Sidor

tisdag 30 november 2010

Pepparkakskaka

Fick provsmaka en kaka i affären. Hon hade gjort små kakor i knäckformar. Mumsigt. Pepparkakskrydda har jag aldrig använt mig av. Jag fick recpetet av henne och gjorde enligt det.

100 gram margarin
3/4 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 1/2 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskryddor
2 1/2 dl vetemjöl

Smält margarin och tillsätt mjölken. Låt allt bli varmt men koka inte.
Vispa upp ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten.
Häll upp i en smord långpanna. Min var 18*25 cm.
Grädda mitt i ugn i 225-250 grader ca 5 minuter.
Strö lite socker på kakan och vänd upp den. Låt svalna.
Dekorera eventuellt med florsocker.
Skär i kakbitar.

Bakar du smeten i formar sänk värmen till 175 och grädda i 8-12 minuter beroende på formarnas storlek.





Tacopaj

Idag har minstingen fått bestämma maten. I mitt hushåll räcker det inte med en paj utan jag gör alltid två. En "vuxen"-variant och en lite barnvänligare. I tacopaj är tydligen grönsaker väldigt farliga.

Denna sats räcker till en pajform (ca 24 cm i diameter) med skal och lock. Eller 2 pajer utan lock.

Pajskal
5 dl vetemjöl
150 gram smör
2 dl Kesella eller 250 gram cottage cheese

Blanda samman allt och låt degen ligga kallt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Tryck ut hälften av pajdegen i pajform. Spara hälften till ett lock.
Nagga med gaffel och förgrädda i ugnen ca 10 minuter.

Fyllning (barnens)
ca 800 gram köttfärs
tacokrydda
riven ost

Fyllning (vuxnas)
ca 600 gram köttfärs
tacokrydda
riven ost
röd lök
tomater
majs
svarta oliver
paprika (röd)

Stek köttfärs och tillsätt tacokrydda. Skär grönsakerna i mindre bitar. Lägg köttfärs och grönsaker i pajskalet och toppa med ost.
Kavla ut resterande pajdeg och lägg som ett lock över. Skär några skåror i locket så att värmen kommer ut.
Grädda i ugn 200 grader tills locket fått färg.

Servera med Lottas vitlökssås, tacosås (styrka efter smak) samt salsa av de grönsakerna som är i pajen.


måndag 29 november 2010

Kalvfärsbiffar med fetaost och senap

1 kg nöt/kalvfärs
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
400 gram fetaost
2 msk fransk senap
8 marinerade soltorkade tomater
2 ägg
1 tsk salt
3 krm svartpeppar

Hacka och bryn löken och vitlöken snabbt. Ska mjukna inte får mycket färg. Låt svalna lite.
Blanda löken i färsen och smula ner fetaosten.
Hacka tomaterna fint och blanda ner det i färsen tillsammans med ägget och senapen.
Tillsätt salt och peppar.
Blanda till jämn smet.
Forma till biffar och stek dem ca 3-5 minuter per sida.

Servera med potatis, sås och en grekisk sallad.

Helgen

Har inte skrivit ett enda recepet under helgen. Måste bättra mig.

Lördagen gick i städningens tecken. Kom inte långt men ett gott försök.
Familjen gav sig av på kalas där det serverades varm smörgåstårta och jag stekte mig några skivor halloumi. Med lite skivad tomat, ruccola och olivolja var det super. Krönte allt med ett glas rött vin. Det var ju efter allt lördag.

Söndag var stressig. Kom plötsligt på att jag inte planerat någon mat. Hittade ett paket med karrekotletter i frysen. Blev inget avancerat. Kryddade kotletterna med persillade och stekte dem i rapsolja. Till det serverade jag kokt potatis och en brunsås.

Så mat åt vi i helgen trots att jag inte bloggade några recept.

fredag 26 november 2010

Pastasås med kassler och gorgonzola

Idag kommer gubben att jubla när han sätter sig vid matbordet. Denna pastasåsen är hans absoluta favorit. Blir till att göra dubbel sats. Ytterligare ett supersnabbt recept.

1 dl purjolök
ca 400 gram kassler
1 burk kronärtskockshjärtan
2 dl grädde
100 gram gorgonzola
ca 10 svarta oliver
1 krm svartpeppar





Sätt på pastavattnet.
Skär purjolöken i ringar och kasslern i strimlor.
Fräs purjo och kassler i en gryta.
Dela kronärtskockshjärtan och lägg i grytan.
Häll över grädden.
Koka samman något. Glöm inte att röra.
När pastan är klar så värm upp såsen igen. Lägg i gorgonzola och oliver. Krydda med svartpeppar.
Såsen är klar när osten har smält.



Allra godast blir det om du får vända ner pastan i såsen men det går utmärkt att servera var för sig. Gärna med en enkel sallad med tomat och gurka.

Nya bakdukar

Min Maxi-butik har ett erbjudande just nu. Om jag köper 2 förpackningar av märket "Ögon"


så får jag en bakduk. Eftersom jag köpt ganska mycket choklad nu av just detta märket så har jag fått nya bakdukar.
Jag skämdes lite när jag hade plockat på mig 3 stycken men det stod inte någonstans att det fanns en gräns. Jag köpte ju 8 paket choklad och hade egentligen rätt att ta ytterligare en bakduk.


Det är konstigt det där med bakdukar. Jag har köpt massor av kökshanddukar för att ha som bakdukar men plötsligt så har de använts till att torka både händer och annat på. Visst är de nytvättade kan jag väl använda dem som bakduk i alla fall men jag vill ha handdukar som enbart används till bakdukar.

Dessa tror jag får lov att vara ifred. Finns inte en chans att någon skulle ta fel på dessa och kökshanddukarna.
Kommer att förvara dessa i extraskålen till min älskade köksmaskin.

torsdag 25 november 2010

Chicken Garam masala

1 kg kycklingfilé
1 burk ananas 227 gram
3-4 tomater

Gratängsås
1 gul lök
1 kycklingbuljongtärning
5 dl grädde
1 dl ananasspad (det som finns i burken)
3-4 msk vetemjöl
2 krm Garam Masala
1/2 tsk Sambal Oelek
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

1 dl riven ost till gratineringen.



Bryn kycklingfiléerna i en stekpanna. Antingen hela eller i mindre bitar. Lägg dem i en ugnsäker form och stek färdigt i ugn 225 grader. Hela tar det ca 20 minuter. I bitar tar det ca 10-15 minuter.

Skär tomaterna och ananas i mindre bitar.

Hacka löken fint. Fräs i en gryta. Häll i grädde, buljongtärning och kryddor.
Vispa ut mjölet i ananasspadet. Vispa ner redningen i grädden. Koka ihop och tillsätt eventuellt mer kryddor.

Ta ut kycklingen och strö ananas och tomat över.



Häll sedan över gratängsåsen och toppa med riven ost.



In i ugn igen på 250 grader i ca 10 minuter.



Servera med ris eller kokt potatis och en grönsallad.

onsdag 24 november 2010

Pasta med bacon och pistagenötter

En otroligt enkel pastasås. Väldigt snabblagat och riktigt gott. Man behöver inte krångla till det.

3 paket bacon
300 gram champinjoner
1 stor gul lök
ca 80-100 gram pistagenötter (skalade givetvis)
5 dl grädde
2 äggulor
1 dl parmesanost
1 dl persilja
1 krm svartpeppar

Börja med att sätta på pastavattnet. Så snabb är denna rätten.
Skär bacon i strimlor.
Skiva svampen.
Finhacka löken.



Fräs löken mjuk. Tillsätt svampen och bacon. När svamp och bacon fått färg häll i nötterna.
Hacka persilja.
Riv parmesanost.



Blanda grädde, äggula, ost och persilja i en skål.
Rör ner blandningen i baconröran precis innan servering. Låt allt bli varmt under omrörning.

Om du får blanda ihop pasta och sås innan servering och toppa allt med lite riven ost och hackad persilja.

Rocky Road

Idag ska familjens alla gottegrisar få Rocky Road. Så enkelt godis att göra. Även en perfekt Gå-bort-present. Lite Rocky Road bitar i cellofan och värdinnan blir säkert gladare än för en blomma.

Jag testar idag, för mig, en ny choklad. Har aldrig använt denna sorten.



Rocky Road
600 gram mörk choklad 70%
220 gram Dumle (en stor påse)
2 stora nävar mini marshmallows (finns bara stora så dela dem i mindre bitar)
3 dl saltade jordnötter
1 dl pistagenötter (skalade givetvis)

Smält choikladen i vattenbad.
Halvera Dumlekolan.
Blanda samman ingredienserna men spara lite av varje sort för dekoration.
Rör ner i chokladen.
Häll smeten i en stor form (ugnsplåt med hög kant). Vill du ha högre Rocky Road så ta en mindre form.
Dekorerar med resterande jordnötter, Dumle, marshmallows.
Låt stelna i kylskåp.
Skär upp i bitar.
Förvara i kylskåpet.





Jag och minstingen tjuvade Rocky Road när hon kom från skolan.
Hon behövde värmas lite efter promenaden i snöblåsten. Varm O´boy och Rocky Road. Mums!



tisdag 23 november 2010

Knaggens pannkakor

Blev ingen Fläskytterfilé Exotic.
Ibland blir jag riktigt arg.
Tog igår fram ytterfilén från frysen för att den skulle hinna tina till idag. Köpte filén för en månad sedan. Men när jag nu skulle skära upp den i bitar råkade jag titta på datumen.
GGGRRRR
Fläskytterfilén hade utgångsdatum 010609.
GGGRRR

Så jag fixar istället pannkakssmet som gubben får ordna när han kommer hem i eftermiddag.

Knaggens pannkakor
8 ägg
16 dl mjölk
5-6 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk smält smör

Du kan även minska antalet ägg med hälften och öka mjölet med 3 dl. Går om man inte har så många ägg hemma.

Jag börjar alltid med att hälla i mjöl och ägg tillsammans med lite mjölk i matberedaren. Sedan häller jag sakta ner resten av mjölken. Avslutningsvis salt och smör.
Pannkakssmet mår bäst av att få stå en halvtimme innan tillagning.

Fläskytterfilé Exotic

Idag blir det ett recept som kan både bära och brista.
Har haft banan i maten tidigare och det har gått hem. Mandarinklyftor däremot är något nytt för familjen att ha i maten.
Men eftersom det är ett nytt recpet jag testar så gör jag som jag alltid gör. Första gången gör jag enligt receptet. Eventuella förändringar kommer vid ett senare tillfälle.
Går det inte hem så finns det lasagne att värma och mackor att bre.

ca 500 gram fläskytterfilé
2 paket bacon
2 bananer
1 burk mandarinklyftor
3 dl grädde
1-2 tsk curry
3 msk Mango Chutney
1 vitlöksklyfta

Skär bacon i bitar och stek. Låt rinna av på hushållspapper.
Skär ytterfilén i ca 1 cm tjocka skivor. Stek dem ett par minuter på varje sida. Lägg skivorna i en ugnsfast form.
Låt mandarinklyftorna rinna av. Skiva bananerna. Fördela frukten och bacon över filéskivorna.
Blanda grädde, curry, mango chutney och pressad vitlök. Häll blandningen över köttet.
Grädda i ugnen 175 grader ca 20 minuter.

Servera med ris eller nudlar.

måndag 22 november 2010

Toscakaka

2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 gram smör
2 msk mjölk

Glasyr
50 gram flagad mandel
50 gram smör
3/4 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Vispa ägg och socker. Tillsätt bakpulver i mjölet och blanda ner i äggen tillsammans med smält smör och mjölk.

Häll smeten i en smord och bröad form.Sätt in i 175 graders ugn i ca 30 minuter.

Smält fett. Blanda mandel, socker, mjöl och mjölk. Låt sjuda upp.

Ta ut kakan efter 30 minuter och bred på glasyren. Grädda ytterligare ca 15 minuter.


Lasagne

Idag ska jag till bup med flickorna. Halvårets återbesök. Konstigt att allt klumpar ihop sig. Blir därför idag lasagne. Sköter sig själv i ugnen under tiden jag försöker få lite ordning i huset. Gott att värma i eftermiddag när, förhoppningsvis, hela familjen samlas.

Gör ett köttfärssås av:
ca 1 kg köttfärs
1 stor gul lök
2-3 soltorkade inlagda tomater
500 gram passerade tomater
3 msk tomatpure
2 stora vitlöksklyftor,
2 tsk salt
3 krm svartpeppar
2 msk oregano.

Hacka gul lök. Stek löken tillsammans med köttfärsen. Tillsätt passerade tomater, tomatpure samt hackade soltorkade tomater.
Pressa i vitlöksklyftorna. Krydda med salt, peppar och oregano. Låt puttra på svag värme ca 20 minuter.

Gör en ostssås av:
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
3 dl riven ost
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

Vispa ihop mjöl och någon dl av mjölken. Häll i en kastrull tillsammans med resten av mjölken. Koka upp under omrörning. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt riven ost.

Varva köttfärs, 9 lasagneplattor (3 per lager), ostsås i en ugnsform. Börja med köttfärs som inte bränns fast i botten lika lätt och avsluta med ostsås överst. Strö eventuellt lite extra riven ost efter halva tiden i ugnen.

In i ugn 225 grader ca 20 minuter.

Servera med en enkel sallad.


söndag 21 november 2010

Köttfärssoppa

Har inte blivit någon mat lagad på några dagar. Har kommit lite emellan. Sjukhusbesök och lite mindre trevliga saker. Men... Life goes on...

Idag blir det en enkel soppa för att komma igång i matlagingen så sakta.
Måste erkänna att jag just nu inte har mycket inspiration till matlagningen men som sagt livet måste fortsätta och det är lika bra att ta tjuren vid hornen.

500 gram nötfärs
1 gul lök
2 dm purjolök
500 gram krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
1 liter vatten
4 msk tomatpure
1 1/2 tsk salt
2 tsk paprikapulver
3 krm chilipeppar
1 burk 400 gram borlottibönor
1 dl pasta

Hacka löken och skiva purjolöken.
Stek köttfärs och lök.
Tillsätt tomater och tomatpure. Häll i vatten och buljong. Koka i några minuter och tilsätt kryddorna.
Skruva ner så soppan småputtrar ca 30 minuter och tillsätt pastan.
Koka ca 5 minuter och häll till sist i bönorna.

torsdag 18 november 2010

Senapsgriljerad falukorv med potatismos

Gårdagens kycklingsallad gick inte riktigt hem hos familjen. Flickorna åt men grabben vägrade. Som tur var hade jag inte lagt i all kyckling i salladen och sparat lite quinoa vid sidan om. Det blev väldigt mycket quinoa enligt receptet. Hälften hade räckt gott och väl.
Nu har vi testat det och jag kommer inte att göra likadan kycklingsallad igen.

Idag står det senapsgriljerad falukorv och potatismos på menyn. Det kommer gå hem hos barnen. De älskar falukorv.
Falukorv är underskattat. Det finns bra falukorv och det finns dålig. Som i allt annat. Man kan göra väldigt mycket med falukorv. Men som sagt idag blir det enkelt. En senapsgriljering. Det är samma griljering som man kan använda till julskinka. Nu har vi inte julmat hos mig men receptet är detsamma.

Senapsblandning:
2 ägg
4 msk fransk senap (alternativ 2 msk vanlig senap och 2 msk fransk senap)
2 msk socker
1 dl ströbröd

Jag skär skåror i falukorven. Grillar i ugnen 220 grader ca 10 minuter. Smetar på senapsblandningen. Sedan in i ugnen igen ca 15 minuter.

Till det serverar jag potatismos, ugnsstekta honungsrotsaker och finstrimlad rödkål.


Jag lät bli att griljera all korven eftersom jag har vissa i familjen som inte gillar senap.


onsdag 17 november 2010

Kycklingsallad

Min familj är van vid att jag serverar nya maträtter men det finns saker som gubben har svårt för. Quinoa är en sådan sak.
Men när jag såg detta receptet i en kvällstidning för några veckor sedan fastnade jag ordentligt. Det har fått ligga till sig och nu tycker jag att jag har hittat rätt dag att servera denna kycklingsallad.
Jag har förvarnat gubben och gillar han det inte så säger han till. Det vet jag.

5 dl quinoa tricolore
4 kycklingfiléer
2 msk flytande honung
havssalt
2 mellanstora morötter
2 dl rödkål
1 äpple
4 nävar babyspenat
4 msk rostade pumpakärnor
1 1/2 dl färska blåbär

Dressing:
2 msk tamarisoja
4 msk ingefära (tog 2 tsk av torkad pulver krydda. Min ingfära hade skrumpnat ihop.)
1 apelsin skal och saft
3 tsk sesamolja
1 vitlöksklyfta finhackad
1/2 rödlök finhackad
2 msk honung

Koka quinoa enligt anvisningen på förpackningen. Spola den kall i en sil och låt rinna av ordentligt.

Strimla kycklingen och fräs dem genomstekta.
Vänd runt med honung och havsalt och låt honungen karamellisera. Akta så att det inte bränns. Rör hela tiden. Låt svalna.

Skala och strimla morot, riv kål, skiva äpple och skölj skotten och spenaten.

Blanda i en bunke.

Rör ihop alla ingredienserna till dressingen.Smaka av och blanda sedan ihop dressingen med quinoa.

Vänd ner grönsakerna i quinoan och sist kycklingen.

Lägg upp på stort uppläggningsfat och toppa med rostade pumpakärnor och blåbär.

Servera med ett gott bröd.

tisdag 16 november 2010

Chokladkladdkaka med mandel och apelsin

Mumsigt idag också.
En enkel kladdkaka som spetsas till med mandel och apelsin.




200 gram smör
200 gram choklad 70%
4 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1-2 aplesiner
500 gram mandel
ca 2 msk ströbröd
ev florsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smör och choklad i vattenbad. Låt svalna något.
Vispa ihop socker och ägg.
Blanda mjöl och bakpulver.
Rör ner choklas/smör i ägg/socker och rör ner mjölet.

Tvätta en apelsin och riv skalet.
Rör ner rivet och saften från apelsinen(apelsinerna.

Skålla mandel och hacka. Rör ner i smeten.

Smörj och bröa en springform.

Häll i smeten.
Grädda kakan i 25 minuter.

Servera med vispad grädde eller glass.

Kalops

Idag, tisdag, blir det husmanskost. Kalops är något som går hem hos min familj. Överhuvudtaget nötkött som kokat lääännnggggeee i en gryta gillar de.
Men just kalops ligger speciellt min man varmt om hjärtat.

ca 1 kg nötkött
3 msk vetemjöl
2 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
2 gula lökar
5 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 buljongtärning (ox)
3 morötter
5 dl vatten
2 dl grädde

Har du inte köpt tärnat kött så skär köttet i mindre bitar.
Blanda mjöl, salt och vitpeppar. Vänd köttbitarna i mjölblandningen.
Bryn köttet och lägg efterhand ner i en gryta.
Tillsätt skivad lök, kryddpeppar, lagerblad och buljongtärning. Späd med vatten.
Koka under lock på svag värme i ca 1 1/2 timme. Rör om då och då. Späd med mer vatten om behövs.

Skala och skär morötterna i mindre bitar. Lägg morötter och grädde i grytan och koka i ytterligare 30 minuter.
Red eventuellt av kalopsen om du tycker den är för lös.

Servera med kokt potatis, rödbetor och inlagd gurka.




måndag 15 november 2010

Medhjälpare i köket

Tänkte jag skulle presentera min medhjälpare i köket.
Inte är han någon snygging. Påminner om en rysk pansarvagn. Men jag brukar inte gå efter utseendet. För mig är innehållet det viktiga. 
Han har allt det jag vill ha. Gör ett super jobb och har ett kraftigt inre som jag hoppas kommer att hålla väldigt länge.
Låt mig presentera:


Min köksmaskin Kenwood Major.


Biff a´la Lindström

Maten för denna veckan har jag redan planerat under helgen. Får se om jag lyckas hålla mig till det.
Menyn sitter uppsatt på kylskåpet och barnen har redan kommenterat det. Positivt måste jag säga.

Idag, måndag, står det Biff  a´la Lindström. Jag gjorde dubbel sats. Vi äter inte upp alla biffarna till middag men de är goda att ha på mackan till frukost imorgon.

500 gram nötfärs
2 kokta kalla potatis
1 ägg
1 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
1 dl hackade inlagda rödbetor
2 msk kapris
2 msk hackad gul lök

Blanda färs, potatis, ägg och kryddor.
Tillsätt rödbetor, lök och kapris.
Arbeta snabbt ihop färsen och forma biffar. ca 2 cm tjocka.
Stek i ca 2 minuter per sida.

Servera med kokt potatis, sås, inlagd gurka.




söndag 14 november 2010

Äppelmuffins

Har blivit lite mycket bakning några dagar. Så varför inte idag också. Hade lite äpplen som såg lite trötta ut så jag rev dem och använde dem i muffins.

2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 äpple
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 gram smör
1 dl mjölk

Vispa socker pösigt.
Tillsätt vaniljsocker och äpple.
Blanda ner mjöl, bakpulver och sist smör och mjölk.
Häll smeten i muffinsformar och grädda ca 15 minuter i 175 graders ugn.






Pasta med vitlökssås

Älskar du vitlök så är detta en enkel rätt att tillaga. Tar inte lång tid heller 30 minuter tar vitlöken i ugnen men den sköter sig själv. Pastasåsen rör du snabbt ihop under tiden som pastan kokar.

Ca 4 portioner
1 hel rostad vitlök. Finns olika storlekar på hela vitlökar men det hela beror på hur mycket du älskar vitlök.
Du rostar vitlöken genom att lägga in den hel i 200 graders ugn i 30 minuter. Skal och allt.

2 ägg
2 äggulor
1/2 dl olivolja
2 dl hackad bladpersilja
flingsalt
svartpeppar
4 dl parmensanost

Koka pasta. Ca 100 gram per person tycker jag är rätt okej om man inte är en riktig storätare.
Skär av toppen eller botten på vitlöken och tryck ut innehållet.
Vispa ihop ägg, äggulor, olivolja, vitlök, persilja och ca hälften av osten.
Krydda med salt och peppar.
Häll av pastan och lägg tillbaka i den varma grytan.
Häll i äggröran och rör omkring ordentligt så att all pasta täcks av såsen.
Ev lite svartpeppar, flingsalt, persilja över och servera med resten av osten.
Jag hade idag endast svarta oliver som tillbehör.




lördag 13 november 2010

Springform hjärta


Var på ÖB och hittade denna springformen i form av ett hjärta. Kostade ca 30 kronor. Verkligen prisvärd.

Så jag passade på att göra choklad/valnötskaka. För andra gången denna veckan. Perfekt att ha med sig när man är bortbjuden på middag.


Dumlekakor

ca 24 stycken

200 gram smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
12 stycken Dumlekolor (orginal)
1 ask Noblesse (rosa ask)
24 folieformar

Blanda ihop smör, strösocker, vetemjöl och bakpulver till en smidig deg.
Låt degen stå kallt ca 30 minuter.
Dela degen i 24 delar och rulla till runda bollar.
Tryck ner en halv Dumlekola i varje degboll och lägg dem i folieformarna.
Grädda mitt i ugn i 200 grader i ca 10 minuter.
Ta ut kakorna ur ugnen och lägg på en bit Noblesse på varje boll, direkt innan de kallnar. Chokladen smälter då ut över kakan.
Ställ kakorna i kylen så att chokladen stelnar.







 

fredag 12 november 2010

Potatisgratäng med kassler

Idag har verkligen lusten att laga mat varit på noll. Ju mörkare och kallare det blir ju sämre mår jag. Min reumatism gillar inte denna årstiden.
Men mat måste man ha i alla fall så jag föll tillbaka på ett gammalt välbeprövat recept. Potatisgratäng med kassler i.
Du hittar receptet under september.
Idag fyndade jag lite gröna bönor i frysen och serverade till.

torsdag 11 november 2010

Oreokakor

Något gott till kvällskaffet? Varför inte en variant på kakorna Oreo?
Tjejerna gillar att hjälpa till med att baka. De gillar verkligen att få slicka skålen.

Detta receptet räcker till ca 20 stycken

1 1/2 dl strösocker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
150 gram rumsvarmt eller flytande smör
1 ägg

Fyllning:
50 gram smör
2 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner smöret. Vispa lätt ägget och rör ner det i smeten.

Gör ungefär 40 runda plattor. Till exempel genom att forma degen till en rulle och skära den i skivor eller kavla ut degen några millimeter tjock och stansa ut kakorna.

Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugn 175 grader i 8-10 minuter.

Rör ihop ingredienserna för fyllningen.

Bred ut fyllningen på hälften av kakorna och använde resten som lock.

Smaklig spis!

Pizza

Idag har barnen beställt pizza. Gjorde pizzadegen redan igår så den har legat i kylskåpet över natten. Det mår den bara bra av.

Vill du ha recpetet till pizzan så får du titta under september månad.

Denna gången blir det fyllningar med:
Pizza 1- tomater (plommon), mozzarella, grön pesto samt lite lufttorkad skinka.
Pizza 2 - samma som pizza 1 men lufttorkad skinka byts ut mot pepparsalami samt även röd pesto och ruccola.

Självklart min egen tomatsås i botten och lite extra riven ost ovanpå. Till det serverar jag min pizzasallad som fått dra i kylskåpet över natten.




                           

onsdag 10 november 2010

Mustig gryta med chokladkaka till efterrätt

Idag blir det lite fler personer till mat igen. Dubblar därför detta grytreceptet. Ett enkelt recept som gillas av de flesta. Grytor är perfekt bjudmat och nötkött underbart att använda sig av eftersom det sköter sig själv på spisen under tiden du kan göra annat.

Så här i höst/vinter tider kanske du kan komma över lite vilt och kantareller. Underbara trattkantareller kanske.
Då får du en underbar viltgryta istället.

Till kaffet serverar jag en enkel chokladkaka med vispgrädde och lite valnötter. Passar bra efter en sådan middag.

Gryta
700 gram nötkött tex högrev
3 msk vetemjöl
olivolja
1 gul lök
200 gram rotselleri
2 morötter
5 dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
2 lagerblad
3-4 kyddpepparkorn
salt och peppar
lite konjak
250 gram svamp (välj vilken sort du gillar)
1 vitlöksklyfta

Skär köttet i mindre bitar och oudra dem med mjöl.
Hetta upp en skvätt olivolja och bryn köttet. Kom ihåg att inte steka för mycket åt gången.
Lägg över bitarna efter hand i en större gryta.

Hacka löken grovt. Skala och skär rotsellerin och morötterna i bitar.
Bryn löken lätt och lägg den tillsammans med köttet.

Häll i vatten, kalvfond, lagerblad, kryddpeppar, lite salt och peppar.
Koka upp och sänk värmen. Låt sjuda i ca 1 timme.

Tillsätt rotfrukterna och koka i ca 30 minuter till.

Smaka av med eventuellt mer salt och peppar och gärna en skvätt konjak.

Precis innan servering bryner du svampen tillsammans med vitlök och toppar grytan med svampen.

Servera med kokt potatis, kokt broccoli, kokta morotsslantar och kokta bönor.

Chokladkaka

100 gram smör
100 gram choklad 75%
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl nötter (hasselnötter, pekan eller valnötter)
lite vaniljsocker
grädde
kan också servera färsk frukt till tex jordgubbar, banan, kiwi eller apelsin. Men jag håller det enkelt och serverar med vispad grädde och lite valnötter.

Vispa ägg och socker poröst.
Smält choklad och smör i ett vattenbad.
Hacka nötterna.
Blanda allt och rör i siktat vetemjöl.
Smöra en form gärna med avtagbar botten.
Häll i chokladsmeten och grädda i 200 grader 15 - 20 minuter. Känn med sticka om klar.
Vispa grädde smaksatt med vaniljsocker och skär frukten i mindre bitar.

tisdag 9 november 2010

Broccoligratäng

Det finns säkert lika många recept på broccoligratäng som det finns kockar. En bra gratäng som man kan förändra och variera som man själv vill eller vad kylskåpet/plånboken dikterar. Här kommer mitt grundrecept. 

4 ägg
2 dl mjölk
3 dl riven ost
2 buketter broccoli
ca 500 gram kassler
250 gram champinjoner
salt och peppar

Förväll broccoli i lättsaltat vatten. Ca tre minuter.
Dela kassler i skivor eller strimlor. Bryn försiktigt i smör.
Dela champinjoner och bryn dem också.
Smörj en ugnsfast form och lägg broccoli i botten sedan kassler, champinjoner och broccoli överst.

Vispa ihop äggstanning av ägg, mjölk, 2/3 av den rivna ost samt salt och peppar. Var försiktig med saltet eftersom kasslern är salt.
Häll över broccoli/kassler/champinjon-blandning.
Strö över resten av den rivna ost.

Gratinera i ugn 225 grader i ca 15-20 minuter.

Servera med en sallad och ett gott bröd.

måndag 8 november 2010

Nötpaj


Pajdeg
4,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 msk socker
115 gram smör
0,5 dl  vatten

Fyllning
70 gram smör
3 dl muscovadosocker
2 st ägg
0,5 dl grädde
2 dl 
100 gram chocklad



Blanda vetemjöl, salt och socker. Tillsätt smöret i bitar. Arbeta snabbt ihop degen.
Tillsätt det kalla vattnet lite i taget. Degen skall fortfarande vara lite smulig.
Plasta in degen och låt den stå kallt i 30 minuter.
Kavla ut degen och tag ut 12 stycken rundlar som passar i portionsformar.
Låt stå kallt i 30 minuter.
Eller gör en stor paj.
Vispa samman smör och socker, tillsätt äggen, ett i taget. Häll i
grädden och rör till en slät kräm. Hacka nötterna och rör i dem.
Fyll de kylda pajskalen/skalet och grädda i nedre delen av ugnen i 180
grader i 20 minuter.
Smält chokladen och ringla den över de färdiggräddade pajerna.

Myrnas thaikyckling

Min farbrors fru bjöd min mamma på denna rätten för många år sedan. Mamma fick receptet som hon sedan lämnade över till mig. Tyvärr anser min mamma sig för feg för att prova nya recept och kör på i gamla hjulspår. Jag har försökt få henne att läsa min blogg och leta efter recept som hon kanske vill testa. Men hon vill inte ens veta webbadressen till min blogg. 
Jag har svårt att förstå denna rädsla för matlagning. Det måste gå in i en slentrian och bli tråkigt om man bara lagar samma rätt hela tiden. Mina barn är snarare tvärtom. De vill ibland att jag lagar samma rätt och det gör jag. Vissa recept återkommer man till mer än en gång. Men att hela tiden laga samma mat med samma kryddning verkar för mig väldigt tråkigt.
Att testa nya recept behöver inte innebära att du ska köpa massa konstiga kryddor och ingredienser som du sedan inte använder utan kastar. Leta efter recept som innehåller just de kryddorna eller ingredienserna. Och återkom till dem. 




1 kg kyckling fileér
4 dl cream fraiche
3 dl vispgrädde
1/2 dl soya
1/2 dl sweet chili sås

Dela, om du vill, kycklingen i mindre bitar.
Lägg i ugnsfast form.
Rör ihop cream fraiche, vispgrädde, soya och chili såsen i en skål och häll det över kycklingen.
Sätt in i ugn 175 grader i 1 1/2 timme.

Servera med potatis eller ris och en sallad.

lördag 6 november 2010

Potatistårta, fransyska,ugnsbakade tomater med balsamicosky och lakrits- och marshmallowsglass

Lördagsmums med familjen samlad.

Potatistårta

1 kg potatis
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 ägg
salt, peppar
1 dl hackade örter tex dill, persilja eller gräslök
2 vitlöksklyftor
2 dl riven ost

Skala potatis och skiva tunt.
Vispa ihop ägg, grädde, salt och svartpeppar.
Använd helst en ugnsform med löstagbar botten. Klä då insidan så att grädden inte rinner ut.
Blanda örter, hackad vitlök och ost.
Varva potatis, örtblandning och äggstanning i formen.
Häll eventuellt på extra grädde så att det kommer upp till översta lagret potatis.
Häll vatten i en långpanna och ställ formen i vattnet. Grädda i ugn 200 grader 1 1/2 timme.
Känn när potatisen är mjuk.

Ugnsbakade tomater

1 kg kvisttomater
1/2 dl olivolja
salt, peppar
4 lagerblad

Skölj och lägg tomaterna på plåt med bakpapper.
Ringla över olja och krydda med salt och peppar.
Lägg på lagerbladen och baka i ugn på 150 grader 1 1/2 timme.

Fransyska

ca 2 kg
salt, peppar
2 msk smör

Putsa och torka köttet. Gnid in det med salt och peppar. Bryn i smör.
Stekklart i ugn 125 greader tills innertemperatur är 63 grader.

Balsamicosky

4 dl vatten
2 dl sky från köttet
1 1/2 dl rödvin
3 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
1 msk farinsocker
1 msk kinesisk soja
3 msk hckad färsk timjan
3 msk vetemjöl
salt, peppar

Koka upp vatten, sky, vin och fond. Tillsätt vinäger, socker, soja och timjan.
Red av och koka i 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Sila eventuellt bort timjan.

Lakrits och marshmallowsglass

Koka upp 1 dl vatten, 1 dl socker och 2 msk honung.
Vispa ner sockerblandningen i 8 äggulor. Vispa till det bli en ljus och fluffig smet.
Vispa 4 dl grädde och vänd försiktigt ner äggsmeten. Tillsätt också 100 gram krossad turkisk peppar (du bestämmer själv om det ska vara puder eller större bitar) och ca 10-12 marsmallows som delats i mindre bitar.
Fyll upp smeten i form. Denna satsen räckte till 8 efterrättsglas. Täck med plastfolie och ställ in i frysen.

Vid serveringen dekorerade jag glassen med turkisk peppar och marshmallows i bitar.

torsdag 4 november 2010

Medelhavgratäng med fläskytterfilé till efterrätt kokospannacotta

Idag bjuder jag M och hans son, mitt älskade barnbarn, på middag. Har passat lille V. Jag tog honom till frisören och sedan fick han följa med hem. Skönt att slippa dagis när man är lite förkyld och hängig.

600 gram potatis
1 rödlök
2 klyftor vitlök
2 paprikor
1 zucchini ca 300 gram
4 tomater
3 msk olivolja
3 msk färsk hackad timjan eller oregano
salt och peppar
fläskytterfilé

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatis, lök och vitlök.
Skär potatisen i tunna skivor, löken i ringar och hacka vitlöken.
Dela och kärna ur paprikorna, skiva dem, zucchinin och tomaterna.
Blanda olicolja och vitlök. Blanda alla ingredienser utom tomater med vitlöksolja, örtkryddan, salt och peppar.
Varv grönsakerna med tomaterna i en ugnsfast form.
Sätt in i ugn ca 40 minuter eller tills gratänge är mjuk.
Servera med fläskytterfilé.


Kokospannacotta

4 msk gelésocker multi
1 burk 4 dl kokosmjölk
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 2 lime

Blanda samman gelésocker och kokosmjölk i en kastrull och koka ca 1/2 minut. Rör därefter ner vaniljsocker och skal från 1 lime.

Häll upp i 4 formar och låt stelna i kylskåp minst 2 timmar.

Garnera med resten av limeskalet och servera med en favoritfrukt.

onsdag 3 november 2010

Linsgryta

400 gram gröna linser
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 paprika gärna grön
2 gula lökar
2 tsk paprikapulver (gärna pimentón)
1 lagerblad
2 skivor bacon
200 gram chorizokorv
1 tomat
salt
extra virign oil

Skölj linserna och blötlägg dem i kallt vatten i 2 timmar.

Hetta upp 1 msk olivolja i en stor kastrull på medelvärme och stek krossade vitlöksklyftor, hackad paprika och hälften av hackad gul lök tills löken är mjuk ca 5 minuter.

Tillsätt avrunna linser, paprikapulver, lagerblad och nästan allt av den resterande oljan.

Häll på vatten så att det täcker. Koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i 30 minuter tills linserna är mjuka.

Under tiden häll den resterande oljan i en panna och stek tunt strimlad bacon, skivad chorizo coh resten av löken. Stek på medelvärme i ca 10 minuter.

Lägg över i linsgrytan tillsammans med tomat och en rejäl nypa salt. Låt sjuda i 5 minuter.

Ringla eventuellt över lite extra virgin oil och servera.

tisdag 2 november 2010

Spicy chicken with peanut

Kycklingfilé ca 1 kg
Kokosmjölk 1 burk á400 gram
1 tsk sambal oelek
1 lime
1-2 tsk salt
2-3 msk jordnötssmör
4 dl vispgrädde
socker
soja

 Dela kycklingen i mindre bitar. Bryn låt vila på en tallrik.

Sänk temperaturen på plattan och häll i kokosmjölk, sambal oelek, saften av en lime och salt.

Låt puttra ca 5 minuter.

Tillsätt jordnötssmör, vispgrädde och lite socker. Låt sjuda 5 - 10 minuter till. Såsen ska bli krämigare i konsistensen.
Smaka av. Vill du ha starkare tillsätt mer sambal oelek. Men var försiktig sambal oelek slår till efter en stund i munnen.

Tillsätt några droppar soja för färgens skull. :D

Lägg ner kycklingen i såsen och värm upp dem.

Toppa med rostade nötter. Gärna jordnötter. Nötallergiker kan ersätta nötterna med kokos.

Till det ris eller nudlar samt sallad.

måndag 1 november 2010

Ostpaj med lufttorkad skinka

Ostpaj hör verkligen inte bara hemma på sommaren eller som tillbehör till kräftorna. Det är gott att äta en ostpaj även på hösten. Antingen som ensamrätt eller med god skinka eller korv som tillbehör.

3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten

Fyllning:
3 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm peppar
150 - 200 g smakrik ost (jag köpte Karise extra lagrad Havarti denna gången)

Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Jag kör allt snabbt i min köksmaskin.
Låt vila ca 30 minuter i kylskåp.
Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel.
Förgrädda pajskalet ca 10 min. i 200 grader. 
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Riv osten och tillsätt den och blanda väl.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen ca 25 min.

Servera med lufttorkad skinka typ Westfalenskinka  och en grönsallad. Kan rekommenderad Schächter Knochenschinken som finns att köpa på bland annat Maxi Stormarknad. Väldigt god och ett överkommligt pris.

Höst smoothie med äpple och kanel

Smoothie är gott både till frukost och mellanmål. Här är ett recept som innehåller just de smaker som hör hösten till.

För en person:
1 rött äpple
2 dl mjölk
1 tsk honung
0,5 tsk kanel
0,5 dl vaniljyoughurt
1-2 skopa vanlijglass

Skala äpplet och skär i bitar. Mixa allt förutom mjölken tills det blir en slät massa.
Tillsätt mjölk och glass och mixa igen.
Servera direkt i glas.