fredag 26 april 2019

Nötbog i slowcooker



En fredagsmiddag där jag bjöd hem mamma. Med kokt broccoli, sparris, stekt svamp och en grönsallad kändes det som en lyckad middag. Jag använde trattkantareller som vi fått av mamma och pappa. Färsk svamp hade fungerat bra.

Det är otroligt skönt att använda slowcookern. Idag blev det en nötbog som fick gå på low i 6 timmar. Om jag inte hade haft en slowcooker så hade det gått lika bra med vanlig ugn. Använd en gjutjärnsgryta, sätt in den i kall ugn, ställ ugnen på 80 grader i 8-10 timmar.

Röd vin och balsamvinäger gör en lite lyxigare sås. Passar perfekt.


1 kilo nötbog
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 dl rödvin
1/2 dl balsamvinäger
2-3 schalottenlökar
1/2 solovitlök
1 msk tomatpuré
1-2 lagerblad
2 msk finhackad, torkad svamp
1/2 tsk rörsocker eller honung

Krydda bogen runtom med salt och svartpeppar. Finhacka scharlottenlök och vitlök.
Blanda ihop lök, vitlök, rött vin, balsamvinäger, tomatpuré, lagerblad, svamp och rörsocker i slowcookern.
Lägg ner kötter och tillaga i slowcooker på low i 6 timmar. Jag vänder alltid köttet några gånger.
Ta upp köttet ur slowcookern och låt det vila inslaget i aluminiumfomie.
Reducera ner vätskan i en gryta på spisen. Det ska vara ungefär 2 dl kvar.
(Hinner du inte reducera ner vätskan så är det okej. Använd 2 dl av vätskan från slowcookern som grund för såsen.)
Sila av vätskan.
Häll tillbaka i grytan.
Tillsätt 3 dl mjölk eller grädde, 1-2 msk kinesisk soja och 1/2-1 msk kalvfond.
Låt såsen koka upp och småputtra minst 5 minuter.
Red med maizena utrört i vatten om det behövs.
Smaka eventuellt av med mer kryddor.

Servera med kokt potatis samt kalla och varma grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar