Nu när dagarna blir varmare orkar man ibland varken stå vid spisen eller äta. Då passar en pastasallad utmärkt. Som ensamrätt eller som tillbehör till grillat.
1 paket bacon eller om du vill lyxa till det 150 gram serrano/parmaskinka
200 gram pasta
1 dl matlagningsgrädde
1 kruka mynta
1 vitlöksklyfta
100 gram sockerärtor
1/2 gurka
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Stek baconet och låt det rina av ordentligt.
Koka pastan.
Häll av vattnet och ringla över olivolja.
Låt pastan svalna och blanda sedan i matlagningsgrädde.
Rör ner bacon.
Hacka mynta. Du behöver ca 2 msk.
Riv i vitlöken.
Skiva gurkan tunt och blanda i mynta och vitlök med sockerärtor.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Gott med ett bröd till. Lite ost och strimmlad paprika.
Jag är en kvinna, dotter, hustru, mamma, farmor och mormor som jonglerar för att få livet att fungera i en speciell och rörig familj. Välkommen in att ta del av min matlagning och vårt liv.
Sidor
▼
lördag 30 april 2011
fredag 29 april 2011
Fredag - shopping och Teapot besök
Idag blir det ingen matlagning för min del. Gubben har tillbringat dagen på Kick-off i Växjö och tjejerna tog med mig till Kristianstad för shopping.
Vi åt god mat på Teapot och tjejerna kom hem med lite kassar med nyköpta varor. Lite kläder, solglasögon och annat smått och gott.
Själv hittade jag inget. Var faktiskt inte ute efter något. Njöt istället av att sitta ner och bli serverad.
Vi åt god mat på Teapot och tjejerna kom hem med lite kassar med nyköpta varor. Lite kläder, solglasögon och annat smått och gott.
Själv hittade jag inget. Var faktiskt inte ute efter något. Njöt istället av att sitta ner och bli serverad.
torsdag 28 april 2011
Krämig kyckling- och ananaspaj
Det blir 6 vid matbordet i eftermiddag så jag dubblar receptet och lagar två pajer. Kyckling och paj är maträtter som ungdomarna brukar gilla. Jag tycker en paj smakar bäst när den har fått svalna. Därför är paj bra mat att ha med i matlåda.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
500 gram kycklingfile
3 dl creme fraiche
1 liten burk ananasringar (kross går också bra)
2 msk mango chutney
1/2 - 1 tsk chilipeppar
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl riven ost
Rör ihop alla ingredienser till degen och låt den vila i kylskåp i 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm.
Nagga.
Förgrädda i 10 minuter i 200 grader.
Strimla kyckling.
Bryn kycklingen tills den är färdig.
Krydda.
Häll i creme fraiche och mango chutney.
Grovhacka ananas och rör ner bland kycklingen.
Låt det sjuda upp.
Fyll pajskalet med kycklingröran.
Grädda i mitten på ugnen 200 grader tills osten smält och pajen fått färg.
Vitkål- och ananassallad:
vitkål
1 liten burk ananas skivad eller kross
2 msk äppelcidervinäger
3 msk olja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Strimla vitkålen.
Dela ananasringarna i mindre bitar.
Rör ihop dressingen.
Blanda samman allt i en skål.
Låt dra i kylskåp.
Servera med vitkål- och ananassallad och en liten klick av gårdagens mangosås.
Banan- och mangosmoothie
Idag började ungdomarnas dag med extra gott. Gjorde banan- och mangosmoothie. Igår hade Magda klagat i skolan att hon var ssåååå hungrig. Trots att hon ätit samma frukost som hon brukar. Flingor och mjölk. Så idag ger jag henne ett extra tillskott av energi. Kanske står hon sig bättre på flingor/mjölk och smoothie. Max som aldrig äter frukost drack med snabbhet upp sin smoothie.
1 mogen banan
2 dl frusen mango
5 dl vanilj youghurt
3 dl glass
Mixa alla ingredienserna och häll i glas. Tycker du den blir för tjock i konsistensen så spä med mjölk.
onsdag 27 april 2011
Kikärts- och persiljebiffar
Idag är vi inte så många vid bordet. Max stannar hos sin flickvän i eftermiddag. Detta är en rätt som fungerar utmärkt vegetarisk. Kanske servera klyftpotatis till då. Tzatziki hade varit gott också. Men hos mig får kikärtsbiffarna sällskap av kassler. Försöker försiktigt väcka familjens vego sida.
Kikärtsbiffar:
2 burkar à 400 gram kokta kikärter eller blötlägg kikärter över natten och koka i 45 minuter.
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 kruka persilja
1 tsk salt
2 krm peppar
maizena majsstärkelse
1 ägg
Mangosås:
1 dl mangochutney
3 dl creme fraiche
1 dl turkisk/matlagnings yoghurt
Blanda ihop ingredienserna till såsen och låt dra i kylskåp.
Skölj kikärterna ordentligt och låt rinna av.
Kör kikärter, lök, vitlök och persilja i mixer eller matberedare.
Blanda ihop med salt, peppar, majsstärkelse och ägg till en smet.
Om du som jag måste använda lite vatten för att mixern ska orka fungera så använd ca 1 dl maizena.
Forma till 1 cm tjocka biffar direkt i pannan om smeten är lös.
Stek i smör 2 minuter per sida på medelvärme. Biffarna ska ju bara stelna.
Servera med kassler och mangodressing samt en sallad.
tisdag 26 april 2011
Köttfärssås med spagetti
Tisdag och slut på påsklov. Tillbaka till verkligheten för barnen. Rutiner och skola. Nu kommer livet in i en lite lugnare fas också. Det stora renoveringsarbetet i Majas rum är avklarat. Nu återstår inredning och småpill innan Maja på riktigt kan känna att hon flyttat in. Sängen står där och hon sover i rummet men än återstår lite. Sedan blir det till att dra igång nästa rum. Vilket det blir har vi inte bestämt. Först måste vi varva ner efter denna omgången och inte minst spara ihop lite mer pengar. Det är otroligt dyrt att renovera.
Idag ska jag bättra på målningen på några ställen. Skruva ihop Majas takfläkt och försöka få in inredningen i hennes garderob.
Jag hade tänkt laga tacopajer idag men jag ändrade mig och gör köttfärsås och spagetti. DÅ kanske jag hinner med allt. Ska orka jobba i eftermiddag också.
1 kg köttfärs
2 paket bacon
1 purjolök
1 burk hela skalade tomater
2 msk tomatpuré
4 dl grädde eller mjölk
2 vitlöksklyftor
1 msk oregano
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Hacka purjolök och vitlök.
Skär bacon i bitar.
Bryn löken tillsammans med köttfärs och bacon.
Häll på tomaterna och tomatpuré.
Krossa tomaterna lite.
Späd med grädde/mjölk.
Smaka av med oregano, salt och svartpeppar.
Låt puttra 15 minuter.
Koka under tiden spagetti.
Servera med sallad.
måndag 25 april 2011
Prinsesstårtor till Maja som fyller fjortis
Idag fyller Maja 14 år och gubben har bakat tårtor. Maja har själv dekorerat dem. Anledningen till att det står fjortis på ena tårtan är ett skämt mellan henne och storebror Marcus. Han kallar henne alltid fjortis och har lärt sin son Viggo att säga fjortis. Så gulligt när det kommer ur en 3-årings mun.
- Maja är fjortis.
Som hämnd har Maja lärt Viggo att göra L (teckenspråk) i pannan och säga:
- Pappa är LOOSSSEEERRRR.
Tårtbotten:
6 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 msk vatten
2 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vanilinsocker
Vaniljkräm:
2 dl mjölk eller grädde
2 äggulor
1 1/2 msk potatismjöl
1 msk socker
1/2 vaniljstång
Fyllning:
6 dl vispgrädde
3 dl hallonsylt
marsipanlock
dekoration
Tårtbotten:
Sätt ugnen på 200°.
Smöra och bröa en rund form. Den vi använder är på ca 25 cm.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner vatten.
Sikta ner vetemjöl blandat med potatismjöl, bakpulver och vanilinsocker. Vänd ner med slickepott.
Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 45-55 minut.
Täck med ugnsfolie i slutet av tiden om kakan börjar bli för mörk. Pröva med en sticka. Tårtbotten är klar när stickan är torr. Tiden varierar.
Låt bottnen svalna lite. Stjälp upp på galler och låt kallna.
Vaniljkräm:
Skär en skåra i vaniljstången. Dra ut förna och lägg ner allt i en kastrull tillsammans med mjölk och socker. Koka upp.
Rör ner äggulorna och potatismjölet.
Sjud på svag värme under vispning. OBS! Krämen får inte koka.
När den tjocknar är den klar.
Fiska upp vaniljstången och kyl krämen.
Montering:
Vispa grädden.
Blanda lite mindre än hälften av grädden med vaniljkrämen.
Bred hallonsylt på en av tårtbottnarna.
Bred vaniljgrädden ovanpå. Upprepa.
Bred resten av grädden ovanpå och på kanterna på tårtan.
Forma grädden till en jämn kulle.
Lägg på marsipanlocket.
Dekorera.
söndag 24 april 2011
Gös med örtsås
I lördags ringde min pappa och frågade om vi var intresserade av gös. Han hade tillsammans med min äldste lillebror varit och fiskat. Fått massor av fisk. Det tog vi tacksamt emot. Gubben skar fina filéer.
Givetvis går det lika bra att laga rätten med annan fisk eller till och med fryst. Men färsk fisk är det ultimata.
Med tanke på hur ungdomarna reagerar vid fisk så har jag kyckling till dem. Såsen passar lika bra till kyckling.
Gösfilé
Sås:
2 1/2 dl vatten
3/4 msk hönsfond
2 1/2 dl vitt vin
3 schalottenlök
2 1/2 dl Crème fraiche
1 kruka basilika
1 kruka timjan
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
nypa socker
50 gram smör
Snabbrimma gösen dvs strö över havssalt och låt stå i rumstemperatur någon timma.
Koka in kycklingfond med vatten och vitt vin tills du reduserat ner till hälften.
Hacka löken och stek mjuk.
Lägg ner löken i fonden. Låt koka med fonden någon minut.
Sila bort lök och blanda i crème fraiche och koka upp.
Hacka färsk basilika och timjan.
Lägg ner i såsen.
Låt koka en stund och smaka av med salt, peppar och lite socker.
Rör ner smör i såsen.
Stek gösen hastigt på skinnsidan. Ös någon gång.
Skinnet är inte särskilt gott att äta så det pillar vi bort på tallriken.
Servera med kokt potatis, morötter och kokt broccoli.
Enkel omelett för en
Hela lördagen gick åt till renovering och städning. Majas rum är snart klart. Det som vi kämpar med nu är listerna. Självklart hade jag valt fönsterfoder som inte passade. Så idag måste vi åka och köpa smalare.
Gubben och tjejerna åkte iväg några timmar på 6-års kalas och jag fick en chans att pausa i renoveringen. Städade istället fram kök och hall. Konstigt att allt förfaller såfort jag gör något annat.
Mat för mig blev en enkel omelett.
2 ägg
knappt 1/2 dl mjölk
1/2 spetspaprika
2 schalottenlök
1/2 förpackning fetaost
1 krm salt
1 krm paprikapulver
Skala och hacka löken.
Skär paprikan i strimlor.
Tärna fetaosten.
Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor.
Stek löken i smör så den mjuknar lite.
Tillsätt äggvispet.
Häll i paprika och fetaost.
Rör lätt med en gaffel.
Stek färdigt i 225 grader ugn i 10 minuter.
Servera med klyftade tomater och några svarta oliver.
Gubben och tjejerna åkte iväg några timmar på 6-års kalas och jag fick en chans att pausa i renoveringen. Städade istället fram kök och hall. Konstigt att allt förfaller såfort jag gör något annat.
Mat för mig blev en enkel omelett.
2 ägg
knappt 1/2 dl mjölk
1/2 spetspaprika
2 schalottenlök
1/2 förpackning fetaost
1 krm salt
1 krm paprikapulver
Skala och hacka löken.
Skär paprikan i strimlor.
Tärna fetaosten.
Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor.
Stek löken i smör så den mjuknar lite.
Tillsätt äggvispet.
Häll i paprika och fetaost.
Rör lätt med en gaffel.
Stek färdigt i 225 grader ugn i 10 minuter.
Servera med klyftade tomater och några svarta oliver.
fredag 22 april 2011
Torsdagsbesök på IKEA=köttbullar. Fredag med grillkorv
Igår var jag och tjejerna på IKEA. Självklart åt vi köttbullsmeny. Proppmätta resten av dagen.
Idag har vi grejat i trädgård och varit vändor till återvinningsstationen med kläder och skräp. Plötsligt insåg jag att tiden hade sprungit iväg och jag inte skulle hinna laga någon mat innan jobbet.
Gubben fixar några grillkorvar till familjen. Senare när de är klara med allt.
Matlagningen får vila idag.
Idag har vi grejat i trädgård och varit vändor till återvinningsstationen med kläder och skräp. Plötsligt insåg jag att tiden hade sprungit iväg och jag inte skulle hinna laga någon mat innan jobbet.
Gubben fixar några grillkorvar till familjen. Senare när de är klara med allt.
Matlagningen får vila idag.
onsdag 20 april 2011
Jordgubbssås från Sibbessons Gårdsbutik
Var idag hos Sibbessons Gårdsbutik utanför Näsum. Hittade massor av godsaker och kom hem med bland annat denna jordgubbssås. Det är en butik som man kan handla mycket i. Farligt för plånboken. Kan rekommendera en tripp dit om man vill ha en annorlunda presentkorg.
http://www.sibbesson.se/gardsbutiken1.html
Jordgubbssåsen är tillverkad hos LjusGrönt i Pärup.
http://www.ljusgront.se/
Men jordgubbarna är odlade på Sibbessons odlingar i Näsum. Innehållet i flaskan är ca 200 gram jordgubbar, socker och natr. bensoat.
På etiketten står det att såsen är bäst varm till glass men jag kan hitta massor av användningsområden. Varför inte i olika kakor eller som smaksättning i vispgrädde.
Funderar på att göra chokladpannkakor någon dag och jag tror att någon matsked av jordgubbssåsen ovanpå blir mumma.
Fiskgratäng med spenatpotatismos
Idag riskerar jag ramaskri från ungdomarna. Det är konstigt egentligen. När mina barn var små och fram tills första eller andra klass åt de fisk. Men idag rynkar de på näsan till och med åt lukten. Trots detta har jag bestämt mig för att göra fiskgratäng. Gubben älskar fisk. Vi äter alldeles för lite fisk. Kanske kan jag få någon av ungdomarna att smaka.
400 gram vit fisk (jag använde mig av frysta torskfiléer)
2 dl crème fraiche
1 citron
2 dl crème fraiche
1 citron
1 "bubbla" dill (går bra med fryst 1/2 -1 dl)
1/2 tsk salt
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Potatismos:
1 kg potatis
250 gram spenat (fryst eller färsk)50 gram smör
ev 2 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Skala och koka potatisen.
Pressa eller stöt den kokt potatisen.
Rör ner smör.
Krydda med salt, svartpeppar och muskot.
Blanda sist ner spenaten.
Om det behövs så tillsätt lite mjölk för rätt konsistens.
Om det behövs så tillsätt lite mjölk för rätt konsistens.
Lägg fisken i mitten i en ugnsfast form. Det gör inget om fisken inte tinat helt.
Klicka eller spritsa moset runt fisken.
Dela citronen. Använd halva och riv skalet samt pressa ut saften.
Blanda crème fraiche, citronskal, citronsaft, dill, salt och peppar.
Blanda crème fraiche, citronskal, citronsaft, dill, salt och peppar.
Bred såsen över fisken.
Den andra halvan av citronen skär du i klyftor.
Lägg citronklyftorna ovanpå såsen.Gratinera fisken mitt i ugnen 200° i 30 minuter.
Servera med rårivna morötter samt knäckebröd med ost.
tisdag 19 april 2011
Lasagne
Idag hinner jag inte äta familjens mat. Lasagnen är rykande het och jag måste köra nu. Jag ska vara hos sjukgymnasten kl 14 och börjar jobba 15.30. Att äta middag redan klockan 13 verkar inte okej. Får se hur lång tid det tar hos sjukgymnasten. Tror jag kommer att gå upp på Teapot och tar en kanna te med något gott att äta.
Har bett Maja ta ett kort på sin tallrik så jag hoppas att det kommer en bild senare.
Köttfärssås:
850 gram köttfärs
1 stor gul lök
4 soltorkade inlagda tomater
400 gram krossade tomater
3 msk tomatpure
1 stora vitlöksklyfta
11/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk oregano
Hacka lök.
Stek köttfärs och tillsätt efter en stund löken så den får fräsa med.
Hacka de soltorkade tomaterna.
Tillsätt passerade tomater, tomatpure och soltorkade tomater.
Pressa i vitlöksklyfta.
Krydda med salt, peppar och oregano.
Låt puttra på svag värme tills vätskan kokat in.
Ostsås:
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
3 dl riven ost
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Vispa ihop mjöl och någon dl av mjölken.
Häll i en kastrull tillsammans med resten av mjölken.
Koka upp under omrörning.
Krydda med salt och vitpeppar.
Tillsätt riven ost.
Varva köttfärs, 6 lasagneplattor (3 per lager), ostsås i en ugnsform.
In i ugn 225 grader ca 20 minuter.
Strö över riven ost efter halva tiden i ugnen.
Servera med sallad med fetaost samt två skålar med oliver.
Har bett Maja ta ett kort på sin tallrik så jag hoppas att det kommer en bild senare.
Köttfärssås:
850 gram köttfärs
1 stor gul lök
4 soltorkade inlagda tomater
400 gram krossade tomater
3 msk tomatpure
1 stora vitlöksklyfta
11/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk oregano
Hacka lök.
Stek köttfärs och tillsätt efter en stund löken så den får fräsa med.
Hacka de soltorkade tomaterna.
Tillsätt passerade tomater, tomatpure och soltorkade tomater.
Pressa i vitlöksklyfta.
Krydda med salt, peppar och oregano.
Låt puttra på svag värme tills vätskan kokat in.
Ostsås:
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
3 dl riven ost
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Vispa ihop mjöl och någon dl av mjölken.
Häll i en kastrull tillsammans med resten av mjölken.
Koka upp under omrörning.
Krydda med salt och vitpeppar.
Tillsätt riven ost.
Varva köttfärs, 6 lasagneplattor (3 per lager), ostsås i en ugnsform.
In i ugn 225 grader ca 20 minuter.
Strö över riven ost efter halva tiden i ugnen.
Servera med sallad med fetaost samt två skålar med oliver.
måndag 18 april 2011
Äppelkaka
Konstigt att det alltid ligger kvar några äpplen i skålen. Det är inget fel på dem bara för att skalen blivit lite skrynkliga. I en äppelkaka går nog de ner.
Smet:
200 gram smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
2 tsk vanilinsocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde eller mjölk
Fyllning:
3-4 äpplen
Topping:
2 msk socker
1 tsk kanel
Vispa socker och smör pösigt.
Tillsätt ägg ett i taget.
Blanda samman mjöl, bakpulver och vanilinsocker.
Rör ner i smeten.
Tillsätt sist grädden.
Smöra och bröa en form gärna med avtagbar kant ca 24 cm i diameter.
Häll ner smeten.
Skala, kärna ur och klyfta äpplen.
Stick ner dem i smeten.
Strö över toppingen (socker/kanel).
Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader i 45-50 minuter.
Låt kakan svalna lite innan du stjälper den ur formen.
Svalna på galler. Gärna under formen eller en bakduk.
Servera med glass eller vispgrädde.
Krämig pastasås med bacon
Detta är en otroligt snabblagad pastasås. Du hinner göra såsen under tiden som pastan kokar. Väldigt god och krämig. Får du blanda ihop pasta och sås i ett stort uppläggningsfat/form så gör det. Godast tycker jag det är när pastan får lov att suga upp såsen. Men i mitt hem serverar jag sås och pasta var för sig.
3 paket bacon
1 stor röd lök
10 cocktailtomater
1 bukett broccoli
3 dl creme fraiche
4 dl mjölk
1 krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar
Koka pasta. Här blir det idag spagetti.
Hacka lök fint.
Skär bacon i strimlor.
Fräs baconet och tillsätt löken efter en stund.
Häll i creme fraiche och mjölk.
Koka upp under omrörning.
Dela cocktailtomaterna i halvor och broccolin i mindre buketter.
Tillsätt broccoli och låt koka en liten stund.
Cocktailtomaterna lägger du i precis innan servering.
Smaka av med svartpeppar och cayennepeppar.
Servera med cocktail tomater och gurkbitar.
söndag 17 april 2011
Karrékotlett på svamp- och lökbädd
7 karrékotletter
2 röd lökar
300 gram champinjoner
1 dl vatten
2 buljongtärningar
5 dl grädde
2 msk soja
grillolja
1 msk vetemjöl
Skala och hacka löken.
Skiva svampen.
Lägg lök och champinjoner i botten på en ugnsfast form.
Pensla kotletterna med grillolja och lägg dem över lök/svampen.
Stek i ugn 220 grader tills kotletterna är klara.
Koka upp vatten och buljongtärningar.
Blanda ner grädde och soja.
Red med 1 msk vetemjöl.
Puttra lite.
Häll såsen över kotletterna och in i ugnen 5-10 minuter.
Servera med kokt potatis.
lördag 16 april 2011
Viggos kakor
Idag passar vi barnbarnet eftersom hans föräldrar gör av med massor av pengar på Gekås i Ullared.
Viggo tycker om kakor. Mest av allt gillar han att äta dem men Lotta försöker få honom att tycka om att baka också. Farfar hade ett stort pepparkaksbak i vintras och det uppskattades. Istället för pepparkakor har jag gjort en mördeg.
Vi använde bland annat de kakformarna som jag fick på posten häromdagen. Har köpt traktor, fladdermus, 2 ankor och en groda.
Kan verkligen rekommendera http://www.kakformar.se/. Anneli Fådal är en otroligt trevlig tjej som troligtvis har Sveriges största sortiment på kakformar.
Idag använde vi oss av de lite "otypiska" formarna jag samlat på mig. Blev lite av ett djurtema. Eller vad sägs om fladdermus, ankor, groda, älg, räv, ekorre, igelkott, tupp, häst, snigel, björn och självklart får julegrisen också vara med. Traktorn fick hänga med på ett hörn när Viggo skulle baka. Är man galen i traktorer så är man.
ca 300 gram mjöl
200 gram socker
100 gram smör
1 ägg
2 tsk vanilinsocker
äggvita
pärlsocker
Häll i nästan allt mjöl. Hur mycket mjöl du använder är faktiskt olika och idag använde jag ca 260 gram.
Tillsätt socker, vanilinsocker och smör.
Arbeta ihop till en deg.
Linda in degen i plastfolie och låt vila minst några timmar i kylskåpet. Gärna över natten.
Kavla ut degen på mjölat bord. 2-3 mm tjock är lagom.
Ta ut kakor med mått.
Pensla kakorna med lätt uppvispad äggvita.
Strö pärlsocker över kakorna. Hos oss blev hälften med och hälften utan pärlsocker eftersom vissa inte ville ha "pärlor" på.
Grädda i mitten av ugn 175-200 grader i 8-10 minuter.
Låt kallna på galler.
fredag 15 april 2011
Baconlindad fläskfilé
1 fläskfilé kommer jag inte långt med i mitt hushåll så det blir dubbel sats. Skulle jag använda denna rätten som bjudmat hade jag serverat potatisgratäng och sallad istället. Men nu är det en vanlig arbetskväll för mig men fredagsmys för familjen.
1 fläskfilé
1 paket bacon
1 msk senap
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk persillade
1/2 krm svartpeppar
Pressa vitlöken.
Rör ihop senap, vitlök, persillade och svartpeppar.
Skär en djup skåra i filén och fyll skåran med senapsblandningen.
Stek i ugn 225 grader i 25-30 minuter.
Servera med stekt potatis och stekta tomater som fick vara med i ugnsformen under 10-15 minuter.
torsdag 14 april 2011
Sockerkaka
Svärfar kom med en sockerkaksform, flera mindre veckade kakformar och massor av pepparkaksfigurer/formar som han hade "räddat".
Svärfar hjälper till att tömma dödsbon och mycket bara kastas. Tyvärr. Vi har prata om att jag tycker det är så otroligt synd att gamla bra grejer ska hamna på tippen.
Gissa om jag blev glad när jag fick dessa formarna. Suveränt. Gamla saker håller mycket bättre än dagens nytillverkade.
Är det inte skrot så kan jag slita på det lite till.
Idag inviger jag sockerkaksformen med en klassisk sockerkaka. Mums till familjen i kväll. Något gott ska de väl ha i soffan.
50 gram margarin
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
2 tsk vanilinsocker
Smält margarin och låt svalna.
Vispa ägg och socker till porös smet.
Blanda mjöl, bakpulver och vanilinsocker.
Rör ner i äggsmeten.
Tillsätt margarin och mjölk.
Rör ordentligt.
Häll smeten i smörad och bröad form ca 1 1/2 liter.
Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader i ca 35 minuter.
Låt kakan stå kvar i formen några minuter och svalna.
Stjälp upp på galler och låt kallna under formen eller bakduk.
Hur länge håller sig en sockerkaka? Måste man äta upp allt direkt? Nej, en sockerkaka håller sig faktiskt i upp till 5 dagar även om den inte innehåller massa konserveringsmedel. Förvara den i en plastpåse. I frysen håller sig kakan i 3 månader.
Svärfar hjälper till att tömma dödsbon och mycket bara kastas. Tyvärr. Vi har prata om att jag tycker det är så otroligt synd att gamla bra grejer ska hamna på tippen.
Gissa om jag blev glad när jag fick dessa formarna. Suveränt. Gamla saker håller mycket bättre än dagens nytillverkade.
Är det inte skrot så kan jag slita på det lite till.
Idag inviger jag sockerkaksformen med en klassisk sockerkaka. Mums till familjen i kväll. Något gott ska de väl ha i soffan.
50 gram margarin
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
2 tsk vanilinsocker
Smält margarin och låt svalna.
Vispa ägg och socker till porös smet.
Blanda mjöl, bakpulver och vanilinsocker.
Rör ner i äggsmeten.
Tillsätt margarin och mjölk.
Rör ordentligt.
Häll smeten i smörad och bröad form ca 1 1/2 liter.
Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader i ca 35 minuter.
Låt kakan stå kvar i formen några minuter och svalna.
Stjälp upp på galler och låt kallna under formen eller bakduk.
Hur länge håller sig en sockerkaka? Måste man äta upp allt direkt? Nej, en sockerkaka håller sig faktiskt i upp till 5 dagar även om den inte innehåller massa konserveringsmedel. Förvara den i en plastpåse. I frysen håller sig kakan i 3 månader.
Bacon och ostpaj
Idag blir det paj eller quiche. Min variant på den klassiska Quiche Lorraine (skink och ostpaj). Även om inte hela familjen kommer hem och äter idag så gör jag två pajer. Bra att ha med till jobbet ikväll och bra att värma till lunch i morgon. Om det nu finns något kvar.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gram margarin
2 msk vatten
Fyllning:
2 paket bacon
250 gram ost
3 ägg
2 1/2 dl grädde eller mjölk
2 krm salt
1 krm paprika
1 krm svartpeppar
Arbeta snabbt ihop mjöl, margarin och sist vatten till en pajdeg.
Låt vila i kylskåp 30 minuter.
Tryck ut pajdegen i en pajform.
Nagga och grädda i 225 grader i 10 minuter.
Låt svalna.
Skär baconet och ost i bitar/tärningar.
Fördela i pajskalet.
Vispa ihop ägg, grädde, paprika, salt och svartpeppar.
onsdag 13 april 2011
Köttfärsbiffar i tomatsås
Jobbade igår för första gången på 5 veckor. Kändes skönt att vara tillbaka trots att hälsan inte är den bästa. Det är både min välsignelse och min förbannelse att jag vägrar erkänna att jag faktiskt inte är frisk. Jag måste lära mig att leva med värken och jag måste erkänna mina begränsningar. Låter kanske enkelt men i min värld, i mitt liv är det inte lätt. Måste bli bättre på att vara egoistisk.
700 gram köttfärs
1/2 dl skorpmjöl
1 dl grädde eller mjölk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
500 gram krossade eller passerade tomater
1/2 - 1 tsk sambal oelek
1 msk tomatpure
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
2 krm socker
Blanda skorpmjöl och grädde och låt svälla.
Blanda ner färsen.
Krydda med salt och peppar.
Forma till biffar och stek ca 2-3 minuter per sida.
Blanda samman krossade tomater, sambal oelek och grädde.
Koka upp såsen.
Lägg ner biffarna i tomatsåsen.
Puttra i 5 minuter.
Servera med kokt potatis och haricots verts.
tisdag 12 april 2011
Kasslergratäng med fetaost och ananas
Gratäng sköter sig själv i ugnen och kan varieras i det oändliga. Varför inte göra en vegetarisk grekisk variant och byta ut kassler och ananas mot soltorkade/färska tomater och svarta oliver.
500 gram kassler
1 liten burk ananas
2 burkar créme fraiche
150 gram fetaost
1 rödlök
2 dl riven ost
1 /2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Strimla kasslern och lägg i botten av en ugnsform.
Skär ananas i mindre bitar och fördela ovanpå kasslern.
Skala och hacka löken fint.
Blanda creme fraiche och lök.
Smula ner fetaosten.
Krydda med med salt och svartpeppar.
Häll blandningen över kassler och ananas.
Strö på riven ost.
Grädda i 225 grader tills gratängen fått fin färg. Ca 15 minuter.
Servera med ris och sallad.
måndag 11 april 2011
Cajunkyckling
Maja var och bowlade med sin "bonussläkt". Efteråt åt de buffé och Maja gick lös på cajunkycklingfiléerna. Cajunkrydda har jag aldrig använt mig av men eftersom Maja verkade vara tokig i det så testar jag.
Cajunkrydda finns att köpa färdig men jag vill göra min egen. Efter tips och en hel del letande på nätet där jag hittat olika blandningar så har jag stulit ett recept på cajunkrydda. Får se om det faller Maja i smaken.
http://ahrofood.blogspot.com/2008/08/cajunkyckling.html
Cajunkrydda
4 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1 tsk svartpeppar
1 tsk vitpeppar
1 tsk vitlökspulver
Blanda kryddorna i en mortel och stöt dem väl. Förvara i en burk med tätslutande lock. En uppskattad "Gå-bort"-present. Speciellt i grilltider.
Så här gjorde jag min cajunkyckling.
6 kycklingfiléer
6 tsk cajunkrydda
1 tsk salt
Blanda kryddor och kyckling i en plastpåse och skaka runt ordentligt.
"Marinera" i kylskåp.
Bryn filéerna så de får färg. De torra kryddorna bränns snabbt så var uppmärksam.
Lägg över i en ugnsfast form och stek färdigt i ugn 225 grader i 10-15 minuter.
Kolla om kycklingen är klar genom att sticka i den. Kommer rosa/röd vätska ut låt steka en stund till.
Servera med sallad, mild yoghurtsås med vitlök och pasta.
fredag 8 april 2011
Björnbärspaj
Hade björnbär i frysen så jag gör en paj. Om vi äter den ikväll eller sparar den till imorgon får vi se. Men känner jag min familj rätt så äts den upp ikväll till tv:n.
Pajdeg:
150 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
1 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 pkt tinade björnbär
Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg.
Tryck ut degen i en pajform.
Blanda ägg, crème fraiche, socker och vaniljsocker.
Rör ner björnbären försiktigt i smeten.
Häll smeten i pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen 175 grader ca 40 minuter.
Servera med vispad grädde eller vaniljsås.
Karrékotlett med potatisgratäng och paprikasås
Fredag och snart är frysen tom. Jag försöker tömma frysen för den behöver sig en rengöring. Råkade hälla ut karamellpannacotta och det gick inte att torka bort. Fastnade direkt i den kalla frysen. Enklast att rengöra en frys är ju om den är tom. Bonus är att jag nu också får bättre koll på det jag har i frysen. Gillar inte när det gömmer sig något gammalt där.
Kotletter:
5 karrekotletter
3 tsk timjan
3 tsk dragon
3 tsk rosmarin
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
Sås:
2 inlagda grillade röda paprikor
4 dl grädde
1 1/2 msk fond
1 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Stek kotletterna på hög värme så de får färg.
Lägg dem i en ugnsform.
Blanda samman kryddorna och strö över kotletterna.
Stek i ugn 150 grader ca 10 minuter.
Hacka paprikan.
Fräs paprikan i lite smör.
Häll i grädde, fond och vinäger.
Koka några minuter.
Mixa såsen till slät konsistens.
Sila ner den i en kastrull igen.
Värm och smaka av med salt och svartpeppar.
Red eventuellt.
Servera kotletter med potatisgratäng och paprikasås. Lite grönsaker till också.