onsdag 7 april 2021

Fisk med tomat och purjolök samt blomkål- och spenatsallad

 


På min lunchrast hann jag plocka ut torskfilé från frysen och skala potatisen. När gubben kom hem stod maten på bordet. 
Fisken tar inte så lång tid i ugnen. Du ser på den när den är klar i och med att fisken får en helt annan vit färg.

Jag hade tänkt krydda med citronpeppar men den var tyvärr slut. "Någon" har tydligen glömt att köpa ny. Det fick duga med enbart salt och vitpeppar.

Gubben gillade maten medan Magda pillade lite. Varm tomat tillhör inte hennes favorit. Det enda gubben saknade var en sås men jag tyckte att smörskyn som bildades i botten gott räckte. Fast en kall sås med dill hade passat bra. Kanske en tartarsås.

600 gram torsk
1 liten purjolök
2 tomater
100 gram smör
1/2 dl ströbröd
1 1/3 tsk salt
2 krm vitpeppar


1 liten blomkål
1/2 gul lök
1/2 liten påse babyspenat
1 msk olivolja
1 1/2 tsk citronsaft
salt
svartpeppar

Fisk med tomat:
Dela torsken i mindre bitar.
Lägg i en smord ugnsform.
Krydda med salt och vitpeppar.
Strimla det vita på purjolöken.
Skiva tomaterna.
Lägg purjolök och tomat över fisken.
Hyvla smör tunt och lägg ut över grönsakerna.
Strö över ströbröd och krydda med salt och vitpeppar.
Gratinera i 220 graders ugn i 15-20 minuter. 

Blomkål- och spenatsallad:
Dela blomkålen i mindre buketter.
Koka i lättsaltat vatten i 5-10 minuter. Blomkålen ska fortfarande ha tuggmotstånd.
Strimla löken fint.
Rör tillsammans olja, citronsaft, salt och svartpeppar.
Blanda ihop blomkål, lök och babyspenat.
Vänd ner dressingen.

Servera med kokt potatis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar