måndag 11 februari 2019

Linssoppa med tomat



Att få in mer vegetariskt har inte varit så svårt. Lättast är soppor och grytor men gubben är betydligt mer öppen för vegetariskt. Det tycker jag är riktigt roligt.

Idag blir det en linssoppa som är otroligt enkel men väldigt god. Tänk bara på att inte koka linserna för hårt. Svag värme är det som gäller så fort vattnet har kommit i.
Denna linssoppa är gjord på sådant som alltid finns hemma. I alla fall hos mig. Det är en bra rätt att ta till när man inte har lust, ork eller kanske pengar till utsvävningar. Linssoppa kan man variera väldigt mycket och att tillsätta passerade tomater och chili tycker jag lyfte denna rejält. Gubben tyckte att soppan var på gränsen till för stark men han är en sådan mes. Du kan givetvis utesluta chili om du inte alls vill ha den med.

1/2-1 röd chili (kan uteslutas)
1 gul lök
1/2-1 solovitlök
3 msk tomatpuré
1 förpackning passerade tomater
4 dl röda linser
2 msk grönsaksbuljongpulver
1 liter vatten
1 tsk spiskummin
1 lagerblad
1 - 1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Finhacka chili och gul lök.
Fräs någon minut i en gryta.
Pressa ner vitlök.
Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med en stund.
Blanda ner vatten, passerade tomater, linser, buljongpulver, spiskummin, lagerblad och svartpeppar.
Koka på svag värme i 10 minuter.
Tillsätt salt och koka i ytterligare 10 - 15 minuter.
Smaka av med mer kryddor om det behövs.

Servera med ett gott bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar