tur det och att han är lydig för vi stötte på mer än en fågel som triggade hans jaktinstinkt. "Man är väl tax".




    Större delen av turen är väldigt lugn och meditativ. Du måste vara här och nu. Plötsligt kan ett hinder komma och det gäller att inte sitta och tänka på annat. Det finns vackra blå trollsländor som du inte kan missa. Tyvärr hade jag behövt ta med mig en kamera och stannat upp en stund i ån för att få dem på bild. De är så otroligt vackra och jag blir varm inombords när jag ser dem. Så skira och fantastiska. Vilken skapelse.


    Jag hade bestämt att vi skulle pausa på grillplatsen i Vången men när vi kom dit ville gubben fortsätta så det gjorde vi. Men jag rekommenderar att man tar en bensträckare där. Det känns faktiskt om man inte får komma upp på land och sträcka på benen. Vi är inga ungdomar längre utan vuxna med krämpor och stela kroppar. Sedan är det gott att fika.

    Holjeån ligger nere i en fåra och större delen av turen mellan Västanå Kvarn och åmynningen är du inte medveten om omgivningen. Ibland är ån nära Vångavägen och du kan höra biltrafiken men större delen känns det som att du är långt ifrån civilisationen.

    Avståndet från Västanå Kvarn till åmynningen är inte så långt fågelvägen men eftersom ån slingrar sig som en orm så är den i verkligheten mycket längre.


    Vår resa tog slut vid Tomsabron. Det var bestämt att vi bara skulle paddla dit. En lagom tur. Jag ville inte ut i sjön eftersom jag inte är så stark och jag ville inte utsätta kroppen för mer. I ån är man skyddad för vinden men ute på sjön kan det bli tungt att paddla om det blåser.


    Aldrig smakar väl en fika så gott som efter lite ansträngning ute i det fria? Vi hade med oss en enkel fika med dricka, macka, kaffe och kaka. Vi skulle inte så långt men Wetlandi har flera arrangerade grillplatser. Två stycken av dem är i Holjeån - Vången och Tomsabron. Just nu med eldningsförbud i nordöstra Skåne så är det bäst att ha en fika med som inte kräver eld.


    Rex var helt slut när vi kom i land. Det tar på krafterna att vara "skeppshund".


    I kanoten hade vi också varsin vattenflaska men eftersom vädret var svalare behövdes inget vätskeintag under turen. Vi valde ett perfekt väder för att paddla. Fast egentligen finns det inget dåligt väder för att paddla. Jag har paddlat både i brännande sol som i regn och haft lika roligt. Jag är övertygad om att det har mycket med inställningen att göra.

    Så var vår paddeltur slut och jag har fått en bättre bild av hur Holjeån ser ut nu när vattennivån är så låg. Jag fick en underbar stund i naturen där jag kunde andas och koppla av. Fast viktigast av allt var att jag fick en härlig stund med gubben. Visst är det så att livet består av våra stunder och det är upp till oss att göra de där stunderna till minnen. Vardagen tar mycket plats och vi behöver vara mer här och nu. Vara tacksamma för stunderna vi får. Även om det finns mängder av måsten så mår vi bra av att ta oss tid till att skapa minnen.

    Alla minnen kan man inte skapa utan de blir bara drömmar. Jag har en dröm om att jag och gubben paddlar ut i Ivösjön och övernattar på en av öarna. Tyvärr klarar jag inte av att sova i tält och ligga på liggunderlag eller luftmadrass. Kroppen är i för dåligt skick och gubben har dålig rygg och axlar. Men jag har gjort lite efterforskning, för drömmar ska man inte sluta att lyssna på bara sådär. Med en varsin hammock som vi kan knyta fast i träd är jag övertygad om att vi klarar av att övernatta. Problemet är bara att införskaffa dessa hammockar. De som uppfyller mina krav kostar tillsammans runt 5000 kr. Några sådana pengar har inte jag att lägga på minnen men drömma får jag. Ingen kan hindra mig från att drömma om gubben och min i varsin hammock på Enö. Vaggandes till sömn medan sjön kluckar vid stranden och myggorna surrar. Jag kan till och med känna doften från Trangiaköket när gubben kokar frukostkaffe.

    Stunder, minnen och drömmar visst är det underbart.

    Vill du också paddla i Holjeån? Klicka in på www.wetlandi.se Förutom att paddla i Holjeån kan du också paddla i Ivösjön. Hos Wetlandi finns färdiga paket och så gott som all utrustning du behöver för att skapa egna stunder. Med eller utan övernattning.

    Skjut inte upp till morgondagen. Lev livet här och nu.