torsdag 31 maj 2012

Ledsen orolig flicka

Igår när jag hämtade Magda från skolan såg jag direkt att hon var helt slut. Det visade sig att assistenten varit sjuk och jag insåg direkt att det kommer bli en tuff eftermiddag.

Väl hemma släppte Magda allt. Hon storgrät i över en timme. Massor av saker välde fram ur henne. Framför allt var hon trött men det fanns också andra saker som hon inte lyckades släppa.

Hon och tre klasskamrater har tillsammans byggt en lådbil. Eleverna har varit indelade i grupper och gjort olika lådbilar. Dessa ska tävla mot varandra 4/6.

För att skolan skulle få material så bad de eleverna ta med sig olika saker hemifrån. Magda som kastat ut sin säng offrade den. Gubben som lagt ner många timmar att bygga den plockade ner sängen i delar igen. Jag gav bort en barnvagn så de kunde få hjul. Svärmor hade också saker att skänka. Så Magda hade en hel hög med delar till lådbilen.

Byggande har hon tyckt varit riktigt kul. Men det jobbiga nu är att lådbilen ska lottas ut mellan de fyra tjejer som byggt den.

Magda kan inte riktigt fixa detta. Hon tycker att eftersom hon lämnat mest material och de andra tjejerna har fyrhjulingar och hästar som de kan roa sig med så borde lådbilen bli hennes.

Jag har försökt förklara för henne att det som är mest rättvist är att lotta ut lådbilen. Men hon kan inte se det rättvisa i det. Jag förstår henne. Det är inte som hon är elak. Men hon tycker att den som borde få lådbilen är hon.

- De andra har alltid tur och vinner alltid i utlottningar så jag vinner inte lådbilen.


Efter att hon somnat en liten stund hade hon lugnat sig.

Insåg hur jobbigt det är för henne att inte ha assistenten med sig i skolan. Hon samlar på sig massor av saker och oro. Hon behöver tryggheten av sin assistent.

Trodde allt skulle fungera bättre idag men för en liten stund sedan ringde hon från skolan.

Klassen skulle gå till 2:orna och spela spel. Eftersom assistenten fortfarande är sjuk så fixade hon inte detta. Pratade med henne en stund och sa att jag inte bara kunde komma och hämta henne innan skolan var slut. Att det skulle bli kul att spela spel.

När jag hörde 2:ans fröken i bakgrunden bad jag att få prata med henne. Hon förstod direkt att Magda var väldigt orolig och sa att de skulle fixa det.

Verkar som om de fixade det i alla fall. Men det hela blir för mig en bekräftelse om hur viktigt det är med struktur för Magda. Hur viktigt det är att hon har sin trygghet. Att hennes dag inte innehåller för mycket avvikelser.

1 kommentar:

  1. Stackars Magda :-( Orättvisa är jobbigt för alla och jag förstår hennes resonemang!
    Det är inte kul när världen snurrar fortare än vad man själv hänger med i.
    Krama henne från mig!

    SvaraRadera