Jag är en kvinna, dotter, hustru, mamma, farmor och mormor som jonglerar för att få livet att fungera i en speciell och rörig familj. Välkommen in att ta del av min matlagning och vårt liv.
Sidor
▼
måndag 31 januari 2011
Maränger
Eftersom jag bara använde gulan till hallon- och björnbärsparfaiten så gör jag maränger av vitan.
3 äggvitor
3 dl strösocker
1 1/2 krm ättiksprit
Vispa till en blank fast smet. Du ska kunna vända up och ner på skålen utan att det ramlar ur.
Klicka eller spritsa upp smeten på plåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugn 125 grader i 50-60 minuter.
Förvara torrt och lufttätt.
Hallon- och björnbärsparfait
3 äggulor
3/4 dl strösocker
3 dl vispgrädde
375 ca hallon och blåbär
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
Vispa grädde.
Mosa bären genom en sil så du blir av med kärnorna.
Rör ner bären i äggsmeten. Behöver inte vara så noga. Egentligen är det snyggare om smeten inte blir rosa utan spräcklig.
Vänd ner vispgrädden.
Häll upp i 6 serveringsglas och ställ in i frysen. Minst 4 timmar.
Ta ut glasen 15 minuter innan servering och precis innan dekorera med hemgjorda maränger.
Vårrullar och ris med sursöt sås
En väninna berättade att hon köpt helt otroligt goda färdiga vårrullar. ?????
Är inte förtjust i att köpa halv eller helfabrikat men jag lovade att testa.
Den där förpackningen med vårrullar har legat i frysen ett tag men idag tillagar jag dem.
Har inte mycket ork kvar i kroppen och jag hoppas verkligen inte att denna köldknäppen får mig på knä.
Jag avskyr att inte orka. Jag avskyr att ha ont. Jag avskyr min reumatism och fibromyalgi.
Idag accepterar jag min begränsning och struntar i allt. Även om jag vet att jag får ta det en annan dag. Försvinner gör varken tvätt eller dammråttor.
Parkerar mig i soffan med en bok. Kanske somnar jag och drömmer om värme och lindring för min kropp.
Sötsur sås:
1 1/2 dl ananasjuice (jag använde mig av saften från en konservburk ananas 225 gram)
1/2 msk soja
3 msk ketchup
1 msk vitvinsvinäger
1 msk honung
1 msk maizena
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp.
Sjud någon minut under omrörning.
Klart!
Vill du kan du tillsätta lite ananasbitar i såsen.
Servera vårrullar med ris, teriyaki sås och sötsursås. Tunt strimlade morötter och gurka samt ananasbitar.
söndag 30 januari 2011
Köttfärslimpa
1 kg köttfärs
2 ägg
2 krm peppar
2 tsk salt
2 dl vatten/grädde eller mjölk
1 dl ströbröd
3 msk kalvfond
Blanda ströbröd och vätska. Rör i kryddor och fond. Låt blandningen svälla ca 10 minuter.
Arbeta ner i färsen och tillsätt ägg.
Viktigt att inte arbeta för mycket med färsen. Blir annars seg och trådig.
Smörj en ugnsäker form eller långpanna.
Forma färsen till en slät längd.
Klicka någon msk smör runt limpan.
Sätt in i ugn 175 grader och grädda i 45 minuter.
Pensla med smöret några gånger mot slutet av stekningen.
Ta färsen från formen och lös upp fasttorkad sky genom att hälla vätska (vatten, mjök eller grädde) i formen.
Använd skyn till att göra en sås.
Servera med kokt potatis, lingon och inlagd gurka.
2 ägg
2 krm peppar
2 tsk salt
2 dl vatten/grädde eller mjölk
1 dl ströbröd
3 msk kalvfond
Blanda ströbröd och vätska. Rör i kryddor och fond. Låt blandningen svälla ca 10 minuter.
Arbeta ner i färsen och tillsätt ägg.
Viktigt att inte arbeta för mycket med färsen. Blir annars seg och trådig.
Smörj en ugnsäker form eller långpanna.
Forma färsen till en slät längd.
Klicka någon msk smör runt limpan.
Sätt in i ugn 175 grader och grädda i 45 minuter.
Pensla med smöret några gånger mot slutet av stekningen.
Ta färsen från formen och lös upp fasttorkad sky genom att hälla vätska (vatten, mjök eller grädde) i formen.
Använd skyn till att göra en sås.
Servera med kokt potatis, lingon och inlagd gurka.
Majas choklad- och kokoskaka
Maja bakar en hjärtformad chokladkaka idag. Kokos i höjer smaken rejält. Lite jobb med att vispa två olika bunkar men det är det verkligen värt.
150 gram 70% choklad
150 gram smör
3 ägg
1/2 dl strösocker
1 1/4 dl florsocker
1 1/4 vetemjöl
2 1/2 dl kokosflingor
1 dl mjölk
Grovhacka chokladen
Smält smör och tillsätt chokladen så att den också smälter.
Låt svalna.
Separera äggen. Äggula i en skål och vita i en skål.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt socker under vispning.
Rör ner choklad i äggulorna och tillsätt florsocker, mjöl och kokos.
Häll i mjölk lite i taget.
Vänd ner äggviteskummet försiktigt men blanda väl.
Klä en springform med bakplåtspapper.
Häll i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader i 25-30 minuter.
Låt kakan svalna lite i formen innan du tar ut den.
Strö eventuellt florsocker över kakan.
lördag 29 januari 2011
Pepparkakaskaka
100 gram margarin
3/4 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 1/2 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskryddor
2 1/2 dl vetemjöl
Smält margarin och tillsätt mjölken. Låt allt bli varmt men koka inte.
Vispa upp ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten.
Häll upp i en smord långpanna. Min var 18*25 cm.
Grädda mitt i ugn i 225-250 grader ca 5 - 10 minuter. Stick i kakan för at kolla om den är klar.
Strö lite socker på kakan och vänd upp den. Låt svalna.
Dekorera eventuellt med florsocker.
Skär i kakbitar.
3/4 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 1/2 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskryddor
2 1/2 dl vetemjöl
Smält margarin och tillsätt mjölken. Låt allt bli varmt men koka inte.
Vispa upp ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten.
Häll upp i en smord långpanna. Min var 18*25 cm.
Grädda mitt i ugn i 225-250 grader ca 5 - 10 minuter. Stick i kakan för at kolla om den är klar.
Strö lite socker på kakan och vänd upp den. Låt svalna.
Dekorera eventuellt med florsocker.
Skär i kakbitar.
Fläskfilé i mango chutneysås med Knaggens klyftpotatis
Gubben gör otroligt goda klyftpotatis. Han friterar dem i två omgångar med olika värme på fritösen. Visst, det tar länge tid men potatisen blir mycket godare.
Anledningen till det är att första gången görs potatisen klar medan andra friteringen gör att ytan blir krispig.
Fläskfilé:
1 fläskfilé
1 purjolök
1/2 salt
2 krm peppar
1 dl mango chutney
2 köttbuljongstärning eller fond
2 dl vatten
5 dl grädde
2 msk soja
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk mald eller färskriven ingefära
Skär filéen i skivor.
Skölj och skiva purjolöken.
Stek file och purjolök.
Salta och peppra.
Lägg upp på ett fat.
Blanda samman chutney, grädde, buljongtärning, vatten, soja, vinäger och ingefära i stekpannan.
Koka några minuter.
Lägg i kött och purjolök och småkoka ca 5 minuter.
Klyftpotatis:
10 - 15 stora potatis
Skala och dela potatisen i klyftor.
Fritera först i 150 grader tills potatisen är mjuka.
Ta upp dem och låt potatisen rinna av.
Höj värmen till 190 grader (fritösens högsta läge) och fritera potatisen igen tills de fått gyllenbrun färg.
Servera med Knaggens klyftpotatis och sallad.
fredag 28 januari 2011
Kladdmuffins
100 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vanilinsocker
2 dl vetemjöl
4 msk kakao
Smält smöret och låt det kallna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda samman bakpulver, vanilinsocker, vetemjöl och kakao.
Häll det i äggvispet.
Sist tillsätts smör.
Häll smeten i ca 10 muffinsformar.
Grädda i mitten av ugn 200 grader i 10 minuter.
Paprikakyckling
En gryta med kyckling är bra när det kanske blir många vid bordet. Svårt att veta men tror att det kommer att vara 5-7 personer till mat idag. Att det sedan är en snabblagad rätt är ytterligare ett plus.
Vad man ska vara försiktigt med i denna rätten är när man tillsätter paprikapulvret. Om paprikapulver får fräsa för länge så blir smaken ganska frän. Så i med vätskan direkt efter pulvret rörts runt.
1 kg kycklingfile
3 paprikor gärna olika färger
1 gul lök
1-2 vitlöksklyfta
1 msk paprikapulver (stark eller mild)
1 dl torrt vin kan också ersättas med vatten eller grädde
4 dl vätska (vatten, mjölk eller grädde)
1 1/2 msk kycklingfond
1/2 - 1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Skär kycklingen i mindre bitar.
Strimla paprikan.
Finhacka gul lök.
Stek kycklingen i omgångar.
Fräs löken så den mjuknar.
Tillsätt kyckling, lök och paprika i en stor kastrull.
Pressa ner vitlöken och häll över paprikapulver. Rör runt ordentligt.
Häll på vätska. Jag använde mig av grädd/mjölk.
Smaksätt med kycklingfond och låt allt sjuda sakta i 10-15 minuter.
Red eventuellt grytan om du tycker den blev tunn. Beror lite på vad du använt som vätska.
Smaka av med salt och peppar.
Ät med kokt potatis samt en sallad. Passar givetvis med ris eller bulgur också.
Vad man ska vara försiktigt med i denna rätten är när man tillsätter paprikapulvret. Om paprikapulver får fräsa för länge så blir smaken ganska frän. Så i med vätskan direkt efter pulvret rörts runt.
1 kg kycklingfile
3 paprikor gärna olika färger
1 gul lök
1-2 vitlöksklyfta
1 msk paprikapulver (stark eller mild)
1 dl torrt vin kan också ersättas med vatten eller grädde
4 dl vätska (vatten, mjölk eller grädde)
1 1/2 msk kycklingfond
1/2 - 1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Skär kycklingen i mindre bitar.
Strimla paprikan.
Finhacka gul lök.
Stek kycklingen i omgångar.
Fräs löken så den mjuknar.
Tillsätt kyckling, lök och paprika i en stor kastrull.
Pressa ner vitlöken och häll över paprikapulver. Rör runt ordentligt.
Häll på vätska. Jag använde mig av grädd/mjölk.
Smaksätt med kycklingfond och låt allt sjuda sakta i 10-15 minuter.
Red eventuellt grytan om du tycker den blev tunn. Beror lite på vad du använt som vätska.
Smaka av med salt och peppar.
Ät med kokt potatis samt en sallad. Passar givetvis med ris eller bulgur också.
torsdag 27 januari 2011
Baconbullar
När jag var med Maja i skolan idag pratade jag med mattanten. Maja äter väldigt lite. Både i skolan och hemma. Det är inte så att vi är väldigt oroliga för hennes hälsa men det är bättre att så att säga "mota Olle i grind". När mattanten berättade att det i morgon är fisksoppa så såg vi Majas reaktion. Det gick inte hem. Så jag lovade att baka baconbullar som hon kan ta med sig. Mattanten sa att hon till och med kunde låna deras kylskåp. Det tyckte jag var otroligt fint. Annat var det på min tid när mattanterna tvingade eleverna att äta upp all mat som var på tallriken.
Baconbullar eller matmuffins överhuvudtaget är otroligt bra att ha i frysen. Enkelt för barnen att själva ta fram och snabbt tina i micron.
Som tillbehör till soppa eller tillsammans med en sallad. Men idag räcker det bara till kvällsmaten.
Deg:
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
2 krm salt
2 tsk sirap
vetemjöl (jag använde mig av både vetemjöl och vetemjöl med fullkorn)
Fyllning:
2-3 paket bacon
2 msk oregano
ca 3 dl parmesan
Pensling:
1 ägg
flingsalt
Smula sönder jästen i en plastskål.
Värm vattnet så att det blir fingervarmt.
Häll vattnet över jästen. Rör så jästen löser sig.
Tillsätt olja, salt och sirap. Blanda
Tillsätt först 3 dl vetemjöl och arbeta sedan i lite mjöl i taget tills degen släpper och är blank och smidig.
Låt degen jäsa i 10 min under bakduk.
Strimla bacon och riv osten.
Tillsätt bacon, ost och oregano tilld egen och knåda.
Forma till bullar. Blir 15-20 stycken beroende på hur stora man gör dem.
Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper.
Jäs bullarna under bakduk 15 minuter. Blir ca dubbelt så stora.
Pensla med vispat ägg och strö på lite flingsalt.
Grädda mitt i ugn 10-15 min i 225 grader.
Ugnsbakade äpplen med vaniljsås
1 äpple per person
sirap
smör
Skala och kärna ur äpplen.
Ställ dem tätt ihop i en ugnsform.
Ringla sirap över och i kärnhuset.
Lägg en liten bit smör i varje kärnhus.
Stek mitt i ugn 225 grader i 20-25 minuter.
Vaniljsås:
2 ägg
2 msk socker
1 1/2 msk potatismjöl
6 dl mjölk eller grädd/mjölk
3 msk vanilinsocker
2 dl vispgrädde
Blanda ägg, socker, potatismjöl och mjölk i en kastrull.
Sjud på svag värme tills såsen tjocknar. OBS! Rör hela tiden. Får inte koka.
Ställ undan såsen för att svalna. Smaka av med vanilinsocker.
Vispa grädde och blanda ner i vaniljsåsen strax före servering.
Pasta med bacon och pistagenötter
Har idag varit med Maja på högstadiet. Jag beundrar lärarna som kämpar med att lära ut kunskaper till ungdomar som är i en helt annan del av universum. Men så är det kanske att vara ung.
Eftersom jag inte varit hemma och förberett dagens middag bli det idag snabbmat. Mer snabblagad rätt får man leta efter.
2-3 paket bacon
200 gram champinjoner
1 gul lök
1 påse 75-80 gram pistagenötter
3 dl grädde
1 äggula
1/2 dl parmesan eller annan ost
1/2 dl hackad persilja
Skär bacon i strimlor.
Ansa och skiva svampen.
Finhacka löken.
Fräs löken mjuk.
Tillsätt champinjoner och sedan bacon.
Skala eventuellt nötterna.
Blanda ner dem när baconen börjar få färg.
Hacka persilja.
Blanda grädde, äggula och ost i en skål.
Rör ner äggblandningen precis innan servering.
Hetta upp under omrörning.
Servera direkt med nykokt pasta och persilja att strö över.
onsdag 26 januari 2011
Panerad Hokifilé med stuvad grönkål
Gubben blir glad vid köksbordet idag. Fisk älskar han och vi äter inte det så ofta eftersom barnen inte gillar fisk. Men idag lagar jag korv och makaroner åt barnen så de stackarna inte svälter.
400 gram fiskfilé jag använder mig av Hoki
1 tsk salt
Panering:
1 ägg
1/2 - 1 dl ströbröd
1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1/2 - 1 tsk av smaksättare ex curry, paprika, muskot eller senapspulver.
Tina fisken tills filéerna går att sära på eller skär fisken i skivor.
Salta.
Vispa upp ägget.
Blanda vetemjöl, ströbröd och kryddor.
Doppa sedan fisken i ägg och vänd i ströbrödsröran.
Skaka av överflödig panering.
Lägg fisken på en skärbräda så att paneringen torkar en stund. Blir lättare fin färg då.
Stek sedan fisken på inte allt för hög värme i ca 2 minuter per sida för tunna filéer eller 3-4 minuter per sida för tjockare skivor eller filéer.
Fisken är klar när ytan är vackert brun och köttet är vitt.
Stuvad grönkål:
300 gram frusen grönkål
2 msk smör
2 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm peppar
1 krm muskot
1 nypa socker
Smält smör i en kastrull och häll i frusen grönkål. Låt tina på mycket svag värme.
Gör en redning av mjöl och lite av mjölken.
Häll resten av mjölken över grönkålen.
Tillsätt redningen. Koka under omrörning några minuter.
Smaka av med salt, peppar, socker och eventuellt riven muskot.
Servera panerad Hokifilé med stuvad grönkål, kokt potatis och rårivna morötter.
Sockerkaka med apelsin
I dag finns det inte ork till mycket men en sockerkaka till eftermiddagskaffet fixar jag. Ska jobba i kväll och behöver samla kraft till det.
50 gram smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 paket 100 gram apelsinskal
1 dl mjölk
Smält smör och låt kallna. Kakan blir mycket bättre om man verkligen ger smöret tid att svalna ordentligt.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver och tillsätt i smeten.
Rör ner apelsinskalet.
Tillsätt smör och mjölk.
Blanda ordentligt.
Häll smeten i en smörad och bröad springform.
Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader i ca 35 minuter.
Låt kakan stå kvar i formen några minuter och svalna.
Stjälp sedan upp den på ett galler och låt den svalna under formen eller bakduk.
tisdag 25 januari 2011
Vitkålssallad - pizzasallad
Gott till pizza, lasagne men även till grillat.
1 litet vitkålshuvud
3 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1/2-1 msk vitvinsvinäger
2 tsk oregano
3/4 tsk salt
1 1/2 krm svartpeppar
Hyvla vitkål med osthyvel eller skär i tunna strimlor. Har du en matberedare går det utmärkt att använda den.
Blanda samman dressingen.
Häll över vitkålen.
Låt salladen gärna dra en stund i kylskåp.
1 litet vitkålshuvud
3 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1/2-1 msk vitvinsvinäger
2 tsk oregano
3/4 tsk salt
1 1/2 krm svartpeppar
Hyvla vitkål med osthyvel eller skär i tunna strimlor. Har du en matberedare går det utmärkt att använda den.
Blanda samman dressingen.
Häll över vitkålen.
Låt salladen gärna dra en stund i kylskåp.
Lasagne
Max har varit väldigt slarvig med maten nu ett tag. Han har inte gillat vad som stått på bordet. Tänkte därför laga en rätt som han defenitivt inte rynkar på näsan mot.
Köttfärssås:
1 kg köttfärs
1 stor gul lök
500 gram passerade tomater
2 dl mjölk
2 stora vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk oregano
1/2 tsk socker
Hacka gul lök. Stek löken så den mjuknar och tillsätt köttfärsen. När färsen fått färg häll i passerade tomater.
Pressa i vitlöksklyftorna. Krydda med salt, peppar och oregano. Låt puttra på svag värme ca 20 minuter eller tills vätskan är borta.
Ostssås:
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
3 dl riven ost
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Vispa ihop mjöl och någon dl av mjölken. Häll i en kastrull tillsammans med resten av mjölken. Koka upp under omrörning. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt riven ost.
Varva köttfärs, 9 lasagneplattor (3 per lager), ostsås i en ugnsform. Börja med köttfärs som inte bränns fast i botten lika lätt och avsluta med ostsås överst. Strö eventuellt lite extra riven ost efter halva tiden i ugnen.
In i ugn 225 grader ca 20 minuter.
Chokladmuffins med frosting
Chokladmuffins:
75 gram smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk eller grädde
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Smält smör.
Vispa smör, mjölk, ägg.
Rör ihop blandningarna.
Fördela smeten i muffinsformar. Ca 15 normal storlek. Tänk på att inte fylla formarna helt. Smeten växer.
Grädda i 175 graders ugn i ca 15 minuter. Stick i dem och kolla om de är klara.
Frosting:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vanilinsocker
1/2 dl kakao
100 gram philadelphiaost
1 msk varmt kaffe
Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och phiadelphiaost krämigt.
Rör sist ner kaffet.
Bred eller spritsa på frostingen på muffinsen. Jag tog inte på alla eftersom jag vet att gubben inte är så förtjust i frostingkletet.
Dekorera eventuellt med lite strössel. Jag hade jordgubbspärlor som jag hällde på.
Gillade inte detta muffinsreceptet. Tyckte de blev torra. Men frosingen blev ok.
Vitlöksmajonäs - aioli
3-5 vitlöksklyftor
1 krm salt
2 äggulor
ca 2 dl olja mat, majs eller raps
Viktigt att ingredienserna är rumsvarma. Mina oljor står alltid framme.
Vispa äggulor och salt fluffigt.
Skala och pressa ner vitlöken. Börja med mindre mängd och smaka hellre av med mer i slutet.
Tillsätt oljan i droppar. Vispa kraftigt hela tiden. Jag kör med elvispen.
När du fått rätt konsistens sluta tillsätta olja och smaka av.
Servera direkt eller förvara i kylskåp.
Var noga med att ha lock eller plastfolie över.
Givetvis kan du göra vanlig majonäs utan vitlök. Bara hoppa över vitlöken.
Kan också smaksätta med annat som citron, dill, persilja. Fantasin sätter gränser.
1 krm salt
2 äggulor
ca 2 dl olja mat, majs eller raps
Viktigt att ingredienserna är rumsvarma. Mina oljor står alltid framme.
Vispa äggulor och salt fluffigt.
Skala och pressa ner vitlöken. Börja med mindre mängd och smaka hellre av med mer i slutet.
Tillsätt oljan i droppar. Vispa kraftigt hela tiden. Jag kör med elvispen.
När du fått rätt konsistens sluta tillsätta olja och smaka av.
Servera direkt eller förvara i kylskåp.
Var noga med att ha lock eller plastfolie över.
Givetvis kan du göra vanlig majonäs utan vitlök. Bara hoppa över vitlöken.
Kan också smaksätta med annat som citron, dill, persilja. Fantasin sätter gränser.
måndag 24 januari 2011
Vegetarisk paj
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2-3 msk iskallt vatten
Fyllning:
200 gram broccoli
4 ägg
2 dl riven ost
2 dl grädde
1 dl keso
2-3 msk gräslök
1 tsk grönsaksfond
1 dl svarta oliver helst utan kärnor
4-5 tomater eller 8-10 körsbärstomater (jag använde mig av ekologiska vilda körsbärstomater. Tycker det är kul med de olika färgerna och formerna)
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Arbeta samman ingredienserna till en pajdeg. Låt vila kallt i 30 minuter.
Klä en pajform med degen och förgrädda i 5 minuter i 200 grader.
Dela broccolin i buketter och förkoka lite i lättsaltat vatten.
Hacka gräslöken.
Skiva tomaterna eller dela körsbärstomaterna.
Varva broccoli och oliver i pajskalet.
Avsluta med tomater.
Blanda ägg, ca 1 1/2 dl rivna osten, grädde och keso.
Krydda med gräslök, fond, salt och peppar.
Häll grädd/ostblandningen över fyllningen och toppa med resten av den rivna osten.
Grädda i 30-40 minuter i 200 grader. Kontrollera att pajen stelnat innan du tar ut den.
Serverar med fläskfilémedaljonger, grönsaker och hemgjord vitlöksmajonäs.
Chokladglass
Idag letade jag i mina gömmor efter ett recept på en mycket god pecannötspaj men jag hittade inte det. Istället hittade jag ett gammalt papper med recepet på chokladglass. Kommer inte ihåg att jag har gjort detta receptet. Kan vara så att jag har blivit bjuden på glassen och fått receptet av värdinnan. Men jag minns inte. Jag testar att laga det idag. Chokladglass till efterrätt idag blir gott pecannötspajen får vänta.
3 dl mjölk
2 tsk vetemjöl
100 gram mörk choklad
2 ägg
2 dl florsocker
2 tsk vanilinsocker
1 krm salt
3 dl vispgrädde
Häll mjölk och vetemjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Ta bort från värmen.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält i mjölken.
Vispa ägg, florsocker, vanilinsocker och salt. Se till att florsockret har löst sig.
Häll i grädde och chokladmjölken. Rör om ordentligt.
Häll glassen i form, täck med plastfolie och ställ in i frysen. Tar ca 6 timmar för den att stelna. Ta ut formen 3-4 gånger och rör ordentligt i glassen med en gaffel.
Ta fram glassen 15-20 minuter innan servering. Jag delade några klyftor med apelsin och la över.
söndag 23 januari 2011
Chokladrutor med kaffeglasyr - Kärleksmums
Chokladrutor:
150 gram smör
4 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Smält smöret och låt det kallna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver. Rör ner i smeten.
Tillsätt mjölk och smör.
Blanda försiktigt.
Häll smeten i en ugnsform 30*40 cm med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen 200 grader i 12-15 minuter.
ta ut kakan från formen och låt svalna på galler.
Glasyr:
75 gram smör
4 dl florsocker
1 tsk vanilinsocker
2 tsk kakao
3 msk kaffe kallt
kokos
Smält smöret.
Blanda flor- och vanilinsocker.
Rör ihop smör, socker, kakao och kaffe till en slät glasyr.
Bred ut glasyren över kakan.
Garnera med kokos.
Skär kakan i rutor.
Lottas pytt med pressgurka
Söndag och mycket kokta potatisar i kylskåpet. Det blir idag Lottas pytt. Pytt i panna är ett toppen sätt att bli av med rester. Tyvärr har jag bara potatis i form av rest men tärnad potatis är inte särskilt mättande.
Så jag letade i frysen och hittade lite annat. 2 paket bacon och 2 choritzo blir den animaliska delen i min pytt. Hittade också 3 köttbullar under potatisen.
Gubben tycker att choritzo är för starkt att äta som det är men i en pytt ger det otrolig smak till potatisen. Behöver inte krydda särskilt mycket extra. Lite finhackad lök slinter också ner i pytten.
Serverar pytten med pressgurka.
Pressgurka:
1 gurka
2 msk ättiksprit 12 %
4 msk strösocker
6 msk vatten
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1/2 knippe persilja (går bra med frusen också)
Hyvla gurkan med osthyveln.
Blanda ättika, socker, vatten och rör till det löser sig.
Krydda med salt och peppar.
Lägg i gurkskivorna.
Hacka persiljan grovt och strö över.
Låt stå kallt 1 timme.
lördag 22 januari 2011
Zabaione
Gubben hade bestämt sig för att göra zabaione. Sur blev han på Systembolaget när de inte hade marsalavin heller. Men han köpte Moscatel De Setúbal istället. Går nog lika bra. Sött ska det ju vara. När jag sedan kollade på receptet så hade det fungerat med portvinet som står i skåpet. Men nu testar vi med detta. Tur att det är han som gör det för mina armar hade aldrig orkat vispa så.
6 äggulor
3/4 dl strösocker
1 1/2 dl vitt vin, sherry, portvin eller marsalavin
1/2 citron endast skalet
Vispa äggulor och socker till en luftig massa i en stor bunke.
Häll i vinet.
Ställ bunken i hett vattenbad. OBS! Inte kokande. Fortsätt vispa kraftigt så att krämen blir tjock och pösig. Ca 20 minuter.
Tillsätt rivet citronskal.
Servera rumsvarmt absoult inte kallt.
Serveras med fruktsallad på blandade frukter efter smak. Vi använde apelsin, druvor, ananas, päron, honungsmelon och banan.
Porterstek
Idag tar gubbe kommandot i köket. Jag är degraderad till hantlangare. Den som plockar fram, plockar undan och diskar. Någon ska ju göra det också.
Jag har aldrig varit med om maken till människa att skita ner omkring sig och smutsa ner redskap som min gubbe. Fattar inte hur han gör. Men god mat lagar han.
Denna portersteken blir tyvärr ingen porterstek.Systembolaget hade ingen Porter utan hänvisade till Maxi. Maxi hade ingen Porter de heller. Som tur var köpte vi Guinness extra stout på systembolaget. SÅ vi kanske istället skulle kalla rätten för Guinness stek eller Stoutstek.
ca 1 kg benfri fransyska eller högrev
1 flaska 33 cl porter eller annan mörk öl
1-1 1/2 dl outspädd svartavinbärssaft eller 8-10 svartavinbärsblad
1 dl soja
1 tsk timjan
5-6 torkade enbär
5-6 svartpepparkorn
2-3 köttbuljongstärningar eller 4 1/2 msk oxfond
2 vitlöksklyftor
1 stor lök
Sås:
4 dl av skyn som steken kokat i
2 1/2 msk vetemjöl
1 dl grädde
Steken:
Bind eventuellt upp köket. Anledningen är att den ska vara jämnstor så den blir klar relativt samtidigt.
Skala och klyfta löken och krossa vitlöken.
Blanda samman alla ingredienserna i en gryta.
Koka upp.
Sätt in en kötttermometer. Lägg ner köttet i grytan.
Sjud under lock tills termometern visar 75 grader. Tar 1-1 1/2 timme.
Ta grytan från värmen men låt köttet ligga kvar och sakta kallna i 20 minuter.
Sås:
Sila skyn.
Vispa ihop redningen.
Vispa ner i skyn och låt såsen koka några minuter.
Skär köttet i tunna skivor.
Servera med stora klyftpotatis, sås och grönsaker.
fredag 21 januari 2011
Ytterliggare ett kladdkaksrecept
Denna gången förvandlades det till en chokladkaka. Tyvärr stod den inne i ugnen några minuter för länge. Det är typiskt att telefonen alltid ringer när man är upptagen. Kladdkaka som inte är kladdig är ett misslyckande så jag säger att det är en chokladkaka. Man får inte vara dum.
Maja kommer att bli väldigt glad när hon kommer hem idag. Tror inte det finns någon som älskar choklad lika mycket som hon.
smör 100 gram eller lite mer än 1 dl flytande (1 dl motsvarar 90 gram).
2 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 tsk vanilinsocker
eventuellt 1 msk punsch (rom eller konjak går också bra)
ströbröd
Smält smör.
Vispa ägg och socker pösigt.
Häll i smöret. Rör om väl.
Blanda mjöl, kakao och vanilinsocker.
Rör ner blandningen i äggsmeten.
Smaka eventuellt av med punsch.
Häll i smord och bröad springform.
Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader ca 15 minuter.
Låt kakan vila en stund i formen innan du lossnar den. Kan mycket väl tillagas dagen innan så den får gotta till sig.
Servera med vispad grädde.
Köttbullar med bacon och vitlök
1 kg köttfärs
2 ägg
1 dl ströbröd eller kokt kall potatis
2 dl grädde
5 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
1 1/2 tsk salt
3 krm peppar
2 paket bacon
Gör så här:
Hacka löken (gul och vit) och stek. Hade jag skrivit att jag hade tagit 9 vitlöksklyftor hade du nog backat. Men det är ju så att klyftorna har olika storlek och jag gissar att mina 9 klyftor motsvarar 4-5 normal.
Blanda ströbröd och grädde i en bunke och låt svälla.
Skär bacon i mindre bitar.
Blanda samman köttfärs, bacon, lök, ägg och kryddor.
Blanda ihop allting. Låt stå en stund och rulla sedan köttbullar. Går lättare om man är lite fuktig om händerna.
Stek på spisen eller i ugnen på en plåt 175-200 grader i 45 min.
Servera med kokt potatis, sås och haricot verts
torsdag 20 januari 2011
Ny stekgryta
Nu är det dags för mig att börja leta efter en ny stekgryta. Det fungerar inte längre. Handtaget är nu helt bort. Är livrädd varje gång jag har locket på grytan. Tänk om jag tappar locket rakt ner i glashällen. Då är det adjö med spisen också.
Får väl börja se mig om efter en jag gillar. Lär ju inte bli en le creuset. Vem har råd till det?
Tror faktiskt att jag ska bege mig till Skeppshult. Har varit så nöjd med deras gryta och stekjärn. Varför inte fortsätta med svenskt?
http://www.skeppshult.com/sv/info/fabrik_och_karta/
Får väl börja se mig om efter en jag gillar. Lär ju inte bli en le creuset. Vem har råd till det?
Tror faktiskt att jag ska bege mig till Skeppshult. Har varit så nöjd med deras gryta och stekjärn. Varför inte fortsätta med svenskt?
http://www.skeppshult.com/sv/info/fabrik_och_karta/
Karrégryta med äpple och plommon
I går kom tidningen Buffé och gubben fastnade för ett recept som jag lagar idag. Ett bra recept för det enda som inte fanns i mina skåp var faktiskt potatis.
I receptet på http://www.ica.se/recept?recipeid=713305 används fläskkarré i bit men jag använder mig av karré i skivor. Det var det som fanns i frysen.
Jag minskar för att passa min familj eftersom receptet egentligen är ett storkok. Står även mått för 4 personer i receptet. Tycker jag var en bra ide från ICA.
600 - 800 gram fläskkarré
1 stor gul lök
1 tsk salt
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
5 kryddpeparkorn
1 1/2 dl katrinplommon
1 msk kalvfond
1 msk äppelcidervinäger
4 dl vatten
1 stort rött äpple
3 dl vispgrädde
2 tsk kinesisk soja
Skär köttet i bitar.
Skala och skär löken i klyftor.
Fräs löken och lägg över i en kastrull.
Bryn köttet i omgångar. Lägg över i kastrullen.
Salta och rör om.
Tillsätt katrinplommon, lagerblad, pepparkorn, fond, vinäger och vatten.
Låt koka upp och sedan sjuda under lock ca 40 minuter. Tills köttet är mört.
Kärna ur äpplet och dela i klyftor.
Tillsätt grädde, soja och äpple.
Småkoka i ytterligare ca 5 minuter.
Smaka av med eventuellt mer salt.
Servera med kokt potatis och inlagd gurka och lingon.
Jordgubbscheesecake till frukost
Maja kunde inte gå till skolan idag utan att provsmakat sin cheesecake. Givetvis bjöd hon syskonen och mig på en bit också. Riktigt gott men jag tror att en sommardag med cheesecake gjord på nyplockade jordgubbar hade smakat ännu bättre.
onsdag 19 januari 2011
Jordgubbscheesecake
Idag blev det spagetti och köttfärssås till middag. Orkade inte mer eftersom jag fick migrän. Med medicin lyckades jag mota bort den och avslutade dagen med att göra en jordgubbscheesecake med Maja. Testade ett nytt recept.
Maja gjorde jobbet och jag övervakade bara.
12 digistivkex
75 gram smält smör
4 gelatinblad
3 dl grädde
300 gram jordgubbar
200 gram philadelphiaost
1 dl jordgubbar
citronmeliss
Smula sönder kexen och blanda med smöret.
Tryck ut blandningen i en smord springform.
Blötlägg gelatin i rikligt med kallt vatten i ca 5 minuter.
Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och smält i en kastrull med 1 msk vatten.
Mixa jordgubbarna med sockret till en ”soppa”. Blanda ner det smälta gelatinet.
Rör philadelphiaosten mjuk. Vänd ner osten i jordgubbssmeten.
Vispa upp grädde och vänd försiktigt ner i jordgubbssmeten. Rör också ner några skurna bitar av jordgubbar.
Häll smeten i formen över kexblandningen och släta ut toppen.
Ställ i frysen i minst 5 timmar.
Ta ut tårtan i 20 minuter före servering och garnera med lite mer jordgubbar och citronmeliss.
tisdag 18 januari 2011
Färskostfyllda rullader
4-8 skivor av tunt kött tex lövbiff. Jag använder mig idag av väldigt tillplattad karré 7 skivor.
1 paket färskost (vitlök och örter) eller en tub ädelost
grädde eller vatten
salt
peppar
Lägg upp köttet på en skärbärda.
Fördela osten mitt på skivorna.
Vik in "långsidorna" och rulla ihop. Fäst ihop med tandpetare.
Bryn runt om i några minuter.
Salta och peppra lite.
Ta bort tandpetarna.
Lägg ner rulladerna i en gryta.
Häll på 3 dl vatten eller grädde och låt rulladerna sjuda 10-15 minuter.
Smaka av med eventuellt mer salt och peppar. Kanske lite soja för färgens skull.
Servera med kokt potatis, sås och haricot verts.
måndag 17 januari 2011
Amarulaglass
Detta receptet har jag stulit från tv-programmet Halv Åtta hos mig. Tror killen hette Nic och bodde i Stockholm.
5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
1 burk sötad kondenserad mjölk (375 ml)
1 - 1 1/2 dl Amarula cream
Vispa grädden i en skål tills den tjocknar.
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna. Blanda fröna med grädden.
Tillsätt den kondenserade mjölken och vispa ihop.
Häll i Amarulan och vispa. Smaka av om du ska hälla i mer likör.
Häll upp i portionsglas eller i en större form.
Klä med plastfolie och stoppa in i frysen några timmar.
Kycklinggratäng
800 gram kycklingfilé eller 1 färdiggrillad kyckling
1 röd paprika
1 grön paprika
5 soltorkade tomater i olja
1 dl ajvar relish
3 dl créme fraiche
salt
peppar
100 gram fetaost
Dela kycklingen i delar och stek.
Tärna paprikorna och tomaterna fint och blanda ner med kycklingen i en ugnsfast form.
Häll lite av oljan från tomaterna över blandningen.
Blanda samman ajvar, créme fraiche och smaka av med salt och peppar.
Häll röran över kycklingen.
Smula fetaost över.
Gratinera i 225 graders ugn i 15 minuter.
Servera med en sallad.
söndag 16 januari 2011
Pasta med skinka och kronärtskockshjärtan
En av gubbens absoluta favoriter blir det idag. Han tyckte det var väldigt länge sedan jag serverade denna rätten.
Otroligt enkel men mycket smakrik. Passar bra en söndag som idag när tiden innan jobbet bara flyger iväg.
400 gram pasta typ tagliatelle eller spagetti
1 liten purjolök
300-400 gram kokt skinka eller kassler
1 burk kronärtskokshjärtan
2 dl grädde
100 gram gorgonzola
ca 15 svarta oliver (utan kärnor helst)
svartpeppar
Koka pastan.
Skär purjolök i ringar.
Skär skinkan i strimlor.
Fräs lök och purjo några minuter.
Dela kronärtskokshjärtan och lägg i.
Häll över grädde och koka samman. Rör om några gånger.
Blanda ner osten så att den smälter. Avsluta med att tillsätta oliverna.
Häll sedan pastan och såsen i en stor serveringsform och blanda ordentligt. Om du får lov att servera så. Annars går det utmärkt att servera pasta och sås för sig.
Krydda med lite svartpeppar ovanpå och servera genast.
En sallad till är alltid gott.
lördag 15 januari 2011
Chiliräkor med vitlöksbaguette
Lite mumsigt en lördagskväll. Passar också bra på toast som förrätt. Sätt bara till ett salladsblad under och någon dillkvist ovanpå.
500 gram skalade räkor
2 dl ketchup
1-3 tsk Santa Maria chili and garlic sauce hot
vitlöksbaguetter
Blanda samman alla ingredienser och låt stå och dra. Tänk på att smaka dig fram för hettan i gommen kommer först efter en stund.
Gör egna vitlöksbaguetter eller köp färdiga från frysdisken.
Serverar idag chiliräkor med vitlöksbröd att doppa. Ett glas vit vin passar bra men även öl eller mjölk. Allt efter eget tycke och smak.