måndag 6 december 2021

Ugnsbakad torsk med krämig spetskål



500 gram torsk
3 rödbetor
1 bubbla persilja
400 gram spetskål
2 msk smör
2 msk vetemjöl
8 gram grönsaksbuljong
400 ml matlagningsgrädde
1 tsk salt
40 gram mandlar
potatis

Skala och tärna rödbetor i 1 cm stora bitar.
Placera rödbetorna på bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, salt och svartpeppar.
Tillaga överst i 200 graders ugn i 25-30 minuter eller tills mjuka.

Placera fisken i en ugnsfast form.
Krydda med en nypa salt och vitpeppar.
Lägg en klick smör på varje filé.
Täck formen med folie och baka i 10-12 minuter.

Skär spetskål i 1 cm breda strimlor.
Koka upp en gryta med vatten och tillsätt spetskål.
Låt kålen koka under lock i 5 minuter.
Häll av vattnet men spara 2 dl till stuvningen.
Hacka persilja.
Tillsätt smör och vetemjöl i kastrullen och röör om tills smöret har smält 
Tillsätt kokvattnet, grönsaksbuljong och matlagningsgrädde. Lite i taget under omrörning tills såsen har tjocknat.
Vänd ner spetskål och persilja.
Låt värmas upp.
Krydda med salt och generöst med peppar.

Grovhacka mandlar och strö över rödbetorna.

Servera med kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar