Sidor

torsdag 30 juni 2011

Majas potatis med stekt falukorv och äggsås


Idag var det tänkt att jag skulle laga pasta med grönsaker och ostsås men när Maja hackade upp ett potatisstånd i sitt trädgårdsland ändrades allt.
Maja var överlycklig över de små knölarna hon hittade.
Därför kokade vi en gryta med potatis, stekte falukorv och gubben rörde ihop en äggsås.

Han använde:
5 ägg som han hackade. Blandade ner med 5 dl gräddfil och 2 msk majonäs samt salt och svartpeppar. Som pricken över i klippte han ner lite persilja eftersom dillen inte hade kommit upp än.

Potatisen var riktigt goda. Men Maja ska vänta lite till så potatisen växer till sig.

Ungarna var överlyckliga över att få äta falukorv. Det händer inte så ofta.

tisdag 28 juni 2011

Köttfärsspett med bulgursallad och ajvarsås


Gubben gillar inte bulgur. Han tycker inte att det smakar något. Tänkte försöka omvända honom med denna salladen. Väldigt fräscht så här i värmen. Jag orkar i alla fall inte äta massa mat när det är så här varmt och ännu jobbigare är det att stå framför spisen. Men äta måste man och eftersom jag ska jobba ikväll måste maten lagas under den varmaste perioden på dagen.
Köttfärsspetten går utmärkt att grilla för dem som har en grill. Låter det lite irriterat? Det är det också. Väntar fortfarande på att gubben ska bli klar med den han bygger. Tredje sommaren nu. Snart åker jag och köper en klotgrill. Så mycket trevligare att grilla utomhus och inte på grillfunktionen i ugnen.

Köttfärsspett:
1 kg köttfärs (jag använde nötfärs)
4 vitlöksklyftor
4 msk sweet chilisås
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Bulgursallad:
4 1/2 dl bulgur
4 tomater
1 röd paprika
1 gul paprika
6 salladslökar
2 lime (pressad saft)
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sås:
4 dl lätt crème fraiche
1/2 dl ajvar relish
1/2 tsk salt

Rör ihop crème fraiche och ajvar.
Smaka av med salt.
Låt stå kallt.


Blanda färs, pressad vitlök, sweet chilisås, salt och svartpeppar.
Forma färsen till avlånga biffar och trä upp dem på spett. Om du har långa spett som jag så forma köttfärsen runt spettet. Ramlar det av har du för mycket färs på.



Stek eller grilla spetten i ca 10 minuter.


 
Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen.
Tärna tomat och paprika och strimla salladslöken.
Blanda med bulgur och pressad lime.
Smaka av med salt och svartpeppar.

måndag 27 juni 2011

Tacokyckling


Jag fick absolut inte ha oliver i maten så det fick bli svarta och gröna oliver i två olika skålar.

800 gram - 1 kg kycklingfileér
1 påse Tacokrydda
1 röd lök
1 röd paprika
svarta oliver (utan kärnor)
1 dl vatten
5 dl Crème fraiche

Skär kycklingen i mindre bitar.
Bryn kycklingen.
Skiva röd lök och blanda ner i kycklingen.
Tillsätt Tacokrydda.
Häll på vatten och låt puttra lite.
Strimla paprikan.
Tillsätt créme fraiche, paprika och oliver bland kycklingen.
Puttra någon minut till.

Servera med pasta och sallad.

söndag 26 juni 2011

Jordgubbssmulpaj


Blev bjuden på denna fantastiskt goda jordgubbspaj av Ulrika i förra veckan. Bad henne om receptet och jag blev så glad när jag upptäckte hennes mail med en länk till http://www.recept.nu/.

Ni måste bara prova att baka denna. Så superenkel och otroligt god. Jag minskade sockret till 1 dl för ursprungs receptet var lite för söt för mig. Men jag skulle nog tagit 1 1/2 dl socker. Lite stressad gjorde jag fel och hade smöret i tillsammans med mjölet men det blev bra i alla fall.

2 1/4 dl vetemjöl
2 1/4 dl socker
1 tsk bakpulver
1 ägg
100 g smör
1 liter färska jordgubbar

Blanda samman mjöl, socker och bakpulver och rör ner ägget i mjölblandningen.
Täck bottnen på en pajform med jordgubbar.
Fördela smuldegen över jordgubbarna, häll över smält smör och grädda i 175  grader i ca 30 minuter.

Servera med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

Pizzabullar med bacon och champinjoner


Idag ska vi åka och hälsa på den nyaste medlemmen i familjen. Marcus och Linda har fått sitt andra barn och nu har vi två barnbarn.
Tänkte ha med mig någotgott åt familjen. Alltid bra att ha lite i frysen som snabbt går att värma. Pizzabulle är också bra att ha som lunch åt nyblivne storebror Viggo när tiden inte riktigt räcker till. Minns själv att det tar ett tag att komma in i att vara småbarnsförälder igen. Tänk vad glad jag hade blivit om någon kommit med sådant till mig. Eller om någon erbjudit sig att ta det äldre barnet så att jag kunnat vila. Som relativt nybliven tvåbarnsmamma hade jag istället massa karlar på mat eftersom de klädde om vårt hus. Tufft men det gick. Känns bra att jag själv minns hur det var och kan göra annorlunda mot de mina.
Totalt blev det 60 pizzabullar av denna satsen. 20 tog jag med mig till Marcus och Linda och resten stoppar jag i frysen.

Deg:
50 gram jäst
5 dl vatten
1 dl flytande margarin eller 100 gram margarin
1 tsk salt
1 1/2 tsk socker
2 ägg
12 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl

Fyllning:
800 gram krossade tomater
3 paket bacon
1/2 dl tomatpuré
1/2 dl Ajvar (kan bytas ut mot tomatpuré)
200 gram burk champinjoner (skivade)
4 tsk pizzakrydda
6 dl riven ost

Värm vattnet till 37 grader.
Rör ut jästen med vattnet i en bunke.
Blanda med övriga ingredienser till en smidig deg.
Låt jäsa övertäckt i ca 30 min.

Häll av vätskan från tomaterna.
Strimla bacon fint.
Hacka champinjonerna.
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. 

Arbeta samman degen på lätt mjölat bakbord.
Dela den i fyra delar. Lättare att arbeta med den i mindre bitar.
Kavla ut varje del till en rektangulär bit.



Fördela fyllningen och bred ut på de utkavlade delarna.



Strö över ost. Spara lite till att toppa med.
Rulla ihop från långsidan som en rulltårta.




Skär i lika stora bitar.



1/4 dels deg blev för mig 15-17 bullar.
Lägg bitarna i stora muffinsformar eller bullformar.



Låt bullarna jäsa under duk i ca 30 min.
Strö lite ost påtoppen av bullarna.



Grädda mitt i ugnen 250 grader i ca 8-10 min.
Låt svalna på galler.

lördag 25 juni 2011

Majonäs

Hemgjord majonäs är mycket godare än köpt. Håller sig tyvärr inte lika länge men upp mot 2 veckor i kylskåp om du har tättslutande lock.
Pressa ner lite vitlök så har du aioli.
Rör du i lite citronsaft och dill så har du en god dressing att toppa på räkor eller fisk.

2 äggulor
1 msk fransk senap
4 dl rapsolja

Blanda äggulor med fransk senap.
Vispa under tiden du tillsätter oljan i en tunn stråle.
Smaka av med salt och peppar.

Blir majonäsen för tjock späd med lite vatten.

Varmrätt - Wienerschitzel


Gubben stekte wienerschnitzeln perfekt. Så underbart gott.

4 skivor kalvinnanlår (beräkna ca 200 gram per person dvs 1 skiva)
5 dl vetemjöl
5 dl ströbröd
4 ägg
salt
svartpeppar
2 citroner
100 gram ansjovisfilé
1 burk kapris (ca 10 gram)

Skivorna ska bankas till de är ca 5-8 mm tjocka.
Blanda mjöl med salt och svartpeppar i en tallrik.
På en annan tallrik läggs ströbröd.
Knäck ägget i en skål och vispa ihop lite.
Vänd köttet i mjölet, sedan ägget och sist i ströbrödet.
Låt ligga en stund innan du steker.


Stek i hälften smör, hälften olja på medelvärme.
Grnerade med citron, ansjovis och kapris.

Servera med stekt potatis och haricot verts.

Förrätt - Toast Skagen


500 gram räkor (helst oskalade)
1 dl majonäs
1 dl gräddfil
1 tsk konjak
1 krm salt
1 krm svartpeppar
4 skivor vitt bröd
2 msk hackad dill + några kvistar till dekorering
50 gram löjrom
1 citron

Skala räkorna och blanda med majonäs och gräddfil.
Tillsätt konjak, salt och peppar.



Rosta eller stek bröden lite.
Hacka dill.
Blanda ner hackad dill i röran precis innan servering.
Garnera med löjrom, citronklyfta och dillkvist.

Pavlova - Montering


Väldigt söt och mäktig tårta. Typiskt nog hade björnbären fått vitt skägg och åkte i soporna. Jordgubbarna hade vi glömt att köpa. Flagad mandel glömde jag att hälla på. Men det gick i alla fall.

3 dl vispgrädde
färska bär typ jordgubbar, hallon, blåbär
flagad mandel
florsocker

Vispa grädden.
Lägg tårtbottnen på ett fat.



Bred på ett lager lemon curd.


Därefter vispad grädde.



Garnera med bären och flagad mandel.


Pudra till sist eventuellt över lite florsocker.

Pavlova - tårtbotten

Tårtbotten:
4 äggvitor
2 dl strösocker
1 msk maizenamjöl
1 tsk ättiksprit 12%

Vispa äggvitorna till hårt skum.
Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten är glansig och det lätt går att göra toppar av smeten med vispen.
Tillsätt maizenamjöl och ättiksprit och rör om väl.
Spritsa ut smeten i en cirkel på ett väl mjölat bakplåtspapper. Behöver inte bli vackert. Kommer ju inte att synas.



Grädda i ca 1 timme och 15 minuter i 140 grader. Nedre delen av ugnen.
Stäng av värmen och låt bottnen stå kvar i ugnen några timmar gärna över natten.

Pavlova - Lemon curd


Lemon curd ska vi använda i Pavlova tårtan idag. Men den är underbar att använda som marmelad på scones.
I en rengjord glasburk med lock håller den sig ca 2 veckor i kylskåpet.
Varför inte ge bort en burk med egengjord Lemon curd? Brukar alltid bli uppskattat. Kom bara ihåg att berätta att den inte håller sig längre än 2 veckor på grund av att det är ägg i den.

3 citroner
4 dl strösocker
150 gram smör
6 ägg

Tvätta citronerna noga i varmt vatten.
Riv skalet fint.
Pressa saften.
Häll socker och citronskal i en liten rostfri kastrull.
Rör smöret mjukt.
Blanda ner citronsaften i smöret.
Rör mer citronsmöret i sockret.
Vispa äggen lätt.
Häll ner i kastrullen.
Rör om helst med träsked.
Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad.
Sätt den lilla kastrullen med krämen i vattenbadet.
Låt krämen sjuda på låg värme tills den tjocknar.
RÖR HELA TIDEN!
Ställ åt sidan och låt svalna.

fredag 24 juni 2011

Ellens kladdkaka


Magda blev godissugen och skafferiet är tomt på sötsaker så Maja bakar Ellens kladdkaka. Blir gott till kaffet.

3 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
2-3 tsk vanilinsocker
100 gram smör

Vispa socker och ägg fluffigt.
I en annan skål blanda vetemjöl, kakao och vanilinsocker.
Smält smör och blanda alla ingredienser till en smet.
Häll smeten i en smörad springform.
Grädda i ugnen 175 grader.
Klar när stickan inte är kladdig.
Hos mig i mitten av ugn tar det ca 20 minuter.
Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den på ett fat.

Boeuf Bourguignon a´la Per Morberg


Medan ni andra firar midsommar med sill, potatis och nubbe så lagar jag Boeuf Bourguinon. Imorgon får jag njuter av att gubben tar över i köket. Det stundar lyxig trerätters middag.
Jag använde mig av vinet Cotes-Du-Rhone. Systemet hade inget Bourguinon vin men de rekommenderade mig detta istället.



2 kg nötkött (högrev)
100 gram sidfläsk i bit
2 stora moröttet
200 gram små gula lökar
200 gram champinjoner
5 vitlöksklyftor
2 flaskor vin
salt
svartpeppar
1 sockerbit
1 kryddbukett av persiljestjälkar, 1 lagerblad och 1 kvist timjan

Garnering:
200 gram tärnat rökt sidfläsk
200 gram hela smålökar
200 gram champinjoner

Skär fläsket i grova skivor.
Låt smälta i en stor gryta.
Skala morötter och lökar.
Skär i grova bitar.
Dela även champinjonerna.
Lägg ner allt i grytan och bryn.
Bryn köttet i omgångar och lägg över i grytan.
Krossa vitlöksklyftorna och rör ner moset i grytan.
Pudra eventuellt med 1 dl vetemjöl om du vill ha tjockare konsistens.
Rör om.
Häll i vinet och koka upp.
Skumma av.
Salta och peppra och lägg i sockerbit och kryddbukett.
Rör om.
Sjud sakta i minst 1 timme eller tills köttet är mört.
Hit kan man förbereda och även låta grytan stå i ett eller två dygn.

200 gram tärnat rökt sidfläsk, 200 gram hela smålökar och 200 gram champinjoner i bitar steks och läggs i grytan strax innan servering. Hackad persilja strös över.

Första flaskan


Snart är första flaskan uppdrucken. Gubben har gömt resterande 14 flaskor i källaren. Annars dricker ungarna upp det snabbt.
Blommorna på busken vi har i trädgården är också snart klara och det blir nog en sats fläderblomssaft till.
Glömde skriva att flaskorna tvättas i natriumbensoat för att få dem ordentligt rena.

torsdag 23 juni 2011

Kycklingwraps med fetaostsås


Ett fräscht alternativ till tacos. Såsen är verkligen en höjdare. Har man mindre barn som inte gillar lite hetta i kycklingen  så minska chilipepparn. Kycklingen är lite stark med 2 tsk men tillsammans med den milda såsen så balanseras smakerna i wrapen.

ca 1 kg kycklingfiléer

Marinad:
2 tsk chilipulver
3 pressade vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sås:
3 dl gräddfil
3 msk flytande honung
150 gram fetaost

Tillbehör:
röd lök
tomater
gurka
sallad
tortillawraps

Strimla kycklingfiléerna.
Blanda ingredienserna till marinaden. 
Lägg ner kycklingen i marinaden.
Låt dra i rumstemperatur minst 5-10 minuter.

Blanda gräddfil och honung. 
Smula ner fetaosten och rör om.
Låt såsen stå kallt.

Skär tomaterna och gurkan i bitar. 
Skala och skiva löken. 

Stek kycklingen.

Låt var och en göra sin egen wrap av brödet, salladen, kycklingen och crèmen.

onsdag 22 juni 2011

Spagetti med tomatsås

Idag blir det vegetariskt och en enkel men smakrik tomatsås. Att använda färska örter och kryddor höjer såsen men det går utmärkt att använda torkade.

1 gul lök
2 vitlöksklyfta
4 msk tomatpuré
2 burk hela tomater, á 400 gram
1 burk krossade tomater
2 dl mjölk
2 tsk grönsaksfond
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 tsk honung
1 kruka oregano
1 kruka basilika
parmesanost

Skala och hacka lök och vitlök, och fräs.
Tillsätt tomatpuré, tomater och fond, och koka ihop i 15 minuter.
Smaka av såsen med salt, peppar, honung, oregano och basilika.

Servera med spagetti och parmesan att riva över.

tisdag 21 juni 2011

Nypotatis, köttbullar och gräslökssås

Idag har Maja bestämt maten. Hon ville verkligen ha det som för många är midsommarmat. Så jag lagar idag köttbullar till ungdomarna och låter gubben öppna burken med matjesill.
Själv får jag se om jag kan äta lagad mat. Mår illa av all matlagning och håller mig till fil och frukt.

måndag 20 juni 2011

Mint Julep

Denna drinken kan du göra med både alkohol och som alkoholfri. Super god. Jag älskar verkligen den fräscha smaken av mynta.

2 cl sockerlag
6-7 myntablad
6 cl Burbonwhiskey
krossad is

Mosa myntabladen tillsammans med sockerlag.
Fyll glaset med krossad is och häll i Bourboun.
Dekorera med myntablad.

Alkoholfri:
2 cl pressad citron
6-7 myntablad
6 cl Ginger Ale
krossad is

Mosa myntabladen tillsammans med citron.
Fyll glaset med krossad is och häll i Ginger Ale.
Dekorera med myntablad.

Virgin Strawberry Daquiri

En alkoholfri drink som verkligen är svalkande och fräsch.

Häll krossad is i en mixer.
Tillsätt 20 ml färsk limejuice, 60 ml färska jordgubbar och 1 tsk strösocker.
Mixa tills blandningen är slät.
Häll upp i ett glas och garnera med skivad jordgubbe och en skiva lime.

Ostgratinerade köttfärspannkakor


Ostgratinerade köttfärspannkakor är ett perfekt sätt att göra sig av med den där överblivna köttfärssåsen. Varför inte planera in det så att du har lagat köttfärssås ena dagen, pannkakor den andra dagen och köttfärsfyllda pannkakor den tredje.
Också perfekt lunchmat för ungarna att ha i kylskåpet nu under sommarlovet. Att gratinera i ugnen i 10 minuter klarar de flesta. Annars går det utmärkt att värma färdiggratinerade pannkakor i micron.
Jag hade ingen överbliven köttfärssås utan jag gjorde min med en annorlunda smakbryning i ananas och ingefära. Får se om det går hem.

Pannkakor:
3 ägg
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 krm salt
3 msk flytande matfett

Fyllning:
1 stor gul lök
600 gram blandfärs
500 gram krossade tomater
1 stor burk ananasskivor
1 tsk riven ingefära
salt
svartpeppar
2-3 dl riven lagrad ost

Vispa ihop ägg, mjöl och lite mjölk till en slät smet.
Tillsätt resten av mjölken, salt och matfett.
Grädda tunna pannkakor.



Skala och hacka löken och fräs.
Tillsätt färsen och bryn.
Rör ner tomater, ananas i bitar och ingefära.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Koka bort det mesta av vätskan från köttfärsröran.
Lägg några skedar köttfärsfyllning på varje pannkaka.
 och rulla ihop.


Lägg i en smord ugnssäker form.
Strö över ost.



Gratinera i mitten av ugnen 225 grader i ca 10 minuter.

Servera med strimlad färsk vitkål.

söndag 19 juni 2011

Fuskbea

Fick ett tips om en fuskbearnaisesås. Passar för dem som inte har tid eller ork att vispa. Smakar absolut inte som riktig bearnaisesås men den duger.

2 schalottenlökar
1/2 dl finhackad persilja
1/2 dl finhackad dragon
2 msk vatten
2 msk vitvinsvinäger
5 pepparkorn (svart eller vit)
4 dl créme fraiche
salt
svartpeppar

Hacka lök, persilja och dragon.
Blanda med vatten, vinäger och peppar i en kastrull.
Reducera ner så det bara återstår lite av vätskan. Tar ca 5 minuter.
Blanda ner créme fraiche.
Smnaka av med salt och peppar.

Blir bättre av att få stå kallt och dra ett dygn.

lördag 18 juni 2011

Knaggens hyllesaft

Idag har jag, gubben och Maja varit iväg och plockat fläderblommor. På golvet står nu två 20 liters spannar med vårt eget försök till fläderblomssaft. Vi får se hur det blir efter ca 3 dagar.
Receptet har jag skrivit för en spann. Vi får se hur många flaskor vi får. Spännande.

100-130 blomklasar
6 liter vatten
6 kilo strösocker
6 citroner
150 gram citronsyra
atamon

Lägg blomklasarna i en 20 litersspann.


Koka upp vatten, citroner och socker. Går också att bara koka upp vattenet och hälla socker, citroner och citronsyra direkt i spannen.
Slå vattnet över blommorna.
Tillsätt citronsyran och rör om ordentligt.



Låt stå i 3-5 dagar och rör om minst en gång per dag.
Sila saften igenom saftduk.
Häll i atamon.
Häll upp på ordentligt rena flaskor.

tisdag 14 juni 2011

Tårt/kakfat


Fick igår detta fina tårt/kakfat av min svärmor Eva. Hon vet hur jag har letat efter ett fat som jag verkligen gillar. Hon urskuldade sig med att detta var ju inte på fot så som jag ville ha men jag kanske kunde ha detta så länge.
Jag blev jätteglad. Tycker det är otroligt fint.
Hon har rätt i att det inte är så som jag hade tänkt mig men detta passar perfekt. Storleken är exakt, mönstret är vackert och inte minst fatet passar bättre i skåpet än ett fat på fot hade gjort.
Nu släpper jag mitt letande efter tårtfat.

Pastagratäng med kassler


Igår blev det ingen matlagning alls. Jag nöjde mig med att äta en risifrutti på jobbet. Hade inte lust eller ork efter mer. Men i eftermiddag har jag gubben och två ungdomar hemma och jag tror jag också behöver äta. Orkar jag inte äta hemma så tar jag med mig till jobbet. Pastagratäng är enkel mat som passar i matlådan och går utmärkt att värma.

400 gram pasta
400 gram kassler
1 purjolök
200 gram champinjoner
8-10 marinerade soltorkade tomater
4 dl crème fraiche
2 msk vetemjöl
250 gram mangotärningar
1/2 tsk salt
1 krm peppar
2 dl riven lagrad ost

Koka pastan. Låt rinna av ordentligt.
Skär kasslern i tärningar.
Skiva purjolöken och dela champinjonerna i klyftor.
Strimla tomaterna.
Fräs kassler, purjolök och champinjoner i ca 5 minuter.
Tillsätt tomater och crème fraiche blandat med vetemjöl.
Rör om och låt koka i 3 minuter.
Blanda ner mangon och pasta.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg över röran i smord ugnssäker form.



Strö över osten.



Gratinera i 225 grader tills gratängen fått färg, ca 10 minuter.




Servera med sallad. Jag hade enbart cocktailtomater.

söndag 12 juni 2011

Ingen veckomeny vecka 24

Jag ger tillfälligt upp mina försök att ha en veckomeny. Jag gör också ett uppehåll i att uppdatera bloggen dagligen.

Dels är familjen splittrad på olika platser med anledning av skolresor och lägerskolor. Dels arbetar jag nu heltid. Denna period 6 dagar i sträck och jag behöver samla kraft.

Känner att kroppen inte vill som jag vill. Mycket energi kommer att gå till att bara orka. Längtar varje vinter efter värmen och hoppas att min kropp ska må bättre. Varje sommar reagerar jag på kasten mellan värme och kyla, solsken och regn. Skulle vilja ha ett stabilt klimat. Tyvärr hittar jag inget sådant i Sverige.

Ska försöka att uppdatera min blogg men hoppas att ni under en period nöjer er med att blicka tillbaka. Det finns lite recept att leta bland. Men jag lovar att så fort jag orkar lägga in ett nytt inlägg åt er.

Ha det underbart.

Gubbens hamburgare med pommes


Gubben står för matlagningen idag. På min hamburgare finns det ost, bacon och färsk ananas. Mums!

lördag 11 juni 2011

Bacon- och kesopannkaka



Gubben är i väg med arbetskamraterna och dricker lite öl. Det blir bara ungdomarna och jag till mat.

Jag använder lite kruskakli i maten. För dig som inte vet vad det är så kan jag berätta:
Kruskakli är framställt av vetekornets skalskikt. Skalskiktet består till större delen av cellulosa och andra vattenupptagande kolhydrater, även kallat kostfiber, som kroppen inte kan tillgodogöra sig. Men trots det spelar de en stor roll i kosten. Hjälper bland annat till att hålla tarmverksamheten igång och påverkar näringsupptaget.

4 ägg
2 dl vetemjöl
6 dl mjölk
2 msk kruskakli
1/2 tsk salt
250 gram keso
2 paket bacon

Vispa hälften av mjölken med mjöl och kruskakli i en bunke.
Tillsätt resten av mjölken, ägg och salt.
Blanda ner keso.
Klipp/skär strimlor av baconet och lägg dem i en ugnssäker form.
Stek baconet i ugn 225 grader.
Häll pannkakssmeten i formen och grädda i ca 25 minuter.

Skär pannkakan i bitar och servera med lingonsylt och rivna morötter.

fredag 10 juni 2011

Ostscones frukost



Tänkte börja lördagsmorgonen med nybakade ostscones till familjen. Och då menar jag hela familjen. Marcus kommer hem med Linda och Viggo. Ska bli kul att ha alla barnen samlade kring bordet. Med respektive och "barnbarn".

Det var länge sedan vi hade scones. Ett tag bakade jag till och med scones innan barnen gick till skolan. Tror jag får baka minst dubbel sats.  Finns nog inget som luktar så gott som nybakat bröd. Möjligtvis en liten nyfödd bebis. Hoppas jag snart kan få snusa på "barnbarn" nummer 2. Vilken dag som helst. Väntar och längtar.

8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 gram smör
3 dl mjölk
2-3 dl grovriven ost

Blanda mjölet med saltet och bakpulvret.
Finfördela smöret i mjölet. 
Tillsätt mjölken och osten. 
Arbeta snabbt ihop till en smet. 
Dela smeten i bitar och lägg dem på en plåt med bakpapper. 
Platta ut med fuktig hand till rundlar och nagga lätt med en gaffel. 
Skär ett kors i varje bit med en blöt kniv så att den inte fastnar.
Strö gärna lite riven ost ovanpå.
Grädda i 225 grader varm ugn i cirka 12-15 minuter.
Dubbel sats blev 17 handflatsstora scones.

Servera genast med ost, marmelad, gurka, paprika och tomat.

Citronbakad lax med pepparrotskryddat potatismos


Än finns det fjolårspotatis att få tag i så jag passar på att göra potatismos. Ungdomarna gillar inte fisk så jag steker mellankorv till dem istället. Då blir de lyckliga. Inte ofta jag serverar korv.

4 bitar laxfilé à 125 g
salt
svartpeppar
2 citroner
1 dl hackad dill
2 msk honung
1-2 msk soja

1-2 msk bords pepparot eller 4 msk riven färsk pepparrot

Krydda laxen med salt och peppar och lägg den i en ugnsfast form.
Riv skalet från citronerna.
Blanda citronskal och dill och klappa in i laxen.
Ringla över honung och soja.
Tillaga i ugnen 200 grader  i 15 minuter.

Gör potatismos och krydda med pepparrot, salt och svartpeppar.

Servera med kokta gröna ärtor, citronklyftor och dill.