måndag 28 oktober 2013

Pulled pork med pitabröd


Stormen Simone yr runt huset, lamporna blinkar och mot rutorna smattrar grus.

Mums, vad gott det blev. Såsen blev stark så jag spädde den med 1 dl grädde. Kanske hade 1 1/2 tsk chipotle peppar räckt.

Pitabröden blev jag otroligt nöjd med. Riktigt stolt över mig själv.




Pitabröd:
50 gram jäst (ett paket)
1 liter vatten (37 grader)
3 tsk salt
2 msk honung eller sirap
cirka 26 dl vetemjöl

Blanda ihop ingredienserna till en smidig deg.
Jäs i en timme under bakduk.


Ta upp på mjölat bakbord och dela i 16 bitar.
Rulla till bollar.
Kavla ut till rinda kakor, cirka 10 centimeter i diameter.


Grädda i mitten av ugn i 250 grader i 8 minuter.
Låt svalna.

Pulled pork:
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 1/2 kg benfri fläskkarré

Kryddblandning:
1 tsk korianderfrö
2 tsk gula senapsfrö
1/2 tsk salt
2 tsk chipotle peppar
1 tsk ingefära
1 tsk rörsocker

Sås:
Skyn från stekningen
2 dl passerade tomater
2 msk vit balsamvinäger
1/2 kruka persilja

Skär löken i bitar och lägg i en ugnsfast gryta som har lock.
Krossa vitlöken med kniven och lägg ner bland löken.
Stöt korianderfrö, senapsfrö och svartpepparkorn i en mortel.
Blanda ner salt, chipotle peppar, ingefära och socker.
Snitta köttet på längden och gnid in köttet med kryddorna.
Sätt på locket och ställ in i ugnen på 150 grader.
Låt stå i 5 timmar.
Ta upp köttet.
Mixa skyn med löken, passerade tomater, vinäger och persilja till en sås.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar