tisdag 4 juli 2023

Grönsakswok med tofu




Jag inspirerades av Jävligt gott och gjorde idag en grönsakswok med tofu.

Jävligt gott har lite andra grönsaker i än vad jag valde men du använder det du tycker passar eller det du har hemm. Jag hade velat ha cashewnötter eller jordnötter i också men hade inga hemma.

Stek inte för länge så du tappar tuggmotstånd i grönsakerna. Godast att äta direkt men passar även i matlådan.

1 solovitlök
2 msk japansk ljus soya
1/2 citron (juicen)
1 msk vetemjöl eller Majsena 
2 dl vatten
2 tsk socker
2 tsk fond (Asian fond Green and Fresh eller grönsaksfond)
1 krm chiliflakes
200 - 250 gram naturell tofu
1 stor morot
1 broccoli
1 röd lök
1 röd paprika
1 pak choi
100 gram champinjoner 
rapsolja

Gör marinaden genom att pressa eller finhacka vitlöken. 
Vispa ut vetemjöl med vatten. 
Tillsätt soya, citronjuice, fond, socker, chiliflakes.
Tärna tofu och marinera.

Skär morot i tunna halvmånar.
Dela broccoli i små buketter och dela större buketter i mindre delar.
Skär stammen till pakchoi paprika, lök och champinjoner i mindre bitar. 
Stek tofu knaprig runt om. Ta upp och lägg i skål/på tallrik bredvid.
Stek/woka (i lite rapsolja och varm panna) först morot och broccoli tills de börjar mjukna. 
Tillsätt sedan pakchoi,  paprika, lök och champinjoner. 
Stek tills allt mjuknat, 2-4 minuter. 
Vänd ner tofu och marinaden. 
Smaka av med eventuellt mer salt. 
Låt allt bli varmt. 

Servera med kokt ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar