onsdag 8 juli 2020

Thaigryta




Själv har jag aldrig varit i Thailand och ätit "äkta vara" så jag vet väl egentligen inte vad jag pratar om. Men jag gör denna rätt som jag kallar för Thaigryta och hoppas att jag inte trampar på några tår.

Grytor är en rätt som man kan göra på så många olika sätt och som kan innehålla olika saker. Även så denna Thaigryta. Jag gör idag med kyckling men du kan också använda fläskfilé eller laxfilé. 
Grönsaker som passar i är:
  • Paprika röd/gul
  • Broccoli
  • Blomkål
  • Morötter
  • Zucchini
  • Aubergine
  • Purjolök
  • Salladslök
  • Minimajs
  • Vattenkastanj
  • Bambuskott
  • Haricots verts
  • Sockerärtor
  • Sojabönor
eller varför inte om du har bråttom frusna wokgrönsaker. Jag har alltid några konservburkar från den asiatiska hyllan i mitt skafferi. Perfekt att ta till om man inte har/ har tillräckligt med färska eller kanske bara vill ha annan textur. Varken frusna eller konserverade produkter är "fy skam". Man hittar bra produkter även i de hyllorna i butiken. Och visst är det bra att kunna ha mat i skafferiet i lägen då man inte kan eller vill gå till affären. Finns även färdig grytbas som är helt okej om man vill det istället.

För att göra detta veganskt använder jag mig av grönsakerna och tillsätter friterad tofu. Tycker inte att det gör något att utesluta fisksåsen men kanske vill du salta lite istället.



500 - 700 gram kycklingfilé
1 röd paprika
2-3 salladslökar
1 broccoli
1-2 morötter
3 tsk röd currypasta (mer hetta så ta mer)
400 gram kokosmjölk
1/2-1 tsk fisksås (kan uteslutas eller ersätta med salt)
1/2-1 tsk socker
1/2-1 msk limesaft
2 dl vatten
1 msk ljus buljong (kyckling eller grönsak)
Färsk koriander (kan uteslutas)

Strimla kyckling.
Skär grönsakerna i mindre bitar (stavar eller slantar)
Stek/woka kycklingen och grönsaker i omgångar.
Stek currypasta med lite olja.
Tillsätt kokosmjölk, vatten och buljong.
Blanda ner hälften av fisksås, socker samt lite limesaft.
Smaka av. Behövs mer salt? Tillsätt lite mer fisksås. Behövs mer syra? Tillsätt socker och lime. Prova dig fram till just din kombination. 
Låt puttra i minst 3 minuter. 
Blanda ner kyckling och grönsaker.
Koka upp och låt puttra i 5-10 minuter.

Servera med ris eller nudlar. Ibland serveras nudlar vid sidan om och ibland blandas det ihop. Om du gillar färsk koriander så är det ett måste att toppa grytan med. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar