tisdag 10 december 2024

Vitkålsgratäng



Vitkålsgratäng är inte precis en vacker maträtt men den är desto godare. Detta receptet gillar jag men gubben är inte av samma åsikt. Så får det vara. Man får tycka olika. Jag tycker det är kul att ha annat än potatis och pasta till proteinet. Men detta hade även fungerat som tillbehör till potatis och proteinet.

Du kan också göra en allt i ett rätt och blanda ner proteinet i gratängen eller lägga det ovanpå. Toppa med osten. 

Jag använde naturell Cream cheese men du kan absolut använde någon med smak i.

Jag serverade riven stekt tofu till mitt och gubben åt stekt fläsk.

Fungerar utmärkt även med bacon, korv eller varför inte blanda ner tärna kassler eller gårdagens kyckling?

Detta är en perfekt rätt för att bli av med rester.

Riv ner morötter, blanda ner broccolibuketter osv.

Varför inte julens överblivna skinka, ädelost från ostbrickan osv. 

400 gram vitkål
2 dl grädde
200 gram cream cheese
1/2 solovitlök eller 2 klyftor 
1 gul lök
1 dl lagrad ost
1 tsk salt 
1 krm svartpeppar 

Skiva vitkål och lök tunt och fräs till löken blir genomskinlig och vitkålen mjuknar.
Blanda ihop cream cheese och grädden.
Pressa i vitlök.
Krydda med salt och svartpeppar.
Häll över kålen och låt puttra några minuter. 
Riva osten.
Häll kålröran i en ugnsfast form.
Toppa med ost.
Gratinera i 200 graders ugn i 20-30 minuter. 


Servera med valfri proteinkälla samt sallad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar