söndag 29 oktober 2017

Gryta med potatis och vitkålssallad


En riktigt god och enkel gryta. Perfekt som söndagsmiddag när Maja och Oskar kommer på mat.

Jag serverade picklad rödlök, skivadsaltgurka och coleslaw  (rester från igår) samt vitkålssallad till. Gubben ville också ha lingonsylt till. När jag serverar pasta "måste" gubben ha ketchup till. När jag serverar en köttgryta "måste" han ha lingonsylt till. Oavsett vilka smaker som maträtten har. Ibland känns det lite tråkigt att han måste "gömma" matens smaker med till exempel ketchup. Den mängden som han använder kan inte på något sätt förhöja rättens positiva sidor.

Vill du ha mer hetta i grytan så använd mer chili. Jag har en klen gubbe som bara klarar av en 1/2.

Gryta:
800 gram picnicbog
1 msk soja
1 1/2 tsk paprikapulver
2 msk olivolja
1 gul lök
1 solovitlök
1 purjolök
1 paprika
1/2 chili
1/2 dl tomatpuré
5 dl vatten
2 msk kalvfond
1-2 dl grädde
svartpeppar
salt

Blanda olivolja, soja, paprikapulver, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
Tärna köttet och blanda ner i marinaden.
Låt dra en stund.
Skiva lök, purjolök och vitlök.
Strimla paprikan.
Hacka chili.
Bryn köttet och lägg över i en gryta.
Fräs grönsakerna och lägg över i grytan.
Tillsätt tomatpuré, vatten, kalvfond och grädde.
Låt småputtra i minst 20 minuter.
Red eventuellt med lite maizena majsredning utrört i vatten. Koka upp igen.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Pizza-/vitkålssallad:
500 gram vitkål
4 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 msk vinäger
2 tsk oregano
1 tsk salt
4 krm svartpeppar

Strimla vitkål fint.
Blanda samman dressingen.
Häll över vitkålen.
Låt salladen gärna dra en stund i kylskåp.

Servera grytan med kokt potatis och vitkålssallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar